Column Huib de Vries

Vreemde vogels in de Wilpse Klei

Vanuit mijn werkkamer kijk ik al maanden tegen een grijs wolkendek aan. Het stemde ons dan ook blijmoedig toen onlangs een zaterdag zonder neerslag werd voorspeld; zelfs de zon zou zich laten zien. Met een voorjaarsgevoel in de benen beklommen we onze fietsen. Mijn vrouw had, voor de zekerheid, haar handschoenen toch maar meegenomen. Een verstandig besluit. De temperatuur bleef royaal onder de 10 graden en de zon hield zich de gehele dag schuil. Bij gebrek aan wanten warmde ik mijn handen door ze afwisselend in een broekzak te stoppen.

Lentekriebels

Van den Berg (Driestar) in gesprek met Reitzema (Rutgers) over seksuele vorming: „We houden vast aan de scheppingsorde”

Belangrijk is dat kinderen thuis en op school seksuele vorming krijgen, vindt zowel Elsbeth Reitzema van expertisecentrum seksualiteit Rutgers als Sjoerd van den Berg van Driestar educatief. Toch is er een verschil. „Wij willen vasthouden aan de scheppingsorde.”

gehoorverlies

Buiten de groep vallen door gehoorverlies: „Iedereen lacht, behalve ik”

Een op de drie mensen met gehoorverlies ervaart in sociale contacten meer en meer op de achtergrond te raken. „Als collega’s een grapje maken, lacht iedereen. Behalve ik.”

de vraag

Mogen wij ingaan op de uitnodiging van onze moslimburen voor het Suikerfeest?

Onze buren nodigen ons uit om het Suikerfeest met hen mee te vieren. Het lijkt ons gezellig, maar kunnen we hier als christenen wel aan meedoen?

Zwangerschap

Rust er onder christenen een taboe op ongewenste zwangerschappen?

Bij wie durft het refomeisje dat ongewenst zwanger is aan te kloppen? Niet altijd bij haar ouders. Ook niet bij de kerk. Kun je zeggen dat er onder christenen een taboe rust op ongewenste zwangerschappen?

het gesprek

Zeeuwse ondernemer Elwin Dekker gooit het roer om: als pionier zaaien in Zuidwijk

Als eigenaar van een IT-bedrijf verkocht hij jarenlang hard- en softwareproducten. Op zondag zat Elwin Dekker (50) trouw onder het Woord. Als „kerkbankverslijter”, zoals hij het zelf noemt. Na een „radicale omkering” deed de Zeeuw zijn bedrijf van de hand.

Liefde op het werk

Echtpaar Fraanje kreeg warme band in Barneveldse koelcel

Albert Fraanje (65) en Anja van Reenen (62) uit Barneveld leerden elkaar in 1978 kennen in een slagerij. Om ze aan elkaar te koppelen moest Alberts broer eraan te pas komen.

Quiet quitting

„Jullie weten niet wat werken is”, zeggen ouderen tegen jongeren

Ze zitten alleen maar op hun telefoon en drie dagen werken is al te veel. Vooroordelen over de jonge generatie zijn er te over. Hoe zit het echt?

vluchtelingen en asielzoekers

Oekraïners en asielzoekers zijn hier buren, maar hebben heel verschillende levens

Terwijl asielzoekers weinig anders kunnen dan stilzitten en wachten, is het grootste deel van de Oekraïners aan het werk. Het contrast tussen de groepen is zichtbaar in Hendrik-Ido-Ambacht, waar twee opvangboten naast elkaar aan de kade liggen.

Mens & samenleving

Puzzel van moeder en dochter hangt nu in kerkzaal hersteld hervormd Sprang-Capelle

Hannie Timmermans-Schreuders (64) en dochter Bernadette van Dongen-Timmermans (29) uit Sprang-Capelle maakten een puzzel met een Bijbelse achtergrond.

Mens & samenleving

Met bevroren krokodil in Limburgse lift

Damian Besselsen (27) rijdt ’s winters de hele week voor King Fish Selection. ’s Zomers stuurt hij twee dagen voor de firma uit Nijkerk en werkt hij drie dagen bij Zeumeren Watersport. Deze aflevering: lossen bij een Chinees restaurant.

Eetstoornis

Eetstoornis? Het eetgedrag op kleuterleeftijd kan daar al op wijzen

Kleine kinderen met grote eetlust, ontwikkelen die later eetproblemen? Ja, daar is inderdaad een verhoogde kans op, blijkt uit nieuw onderzoek.

Mens & samenleving

Boeken der leken

Een mens moet oppassen dat hij geen drammer wordt, zei pas iemand tegen me. Ik weet niet of het een stiekeme hint aan mijn adres was. Want ik geef toe dat er best iets drammerigs in m’n genen zit. Al heb ik natuurlijk liever niet dat anderen dat ook vinden.

De Vraag

De vraag: Hoe krijg ik mijn man aan het praten over het geloof?

Ik moet als vrouw steeds de kar trekken als het gaat om het gesprek over geloofszaken. Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn man ook wat vaker het initiatief neemt op dit gebied?

Psychologie

Antidepressiva? Wandelen werkt ook

Ben je somber, depressief of angstig? Dan helpen hardlopen en wandelen minstens zo goed als therapie of medicijnen, liet een grote studie onlangs zien.

Het Gesprek

Oud-generaal De Kruif: Als Poetin zegt „Ik ga jou niet aanvallen”, begin dan direct loopgraven aan te leggen

Vrijwel dagelijks analyseert oud-generaal Mart de Kruif de gevechten in Oekraïne en Israël in de media. Zakelijk, scherp, deskundig. „Je kunt met Poetin niet boksen met één hand op de rug.” Twee jaar na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne maakt hij de balans op. Een gesprek over leven en dood, geloof en vergeving.

Mens & samenleving

Oude vriendschap nog steeds van waarde: „Onze band voelt als broederschap”

Henk Morren (79) uit Wekerom en Evert-Jan Huttinga (69) uit Harskamp, die al vijftig vrienden zijn, leiden wekelijks het Bijbeluur in verpleeghuis ”Metje” in Harskamp. „We zijn elkaar tot een hand en een voet”, zegt Huttinga, die bloemen overhandigt om de vriendschap te bezegelen.

vluchtelingen en asielzoekers

Naderend einde opvang geeft derdelander uit Oekraïne veel stress

Vanuit Turkije kwam Mustafa in Oekraïne terecht. Nadat daar de oorlog uitbrak, vluchtte hij naar Nederland. Maar de opvang voor zogeheten derdelanders stopt op 4 maart. Welk perspectief heeft hij?

Podcast De plek

Bardine verloor haar gehandicapte zoontje Coen toen hij tien was

Jarenlang zorgt Bardine van Stam samen met haar man voor hun zoon Coen, die een meervoudige beperking heeft. Hun leven is er helemaal op ingericht. Tot hij op 10-jarige leeftijd overlijdt.

Mens & samenleving

Waarom Lammert na maken van puzzel naar Londen wil

Lammert Barten (29) uit Renswoude puzzelt al van kinds af aan. Hij heeft vooral interesse voor puzzels van landen en hoofdsteden.

Mens & samenleving

Denkduwtje tijdens het tandenpoetsen

In de podcast ”Zin van de dag” bespreekt filosoof Stine Jensen elke werkdag een levenswijsheid in niet meer dan twee minuten. Luister tijdens het tandenpoetsen, adviseert ze. Dat levert naast een schoon gebit ook een frisse geest op.