Rugpijn

Rugpijnpatiënt wordt van het kastje naar de muur gestuurd; effectieve behandeling is er niet

Een nieuw consortium wil dat behandelingen bij rugpijn eindelijk écht effectiever worden.

Eiwitten

Fit oud worden? Dan heb je training en veel eiwitten nodig

De achteruitgang van spierkracht sluipt met de jaren ieders lichaam in. In de wetenschap groeit de aandacht voor een gouden duo om dat tegen te gaan: krachttraining en eiwitten eten.

Bof

Bofuitbraak in Barneveld en Kesteren zorgt voor lege stoelen in de klas

De bof gaat rond in Biblebeltgemeenten in het midden van het land. In Barneveld waren twee klassen vrijwel leeg.

Gezondheid

Oudere dame komt voor behandeling op afdeling kinderchirurgie

Zesenzestig jaar geleden kwam ze ter wereld met een niet goed aangelegde anus. Twee jaar na de operatie heeft kinderchirurg Justin de Jong een gelukkige mevrouw aan de lijn.

Voedingspsychiatrie

Autistische Sander volgde ketogeen dieet en maakt nu meer oogcontact

Een vrouw met beginnende dementie probeert het ketogeen dieet. Na tien weken zijn haar geheugenproblemen verdwenen als sneeuw voor de zon.

Gezondheidsnieuws

Amerikaanse onderzoekers vinden hoge concentratie microplastics in  testikels

Bij honden blijkt de concentratie plasticdeeltjes in verband te staan met het aantal zaadcellen, wat een negatieve invloed op vruchtbaarheid suggereert.

Arts en werk

Schaamte na nemen overdosis pillen

De diensttelefoon gaat. Of ik naar de spoedeisende hulp (SEH) wil komen. Daar is een man opgenomen die zojuist een overdosis heeft genomen van medicijnen tegen hoge bloeddruk en hartritmestoornissen. Verder heeft hij een halve fles jenever gedronken.

Depressie

Hoogleraar wil huis van de stemming stutten

Het zijn van een goede moeder kost veel inspanning, maar levert ook veel op. Maar wat als je dat laatste niet ziet? Met dat probleem hebben mensen die depressief zijn geweest te kampen.

Epidermolysis bullosa

Zoektocht naar genezende behandeling voor ”vlinderziekte”nog in volle gang

Een genezende behandeling vinden voor Epidermolysis bullosa. Dat is in het expertisecentrum in Groningen de stip aan de horizon. Tot het zover is, moet iedere patiënt de beste zorg krijgen.

Epidermolysis bullosa

Ondanks grote wonden en blaren is Danielle een vrolijk, nieuwsgierig en leergierig meisje

Danielle heeft grote wonden en blaren en leeft constant met pijn. Toch zie je vooral een vrolijk, nieuwsgierig meisje.

Gezondheid

Onderzoekers vinden bijna 10.000 verschillende chemicaliën in verpakking voedsel

Wetenschapsjournalist Wim van Hengel volgt nieuws over medisch-wetenschappelijk onderzoek, voeding en een gezonde leefstijl.

arts en werk

Als een meisje haar haren opeet

Schuchter komt ze aan de hand van haar moeder de spreekkamer binnen. De knalroze wollen wintermuts vormt een bijzonder contrast met het luchtige, voile jurkje, de blote benen en de paarse teenslippers.

Podcast Sprekend RD

Gynaecoloog Scheele: In onze cultuur zijn we best streng naar vrouwen

Fysieke klachten van vrouwen worden minder snel herkend, met alle gevolgen van dien. „Als een vrouw met een hartinfarct op de eerste hulp komt, is de kans dat die diagnose gemist wordt zes keer zoveel als bij een man.”

gezondheidsnieuws

Vrouw als arts: sterfte lager

Een vrouw als arts zorgt voor lagere sterftepercentages en minder heropnames in ziekenhuizen, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Vrouwelijke patiënten profiteren er het meeste van: 8,15 procent sterfte bij behandeling door een vrouw versus 8,38 procent als een man hen medisch begeleidde. Een significant verschil, aldus de onderzoekers. Bij de mannelijke patiënten was er ook verschil, maar kleiner: 10,15 versus 10,23 procent. Dezelfde trends waren aantoonbaar bij heropnames.

Interventieradiologie

Tumor te lijf met radioactieve bolletjes

De interventieradiologie bestaat zestig jaar. Toch weten veel mensen –zelfs geneeskundestudenten– niet wat dit vakgebied inhoudt. „Die onbekendheid kost levens.”

Arts en werk

De diagnose vraagt zorgvuldigheid

Omdat wij binnen de radiologie vaak voorinformatie krijgen over een nieuwe patiënt, bestaat de neiging om je ook te richten op wat anderen denken over de diagnose. Toch is het belangrijk zelf nauwkeurig te overwegen wat de juiste stappen zijn in het diagnostisch traject. Dit geeft ook uitdaging aan het vak en prikkelt de geest.

gezondheidsnieuws

Zuurstof laadt batterij in pacemaker op

Batterijen in medische implantaten zoals pacemakers gaan vijf tot tien jaar mee. Vervanging van de batterij betekent een operatie om een nieuw implantaat te plaatsen. Chinese onderzoekers werken nu aan een implanteerbare batterij die kan worden opgeladen door zuurstof uit bloed. De eerste testen met ratten lijken succesvol.

Spraakherkenning

Software die consult samenvat bespaart huisarts tijd en energie

Twee ondernemers ontwikkelden software die de administratielast van de huisarts moet verlichten. „Aan het eind van een spreekuur ben ik minder vermoeid.”

Kinderziekten

Medici luiden de noodklok over dalende vaccinatiegraad: „Schokkend dat kinkhoest en mazelen nog voorkomen”

Kinkhoest en mazelen grijpen om zich heen, terwijl de vaccinatiegraad daalt. Een vaccinatiecampagne moet mensen aan het denken zetten.

Paardentherapie

Kan een paard iemand met PTSS helpen weer een plek in de maatschappij te vinden?

Therapie met dieren zou helend werken bij PTSS. Een project van de Universiteit Utrecht met paarden en getraumatiseerde oorlogsveteranen onderzoekt of dit daadwerkelijk zo is.

Arts en werk

Sterft er nog iemand zonder sedatie?

„Sterft er vandaag nog iemand zonder sedatie?” Die vraag stelde een predikant tijdens een ontmoetingsavond voor ambtsdragers. Ik had wat verteld over het medische beleid in de laatste levensfase en de optie van palliatieve sedatie benoemd. In reactie daarop deelde de predikant zijn persoonlijke ervaringen mee. Bij bijna elk sterfbed waar hij kwam, werd sedatie toegepast.