Vandaag

Politiek

Rutte onverbeterlijk optimistisch

„De verhouding met D66-leider Kaag is beter dan ooit tevoren.” „Ik verwacht op korte termijn een doorbraak in de formatie.” En: „Ik heb er vertrouwen in dat we iets extra’s kunnen doen voor 2022.”

Politiek

Kijk live mee: Algemene Politieke Beschouwingen

De Tweede Kamer debatteert woensdag en donderdag over de begrotingsplannen van het kabinet voor volgend jaar. Volg onze berichtgeving over de Algemene Politieke Beschouwingen in dit liveblog.

Opinie

Falen van politiek midden hangt als donkere wolk boven Prinsjesdag

Of er normale Prinsjesdagen bestaan? Dat kun je je natuurlijk afvragen. Wat in elk geval zeker is: die van deze week kende nogal wat afwijkingen van een standaard ‘derde dinsdag’.

Politiek

Mooie groeiplaatjes, maar het kabinet oogst niet louter lof

„De nabije toekomst ziet er in economisch opzicht opvallend goed uit”, zei minister Wopke Hoekstra (Financiën) tegen de Kamer bij de presentatie van de Miljoenennota. Hij kan zich beroepen op mooie groeicijfers. Op de langere termijn liggen er echter „majeure risico’s” op de loer, zegt Raymond Gradus, hoogleraar economie.

Opinie

Maak ongevaccineerden niet tot zondebok

Met de invoering van de coronapas verwacht ik dat ongevaccineerden op korte termijn tot zondebok gemaakt zullen worden. Dat zal voor iedereen, ook de meerderheid, slecht uitpakken.

Binnenland

Lange Jaap staat op instorten

De staat van de vuurtoren in Den Helder is dermate slecht dat de omgeving, inclusief weilanden, in een straal van 70 meter per direct moet worden afgesloten.

Economie

Consumptie voor het eerst weer boven niveau van voor coronacrisis

De Nederlandse consumptie kwam in juli voor het eerst weer boven het niveau van voor de coronacrisis uit. Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) gaven consumenten in deze maand 2,1 procent meer uit dan in juli 2019.

Buitenland

Waarom China op vele terreinen de duimschroeven aandraait

De inkt van het ene decreet uit Peking is nog maar nauwelijks droog of de volgende wet waarmee de Chinese Communistische Partij haar greep op het land verstevigt komt er alweer aan. Wat is er aan de hand in het Aziatische land?

Kerk & religie

Kerk & religie

HHK: Blij om afschaffen afstandsregels, waakzaamheid blijft nodig

De verplichte afstandsregel vervalt, maar waakzaamheid is geboden. Dat staat in een brief die het breed moderamen van de generale synode van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) dinsdag naar de gemeenten stuurde.

Kerk & religie

Loofhuttenfeest: wonen onder palmtakken

Voor joden is het een feestweek. Zij vieren het loofhuttenfeest of soekot en staan stil bij de veertig jaar dat de Heere voor hen zorgde tijdens de woestijnreis na de uittocht uit Egypte onder leiding van Mozes.

Kerk & religie

Ds. Van Gelder 50 jaar predikant

Ds. M. J. van Gelder, emeritus predikant binnen de Gereformeerde Gemeenten (GG), is woensdag vijftig jaar predikant.

Christenvervolging

Nitish na zuuraanval: Het brandende gevoel nam met elke seconde toe

Op meer dan 60 procent van zijn lichaam liep de jonge christen Nitish Kumar brandwonden op nadat hij doelwit was van een zuuraanval door vermoedelijke hindoe-extremisten.

Kerk & religie

Scheidend JBGG-directeur Laurens Kroon: verbinder met stevige overtuigingen

Zijn werk als directeur van de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten bestond jarenlang uit mensen verbinden en vertrouwen wekken. Maar wie aan zijn diepste overtuigingen raakt, kan Laurens Kroon wel tegenkomen.

Kerk & religie

Rapport: China is geen veilige plek meer voor christen

Bijna elke provincie in China heeft in het afgelopen jaar te maken gehad met een toename van christenvervolging.

Kerk & religie

Nieuwe Bijbelvertaling Tanzania gepresenteerd

Dodoma. In Tanzania is eind vorige maand een vertaling van het Nieuwe Testament in de Simbiti-taal gepresenteerd.

Kerk & religie

Christelijke gereformeerde Bethelkerk in Sliedrecht gesloopt

Slopers zijn druk met het afbreken van de christelijke gereformeerde Bethelkerk in Sliedrecht. De kerk moet plaatsmaken voor een nieuw bedehuis op dezelfde plaats.

Binnenland

Binnenland

Meer kans op overstroming

Door de stijging van de zeespiegel komen binnen enkele decennia miljoenen mensen in gevaar. Als onvoldoende wordt ingegrepen, kan in 2080 het aantal mensen dat risico loopt op ernstige overstromingen wereldwijd zijn verdubbeld.

Binnenland

Marechaussee hoeft controles aan grens niet te veranderen

De Koninklijke Marechaussee maakt zich niet schuldig aan etnisch profileren bij het controleren van mensen die Nederland willen binnenkomen. Marechaussees mogen huidskleur meewegen bij de beslissing om iemand aan de grens uit een rij te halen en te controleren. Dat is niet in strijd met het verbod op discriminatie en daarom hoeft de dienst de controles niet te veranderen, heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald.

Binnenland

Lange Jaap staat op instorten

De staat van de vuurtoren in Den Helder is dermate slecht dat de omgeving, inclusief weilanden, in een straal van 70 meter per direct moet worden afgesloten.

Binnenland

Razzia Monument Rotterdam komt op de Parkkade, aan de Maas

Het Razzia Monument Rotterdam komt er. Voor het gedenkteken is een plek gereserveerd in het plantsoen aan de Parkkade bij het Van Ommerenhaventje, pal aan de Maas en „ongeveer aan de voet van de Euromast”. Dat heeft initiatiefnemer René Versluis bekendgemaakt. Hij is heel blij met de locatie.

Binnenland

Vooral niet-gevaccineerden raken besmet met corona

De meeste mensen die het coronavirus oplopen, zijn niet gevaccineerd tegen het virus. Dat komt naar voren uit de cijfers die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag naar buiten bracht.

Binnenland

Gemengde reacties op Miljoenennota

Gemeenten, banken en milieuclubs voelen zich gehoord door het kabinet. Zorg- en onderwijsorganisaties reageren echter teleurgesteld op de dinsdag gepresenteerde Miljoenennota.

Binnenland

Staphorst wil het eerlijke verhaal vertellen

Staphorst op de kaart zetten, zonder afbreuk te doen aan de authenticiteit, de wensen van de inwoners en de normen en waarden die de gemeenschap maakten tot wat ze is. Dat is de uitdaging die de nieuwe Stichting Staphorst Recreatie en Toerisme wil aangaan.

Binnenland

Beroemd hert Hoge Veluwe gedood tijdens bronst

Het bekende edelhert Hubertus is gedood door een rivaal tijdens de bronsttijd, aldus Seger van Voorst tot Voorst, directeur van Nationaal Park de Hoge Veluwe, dinsdag.