Consument

Kamperen in of op de auto: zo doe je dat

Op vakantie overnachten in de auto; handig én efficiënt. In een dure camper investeren is daarbij niet eens noodzakelijk. De gewone personenwagen kan ook worden omgetoverd in een vakantiehuisje op wielen. Daarbij is er de keuze uit in of op de auto leven en slapen.

recept

Croque-monsieur, de Franse tosti met bechamelsaus

Wat is dat toch met tosti’s? Je hebt een boterham met kaas waar –zo is het tenminste hier in huis– haast niemand voor warmloopt. De kaas smelt, het brood wordt knapperig en iedereen vecht erom. Zelfs de pubers: de tosti wint het bíjna van de absolute topper, het frikandelbroodje.

doetips

Lego, Fiets en Wandelbeurs en Kasteel de Haar

Doetips van redacteur Roosmarijn Reijnoudt.

de wandeling

Langs de waterval van Kattendijke

Wandelen over de dijk met weids uitzicht en glibberen over modderpaadjes. Heel Zeeuws allemaal. Totdat het geklater van de Kattendijkse Waterval je doet wegdromen naar een berglandschap.

snack

Emigrant rijdt „gerust een heel stuk om” voor kroket

Zomaar uit de muur, bij een patatje of een dubbele met mosterd op vers boerenbrood. Nederlanders zijn sinds jaar en dag dol op de kroket. Ooit was de populaire snack een delicatesse op de borden van de Franse adel. En eigenlijk verdient de kroket dat ook, vinden sommigen. „Met de kroket kun je alle kanten op, zeker als je ’m zelf maakt.”

Autotest

Elektrisch rijden in een sportieve toonzetting

Er waren tijden dat een middenklasser als de Opel Astra hoog in de verkoopstatistieken stond. De nieuwste oplage is er nu ook met een volledig elektrische aandrijving. Maar of deze extra keuze het model in de hoogste regionen terugbrengt, valt te betwijfelen.

Recepten

Recept: ovenschotel met boerenkool

Eetvoorkeuren komen en gaan, bij mij in ieder geval. Er was een periode waarin er vaak rijst of pasta op het menu stond. Maar de laatste jaren kook ik juist weer veel gerechten op basis van aardappels. Daarbij beperkte ik me tot rassen die na het koken stevig blijven. Zogenaamde afkokers ging ik uit de weg: te papperig, te ingewikkeld. Tot ik met pureeplannen in het achterhoofd weer eens een zak eigenheimers aanschafte – uitdagingen zijn er om aangegaan te worden. Sindsdien ben ik om. Zo’n aardappel die gemakkelijk uit elkaar valt is echt ideaal voor een smeuïge stamppot of puree.

fotoserie ijsland

De Hallgrímskirkja en de lijdenstijd

De skyline van Reykjavik, de hoofdstad van IJsland, wordt gedomineerd door een excentriek bouwwerk: de Hallgrímskirkja. De ”kerk van Hallgrím(ur)” is niet het grootste bedehuis van de stad; wel het meest prominente.

Consument

Rügen: verrassend eiland in de Oostzee

Wil je Franse heuvels, Veluwse bossen en Engelse krijtrotsen, bezoek dan het Duitse eiland Rügen. Veel te weinig Nederlanders hebben die parel in de Oostzee ontdekt, vinden ze daar.

Reizen

Småland in rood en groen

Het land van de stilte. Van de typisch falurode huizen. En van de versgebakken kaneelbroodjes die de haast uit de dag halen. Välkommen in Zweden.

