Wetenschap & techniek

Hoe Einstein zich bewoog door tijd en ruimte

De eerste is het niet, deze nieuwe levensbeschrijving van Albert Einstein. Dat zou het verschijnen van ”Einstein in tijd en ruimte” wat discutabel kunnen maken. Toch doet die kwalificatie het boek geen recht.

schepping en evolutie

Chirurg op zoek naar waarheid over schepping en evolutie

De radicale atheïstische evolutieleer van Dawkins kon de Britse chirurg Nigel Jones niet overtuigen. De combinatie van evolutie en God evenmin. „Beide geven geen goed antwoord op de vraag waarom er iets is in plaats van niets.”

Darwin

Iedereen kan nu neuzen in Charles Darwins bibliotheek

Charles Darwin, bekend van zijn evolutie­theorie, had een enorme bibliotheek opgebouwd. Die bevatte 7400 titels in maar liefst 13.000 banden. Daarvan was 85 procent lange tijd niet bekend.

6 foto's

nieuws in beeld

Wit spook op weg naar wetenschapsmuseum

Als een kolossaal wit spook rolt het ruimtevliegtuig door Los Angeles. Een cadeautje voor het Samuel Oschin-paviljoen van het Californian Science Center. Niet verpakt in cadeaupapier, maar in witte, weerbestendige folie.

Wetenschap

Doemdagklok blijft staan op 90 seconden voor twaalf

De doemdagklok blijft dit jaar op dezelfde stand staan als vorig jaar: 90 seconden voor twaalf. Dat betekent echter niet dat de situatie stabiel is.

nieuws in beeld

Boliviaanse robotica-expert maakt protheses voor achtergestelden

Op 14-jarige leeftijd verloor Marco Antonio Nina zijn linkerarm bij een bedrijfsongeluk in de bouw. Tijdens het metselen werd hij geëlektrocuteerd. De nu 26-jarige Boliviaan is naar de werkplaats van Roly Mamani (34) in het stadje Achocalla bij La Paz gekomen. Daar test hij de prothese die Mamani, elektrotechnisch ingenieur en robotica-­expert, voor hem heeft gemaakt.

kunstmatige intelligentie

Hoe ziet ”Christenreis” eruit, als je het aan AI vraagt?

Onbekommerd knutselen met kunstmatige intelligentie (AI): het is, toegegeven, best onderhoudend. Je voert een min of meer creatief idee in, wacht een paar seconden en er verschijnt pardoes een vlotte tekst of fraai beeld.

Elektriciteit

Ov-bus Arriva gaat elektrisch, maar stroom is een knelpunt. Wat nu?

Nu ronken de bussen van Arriva nog op diesel. Maar medio dit jaar zoemen de eerste op elektriciteit. Als er tenminste genoeg stroom beschikbaar is.

geloof en wetenschap

Wetenschap eindeloos in gevecht met christelijk geloof. Of toch niet?

Wetenschap en religie zijn in een strijd op leven en dood verwikkeld. Tenminste, dat zou moeten blijken uit voorbeelden uit het verleden en heden. In werkelijkheid ligt het echter een tikje anders.

Pupu

Putjesschepper staat straks niet meer tot zijn middel in poep en plas

Er gloort hoop voor duizenden putjesscheppers uit Afrika. Ze kunnen straks afscheid nemen van de emmers waarmee ze de drek uit de put scheppen. Een innovatieve pomp uit Papendrecht gaat het vieze klusje opknappen.

oud en nieuw

Tijd is meer dan natuurkundige eenheid

Tijd. De tijd glijdt voorbij. Daar spreken de laatste dagen van het jaar ook duidelijk van. Tijd is meer dan een natuurkundige eenheid.

Niagara Falls

Struinen door de De Tunnel achter de Niagara Falls

Achter de wereldberoemde Niagara Falls, het wildwaterwonder op de grens van Canada en de Verenigde Staten, gaat een stelsel aan gangen schuil. Meest spectaculair is De Tunnel.

intelligent design

Toeval en natuurlijke selectie schieten tekort als verklaring voor intelligent design in de natuur

Aan de keukentafel zal het niet zo snel aan de orde komen. Maar studerende jongeren lopen er geregeld tegenaan: de oppermachtig lijkende evolutietheorie in de wetenschap.

kunstmatige intelligentie

Autoriteit Persoonsgegevens: Talrijke incidenten maken „deltaplan AI” nodig

Er moet een deltaplan voor kunstmatige intelligentie (AI) komen om het aantal incidenten met generatieve AI in te dammen. Deze technologie creëert in opdracht tekst, afbeeldingen of foto’s. Een voorbeeld hiervan is ChatGPT.

Wetenschap & techniek

Gek van het geluid van een tafelgenoot

Ergernis door gesmak en gesnuif aan tafel is bij een gezinsmaaltijd eerder regel dan uitzondering. Bij mensen met misofonie neemt die irritatie bizarre vormen aan. Met ongecontroleerde boosheid, een huilbui of vluchtgedrag als gevolg.

Wetenschap

Nederlandse onderzoekers laten robot door bloedvat zwemmen

Nederlandse onderzoekers zijn erin geslaagd minuscule robotjes door een smal bloedvat te laten zwemmen. Het zou de eerste keer zijn dat dit is gelukt.

Kunstmatige Intelligentie

„ChatGPT bedreigt mensheid”

Wat doet AI met een laagje nagebootste menselijkheid met ons?

Creaton

„Wetenschap en geloof zijn eigenlijk niet van elkaar te scheiden”

Na jaren van radiostilte treedt stichting Creaton weer in de publiciteit. En hoe. In het Driestar College in Gouda organiseert de stichting zaterdag een congres over ”De grote vragen” waarop de wetenschap geen antwoord heeft.

Energie

Bedrijven Tholen kunnen straks zonder stroomnet

Bedrijven in het Zeeuwse Tholen worden hun eigen energieleverancier. Ze zijn straks helemaal onafhankelijk van het stroomnet.

Kunstmatige intelligentie

Op weg naar kunstmatige intelligentie met een ziel

Kunstmatige intelligentie (AI) raakt steeds meer verknoopt met het dagelijks leven. Zo zelfs dat het onderscheid tussen AI en een mens van vlees en bloed vervaagt. Kan deze ontwikkeling onbeperkt doorgaan?

medische ethiek

Mensverbetering biedt geen oplossing voor diepgaand geestelijk probleem

Is mensverbetering wel het antwoord op alle problemen in de wereld? Nee, zegt medisch-ethicus Bert-Jan Heusinkveld, in zijn lezing op het congres ”Verwondering” dat Fundamentum zaterdag organiseerde in Hardinxveld-Giessendam.