Het Gesprek

Pieter Koen van Wycliffe Nederland is 90 en nog altijd gehaast: Er is werk aan de winkel!

„Prachtig.” „Mooi.” Het zijn woorden die de optimistisch ingestelde Pieter Koen (90), oprichter van Wycliffe Nederland, veel gebruikt. Maar met alles wat prachtig en mooi is, weet hij: bij Christus zijn is het allerbeste. „Mooier kan niet.”

Onderzoek

Helft Nederlanders krijgt kanker; deskundigen hameren op preventie

Een op de twee Nederlanders krijgt in zijn leven de diagnose kanker. Deskundigen hameren op het belang van gezonde voeding, bewegen en leefstijl. „Zo’n 30 procent van de gevallen van dikkedarm-, borst- en prostaatkanker is te voorkomen.”

Kerkgeschiedenis

William Wilberforce, godvrezend bestrijder van slavernij

Op donderdag 1 januari 1789, een halfjaar voor het uitbreken van de Franse Revolutie, schreef een Brits politicus in zijn dagboek: „Ik dacht na over mijn plannen voor de toekomst. Ik besloot om voortaan een leven te leiden dat meer tot eer is van God en tot heil van mijn broeders, steeds denkend aan Hem voor Wiens rechterstoel ik eens zal verschijnen.” Deze politicus was William Wilberforce.

bewegingsonderwijs

Geen zaal, geen docent, geen tijd: twee uur gym op basisschool bijna onmogelijk

Vanaf dit schooljaar moet iedere basisschoolleerling verplicht twee lesuren bewegingsonderwijs per week krijgen. Dat is voor veel scholen bijna onmogelijk. Ook voor SBO De Wijngaard in Barendrecht.

opvoeding

Drank- en drugsgebruik tieners brengt ouders in verlegenheid

Stel, je tienerdochter gaat naar een feestje waarvan je weet dat er fors wordt gedronken. Of je hebt een sterk vermoeden dat je zoon blowt. Wat doe je dan als ouders? „Praten. Vooral veel praten.”

Cultuur & boeken

Cultuur & boeken

Visionaire Elon Musk wordt vaak door angst gedreven

„Ik hoef niet rijker te worden of zo”, zegt Elon Musk tegen auteur Walter Isaacson. Uit de biografie die hij schreef blijkt dat de rijkste man ter wereld wakker ligt van veel grotere vraagstukken.

Kerkgeschiedenis

William Wilberforce, godvrezend bestrijder van slavernij

Op donderdag 1 januari 1789, een halfjaar voor het uitbreken van de Franse Revolutie, schreef een Brits politicus in zijn dagboek: „Ik dacht na over mijn plannen voor de toekomst. Ik besloot om voortaan een leven te leiden dat meer tot eer is van God en tot heil van mijn broeders, steeds denkend aan Hem voor Wiens rechterstoel ik eens zal verschijnen.” Deze politicus was William Wilberforce.

Cultuur & boeken

Christen heeft goed nieuws voor vandaag, vindt Stefan Paas: vrede

In de koude westerse, seculiere cultuur vragen zelfs doorgewinterde kerkgangers zich soms af wat het goede nieuws is voor vandaag. In zijn boek ”Vrede op aarde”, dat donderdag verschijnt, stelt missioloog Stefan Paas voor om de boodschap van heil en redding te verbinden met de vragen van deze tijd: het zoeken naar rechtvaardigheid en duurzaamheid.

Cultuur & boeken

Maarten ’t Hart vijftig jaar kunstenaar

Met een tentoonstelling van twee weken viert Maarten ’t Hart uit Balkbrug zijn vijftigjarig jubileum als kunstenaar.

Cultuur & boeken

Trilogie Ouweneel dient dialoog tussen jodendom en christendom niet

W.J. Ouweneel, de auteur van de trilogie ”De Sjechinah, de Torah en de Messias vanuit joods en christelijk zicht”, heeft gekozen voor een thematische opzet van zijn driedelige werk.

Wetenschap & techniek

energie

Kitepower wekt stroom op met reusachtige vlieger

Onophoudelijk trekt een vlieger achtvormige banen in de lucht, terwijl hij steeds hoger stijgt. Na 80 seconden trekt een mechanisme hem naar beneden. Daarna herhaalt het proces zich. Er lijkt geen eind aan te komen. Wat gebeurt hier?

