Video

Video ds. Kersten

Hoe was de prediking van ds. Kersten?

Waarom wordt ds. Kersten 75 jaar na zijn overlijden nog herdacht? We spreken twee jonge ouderlingen uit Elspeet: Bart Bolier en Reinier van Klinken. De vierde en laatste aflevering in de serie over dominee Kersten.

RDactueel

Het Groningenveld ademt voor het laatst

Vanaf 1 oktober 2023 stopt de gaswinning uit het Groningenveld. Na zestig jaar komt daarmee een einde aan een belangrijk tijdperk voor Nederland. Robert gaat erover in gesprek met verschillende personen.

RDactueel

Hoe vergaat het Chris Stoffer in de week van Prinsjesdag?

Chris Stoffer, de kersverse fractievoorzitter van de SGP, beleeft deze week zijn vuurdoop in politiek Den Haag.

Video over ds. Kersten

Wat kunnen jongeren leren van dominee Kersten? | Aflevering 3

Wie was ds. Kersten en wat kunnen juist ook jongeren leren van hem? In vier video-afleveringen gaan we hierover in gesprek met twee jonge ouderlingen uit Elspeet: Bart Bolier en Reinier van Klinken.

RDactueel

Zou Temptation Island echt stoppen?

Waarom durven deelnemers van Temptation Island pas jaren later openbaar hun beklag te doen over hun psychische klachten door het tv-programma? Robert gaat erover in gesprek met mediaspecialist Els van Dijk.

ds. g.h. kersten

Waarom is er nog steeds interesse voor dominee Kersten? | Aflevering 2

Op 6 september 1948 overleed ds. G.H. Kersten, stichter en voorman van de Gereformeerde Gemeenten en oprichter van de Staatkundig Gereformeerde Partij. Waarom wordt deze predikant, 75 jaar na zijn overlijden, nog herdacht?

Video over ds. Kersten

Wie was dominee Kersten? | Aflevering 1

Op 6 september 1948 overleed ds. G.H. Kersten, stichter en voorman van de Gereformeerde Gemeenten en oprichter van de Staatkundig Gereformeerde Partij. Waarom wordt deze predikant, 75 jaar na zijn overlijden, nog herdacht?

RDactueel over PFAS

Leven overhoop voor omwonenden Chemours

Drinkwater, zwemwater, eieren, groenten: heel veel rond de fabriek van Chemours in Dordrecht is vervuild met kankerverwekkende PFAS.

RDactueel

Kan Stoffer het succes van Van der Staaij evenaren?

Chris Stoffer is de nieuwe lijsttrekker van de SGP. Gaat hij Kees van der Staaij kopiëren, of op een eigen manier de partij leiden? Harm Jan Polinder heeft jarenlang met Stoffer samengewerkt en vertelt waarom hij denkt dat Stoffer een goede opvolger wordt.

RD on tour

De Oekraïense Ira zag God talloze keren aan het werk

In een aangrijpend interview vertelt Ira van de Breevaart-Vinogradska over de zenuwslopende weken aan het begin van de oorlog in Oekraïne. Welke familieleden zou ze levend terugzien? Ook in de tijd daarna kon ze op allerlei manieren haar landgenoten helpen. Talloze keren zag ze God aan het werk.

RDontour #5

Peter stond oog in oog met extreem lijden in de wereld

Na de aardbeving in Turkije staat Peter Stolker als reddingswerker oog in oog met het lijden in de wereld. Robert interviewt hem over zijn intense week in het rampgebied.

Podcast

Podcast Sprekend RD

Gaat wolf zijn strikt beschermde status verliezen?

De onrust rond de wolf neemt de laatste tijd toe. Het dier sloeg onder meer toe in de gemeente Nunspeet. Niet alleen in Nederland, ook op Europees niveau woedt er een verhitte discussie over de wolf. Mogelijk wordt zijn beschermde status aangepast. Over de juridische haken en ogen rond dit debat gaat het in de nieuwe aflevering van Sprekend RD.

