Voorpagina 22 mei 2000

Justitie zwijgzaam over ramp Enschede

De Grave wist niet
van vergunningen

Van onze redacteuren
DEN HAAG – Minister De Grave van Defensie wist tot vorige week zondag niet dat zijn ministerie gemeenten adviseert over het afgeven van vergunningen voor vuurwerkopslagplaatsen. „Dat hoorde ik pas de dag na de ramp in Enschede”, verklaarde de bewindsman gisteren in een radio-interview.

Het Bureau Advies Milieuvergunningen, bemand door drie militairen, adviseerde de gemeente Enschede vorig jaar het bedrijf SE Fireworks vergunning te verlenen voor het opslaan van vuurwerk in veertien zeecontainers. Deskundigen hebben dat advies inmiddels veroordeeld, omdat het onverantwoord zou zijn.

Volgens minister De Grave was het advies van het Defensiebureau van dien aard „dat de gemeente Enschede geen reden had de vergunning te weigeren.” De bewindsman zei erbij dat het hem „heel wat waard” was geweest wanneer de drie militairen tot een ander advies waren gekomen. Niettemin wil hij de volle verantwoordelijkheid nemen. „Als minister ben ik verantwoordelijk voor de goedkeuring van de vergunning door de gemeente Enschede.”

De majoor die het advies voor de vergunning aan SE Fireworks verstrekte, werd eind vorig jaar op non-actief gesteld omdat hij bij bedrijven geld zou hebben gevraagd in ruil voor een positief advies. De zaak is momenteel in onderzoek.

Onderzoek
Justitie zal de komende tijd zeer terughoudend zijn met het doen van mededelingen over het strafrechtelijk onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede, zo maakte het openbaar ministerie zaterdag bekend nadat de tweede directeur van SE Fireworks, de 37-jarige R. B., zich had gemeld bij de politie en in verzekering was gesteld. Het OM wilde zaterdag dan ook niets zeggen over verklaringen die de 49-jarige W. P. had afgelegd in zijn verhoren door de politie. P. had zich vrijdag al gemeld.

„Een strafrechtelijk onderzoek is nu eenmaal gebaat bij een zekere rust. Men moet daarom niet van ons verwachten dat we om de haverklap voorlichting geven. Als er echt iets van belang is te melden, dan zullen we dat zeker naar buiten brengen”, aldus een woordvoerder.

Geheel in de geest van dit beleidsvoornemen liet het OM dan ook niets los over de twee containers met vuurwerk bestemd voor het Enschedese vuurwerkbedrijf. Die werden de afgelopen week in beslag genomen. Het OM wilde niet zeggen waar dat gebeurde of wat er in de laadkisten zit. Justitie wilde alleen maar kwijt: „We zijn geïnteresseerd in de stromen naar het bedrijf.” De containers staan op de vliegbasis Twente.

Geheel verwoest
Het dodental van de ramp is tijdens de weekwisseling gestegen naar zeventien. Een 79-jarige vrouw is gisteren in een ziekenhuis in Hengelo overleden aan de verwondingen die ze door de explosie had opgelopen. Alle doden zijn geïdentificeerd. Het aantal vermisten liep terug tot vijf personen. Het aantal gewonden door de ramp is 946. Van hen lagen er gisteren nog 23 in het ziekenhuis, van wie vier op de intensieve zorg.

De Enschedese woningcorporaties maakten bekend dat de woningen van 500 huishoudens in het rampgebied zo zwaar zijn getroffen dat de bewoners er niet naar kunnen terugkeren. Van de 190 particuliere woningen zouden er negentig geheel zijn verwoest. De bewoners van het binnengebied kunnen in de loop van de week met eigen ogen zien hoe erg de beschadigingen zijn. De gemeente werkt sinds gisteren aan een plan om die bewoners de mogelijkheid te bieden dat gedeelte te bezoeken met een bus. Rond dit gebied, dat voor langere tijd gesloten zal blijven, worden schuttingen van 2,5 meter neergezet die zijn bedoeld als beveiliging.

Grolsch
Veel langer duurt het voordat de zwaar beschadigde bierbrouwerij van Grolsch weer in bedrijf kan komen. Van de 600 werknemers zitten er 350 voorlopig thuis. In de loop van de week begint het herstelwerk. Andere bierbrouwers hebben Grolsch capaciteit aangeboden, waarvan de fabriek op beperkte schaal al „dankbaar” gebruikmaakt.

Een 38-jarige ballonvaarder uit Düsseldorf die gistermorgen boven het rampgebied in Enschede vloog, is later op de dag in opdracht van de Luchtvaartdienst van het Korps Landelijke Politiediensten in Duitsland bekeurd. Boven het rampgebied geldt een vliegverbod. In de ballon, waarvan de letters waren afgeplakt, zaten zes personen. Direct na de landing in Duitsland zijn de zes door de Duitse autoriteiten aangehouden.