videoserie juf leest voor

Juf Marjanne leest voor uit 'Stiekem op stap'

Ga jij stiekem met het Afrikaanse meisje Mariyana mee op stap? Schrijfster en zendelinge Marjanne Hendriksen leest voor uit haar boek ‘Stiekem op stap’.

Boekrecensie

Hoe Nancy Groeneveld paarden en koeien redde

Gifslangen, pitbulls en op hol geslagen koeien: Nancy Groeneveld had er allemaal mee te maken als vrijwilliger van de Rotterdamse dierenambulance.

Corrie ten Boom

Het verhaal van verzetsvrouw Corrie ten Boom verteld voor kinderen

In het boekje ”Alle klokken zijn veilig” wordt het verhaal van de Haarlemse verzetsvrouw Corrie ten Boom voor kinderen verteld. Haar geloofsvertrouwen krijgt veel aandacht.

leestips

Drie leestips van boekhandelaar Pleun-Jan Heistek

Boekhandelaar Pleun-Jan Heistek uit Goudswaard tipt deze week drie titels: De heilige Doop in de Heidelbergse Catechismus, Bijbelse kleurkaarten en zendingsverhalen uit China.

Levensverhaal

Deborah Seymonsons leven werd getekend door misbruik, verslaving en prostitutie

In ”Geheeld door liefde”  vertelt de Rotterdamse Deborah Seymonson-Verboon haar schrijnende levensverhaal, dat is getekend door misbruik, drugsgebruik en prostitutie. Ze getuigt van Gods reddende liefde.

Tweede Wereldoorlog

Dwangarbeid met blijvende gevolgen

„Had je niet kunnen onderduiken?” Die vraag met een ondertoontje maakte mannen die dwangarbeider in Duitsland waren geweest nog zwijgzamer.

Opvoeding

Leren van oude opvoedadviezen: „Laat kinderen geen nette ambtenaren zijn”

Gerjanne van Lagen had „helemaal niets” met opvoedboeken. Toch stelde ze er zelf een samen met honderd jaar oude opvoedadviezen.

Recensie

Dirk Webers nieuwe boek is absoluut geen doorsneejeugdroman

Een boek van Dirk Weber is een garantie voor iets bijzonders. En dat geldt zeker voor zijn jongste,  ”Welkom thuis, chrononauten”.

leestips

De koopvaardij tijdens de oorlog

In ”Lammeren onder wolven. Varen op leven en dood in WOII” (uitg. Triple boeken, 270 blz., € 22,50) beschrijft jurist Jacob Haasnoot (1951) de strijd van de Nederlandse koopvaardij tegen vijandelijke bommenwerpers, duikboten en zeemijnen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij vertelt dit verhaal vanuit de beleving van twee uit Katwijk afkomstige jongemannen, de broers Cornelis en Jacob Haasnoot.

Cultuur & boeken

Leespaspoort

Schoonheid

Haagse School: schilders van het licht

Ze zijn meesters in de weergave van grootse luchten en de reflectie van licht op het water. De schilders van de Haagse School trekken de buitenlucht in en schilderen een realistische weergave van de werkelijkheid; geen geïdealiseerd plaatje zoals hun voorgangers uit de tijd van de romantiek.

Kinderboek

Petra Crofton schrijft kinderboek over dino’s, voor fans en niet-fans 

Het nieuwste kinderboek van Petra van Rijssen speelt zich af op het Schotse eiland Skye. De hoofdpersonen openen de jacht op een gestolen fossiel.

Recensie

Met een verstandelijke beperking was je in nazi-Duitsland je leven niet zeker, laat dit kinderboek zien

Het kinderboek ”Vlucht voor de wolf!” laat indringend zien hoe nazi-Duitsland omging met mensen met een beperking.

Tweede Wereldoorlog

Historica Michal Citroen: Juist onderduikers hadden het in de oorlog erg zwaar 

De opa van historica Michal Citroen overleefde Kamp Auschwitz, haar vader en andere familieleden zaten in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken. In ”Een adres” beschrijft ze welke Joden kozen voor onderduik, waarom zij die keuze maakten en wat anderen hier juist van weerhield.

Boeken

Janke Reitsma durft pijnlijke vragen te stellen in nieuwe roman

Haar debuut ”Niets ontgaat ons” raakte een snaar bij veel lezers. Nu is er een tweede roman van Janke Reitsma; opnieuw een indringend verhaal over gezinsdrama, schuld en verlies.

Frankische cultuur

Frankische schatten terug op thuisbasis in Rhenen

Aan de Franken kleeft het imago van bloeddorstige, roodharige strijders. Maar hun vrouwen liepen er vorstelijk bij, zo blijkt uit de tentoonstelling ”Gouden vrouwen” in Stadsmuseum Rhenen.

Cultuur & boeken

De oermens is bezig aan een comeback

In ieder mens leeft een neanderthaler. Vijftig jaar geleden gold dit statement als een machteloze verklaring voor barbaarse slachtpartijen en het feit dat er nog altijd lieden waren die zich tegen de komst van de televisie verzetten.

leestips

Drie leestips van boekhandelaar Willy Wouters-Maljaars

Boekhandelaar Willy Wouters-Maljaars uit Meliskerke tipt deze week drie titels: een boek over een zwerfhond, de eerste christenen en een typiste in de Tweede Wereldoorlog.

Mentaliteitsgeschiedenis

Wat de bouwers van de Notre-Dame en andere kathedralen bezielde

De Franse historicus Georges Duby publiceerde in  1984 zijn beroemd geworden studie ”De kathedralenbouwers”. Nu is er een nieuwe, rijk geïllustreerde Nederlandse vertaling van Ger Groot beschikbaar.

Interview

Gijs van de Werken doet boekje open over oud Nederhemert

Gijs van de Werken uit Nederhemert bundelde zijn herinneringen aan vroeger in het boek ”Gijs vertelt”. Een gesprek met de gepensioneerde agrariër uit de Bommelerwaard.

boekbespreking

De Nederlandse rechtspraak was in vroeger eeuwen vaak oneerlijk

De Nederlandse rechtspraak was in vroeger eeuwen vaak oneerlijk. Historicus Frans Thuijs geeft in zijn boek ”Galg & rad” een kleurrijk beeld van schuld en boete in het verleden.