Muziek

Meezing Matthäus Passion in Delft voor mensen met dementie

Stichting Bachkoor Holland organiseert op 27 maart in de Nieuwe Kerk van Delft een Meezing Matthäus voor mensen met dementie.

Muziek

Pieter-Jan Belder krijgt Duitse prijs voor opname werken William Byrd

De Nederlandse klavecinist en organist Pieter-Jan Belder heeft een belangrijke Duitse prijs gewonnen met zijn album met werken van William Byrd.

Muziek

Stichting Rotterdam Orgelstad organiseert opnieuw Orgelpromenade in Laurenskerk

In de Rotterdamse Laurenskerk wordt op zaterdag 2 maart opnieuw een Orgelpromenade georganiseerd.

Muziek

Recensie cd: Geslaagde debuut-cd van organist Diederik Blankesteijn

De Nederlandse orgeltoptalenten zijn tegenwoordig vroeg volwassen. Diederik Blankesteijn (1996) levert op zijn debuut-cd vier diepernstige pianowerken van Franz Liszt (1811-1886), bewerkt voor orgel, waarvan twee door de organist zelf.

Muziek

Recensie cd: Zuzana Ferjenčíková speelt Liszt en Guillou

Muziek

Concert van de week: Adriaan Hoek en Laurens de Man vierhandig in de Doelen

Adriaan Hoek en Laurens de Man geven op woensdag 21 februari vierhandig een concert in de Doelen in Rotterdam.

Muziek

Recensie cd: Virtuositeit, poëzie en passie van Italiaan Locatelli door violiste Isabelle Faust

Topvioliste Isabelle Faust heeft zich de afgelopen decennia ontpopt als vertolkster van zeer gevarieerd repertoire: van barok tot romantiek en niet het minst van 20e-eeuwse werken. Op deze cd schittert zij in composities van Pietro Antonio Locatelli, ook wel bekend als de ”Paganini van de 18e eeuw” vanwege de duizelingwekkende virtuositeit van beider vioolspel.

Muziek

Recensie cd: Precies en fijnzinnig spel van organist Thomas Trotter

Muziek

Nieuw verschenen: Canzones en sonates van de Italiaan Corradini

De laatste jaren verschijnen er regelmatig cd’s van componisten wier namen geen gemeengoed zijn. Dat geldt ook deze schijf, die gevuld is met werk van Nicolò Corradini (1585-1646).

Muziek

Bekende pianist en liedbegeleider Rudolf Jansen (84) overleden

Pianist Rudolf Jansen (84) is 12 februari in zijn woonplaats Laren overleden. Dat meldden diverse media. Jansen maakte naam als liedbegeleider van grote zangers.

Muziek

Recensie: Topdirigent Jaap van Zweden speelt nog graag een potje voetbal

Als 7-jarige jongen houdt Jaap van Zweden van vioolspelen, maar ook van voetballen en kattenkwaad uithalen. Hij herinnert zich nog dat hij op een mooie zomerdag zijn viool uit de kist pakt en door het raam naar zijn voetballende vriendjes kijkt. Zijn vader ziet dat en zegt: „Als zij twintig jaar zijn, sta jij in het Concertgebouw te spelen en zijn zij nog steeds hier aan het voetballen.”

Muziek

Gereformeerde gemeente Oosterland neemt digitaal orgel in gebruik

De gereformeerde gemeente in Oosterland neemt vrijdag 23 februari een nieuw digitaal orgel in gebruik.

Muziek

KVOK lanceert website met aanbod van orgeldocenten

Je wilt op orgelles, of je zoekt een orgeldocent voor je kind. Hoe vind je de geschikte persoon in de buurt? Een nieuwe website van de Koninklijke Vereniging van Organisten en Kerkmusici (KVOK) biedt de informatie.

Muziek

Beroemde Japanse dirigent Seiji Ozawa (88) overleden

De beroemde Japanse dirigent Seiji Ozawa is 6 februari op 88-jarige leeftijd overleden. Hij was van 1973 tot 2002 chef-dirigent van het Boston Symphony Orchestra.

Muziek

Orgel van Seifert in Kevelaer na restauratie in gebruik genomen

Het grote orgel van Seifert in de Mariabasiliek (Wallfahrtskirche) in Kevelaer is gerestaureerd. Begin maart wordt het tijdens de start van het Orgelfestjahr officieel in gebruik genomen.

lijdenstijd

”Ik wil mij gaan vertroosten”: voorreformatorisch lied van inkeer wordt geliefd lijdensgezang

Het staat bekend als een lijdenslied. Maar in feite is ”Ik wil mij gaan vertroosten” een gezang van persoonlijke inkeer. En heeft het als voorreformatorisch lied ook niet een wat dubieuze achtergrond?

Muziek

Concert van de week: Pianorecital jubilaris Vincent de Vries op De Vanenburg

Vincent de Vries is dit jaar veertig jaar musicus. De pianist en organist trapt het jubileumjaar af met een pianorecital op vrijdag 16 februari in kasteel De Vanenburg in Putten.

Muziek

Documentaire over organisten te zien in Nationaal Orgelmuseum

De documentaire ”Grootmeesters van het orgel – Vijf eeuwen organisten in Nederland” is vanaf 17 februari dagelijks te zien in het Nationaal Orgelmuseum in Elburg.

Muziek

Nieuw verschenen: Nederlandse muziek voor fluit en piano uit WOII

Fluitiste Emily Beynon en pianist Andrew West spelen Nederlandse muziek, geschreven tijdens en rond de Tweede Wereldoorlog.

Muziek

Derde Kamper Orgeldag in het teken van Feike Asma

In de Bovenkerk in Kampen wordt op zaterdag 4 mei de derde Kamper Orgeldag gehouden. De dag staat in het teken van organist Feike Asma, die veertig jaar geleden overleed.

Muziek

Orgelmaker Han Reil (84) overleden

Han Reil is in de nacht van 4 februari overleden. Dat meldt Orgelnieuws.nl. De orgelbouwer was naar eigen zeggen altijd op zoek naar de ultieme klank en wars van zelfvoldaanheid.