RAMP ENSCHEDE

Duizend getuigen gehoord over ramp
Het openbaar ministerie in Almelo verhoort in het kader van het onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede bijna duizend mensen. Hun verklaringen moeten antwoord geven op de vraag of vlak voor de ramp mensen op het terrein waren die brand hebben gesticht.
De klap na de ramp
De psychische gevolgen van Enschede zullen lang naijlen. De posttraumatische stressstoornis eist nog jaren later zijn tol, weten Nederlandse psychiaters na de Bijlmerramp. Een tol in de vorm van nachtmerries.
Enschede herdenkt de ramp
„Uit de diepte roep ik tot U, o God. O God, hoor mijn stem.” Die psalm-
woorden klonken gisteravond tijdens de herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de vuurwerkramp op 13 mei in Enschede.
Kamer wil meer geld voor Enschede
De Tweede Kamer heeft forse kritiek op de hulp die het kabinet aan de slachtoffers van de vuurwerkramp in Enschede biedt. Het Rijk is te zuinig en te passief, vindt een ruime kamermeerderheid, zo bleek woensdag tijdens overleg met minister De Vries.
Brussel wil strengere regels vuurwerkopslag
Europees Commissaris Wallström wil de Europese veiligheidseisen voor de opslag van gevaarlijke stoffen aanscherpen. Zij zei dit woensdag in een gesprek met Nederlandse europarlementariërs.
Financiële steun voor slachtoffers ramp
Het kabinet heeft besloten de slachtoffers van de vuurwerkramp in Enschede financieel tegemoet te komen. Uit het Nationaal Rampenfonds, dat wordt gevoed via giro 777, stelt de overheid om te beginnen 10,5 miljoen gulden beschikbaar voor gedupeerden.
Medisch onderzoek voor Enschedeërs
Inwoners van Enschede kunnen deelnemen aan een medisch onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid. In de nabije toekomst kunnen mensen op vrijwillige basis bloed- en urineonderzoek ondergaan; waarschijnlijk op vliegbasis Twente.
Bezoek rampgebied
schokt bewoners

Het Rampen Identificatie Team (RIT) heeft het onderzoek in het rampgebied in Enschede beëindigd. Drie mensen worden nog vermist. Het RIT gaat ervan uit dat zij om het leven zijn gekomen en niet meer kunnen worden geïdentificeerd.
Aantal doden ramp
stijgt tot achttien

Het aantal doden als gevolg van de vuurwerkramp in Enschede is gisteren gestegen tot achttien. Ze zijn allen geïdentificeerd. Het aantal vermisten is gedaald tot vier.
De Grave wist niet van vergunningen
Minister De Grave van Defensie wist tot vorige week zondag niet dat zijn ministerie gemeenten adviseert over het afgeven van vergunningen voor vuurwerkopslagplaatsen. „Dat hoorde ik pas de dag na de ramp in Enschede”.
Onafhankelijke ongevallenraad
ingesteld na 'Enschede'

Er komt een onafhankelijke ongevallenraad die onderzoek gaat doen naar rampen zoals de vuurwerkexplosie in Enschede en de vliegtuigcrash in de Amsterdamse Bijlmermeer.
Verbijsterd over „catastrofale klap”
„Laten we het verdriet van de slachtoffers en nabestaanden in ons meedragen.” Voor vele tienduizenden mensen sprak premier Kok gisteravond deze woorden in het Volkspark in Enschede.
Nog dertien vermisten in Enschede
Sinds de vuurwerkramp in Enschede worden nog dertien mensen vermist. Het aantal doden is vanmorgen officieel bijgesteld naar zeventien. Van de 946 gewonden liggen er nog 29 in het ziekenhuis.
Aantal vermisten daalt
Het aantal vermisten na de vuurwerkramp in Enschede neemt af. Vanavond wordt de vermistenlijst door de gemeente openbaar gemaakt. De spanning in Enschede groeit.
Verwarring over vermisten
Over het aantal vermisten na de vuurwerkramp in Enschede heerst grote verwarring. Vijf dagen na de ramp staan nog altijd tussen de 200 en 300 mensen op de lijst van vermisten. Officieel zijn zestien doden geteld.
Hoop op overlevenden
De hoop op overlevenden in de Enschedese rampwijk Mekkelholt is vanochtend opgelaaid nadat vannacht hulpgeroep werd gehoord. De onmiddellijk ingezette zoekactie leverde echter niets op.
Kabinet overlegt over vuurwerkramp
Een groot deel van het kabinet heeft vandaag overleg gevoerd over de vuurwerkramp in Enschede. De meest betrokken bewindslieden hebben bekeken welke maatregelen op korte termijn moeten worden genomen.
Dreigend watertekort rond Enschede
In Enschede, Hengelo en Oldenzaal dreigt een watertekort te ontstaan. Daarnaast is er weinig hoop meer op het vinden van overlevenden onder de puinhopen als gevolg van de explosie in Enschede. Dat heeft de leider van het Rampen Identificatie Team vanmiddag gezegd.
Rampgebied doet onwezenlijk aan
Het verschil tussen leven en dood scheelt in Enschede maar één straat. Vanmorgen waren er vijftien doden geborgen. Honderden mensen zijn gewond. Waar zijn de 200 vermisten?

