duurzaamheid

„Ontwikkel eigen kledingstijl in strijd tegen trends en influencers"

Eén jurkje kan er nog wel bij, toch? En dat topje staat ook geweldig. Veel vrouwen kunnen de verleiding van nieuwe kleding niet weerstaan. Voor hen is er nu een nieuwe gratis onlinetraining om bewust minder kleding te kopen.

Groen & duurzaamheid

De Waddenzee wordt zouter door klimaatopwarming. Dat raakt trekvissen, maar er is wat aan te doen

Het snel opwarmende klimaat heeft grote gevolgen voor de natuur in de Waddenzee. Zo wordt het water er in hete, droge periodes zouter. Trekvissen die op zoek zijn naar zoet water, raken hierdoor de weg kwijt. In hete, droge zomers niet al het zoete water vasthouden maar de sluizen op een kiertje zetten, kan de trekvissen helpen.

Groen & duurzaamheid

Eerste glasaal gevangen bij gemaal Halfweg

Alpensteenbokken houden van kou. Na warme dagen en bij heldere nachten zijn ze vaker nachtactief, zelfs als ze dan meer risico lopen om door een wolf te worden gepakt. Die bevinding melden onderzoekers in vakblad Proceedings of the Royal Society B. Ze rustten 47 steenbokken uit Zwitserland en Italië uit met halsbanden met gps.

wandeling

Wandelen tussen rivier en wetering

Liefhebbers van rivieren en stuwen, uiterwaarden en boomgaarden moeten naar Alphen aan de Maas. ’s Winters is het er verlaten en ruig, in de zomer vol blad en bloesem.

lente

De lente begint vroeg: welke gevolgen heeft dat?

De krokussen schieten uit de grond, zanglijsters beginnen weer uit volle borst te zingen en eekhoorns komen uit hun winterslaap. Het lenteseizoen lijkt vroeg te starten. Wat zijn daarvan de gevolgen?

Groen & duurzaamheid

Vogelparen: Twee zijn beter dan één

Alleen zijn voelt niet goed, wat de meeste mensen betreft. Vandaar dat zoiets als Valentijnsdag wordt gevierd; ook dit jaar zullen geliefden elkaar op 14 februari extra genegenheid tonen en ontstaan er vast weer nieuwe relaties.

nieuws in beeld

Verschrompeld plasje

Dit Spaanse stuwmeer geeft langzaam zijn schatten prijs. Een oude molen verschijnt aan het oppervlak. Hoewel het een mooi plaatje oplevert, schrijnt het ook.

klimaatverandering

Heeft het klimaatdebat behoefte aan meer optimisme?

„De wereld stevent af op collectieve zelfmoord.” Dit soort alarmistische uitspraken over klimaatverandering, in dit geval van VN-baas António Guterres, zijn niet verstandig. Althans, dat vindt Bart van den Hurk.

Zonnepanelen

Aan thuisbatterij kleven nog veel nadelen

De Eerste Kamer stemt dinsdag over het afbouwen van de salderingsregeling. Doet de eigenaar van zonnepanelen er wijs aan om een thuisbatterij te kopen als de senatoren een streep zetten door het salderen?

Bescherming diersoorten

Overbevissing, bijvangst en „fantoomvisserij” bedreigen vissenpopulaties

Het gaat niet goed met diersoorten die migreren. Vooral trekvissen doen het slecht.

Trekdieren

Steur, gier en gorilla dreigen uit te sterven

De Europese steur, de oostelijke gorilla en de witruggier. Wat deze soorten gemeen hebben? Ze reizen alle drie graag en ze zijn alle drie ernstig bedreigd.

klimaatverandering

„Europa bijna klimaatneutraal in 2040”

De Europese Commissie wil de uitstoot van broeikasgassen in Europa in 2040 met 90 procent hebben verminderd. Dat extra en nieuwe tussendoel is nodig om de opwarming van de aarde te beteugelen.

Groen & duurzaamheid

Problemen met groen? Plantendokter Axel weet raad

Gele bladeren, knapperige randen en akelige beestjes. Als je je kamerplanten niet goed verzorgt, kunnen ze ziek worden. Plantendokter Axel Persoon (31) geeft raad als het niet goed gaat met Alfredo of Ollie.

klimaatverandering

Uitleg: 2023 ook natste jaar ooit én tegelijk droog

Regenjassen en regenlaarzen waren vorig jaar geen overbodige luxe. Maar behalve warm en nat was 2023 volgens het KNMI ook droog. Daarmee staat het jaar model voor het toekomstige klimaat in Nederland.

klimaatverandering

KNMI-rapport: 2023 warmste jaar ooit in Nederland

Klimaatverandering zet ook in Nederland door. Het jaar 2023 was het warmste sinds het begin van de metingen.

energie

In deze hal kan het regenen, waaien en zelfs sneeuwen

Buiten wijst de thermometer 15 graden aan. Binnen is het standje winter: 4 graden. In Energy House 2.0 in het Engelse Manchester kan het. In het unieke gebouw van de lokale universiteit kan het ook nog waaien, regenen en zelfs sneeuwen.

Groen & duurzaamheid

Natuur & Milieu: subsidies voor elektrische auto’s niet sociaal, alternatieven werken beter

Om iederéén duurzamer van A naar B te krijgen, zijn subsidies op dure elektrische auto’s niet langer de heilige graal, stelt Natuur & Milieu. „Het moet eerlijker en grootschaliger.”

Groen & duurzaamheid

Kwaliteit van natuur verslechtert verder

De natuur in Nederland verslechtert, constateert de Ecologische Autoriteit vrijdag.

Groen & duurzaamheid

Het gaat weer beter met de huismus, maar dat is nog geen reden tot optimisme

De Vogelbescherming vraagt in aanloop naar de Nationale Tuinvogeltelling extra aandacht voor de huismus. Jaar op jaar is het diertje de meest getelde vogel in de Nederlandse tuinen. Toch kwijnt hij weg. Het probleem: te nette tuinen.

buiten

Wandelen: van stad Den Haag naar strand Scheveningen

Het verschil kan bijna niet groter zijn: tussen het begin van de tocht in hartje Den Haag en de finish op het Scheveningse strand. En ondertussen heb je het nodige aan cultuur en natuur opgesnoven.

Buiten

Harmonie in Hemmen

Landgoed Hemmen, gelegen aan de rivier de Linge, is met recht een pareltje in de Betuwe. Met een eigen station, in ruil voor het beschikbaar stellen van grond voor een spoorlijn.