Voorpagina 20 mei 2000


Enorme belangstelling voor stille tocht ramp Enschede

Verbijsterd over „catastrofale klap”

Van onze binnenlandredactie
ENSCHEDE – „Laten we het verdriet van de slachtoffers en nabestaanden in ons meedragen. Laten we medeleven tonen, in alle opzichten. Laten we warm zijn voor degenen die het nodig hebben, nu en straks.”

Voor vele tienduizenden mensen sprak premier Kok gisteravond deze woorden in het Volkspark in Enschede. Volgens een schatting van de politie deden honderdduizend mensen mee aan de stille tocht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vuurwerkramp in Enschede. Gestaag daalde de regen gisteravond neer op de mensenmassa's in het centrum van de stad.

Premier Kok sprak van een „catastrofale klap” die de stad Enschede „op die zonnige dertiende mei” heeft getroffen. „We zijn diep bedroefd en verbijsterd over de allesvernietigende klap, de afgrijselijke ravage, de verbrande skeletten van huizen. De klap vormde een breuklijn in het bestaan. Mensen zijn in luttele minuten door een hel gegaan. Je denkt dat zoiets afschuwelijks niet kan gebeuren. Velen hebben have en goed verloren, soms alles. Ook ogenschijnlijk kleine dingen. Een foto, een beeldje, een ring. Dierbare herinneringen.”

Levendig
Kok vroeg aandacht voor de allochtone slachtoffers. „We leven mee met de nabestaanden, ook in landen als Turkije, Suriname en Marokko.” De premier noemde het getroffen gebied „een wijk als zo veel andere, niet probleemloos, wel levendig.”

Lof uitte hij voor de brandweer. „We hebben diep respect voor hen die hun leven verloren voor anderen.” De premier loofde ook de „honderden, duizenden mensen, beroeps of vrijwillig, die in deze vreselijk omstandigheden hulp boden.”

Ook burgemeester Mans van de getroffen gemeente sprak de menigte toe. „En zo hebben we samen in stilte gelopen langs plekken die altijd op ons netvlies zullen staan. Bij elke stap was er een schreeuw in ons hart. Van elk gezicht waren verdriet en ongeloof af te lezen. Dit is de verschrikkelijke les van de ramp die ons diep heeft verwond”, zei de burgemeester.

Tot de deelnemers aan de tocht behoorden naast premier Kok ook prins Willem-Alexander en de ministers Borst, Jorritsma en Van Boxtel. Ook de Turkse en Marokkaanse ambassadeurs waren aanwezig, evenals een vertegenwoordiger van de Duitse stad Gronau. Daarnaast gaven diverse brandweerkorpsen acte de présence.

De enorme mensenmassa trok van het Muziekplein en het Molenplein richting het Volkspark. Toen duizenden mensen na acht uur het Volkspark weer verlieten, stroomden in tegenovergestelde richting nog duizenden mensen toe.

Kerkklokken
Het amateurgezelschap Symfonisch Blaasorkest en het Orkest van het Oosten begeleidden de stille tocht met treurmuziek. Vanaf 18.00 uur nodigden kerkklokken de massa uit aan de tocht deel te nemen.

Onder de deelnemers waren veel kinderen, onder wie klasgenootjes van de twee omgekomen kinderen en van het vierjarige kind dat samen met zijn ouders nog wordt vermist. De deelnemers, van wie velen rouwbanden droegen, lieten langs de route duizenden bossen bloemen achter.

De voormalige eigenaar van SE Fireworks, H. Smallenbroek, liep gisteravond ook mee in de stille tocht. Hij liep naar eigen zeggen incognito mee, omdat hij niet in de schijnwerpers wilde staan. Naar zijn zeggen wilde hij door deelname aan de tocht de slachtoffers en nabestaanden van de explosie in het bedrijf herdenken.

Kransen
Langs de route waren op drie locaties hulpposten ingericht waar mensen terecht konden wie het allemaal te veel werd. Ook waren telefonische hulpdiensten ingesteld, onder meer voor Turkse mensen.

Bij het Bloemenmonument zijn honderden boeketten en kransen neergelegd. Er zijn tot nu toe zeventien lichamen geborgen. Tien mensen worden nog vermist. Bijna duizend mensen liepen verwondingen op.

Zie ook:
Directeur SE Fireworks gearresteerd

Getroffen bedrijven krijgen 1,7 miljoen

Nog tien vermisten

Dagboek van een rampweek

Eén groot kruitvat Vuurwerkbranche gaat door diep dal

Geen landelijke alarmoefening

Bijlmerslachtoffers procederen nog steeds