Wetenschap & techniek

„Techbedrijven kunnen zomaar veranderen in tirannen”

Met één druk op de knop voorkwam Elon Musk een strategische slag door een Oekraïense drone. Het laat zien dat de democratie aan een zijden draadje hangt, zegt hoogleraar Reijer Passchier.

Schepping en evolutie

Christelijke student Korea staat voor moeilijke keuze: schepping of evolutie

Negen op de tien protestantse Zuid-Koreaanse studenten reageert positief op ”Geloof je dat je een redelijk wezen bent, geschapen naar het beeld van God en een afstammeling van Adam, de eerste mens?” Er zijn echter flink wat nuances.

Wetenschap & techniek

„Tabaksindustrie verdient geld aan medische producten”

De tabaksindustrie wil geld verdienen met de verkoop van medische producten tegen aandoeningen die worden veroorzaakt of verergerd door roken.

oorsprong leven

Chemicus daagt tien topwetenschappers uit om ontstaan leven aan te tonen

Waar is het bewijs voor alle beweringen over het ontstaan van leven uit eenvoudige chemicaliën? James Tour, chemicus bij Rice University (VS), legde deze vraag neer bij tien topwetenschappers die onderzoek doen naar de oorsprong van leven.

Consument

Recept

Groenteplaattaart

Groente eten is –zoals bekend– gezond; nog meer groente eten is nog beter. Minstens 250 gram per persoon per dag is het advies. Dat is best een berg, als je het in één keer voorgeschoteld krijgt.

Consument

BYD Atto 3 Design: redelijkheid en billijkheid gaan voorop

Steeds meer Chinese automerken willen in de gunst komen van de Europese autokoper. Zeker niet al deze merken zullen daarin slagen. Het machtige concern BYD levert met de Atto 3 een compacte SUV die op papier goed lijkt te scoren.

recept

Cottagecheesecake uit ”Zoet genoeg” van Alison Roman

Hij groeit vanzelf, de braam in onze tuin. Maar de pluk goed timen, dat blijft lastig. Elk jaar als ik bramen wil plukken van de wilde, woekerende plant op onze erfgrens denk ik: nog éven wachten. Of: nu goed in de gaten houden, over een paar dagen zijn er vast veel rijpe. Pas realiseerde ik me dat ik toch te lang had gewacht. Een deel was niet meer eetbaar.

Elektrisch rijden

Overstappen op elektrisch rijden: waarop moet je letten?

De kogel is door de kerk: het dieseltje gaat eruit na acht jaar met bijna 3 ton op de teller. Er komt een elektrische auto. De eerste stap is gezet, maar dan begint het pas.

Recepten

Recept: tiramisu

Je hebt toetjesmensen en mensen die niet bijzonder op een nagerecht gesteld zijn. Ik reken mezelf tot de eerste categorie. In een restaurant kijk ik altijd eerst even op de menukaart naar de desserts, in de hoop dat er interessante puddinkjes of creaties die ik nog niet eerder at tussen te vinden zijn.

Groen & duurzaamheid

Groen & duurzaamheid

Waar komt de schoonheid in de schepping vandaan?

De schepping bevat een verbazingwekkende overvloed en verscheidenheid aan schoonheid die ons voortdurend verrast en in verrukking brengt. Waar komt die pracht vandaan? Op die vraag heeft iemand die niet in de Schepper gelooft geen antwoord.
Elke afzonderlijke boom is een kunstwerk. En bomen zijn er ook weer in een immense verscheidenheid aan maten, kleuren en vormen. Elke dag worden we niet alleen overspoeld door prachtige beelden van beuken, eiken en sparren, maar ook door allerlei geuren van bloemen en rijpend fruit, of de zoete geluiden van zangvogels en de ruisende wind. Hoe dieper we onze wereld verkennen, hoe meer schoonheid we vinden.

De wolf

Hoge Veluwe zet muildieren in als bodyguards tegen wolven

„Zeg tegen de boeren in Nederland dat ze een ezel kopen als er wolven in de buurt zijn.” Dat advies geeft Herman den Hollander uit het Canadese Dundas. Terecht?

Klimaat

Warmste september ooit in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland

September 2023 was de warmste septembermaand ooit in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland sinds de metingen begonnen, melden de weerdiensten van deze landen. Het was in alle drie de landen ruim 3 graden warmer.

