Binnenland 23 mei 2000


Studentenhuisvesting zwaar getroffen

Aantal doden ramp
stijgt tot achttien

ENSCHEDE – Het aantal doden als gevolg van de vuurwerkramp in Enschede is gisteren gestegen tot achttien. Ze zijn allen geïdentificeerd. Gisteren werd het lichaam van G. J. M. Oude Keizer-ter Vergert gevonden. Het aantal vermisten is daardoor gedaald tot vier.

Van de 946 gewonden verbleven er gisteren nog twintig in een ziekenhuis. Van hen liggen er vijf op de intensive care. De gezamenlijke woningcorporaties schatten dat er nog voor tachtig huishoudens een vervangende woning moet worden gezocht. Tot nu toe zijn 450 huishoudens die niet kunnen terugkeren naar hun eigen woning elders ondergebracht.

Het is duidelijk geworden dat ook de studentenhuisvesting zwaar is getroffen. Vier complexen met samen 36 wooneenheden zijn volledig verwoest of onbruikbaar. Nog eens dertig andere wooneenheden zijn licht tot zwaar beschadigd.

Het speciale gironummer 777, waar mensen geld kunnen doneren, kende gisteren een tussenstand van ruim 10 miljoen gulden. Volgens een woordvoerster van het Nederlandse Rode Kruis, dat de inzameling coördineert, loopt dat bedrag zeker nog op. Binnenkort wordt er gecollecteerd in bioscopen en vandaag was er op de radio een inzamelingsactie. Hoe lang het gironummer openblijft, is op dit moment volgens de woordvoerster niet te zeggen.

De Stichting Korrelatie krijgt per dag tientallen telefoontjes naar aanleiding van de vuurwerkramp in Enschede. Een woordvoerder van de stichting laat weten dat niet alleen direct betrokkenen naar de telefoon grijpen, maar ook mensen die door het zien van de ramp associaties krijgen met andere calamiteiten.

Letselschade
Veertig slachtoffers van de vuurwerkramp hebben naar het speciale telefoonnummer van letselschadeadvocaten gebeld. Bij advocaten zelf zijn nog circa honderd aanvragen voor hulp binnengekomen, zegt D. Kalma van de speciale werkgroep Enschede van de Vereniging van Letselschade Advocaten (LSA).

De werkgroep gaat zelf onderzoeken wie aansprakelijk kan worden gesteld voor de ramp. Volgens Kalma duurt het te lang om te wachten op de justitiële onderzoeken en het onderzoek onder leiding van oud-ombudsman Oosting.

De dierenopvangcentra in Enschede worden nog altijd bevolkt door beesten die na de ramp hun huis of hun baas zijn kwijtgeraakt. In dierenopvang Beparode zitten nu nog 300 dieren te wachten op hun baasje. Net na de ramp waren dat er duizend.

Dierenopvangcentrum Heuwkamp in Enschede neemt de opvang van honden en katten voor zijn rekening. Het heeft 250 katten en 36 honden onderdak geboden. Vijftien katten moeten nog uit het asiel worden opgehaald. In het rampgebied lopen ongeveer vijftig katten los. Ongeveer vijftien honden en katten werden door de klap gedood. Onbekend is hoeveel kleine huisdieren in de vlammen zijn omgekomen.

Vuurwerkbranche
De brancheorganisaties van vuurwerkondernemingen hebben gisteren hun advies voorlopig geen vuurwerk af te steken bij evenementen, ingetrokken. Beide organisaties verwachten wel dat de vuurwerkfestijnen de komende tijd minder vaak plaatsvinden en ingetogener van aard zijn. Naar aanleiding van de ramp in Enschede adviseerden de brancheorganisaties hun leden een week geleden tot en met de herdenking geen vuurwerk af te steken in de openlucht. De datum voor de herdenking is echter nog niet bekend.