Podcast Sprekend RD

Moeilijke kabinetsformatie op komst

In de 15e podcastaflevering van Sprekend RD kijkt politiek redacteur Jakko Gunst terug op de eerste dag van Algemene Beschouwingen. Ook geeft hij commentaar op het optreden van de nieuwe fractievoorzitters van de SGP, ChristenUnie en het CDA.

Podcast Sprekend RD

Ooggetuigenverslag vanaf de puinhopen in Marokko

„Ik heb mensen gesproken die vertelden dat ze voor de beving al weinig hadden, en nu helemaal niets meer. Wat ik bijzonder vind, is dat ze je ondanks alle ellende toch een kop thee willen aanbieden. Op de puinhopen van hun huis.”

Podcast Sprekend RD

Financiële opvoeding vraagt om bewustwording en begeleiding

Praten met je kind over geld is belangrijk in de financiële opvoeding. Zeker nu er steeds minder contant en steeds meer digitaal betaald wordt. Kinderen hebben daardoor minder besef van de waarde van geld. Kinderen op weg helpen naar financiële zelfstandigheid vraagt om goede begeleiding.

Podcast Sprekend RD

Het geheim van Van der Staaij

Vertrekkend SGP-leider Kees van der Staaij krijgt van vriend en vijand complimenten voor zijn optreden de afgelopen 25 jaar. Dat terwijl de politicus standpunten verdedigde die vaak niet op instemming konden rekenen. Wat is zijn geheim?

Podcast Sprekend RD

Miljoenen slaven werken nu voor Nederland

Op 1 juli 2023 wordt de afschaffing van de slavernij herdacht. Maar is er ook echt een einde gekomen aan de slavernij? Volgens econoom en christen Paul Schenderling niet. Hij geeft aan dat er wereldwijd tien miljoen mensen slaafse arbeid verrichten, alleen al voor Nederland.

Podcast Sprekend RD

Bestuur SGP-jongeren worstelt met rechtse leden

Het rommelt binnen de SGPJ. De ledenaantallen zijn in een paar jaar gekelderd, er zou een activistische onderstroom zijn en het bestuur krijgt het niet voor elkaar om leden die te rechts zijn, tot de orde te roepen. In Sprekend RD legt politiek redacteur Jakko Gunst uit wat eraan schort bij de jongerentak van de SGP.

Podcast Sprekend RD

Europese migratiedeal: kans van slagen?

Heeft de migratiedeal wel kans van slagen? Arno Lagendijk spreekt hierover met Cornelis Boon, buitenlandredacteur bij het RD. “De verwachting is dat Nederland zich moreel verplicht voelt om migranten te blijven opnemen,” geeft redacteur Boon aan.

Podcast Sprekend RD

Hoe bidden voor vervolgde kerk verdeelde christenen verenigt | Podcast Sprekend RD

Tijdens de Nacht van Gebed bidden honderden christenen in Nederland en Vlaanderen voor de vervolgde kerk.

Podcast Sprekend RD

Wat kerk kan leren van populariteit EO-Jongerendag | Podcast Sprekend RD

Vijftienduizend jongeren trekken zaterdag 3 juni naar Rotterdam Ahoy voor de EO-Jongerendag. Ook reformatorische jongeren gaan naar het evenement van BEAM, de jongerenorganisatie van de EO. Jeroen Kriekaard, godsdienstdocent aan het Driestar College in Gouda, vertelt in Sprekend RD wat kerk, school en ouders kunnen leren van de populariteit van het evenement.

Podcast Sprekend RD

Vleermuis en gierzwaluw slachtoffers van verduurzaming | Podcast Sprekend RD

Dieren verliezen hun verblijfplaats door zonnepanelen of komen tussen de wieken van windmolens terecht. Is deze ‘bijkomende schade’ niet een veel groter klimaatprobleem?