Consument

Naar de bronnen van het Meer van Ohrid

De lichtblauwe Boeing 737 van TUI scheert over het glinsterende Meer van Ohrid. Een minuut later raken de wielen met een bons de landingsbaan van luchthaven Apostel Paulus. Kalm taxiet het toestel naar de eenvoudige aankomsthal, waar in het ochtendlicht een tractor met een aanhanger klaarstaat om de bagage uit te laden. Het personeel wenst iedereen die van boord gaat een goede vakantie in Noord-Macedonië.

reizen

Waar Michelangelo het marmer voor zijn ”David” haalde

Het lijkt sneeuw, die witte plekken in de ruige Apuaanse Alpen bij Carrara. Maar het is melkwit marmer, dat enkel hier te vinden is. Via een avontuurlijk ritje in een 4x4 landrover is de marmergroeve te bezoeken waar Michelangelo persoonlijk de marmerstukken voor zijn kunstwerken uitzocht.

reizen

Spectaculair gletsjermeer in IJsland

De op één na grootste gletsjer van Europa ligt in IJsland. De oppervlakte bedraagt 8100 vierkante kilometer en op sommige plekken is het ijs meer dan 1000 meter dik. Onder de gletsjer bevinden zich enkele van de actiefste vulkanen van het land. Hoge ijsbergen waarop soms de vulkanische as nog te zien is, drijven langzaam naar de oceaan, soms doen ze daar wel vijf jaar over.

podcasttips

Podcasttips: Even stil, Titanic de podcast, About a boy

De meditatieve podcast ”Even stil” gaat wekelijks kort in op een Bijbelse figuur of op actuele thema’s zoals christen-zijn, relaties en studeren.

Reizen

De vergeten Opaalkust

Je hoeft voor oude steden, krijtrotsen, zandstranden en het spel van eb en vloed niet naar Normandië. Een paar honderd kilometer dichterbij vind je ze ook. Tussen de witte Cap Blanc-Nez en de grijze Cap Gris-Nez.

Recept

Recept: Romige pasta met venkel-gehaktsaus

Wij zijn echte lastminuteboekers. Niet dat we dat per se willen – het gebeurt gewoon. En elk jaar denken we, als het allerperfectste huisje natuurlijk allang niet meer beschikbaar blijkt te zijn: volgend jaar doen we het anders. Maar dan zit de vakantie erop en concluderen we dat ons veel te laat uitgekozen huisje eigenlijk helemaal prima was. De drang om op tijd onze zoektocht voor de volgende zomer te beginnen is al langzaam weggeëbd en zeg nou zelf: in de winter voelt de vakantie nog veel te ver weg om je er druk over te maken. En daarnaast: waar willen we eigenlijk naartoe? Frankrijk, roept de een (want daar vierden we ooit een fijne, zonnige vakantie). Oostenrijk, zegt de ander (want daar was het gewoon leuk). Duitsland, vindt de derde (want die stadjes zijn zo gezellig). Maar we zouden dit jaar toch thuisblijven (want het was veel te veel gedoe om het alle kinderen naar de zin te maken tijdens de laatste vakantie)?

Consument

Toyota Prius Solar Edition

Autotest

Recepten

Recept: hachee

Restjes in de keuken beschouw ik in de meeste gevallen niet als een probleem maar juist als een inspiratiebron. Halve bloemkolen, oud brood, gekookte rijst, koude aardappelen: het is een sport om op basis van wat er nog in de koel- of voorraadkast ligt een volgende maaltijd te verzinnen.

Consument

Gevulde aubergines

Gepofte aubergines uit de oven met een heerlijk gekruid gehaktmengsel.

Recept

Pasta met knoflook van Donna Hay

Donna Hays kookboeken hebben een duidelijke handtekening en ook haar nieuwe ”Even more basics to brilliance” (uitg. Spectrum, € 34,99) past in het rijtje: het is een prachtige uitgave met veel beeld die toch eenvoudig en rustig oogt.

recept

Shakshuka

Een rode draad in de lezersreacties over gezond en goedkoop eten is dat het begint met slim inkopen. Neem bijvoorbeeld paprika’s: afhankelijk van het seizoen kan de prijs van deze groente behoorlijk variëren. Maar op de markt tref je in alle jaargetijden soms zakken vol voor bijna niets aan. Vermoedelijk omdat het model niet volmaakt is.