Woningbouw

Snelste metselaar ter wereld legt 500 kalkzandsteenblokken per uur

Hadrian X lust geen boterhammen en metselt desnoods dag en nacht met zijn robotarm van 32 meter lang.

Duurzaamheid

Hoe een Israëlisch bedrijf de wereld van afvalberg en CO2-uitstoot verlost

Het is bijna toverij. Versnipperde melkpakken, poepluiers, bananenschillen, plastic verpakkingen en kippenbotten belanden in een reactorvat. Na verhitting en vermaling komt daar een plasticvervanger uit, het composiet materiaal UBQ.

Techniek

Hoe een Puttenaar een computer van 2200 jaar geleden tot leven wekt

„Dat is toch bijzonder, hè?” Wim Horseling verbaast zich steeds weer over de werking van het tandwielmechanisme. „Je kunt er uren naar kijken. Denk je dat de oude Grieken primitief waren? Toen Christus geboren werd, bestond deze analoge computer al 178 jaar.”

Autotest

Vriendelijke cross-over bekent kleur

De nieuwe Fiat 600e wordt geleverd in vrolijke tinten. Het is een auto waaraan je snel gewend raakt.

Techniek

Veerboot naar Isle of Wight racet gewoon het strand op

De motoren van de met de Union Jack versierde GH-2161 komen brullend tot leven, het stevige kussen wordt opgeblazen waardoor de boot zachtjes 1,6 meter de lucht in wordt getild. Vervolgens draait het vaartuig zich om en glijdt naadloos vanaf het kleine strandje de zee in.

Plasticvervuiling

Hoe bubbels plastic uit het water vissen

Hoe minder grote stukken plastic naar de Waddenzee spoelen, hoe minder er afbreekt in kleine stukjes. Een barrière van luchtbellen moet het spul tegenhouden. „Maar het is inmiddels overal te vinden. Dramatisch.”

Waterzuivering

Ondergoed, stukken hout of plakkaten billendoekjes, in de waterzuiveringsinstallatie kom je van alles tegen

Hoe maken rioolwaterzuiveringen het water dat door de riolering stroomt schoon? Een kijkje achter de schermen in Tiel.

Evolutietheorie

Waarom biologen Darwins evolutietheorie de rug toekeren

„Het eerste oog, de eerste vleugel, de eerste placenta. Hoe zijn ze ontstaan? Het uitleggen hiervan is de fundamentele taak van de evolutiebiologie. En toch hebben we nog steeds geen goed antwoord”, stelt bioloog Armin Moczek,

Duurzaamheid

Waarom iedereen straks toch een elektrische auto zal kopen

De afname in de belangstelling voor elektrische auto’s is een tijdelijk fenomeen. Iedereen moet op termijn immers toch elektrisch gaan rijden van de Europese Unie. Hoe zit het dan met het dipje van vandaag de dag?

Windmolens

Waarom een gebruikte windmolen geen afval is

Eindigen afgedankte windmolens op de stort of ergens in Afrika? „Helemaal niet”, benadrukt Wim Robbertsen, directeur-eigenaar van het Barneveldse bedrijf Business in Wind. „Ze zijn vaak na revisie prima geschikt voor een tweede leven.”

Kunstmatige intelligentie

Waarom kunstmatige intelligentie de mens van zichzelf vervreemdt 

Kunstmatige intelligentie (AI) is geen toekomstmuziek meer. Zelfs een fulltime huismoeder kan niet om kunstmatige intelligentie heen. De vraag wordt steeds prangender: hoe moeten we ons ertoe verhouden?

Onderwaterkabels

Stema bewaakt kwaliteit van kabels op de zeebodem

In de zeebodem ligt een spaghetti van kabels, leidingen en buizen. Hier en daar liggen niet-ontplofte bommen. Wie bewaakt het overzicht?

Energietransitie

Energietransitie berokkent milieu grote schade

Onvermijdelijk pleegt de energietransitie een aanslag op het milieu. Er zijn veel zeldzame metalen nodig.

Paalrot Oranjekerk

Hoe tuinslang Goudse kerk voorlopig redt van paalrot

Paalrot grijpt in Gouda om zich heen. Woningen met scheuren in de muren. Ramen die scheef in de sponningen hangen.  Huizen die overeind gehouden worden door de nieuwbouw die ernaast staat. Ook de bijna honderd jaar oude Oranjekerk heeft met paalrot te maken. Een innovatief plan moet de kerk overeind houden.

Evolutietheorie

Waarom Darwins theorie is gebaseerd op „gigantische bluf”

Evolutietheorie Charles Darwin heeft al in 1858 een dik boek met bewijzen voor zijn evolutietheorie in voorbereiding. Maar hij maakt het nooit af. Waarom niet?

Week van de schepping

Van benzine naar batterij: hoe Peter-Jan Schouten klassieke auto's verjongt

Hoe wordt een pruttelende T-Ford fluisterstil en ongewoon snel? Simpel. Door de oude aandrijflijn te vervangen door een elektrische.

nucleaire batterij

Doorbraak in kernenergie: compacte batterij levert decennialang stroom

De Chinese start-up Betavolt presenteerde eind vorig jaar een nucleaire batterij kleiner dan een munt van 50 eurocent. De batterij levert vijftig jaar lang elektriciteit zonder te worden opgeladen. Kernenergie in zakformaat.

klimaatverandering

Waarom klimaatmodellen minder goed werken om klimaatbeleid te maken

In de klimaatwetenschap spelen computermodellen een grote rol. Ook politici en beleidsmakers maken er grif gebruik van. Juist daar gaat het vaak scheef, stelt Lisette van Beek van de Universiteit Utrecht in haar proefschrift.

Wetenschap & techniek

Hoe Einstein zich bewoog door tijd en ruimte

De eerste is het niet, deze nieuwe levensbeschrijving van Albert Einstein. Dat zou het verschijnen van ”Einstein in tijd en ruimte” wat discutabel kunnen maken. Toch doet die kwalificatie het boek geen recht.

schepping en evolutie

Chirurg op zoek naar waarheid over schepping en evolutie

De radicale atheïstische evolutieleer van Dawkins kon de Britse chirurg Nigel Jones niet overtuigen. De combinatie van evolutie en God evenmin. „Beide geven geen goed antwoord op de vraag waarom er iets is in plaats van niets.”

Darwin

Iedereen kan nu neuzen in Charles Darwins bibliotheek

Charles Darwin, bekend van zijn evolutie­theorie, had een enorme bibliotheek opgebouwd. Die bevatte 7400 titels in maar liefst 13.000 banden. Daarvan was 85 procent lange tijd niet bekend.