Ramp Enschede15 mei 2000

Koningin Beatrix ontdaan

Premier Kok:
Dit grijpt je
naar de keel”

ENSCHEDE – „Dit grijpt je naar de keel. Hier en daar alleen nog een schoorsteen die overeind staat, of een stuk gevel... Het is het meest vreselijke dat mensen kan overkomen. De vraag is natuurlijk: Hoe heeft dit kunnen gebeuren?”

Dat zei een geschokte premier Kok gistermiddag tijdens een persconferentie op het stadhuis in Enschede na afloop van zijn bezoek aan het rampgebied. De minister-president betuigde zijn diepe deelneming aan de inwoners van Enschede. „Die rokende puinhopen, dit is een afschuwelijk ramp. Berooide bewoners die met plastic tasjes rondlopen tussen de puinhopen van hun vroegere woning. Die totale paniek is verschrikkelijk,” aldus de premier.

Kok zei niets te hebben vernomen van klopsignalen die zouden zijn gehoord en wilde evenmin ingaan op vragen daaromtrent. Wel benadrukte hij dat de eerste aandacht voorlopig uitgaat naar de redding van vermisten. De premier sprak zijn grote waardering uit voor de inzet van vrijwilligers en professionals bij de hulpverlening.

Koningin Beatrix
Ook koningin Beatrix bracht gisterochtend een bezoek aan het rampgebied in Enschede. De vorstin bekeek in enkele straten de ruïnes die van de huizen zijn overgebleven. Zij werd vergezeld door premier Kok, burgemeester Mans en een politie-inspecteur.

De Koningin was zichtbaar ontdaan door de ravage die de vuurwerkexplosie zaterdagmiddag heeft veroorzaakt. Zij sprak met een aantal brandweerlieden die bij de hulpverlening waren ingezet.

De Koningin maakte van ongeveer 10.15 tot 11.00 uur een korte wandeling. Die voerde via de Van de Walhofstraat naar de Tollensstraat, alsmede een aantal aangrenzende straten. De aanblik en de emoties werden de begeleidende politie-inspecteur daar even te veel. Koningin Beatrix troostte de aangedane vrouw.