Binnenland 22 mei 2000

Onafhankelijke
ongevallenraad
na 'Enschede'

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – Er komt een onafhankelijke ongevallenraad die onderzoek gaat doen naar rampen zoals de vuurwerkexplosie in Enschede en de vliegtuigcrash in de Amsterdamse Bijlmermeer en naar ongelukken in de industrie. Dat maakte staatssecretaris G. de Vries van Binnenlandse Zaken, belast met rampenbestrijding, gisteren bekend.

De instelling van een onafhankelijke ongevallenraad is een idee van mr. Pieter van Vollenhoven, die voorzitter is van de Raad voor de Transportveiligheid. Van Vollenhoven pleitte al tijdens het onderzoek naar de Bijlmerramp voor zo'n ongevallenraad en deed dat vorige week na de ramp in Enschede opnieuw.

Volgens Van Vollenhoven kan het bestaan van een onafhankelijke raad voorkomen dat „een slager zijn eigen vlees keurt” en dat daardoor onzuivere motieven een rol gaan spelen. Dat was volgens hem bij de Bijlmerramp het geval. De Rijksluchtvaartdienst had het onderzoek in handen en was tegelijk betrokkene.

Staatssecretaris De Vries maakte bekend dat het kabinet op korte termijn hoopt te spreken over het voorstel van Van Vollenhoven en zei erbij dat dat met een positieve insteek zal gebeuren. Ook het kabinet is overtuigd van de gedachte dat er na rampen standaard onafhankelijk onderzoek moet plaatshebben.