Duurzaamheid

Hoe turbinebladen een creatieve bestemming krijgen

Als je dagelijks alternatieve bestemmingen voor turbinebladen bedenkt, komen de ideeën vanzelf, zoals bankjes, bloempotten en insectenhotels. „Onwijs leuk”, vindt directeur Tonny Wormer.

Roofdier

Wolvenaanval op mens zeer zeldzaam, kind loopt wel meer risico

Een wolf die een kind bijt, klinkt als een heftig incident. Hoe vaak gebeurt dit wereldwijd?

Biodiversiteit

„Achteruitgang insecten komt door luchtvervuiling”

Luchtvervuiling is de belangrijkste oorzaak van de achteruitgang van insecten. Dat stellen Britse onderzoekers in een nieuwe studie.

Duurzaamheid

Eric pioniert met een snelgroeiende boom uit China

De Paulowniaboom wordt een ”wonderboom” genoemd, omdat hij bijzonder snel groeit. In het eerste jaar wordt hij drie tot zes meter hoog. Voormalig fruitkweker Eric Litjens introduceert deze boom in Nederland voor de houtproductie.

Schoonheid

Dagvlinders zijn vliegende juweeltjes

Vliegende juweeltjes, zo mag je de dagvlinders gerust noemen. Uit uitgebreide jaarlijkse tellingen is gebleken dat het aantal dagvlinders sinds 1993 gehalveerd. Fotograaf Chiel Jacobusse weet er toch nog heel wat te fotograferen.

Schoonheid

Orchideeën in de Duitse Eifel

In de Duitse Eifel zijn tal van orchideeënsoorten te vinden. Fotograaf Hans de Braal ligt graag met zijn buik in het natte gras om de mooiste bloemen te fotograferen. Van de vliegenorchis tot het bleek bosvogeltje.

Natuurnieuws

Tijgerhaai spuugt mierenegel uit, zien Australische biologen tot hun verbazing

Een tijgerhaai slikte een mierenegel in en spuugde het vervolgens uit. Vermoedelijk viel het stekelige dier de haai zwaar op de maag.

Buiten

Fietstocht door uitgemergeld Friesland

Fietstocht door het veen- en heidegebied van Friesland, waar het menselijke bestaan even uitgemergeld was als de zandgrond.

Kamerplanten

Hoe je de kamerplant aan kroost kunt helpen 

Kamerplanten hebben een positief effect op de luchtkwaliteit in huis. Groen maakt een huis persoonlijk en verwelkomend.

Natuur

Een vlieg is niet alleen hinderlijk, maar vooral ook wonderlijk

De bijdrage over de huismus sprak behoorlijk tot de verbeelding, bleek uit verschillende lezersreacties. Wie zich in een nóg alledaagser beestje verdiept, heeft evenzeer reden om zich te verwonderen. De huisvlieg (Musca domestica) is dan wel een hinderlijke logé, maar evengoed een scheppingswonder.

Klimaatverandering

„Verbied fossiele reclame net als tabaksreclame”

Komen er nationale verboden op ‘fossiele’ reclames, zoals voor luxe cruises, grote SUV’s en vliegreisjes naar zonnige oorden?

Buiten

Wandeling in de ochtendmist

”De morgenstond heeft goud in de mond” komt algauw afgezaagd over. Toch is het een goed idee om eens voor dag en dauw de natuur in te trekken. Het Goilberdingerpad is dan een prima keuze.

Groen & duurzaamheid

Mei was twaalfde maand op rij met wereldwijd temperatuurrecord

De wereldwijde temperatuurrecords worden nu twaalf maanden op rij verbroken. Ook in mei was het warmer dan ooit eerder gemeten in die maand, meldt de Europese klimaatdienst Copernicus. Directeur Carlo Buontempo noemt dat „schokkend, maar niet verrassend”, aangezien het klimaat blijft opwarmen. De huidige reeks van warmste maanden zal over een aantal jaren zelfs relatief koel lijken.

Slakken

Explosie van slakken door nat voorjaar: „De sla is alweer opgegeten” 

De slak doet het erg goed dit jaar. Hoe voorkom je dat ze je frisgroene tuin kaalvreten?

Groen & duurzaamheid

Waterlopen in het Kroondomein

Wie in de bossen van Kroondomein Het Loo wandelt, komt vanzelf de vele kunstmatig aangelegde waterlopen tegen. Het zijn smalle sprengenbeekjes afgegrensd door een houten beschoeiing.

Neerslag

Regen, regen en nog eens regen; waarom is dit voorjaar zo nat?

Na jaren met droge lentes en zomers is het dit voorjaar erg nat. Waar komt dat vandaan? En betekent dat dat het wel meevalt met klimaatverandering?

Wandeling

Rondje Krimpenerwaard

De Krimpenerwaard is de polder waar ik in mijn jeugd vaak rondzwierf. Er is een groot verschil tussen toen en nu: veel van de kades die toen ondoordringbaar waren, zijn nu te bewandelen.

energiezuinig

Hoe duurzaam is het huis van een journalist duurzaamheid?

Als je een journalist bent die schrijft over duurzaamheid, moet je zelf natuurlijk je beste beentje voorzetten. Inmiddels woon ik zo’n twee jaar in een nieuwe energiezuinige woning, die ik samen met mijn ouders liet bouwen. Een terugblik op het bouwproces met twee tops en twee tips.

natuurnieuws

Slangenschimmel ontdekt

Onderzoekers hebben de slangenschimmel Ophidiomyces ophiodiicola ontdekt bij twee ringslangen in het Naardermeer, een natuurgebied bij Bussum. Dat schrijven ze in het Vlaams Diergeneeskundig Tijdschrift. De schimmel veroorzaakt een huidziekte, soms met dodelijke gevolgen.

In beeld

Airco’s geen overbodige luxe in Hong Kong

Als mosselen aan een paal in zee. Zo lijken de aircokastjes wel aan flats in Hong Kong te kleven.

Broedvogels

Specht doet het goed, tapuit gaat achteruit

Moeras- en bosvogels doen het goed, vogels van duin en heide –zoals tapuiten– gaan juist achteruit. Het grootste zorgenkindje is echter de boerenlandvogel.