Onderwaterkabels

Stema bewaakt kwaliteit van kabels op de zeebodem

In de zeebodem ligt een spaghetti van kabels, leidingen en buizen. Hier en daar liggen niet-ontplofte bommen. Wie bewaakt het overzicht?

Energietransitie

Energietransitie berokkent milieu grote schade

Onvermijdelijk pleegt de energietransitie een aanslag op het milieu. Er zijn veel zeldzame metalen nodig.

Paalrot Oranjekerk

Hoe tuinslang Goudse kerk voorlopig redt van paalrot

Paalrot grijpt in Gouda om zich heen. Woningen met scheuren in de muren. Ramen die scheef in de sponningen hangen.  Huizen die overeind gehouden worden door de nieuwbouw die ernaast staat. Ook de bijna honderd jaar oude Oranjekerk heeft met paalrot te maken. Een innovatief plan moet de kerk overeind houden.

Evolutietheorie

Waarom Darwins theorie is gebaseerd op „gigantische bluf”

Evolutietheorie Charles Darwin heeft al in 1858 een dik boek met bewijzen voor zijn evolutietheorie in voorbereiding. Maar hij maakt het nooit af. Waarom niet?

Week van de schepping

Van benzine naar batterij: hoe Peter-Jan Schouten klassieke auto's verjongt

Hoe wordt een pruttelende T-Ford fluisterstil en ongewoon snel? Simpel. Door de oude aandrijflijn te vervangen door een elektrische.

nucleaire batterij

Doorbraak in kernenergie: compacte batterij levert decennialang stroom

De Chinese start-up Betavolt presenteerde eind vorig jaar een nucleaire batterij kleiner dan een munt van 50 eurocent. De batterij levert vijftig jaar lang elektriciteit zonder te worden opgeladen. Kernenergie in zakformaat.

klimaatverandering

Waarom klimaatmodellen minder goed werken om klimaatbeleid te maken

In de klimaatwetenschap spelen computermodellen een grote rol. Ook politici en beleidsmakers maken er grif gebruik van. Juist daar gaat het vaak scheef, stelt Lisette van Beek van de Universiteit Utrecht in haar proefschrift.

Wetenschap & techniek

Hoe Einstein zich bewoog door tijd en ruimte

De eerste is het niet, deze nieuwe levensbeschrijving van Albert Einstein. Dat zou het verschijnen van ”Einstein in tijd en ruimte” wat discutabel kunnen maken. Toch doet die kwalificatie het boek geen recht.

schepping en evolutie

Chirurg op zoek naar waarheid over schepping en evolutie

De radicale atheïstische evolutieleer van Dawkins kon de Britse chirurg Nigel Jones niet overtuigen. De combinatie van evolutie en God evenmin. „Beide geven geen goed antwoord op de vraag waarom er iets is in plaats van niets.”

Darwin

Iedereen kan nu neuzen in Charles Darwins bibliotheek

Charles Darwin, bekend van zijn evolutie­theorie, had een enorme bibliotheek opgebouwd. Die bevatte 7400 titels in maar liefst 13.000 banden. Daarvan was 85 procent lange tijd niet bekend.

6 foto's

nieuws in beeld

Wit spook op weg naar wetenschapsmuseum

Als een kolossaal wit spook rolt het ruimtevliegtuig door Los Angeles. Een cadeautje voor het Samuel Oschin-paviljoen van het Californian Science Center. Niet verpakt in cadeaupapier, maar in witte, weerbestendige folie.

Wetenschap

Doemdagklok blijft staan op 90 seconden voor twaalf

De doemdagklok blijft dit jaar op dezelfde stand staan als vorig jaar: 90 seconden voor twaalf. Dat betekent echter niet dat de situatie stabiel is.

nieuws in beeld

Boliviaanse robotica-expert maakt protheses voor achtergestelden

Op 14-jarige leeftijd verloor Marco Antonio Nina zijn linkerarm bij een bedrijfsongeluk in de bouw. Tijdens het metselen werd hij geëlektrocuteerd. De nu 26-jarige Boliviaan is naar de werkplaats van Roly Mamani (34) in het stadje Achocalla bij La Paz gekomen. Daar test hij de prothese die Mamani, elektrotechnisch ingenieur en robotica-­expert, voor hem heeft gemaakt.

kunstmatige intelligentie

Hoe ziet ”Christenreis” eruit, als je het aan AI vraagt?

Onbekommerd knutselen met kunstmatige intelligentie (AI): het is, toegegeven, best onderhoudend. Je voert een min of meer creatief idee in, wacht een paar seconden en er verschijnt pardoes een vlotte tekst of fraai beeld.

Elektriciteit

Ov-bus Arriva gaat elektrisch, maar stroom is een knelpunt. Wat nu?

Nu ronken de bussen van Arriva nog op diesel. Maar medio dit jaar zoemen de eerste op elektriciteit. Als er tenminste genoeg stroom beschikbaar is.

geloof en wetenschap

Wetenschap eindeloos in gevecht met christelijk geloof. Of toch niet?

Wetenschap en religie zijn in een strijd op leven en dood verwikkeld. Tenminste, dat zou moeten blijken uit voorbeelden uit het verleden en heden. In werkelijkheid ligt het echter een tikje anders.

Pupu

Putjesschepper staat straks niet meer tot zijn middel in poep en plas

Er gloort hoop voor duizenden putjesscheppers uit Afrika. Ze kunnen straks afscheid nemen van de emmers waarmee ze de drek uit de put scheppen. Een innovatieve pomp uit Papendrecht gaat het vieze klusje opknappen.

oud en nieuw

Tijd is meer dan natuurkundige eenheid

Tijd. De tijd glijdt voorbij. Daar spreken de laatste dagen van het jaar ook duidelijk van. Tijd is meer dan een natuurkundige eenheid.

Niagara Falls

Struinen door de De Tunnel achter de Niagara Falls

Achter de wereldberoemde Niagara Falls, het wildwaterwonder op de grens van Canada en de Verenigde Staten, gaat een stelsel aan gangen schuil. Meest spectaculair is De Tunnel.

intelligent design

Toeval en natuurlijke selectie schieten tekort als verklaring voor intelligent design in de natuur

Aan de keukentafel zal het niet zo snel aan de orde komen. Maar studerende jongeren lopen er geregeld tegenaan: de oppermachtig lijkende evolutietheorie in de wetenschap.

kunstmatige intelligentie

Autoriteit Persoonsgegevens: Talrijke incidenten maken „deltaplan AI” nodig

Er moet een deltaplan voor kunstmatige intelligentie (AI) komen om het aantal incidenten met generatieve AI in te dammen. Deze technologie creëert in opdracht tekst, afbeeldingen of foto’s. Een voorbeeld hiervan is ChatGPT.