Groen & duurzaamheid

Op de kleintjes letten in grootheid Schepping

Als we het hebben over wonderen van de schepping gaat het al snel over de zogenaamde ”big five”: leeuw, neushoorn, luipaard, buffel en olifant. Maar de grootheid van de Schepper is juist ook zo duidelijk zichtbaar in de kleinste wezentjes.

Buiten

Tot rust komen in ”Geldersch Arcadië”

Bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer in Rheden
starten vier wandelroutes. De bruine is de langste, maar heeft ook veel te bieden.

Koninklijk Huis

Koninklijk Huis

Willem-Alexander bezoekt openluchtvoorstelling in Vlaardingen

Koning Willem-Alexander heeft een deel van de openluchtvoorstelling genaamd Het Verhaal van Vlaardingen bijgewoond aan de Oosthavenkade in Vlaardingen. De koning bracht vrijdag een bezoek aan de stad, die dit jaar 750 jaar stadsrechten heeft en dat een jaar lang viert. Dat gebeurt onder meer met deze voorstelling.

Koninklijk Huis

Willem-Alexander opent windpark bij strand van IJmuiden

Koning Willem-Alexander heeft vrijdag het Windpark Hollandse Kust Zuid geopend. Het windpark, dat zo’n 18 kilometer van de kust vandaan ligt, bestaat uit 139 windturbines.

Koninklijk Huis

Heeft de monarchie toekomst? „Neem een voorbeeld aan Elizabeth”

Hebben we aan het einde van deze eeuw nog koningshuizen in Europa? Op die vraag zocht Kemal Rijken (42) een antwoord tijdens een drie jaar durend onderzoek naar de overlevingskansen van Europese monarchieën.

Koninklijk Huis

Máxima kookt soep met ouderen bij bezoek aan buurthuis Amsterdam

Koningin Máxima moest woensdag tijdens een bezoek aan een buurthuis in Amsterdam aan de slag. De koningin kookte samen met deelnemers van Oma’s Soep en ging tegelijkertijd met de ouderen en jongeren in gesprek. Oma’s Soep organiseert in twaalf steden kookochtenden, die draaien om contact tussen jong en oud.

Koninklijk Huis

Emma, regentes tussen Willem en Wilhelmina

„Zij verenigt een vaste wil met een zachte vorm, waaraan wij niet gewend waren”, zei een adjudant over koningin Emma. Als vrouw van de vorst, als regentes en als koningin-moeder was Emma van grote betekenis voor Nederland. Hoeveel invloed ze had, is niet vast te stellen.

Geschiedenis

Kerkgeschiedenis

William Wilberforce, godvrezend bestrijder van slavernij

Op donderdag 1 januari 1789, een halfjaar voor het uitbreken van de Franse Revolutie, schreef een Brits politicus in zijn dagboek: „Ik dacht na over mijn plannen voor de toekomst. Ik besloot om voortaan een leven te leiden dat meer tot eer is van God en tot heil van mijn broeders, steeds denkend aan Hem voor Wiens rechterstoel ik eens zal verschijnen.” Deze politicus was William Wilberforce.

Cultuur & boeken

De paradox van Zanzibar: slaven bevrijd door anderen vrijheid te ontnemen

Een paradox, zo noemt historicus Martin Bossenbroek het: de ene onvrijheid (slavernij) beëindigen door een andere onvrijheid (politiek, militair, economisch) op te leggen. Hoe dat zo groeide, beschrijft hij in ”De Zanzibardriehoek”.

watersnood 1953

De dijk breekt door, het horloge staat stil

Drie dagen oud was Teun Biemond toen de watersnood van 1953 Oosterland trof. Tijdens de evacuatie vervoerden zijn ouders hem in een rieten koffer, want de wieg was te zwaar en de wandelwagen konden ze vanwege het hoge water ook niet gebruiken.

zeldzame filmbeelden

Gered uit de dodentrein

Sommigen zijn te zwak om rechtop te zitten. Maar ze leven nog en zijn weer vrij. Joodse gevangenen werden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog uit een dodentrein gehaald. Daarvan zijn nu zeldzame filmbeelden ontdekt.

kamp amersfoort

Zwijgen over Kamp Amersfoort

Vader Rensink moet het zwaar gehad hebben in Kamp Amersfoort. De gevangenen werden mishandeld. Maar hij heeft er nooit iets over verteld. Hij wilde het niet. Of hij kon het niet.

Actuele thema's