Muziek
Cd centraal: Vocale kerkmuziek van Wouter van Belle

„Wouter van Belle vindt het nog wat onwennig om zichzelf componist te noemen”, schrijft Dirk Zwart in het cd-boekje van de schijf ”Wouter van Belle - Vocale kerkmuziek”. „Pianist, organist, koorbegeleider, ja – maar als componist is hij een laatbloeier; hij begon er pas mee toen hij al geruime tijd organist was van de St. Catharinakathedraal.”

Redactie muziek
beeld RD
beeld RD

De musicus (1958) studeerde orgel en piano aan het voormalige Nederlands Instituut voor Katholieke Kerkmuziek in Utrecht. Sinds 1985 is Van Belle hoofdorganist van de Utrechtse St. Catharinakathedraal, waar hij samenwerkt met het Kathedrale Koor in liturgie en concerten. In zijn orgelconcerten ligt het accent op Nederlandse muziek, met speciale aandacht voor het werk van Hendrik Andriessen en Herman Strategier, zijn voorgangers in de rooms-katholieke kerk.

De Missa Corona is het eerste werk op de cd. Daarna volgen twee motetten op teksten uit het Evangelie van Johannes. Psalm 19 werd geschreven voor cantor, koor, volk en orgel. In het Ave Maria komt de rooms-katholieke praxis naar voren.

Na de Missa Catharina klinken vier motetten op teksten uit ”De navolging van Christus” van Thomas van Aquino. ”Wie achter Mij aan wil komen” is een evangeliemotet voor vierstemmig koor a capella. Het Schelfzeelied is de eerste compositie, die Van Belle schreef als organist van de St. Catharinakathedraal. ”Stella” werd gecomponeerd na het overlijden van een kind. ”Wij hebben voor u gebeden” is het laatste vocale werk van de cd, die wordt gecompleteerd met twee orgelwerken.

In zijn bijdrage in het cd-boekje vraagt Dirk Zwart speciale aandacht voor de werken op teksten van Thomas van Aquino: „Daar hanteert Van Belle een heel bijzondere klanktaal. Een modaal getinte harmoniek met veel milde dissonanten, die een karakteristieke sfeer oproept van mystiek én nuchterheid, van dynamiek én sereniteit.”

Uitvoerenden zijn Majella Voces onder leiding van Sonja Roskamp, vocaal ensemble Convocati onder leiding van Gerard Beemster, sopranen en alten van het Kathedrale Koor Utrecht onder leiding van Hester Westra en Wouter van Belle zelf.

Wouter van Belle – Vocale kerkmuziek, Majella Voces e.a.; Stichting Nieuwe Kerkmuziek, SNK 202201; € 15,-; bestellen www.woutervanbelle.nl/cd/index.html

Zalig zijn de eenvoudigen. (Van Belle)
Wie achter Mij aan wil komen. (Van Belle)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
CD centraal

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer