Voorpagina 18 mei 2000

Burgemeester voelt zich „verantwoordelijk”

Aantal vermisten daalt

Van onze binnenlandredactie
ENSCHEDE – Het aantal vermisten na de vuurwerkramp in Enschede neemt af. Vanavond wordt de vermistenlijst door de gemeente openbaar gemaakt. De spanning in Enschede groeit.

Burgemeester Mans van Enschede wilde vanmorgen niet zeggen hoeveel namen er nog op de lijst staan. Het zijn er in ieder geval minder dan 110. Rechercheurs zouden vandaag verder werken aan het opschonen van de lijst. Het is waarschijnlijk dat er veel mensen van buitenlandse afkomst op de lijst staan. In het getroffen gebied woonden veel allochtonen. Bij het opschonen van de lijst kan gebruikgemaakt worden van gegevens van bijvoorbeeld bedrijven en tandartsen.

Burgemeester Mans hoopt dat door de publicatie ”spoorlozen” zich alsnog zullen melden. Daarnaast verwacht hij dat de openbaarmaking van de lijst zal leiden tot „groot verdriet.”

Geruchten dat er tot nu toe veel meer doden gevonden zijn dan de gemeente wil toegeven, sprak Mans vanmorgen met klem tegen. „Onzin.” Dat er lijkwagens af en aan rijden van het rampgebied naar de vliegbasis Twente houdt verband met het feit dat ieder gevonden lichaamsdeel, hoe klein ook, met een lijkwagen moet worden vervoerd, aldus de autoriteiten.

Commotie
Tot nu toe zijn achttien mensen geborgen, van wie er dertien geïdentificeerd zijn. De gemeente heeft acht namen vrijgegeven, waaronder die van vier brandweermensen. Zij worden morgen en zaterdag begraven.

Mans zei een eventueel strafrechtelijk onderzoek naar het functioneren van de gemeente Enschede niet uit de weg te gaan. „Ik ben verantwoordelijk voor de gang van zaken voor en na de ramp. Ik ben verantwoordelijk voor de brandweer. Ik sta vierkant achter de brandweercommandant.” De kritiek op de gemeente neemt toe, met name als het gaat om de afgifte van vergunningen aan SE Fireworks.

In het getroffen gebied ontstond gisteren commotie doordat bewoners tijdens een rondrit onverwijld moesten terugkeren. Mans verklaarde vanmorgen dat die terugtocht te maken had met een aangetroffen gaslek in een ruïne.

Zie ook:
Kritiek op vergunning van SE Fireworks

Gedupeerden stellen bedrijf aansprakelijk

TNO: Container vier minuten brandwerend

Kerk uit het lood geslagen

Korte berichtgeving