Corona

Tobben met langdurige klachten na corona: „Soms haalt iemand achter rollator me in”

Ze kampen met vermoeidheid, hoofdpijn en overgevoeligheid voor licht en geluid. Tienduizenden Nederlanders tobben met langdurige klachten na een corona-infectie. Drie jonge patiënten doen hun verhaal.

Tandartsen

Het tekort aan tandartsen wordt zorgwekkend

Al jarenlang is er een groot tekort aan tandartsen. Zeker aan de flanken van het land. Het bekorten van de studie tandheelkunde moet soelaas bieden, tegen minimale kosten. „Er is in de loop der jaren alleen maar bezuinigd.”

Gezondheid

EMA geeft groen licht voor behandeling tegen sikkelcelanemie

Vreselijke botpijnen. Doorlopend infecties. Bloedtransfusies. Aan dat alles komt voor patiënten met twee ernstige erfelijke bloedziektes mogelijk definitief een eind.

Gezondheid

Diëtist: Goed kauwen belangrijk voor gezonde darm

Orthopeden van het UMC Utrecht hebben een nieuwe methode ontwikkeld waardoor kinderen en jongvolwassenen met een zijwaartse kromming in de wervelkolom (scoliose) vanwege hun groei niet steeds opnieuw hoeven te worden geopereerd.

Arts en werk

Naweeën van het vuurwerk

„Ik ben eerlijk gezegd blij dat oud en nieuw weer achter de rug is”, vertrouwt een cliënt mij toe. De persoon in kwestie heeft een aantal jaar geleden een herseninfarct gehad. Inmiddels kan hij weer goed lopen en fietsen, maar hij is altijd moe. Ook kan hij weinig drukte aan. In een rumoerige omgeving krijgt hij snel last van zijn hoofd. Geluiden komen hard binnen en als hij lang in een groot gezelschap is, voelt hij druk op zijn hoofd.

Diabetes

Hoe je kunt genezen van diabetes type 2

De resultaten van het leefstijlprogramma ”Keer Diabetes2 Om” zijn indrukwekkend: twee op de drie patiënten kunnen hun medicatie afbouwen, en mensen vallen kilo’s af. Sinds januari wordt de behandeling vergoed uit het basispakket.

zorgkosten

Recht op zorg? „Ieder jaar iets beter, is voorbij”

Tijdens de verkiezingen werd er niet of nauwelijks gesproken over de gezondheidszorg. Wachtlijsten, dreigende financiële tekorten en de gevolgen van marktwerking, er werd amper over gerept. Hoe moet het nu verder?

Placebo-effect

Positieve verwachtingen als medicijn

Het resultaat van therapieën is sterk afhankelijk van de verwachtingen van de patiënt. Prof. Andrea Evers verricht toonaangevend onderzoek naar dit verschijnsel. „Een placebo kan het effect van behandelingen versterken.”

Religie en depressie

„Religie verlaagt risico op depressie in coronalockdown”

Religieuze mensen kunnen beter omgaan met lockdowns. Tijdens de twee coronalockdowns in 2020 liepen ze minder kans op een depressie dan niet-religieuze medeburgers.

Wiegkamer

Stichting Beschermde Wieg: „Op de Biblebelt speelt kritiek van omgeving mee”

Minder baby’s worden dood gevonden sinds vrouwen hun kind kunnen achterlaten in een zogeheten beschermde wiegkamer. Dat signaleert bedenker Barbara Muller.

Warmteregulatie

„Oudere in zorgcentrum wordt te veel verwend”

Ouderen in woon-zorgcentra worden te veel verwend, vindt thermofysioloog prof. dr. Wouter van Marken Lichtenbelt. „De temperatuur daar wordt wel heel strak gereguleerd. Op die manier kweken we fragiele ouderen.”

Gezondheidsnieuws

Bewegen tegen rookverslaving

Slechts tien minuten stevig wandelen in de buitenlucht of binnenshuis vermindert bij rokers het verlangen naar een sigaret en verlicht ontwenningsverschijnselen. Ook verbetert het emotionele welzijn van de rokers door beweging, ontdekten Oostenrijkse onderzoekers.

Malaria

Vaccinatiecampagne tegen malaria gaat van start, kenner spreekt van mijlpaal

De eerste grootschalige vaccinatiecampagne tegen malaria is deze week in Kameroen van start gegaan. Een mijlpaal volgens sommigen.

Gezondheid

„Doe meer onderzoek naar vaccinatieklachten”

Bijwerkingencentrum Lareb pleit voor meer wetenschappelijk onderzoek naar een mogelijk verband tussen een patroon van langdurige gezondheidsklachten en coronavaccins.

reuma

„Plantaardig dieet gunstig voor reumapatiënt”

De helft van de reumapatiënten kan stoppen of minderen met medicatie na het volgen van een plantaardig dieet, in combinatie met beweging en ontspanning.

Medische materialen

Van chirurgisch afval tot grondstof

Ziekenhuizen genezen patiënten maar verzieken het milieu. Die paradox wil dr. Bart van Straten bestrijden, daadwerkelijk en door onderzoek. „Je hebt een plaat voor je hoofd als je denkt dat we zo kunnen doorgaan.”

Gezondheid

Nieuwe aanpak vergroot overlevingskans patiënt met lymfeklierkanker

Patiënten met een agressieve vorm van lymfeklierkanker kunnen voortaan veel sneller worden behandeld bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Dat vergroot hun overlevingskansen én kan een zware chemokuur besparen.

nationaal preventieakkoord

Deskundigen niet verrast over falen preventieakkoord

De gemiddelde Nederlander rookt in 2040 minder, maar is wel zwaarder. Ook drinkt hij vrijwel evenveel alcohol als nu.

Gezondheid

Promovendus Prins: Open gesprek over ernstig zieke verbetert besluitvorming

Open gesprekken tussen artsen en familieleden van ernstig zieken kunnen de kwaliteit van het overleg en besluitvorming verbeteren, concludeert promovenda Sanne Prins.

screening

RIVM wil vrouw weer inwinnen voor borstonderzoek

Deelname aan het borstkankeronderzoek daalt al jaren. In 2011 deden acht op de tien vrouwen mee met het bevolkingsonderzoek naar borstkanker, in 2022 waren het er nog maar zeven op de tien. Met aandacht voor het beter bereiken van mensen hoopt het RIVM het tij te keren.

klimaat

Door klimaatverandering dreigt dodelijke opmars diarree

Wereldwijd overlijden jaarlijks een half miljoen kinderen onder de vijf jaar aan diarree. Door klimaatverandering dreigt dat aantal verder op te lopen. Een internationaal consortium onder leiding van het Amsterdam UMC probeert de opmars een halt toe te roepen.