Nederland in de verdediging

Nederland en zijn verdedigingswerken: van kasteelgracht tot cybersecurity

Nederland heeft zich de eeuwen door teweer moeten stellen tegen indringers. Daar getuigen duizenden verdedigingswerken van.

Podcast Sprekend RD

D-day: het begin van het einde van de Tweede Wereldoorlog

D-day vormde het beginpunt van de bevrijding van West-Europa. Maar volgens Riekelt Pasterkamp was het echte keerpunt de fout van Hitler om een front in het oosten te beginnen.

Buitenland

D-day herdacht in Normandië

Staatshoofden en regeringsleiders woonden donderdag in Normandië de herdenking van D-day bij. Maar de echte eregasten waren de veteranen die in 1944 deelnamen aan de invasie. Zij kregen het grootste applaus.

Tweede Wereldoorlog

Schutter V.H. Woodcraft vocht tijdens D-Day; hij werd slechts 20 jaar

Aan de kerktoren in het Franse dorp Sainte-Mère-Église hangt een pop. In Normandië is het een van de vele herinneringen aan de invasie van 6 juni 1944.

Werelderfgoed

Aan de grens van het Romeinse Rijk

Geheimzinnig klinkt de stem van gids als hij zegt: „We dalen af naar het Romeinse Rijk.” Verwachtingsvol zet ik mijn voet op de eerste traptrede. „En let op je hoofd. Je kunt het makkelijk stoten”, zegt hij nuchter.

werelderfgoed

De Beemster werd twee keer drooggelegd

Beemsterkaas geniet wereldwijd bekendheid. Droogmakerij de Beemster zelf is veel onbekender. Toch staat die al bijna 25 jaar op de Werelderfgoedlijst. „En wij zijn zelfs werelderfgoed in het kwadraat.”

werelderfgoed

Het glanzende glaspaleis van Van Nelle in Rotterdam

Het was de modernste fabriek van Europa, vol licht, lucht en ruimte en opgebouwd uit glas, staal en beton. De Van Nelle ”daglichtfabriek” aan de Delfshavense Schie wordt al vanaf de opening in 1929 bejubeld.

Geschiedenis

Voormalig eiland Schokland

Tijdens een sterke stormvloed balde de Zuiderzee in 1825 z’n vuisten en beukte op het kleine Schokland in. De inwoners van het kleine eiland moesten met lede ogen toezien hoe hun hele leefgebied onder water kwam te staan. Er vielen dertien doden door de stormvloed. Tientallen woningen raakten zwaar beschadigd, net als de twee kerken.

Werelderfgoed

Jan Six over de grachtengordel: „Wat is er mooier dan in geschiedenis wonen?”

Het mooist is de Amsterdamse grachtengordel in de vroege ochtend. Dan is het stil op straat, de massa’s toeristen houden zich nog even schuil.

Planetarium

Eeuwenoud planetarium voorspelt de zonsopgang nog nauwkeurig

Aan het plafond van zijn woonkamer bouwde Eise Eisinga ruim 240 jaar geleden een model van het zonnestelsel. Het werkt nog steeds. „Kijk, vanochtend kwam de zon op om 6.23 uur.”

Tweede Wereldoorlog

Amerikaanse militaire politie onmisbaar tijdens Ardennenoffensief in 1944-1945

De militaire politie bleek onmisbaar tijdens het Ardennenoffensief in december 1944 en januari 1945. In Bastenaken (Bastogne) en omgeving is veel over dit deel van de Tweede Wereldoorlog te zien.

Geschiedenis

Oekraïne oriënteerde zich op Ardennenoffensief

Zes maanden voordat Rusland Oekraïne binnenviel, hebben militaire bevelhebbers zich georiënteerd op het Ardennenoffensief van 1944/1945.

Geschiedenis

Holocaustmuseum: langs de gruwelen van het verleden

Huiszoeking! Zes bange onderduikers in een kast. Een Duitser rukt de deur open. Anita Gassan (8) steekt hem haar pop toe: „Wilt u niet liever mijn pop hebben voor uw kinderen?” Niks pop, mee!

Holocaust

Nationaal Holocaustmuseum: anti-Joodse gruwelen in beeld

Zeshonderd kinderen werden weggesmokkeld bij de Hervormde Kweekschool in Amsterdam. Daardoor werd hun leven gered. Op die plek gaat nu het Nationaal Holocaustmuseum open.

tweede wereldoorlog

Geen trambestuurder weigerde deportatie Joden

De Amsterdamse tram vervoerde tijdens de oorlog tienduizenden gearresteerde Joden. Het vervoersbedrijf heeft daarvoor nooit spijt betuigd. Het probeerde na de bevrijding wel het geld voor deze ritten te incasseren.

Koude Oorlog

Terug in de bunker in Rijswijk; lessen uit de Koude Oorlog

De Russische dreiging wakkert de belangstelling voor de Koude Oorlog opnieuw aan, merken de vrijwilligers van bunkercomplex Park Overvoorde in Rijswijk. „We dachten dat er nooit meer oorlog kon komen, maar we hebben ons in slaap laten sussen.”

10 foto's

Geschiedenis

In rep en roer door een fel pamflet

Verhitte discussies en ellenlange opiniestukken. Een modern verschijnsel? Integendeel. Ook 500 jaar geleden wist men elkaar al duchtig de oren te wassen!

Geschiedenis

Oorlogsmuseum Bastenaken – „We vechten; het is koud...”

Een laatste grote aanval. Met het Ardennenoffensief probeerde Hitler de geallieerde opmars te stuiten en alsnog de oorlog te winnen. Het tij was echter niet meer te keren. Een nieuw oorlogsmuseum in België laat bezoekers de dramatische gebeurtenissen meebeleven.

wandeling

Sporen van de puriteinen

Voor ze naar Amerika gingen, verbleven om hun geloof vervolgde Engelse puriteinen elf jaar in Leiden. Wandelend door de stad kom je nog heel wat sporen van hen tegen.

ddr

Waarom antisemitisme in Oost-Duitsland een probleem is

Ilko-Sascha Kowalczuk kan weinig positiefs aan de DDR ontdekken. De Duitse historicus noemt het „de grootste openluchtgevangenis van Europa”. „Nu leeft men in vrijheid maar daar kunnen velen in het oosten van Duitsland niets mee beginnen.”

Geschiedenis

Kunstenaar Anselm Kiefer: in gevecht met lood en bladgoud

Anselm Kiefer (1945) is geen schilder met doek en kwast of kunstenaar met gips en brons; hij noemt zichzelf een iconoclast: een beeldenstormer. Dat is niets te veel gezegd, zo laten zijn werken in museum Voorlinden in Wassenaar zien.