foto-impressie 1

Kans op herhaling
door 'tijdbommen'

Overal in ons land bevinden zich 'tijdbommen' die vergelijkbaar zijn met de vuurwerkfabriek in Enschede. Dat zegt hoogleraar milieuwetenschappen Reijnders.
Premier Kok: Dit grijpt
je naar de keel

„Dit grijpt je naar de keel. Hier en daar alleen nog een schoorsteen die overeind staat, of een stuk gevel... Het is het meest vreselijke dat mensen kan overkomen,” zei een geschokte premier Kok gistermiddag
„Toen de klap kwam wist ik: Dit is niet goed”
Een man op een brommer kreeg de volle laag. Aan de Roomweg, 200 meter van de plek, ligt zijn lichaam onder een rode deken. Op de stoep zitten brandweermensen, de armen om elkaar heen. Ze hebben net gehoord dat een collega is gevonden. Dood.
Huizenschade rond
de 100 miljoen

De schade aan het huizenbestand van de gezamenlijke woningcorporaties in Enschede loopt in de richting van de 100 miljoen gulden.

foto-impressie 2

„Hans en Paul moeten
daar ergens nog liggen”

Met zes man rukte het blusvoertuig uit. Met z'n vieren keerden ze terug. „Hans en Paul moeten daar nog liggen”, verklaart Johan Bos
toonloos.
Veel meer opslag van
vuurwerk in Nederland

Nederland telt na de ramp in Enschede voor zover bekend nog zeventien plaatsen waar grotere hoeveelheden vuurwerk liggen opgeslagen.
Lof voor burgemeester
De 60-jarige Jan Mans (PvdA) is sinds 1994 burgemeester van Enschede. Hij staat bekend als een krachtdadig bestuurder, een burgemeester van deze tijd.
„Wij mogen getuigen van Gods goedheid”
Onder leden van zijn gemeente in de rampwijk in Enschede overheerst de dankbaarheid, zegt ds. E. L. van 't Foort van de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Enschede. „Veel mensen getuigen net als Job: „De Heere heeft gegeven, de Heere heeft genomen””, aldus de predikant.

Justitie overweegt gerechtelijk onderzoek
Het openbaar ministerie onderzoekt de mogelijkheid om naar aanleiding van de explosie in Enschede een gerechtelijk vooronderzoek in te stellen. Dat heeft de persofficier van justitie van het parket in Almelo bevestigd.
Meijer ziet verbetering
in bestrijding rampen

Theo Meijer vindt het logisch dat er parallellen worden getrokken tussen de Bijlmerramp en deze ramp.
„Ik weet nu dat mijn
kinderen nog leven”

Op de internetsite van het regionale dagblad Tubantia zijn tientallen e-mails binnengekomen.
Dierenambulances
hebben handen vol

Sinds het begin van de ramp hebben de dierenambulances nog geen moment
stilgestaan.
Examens afgelast op
school in rampgebied

De vbo-leerlingen van het Stedelijk Lyceum in Enschede hoefden vanmiddag niet naar school.
Chronologie
van de ramp

De ramp in de vuurwerkfabriek in Enschede van uur tot uur gevolgd.
Een overzicht.
KPN Telecom biedt
extra lijnen aan

KPN Telecom heeft een coördinatiepunt opgezet aan de Hazeweg in
Hengelo.