Ramp Enschede15 mei 2000

Brandweer neemt vergunningen onder de loep

Veel meer opslag van
vuurwerk in Nederland

ENSCHEDE – Nederland telt na de ramp in Enschede voor zover bekend nog zeventien plaatsen waar grotere hoeveelheden vuurwerk liggen opgeslagen. Het is niet duidelijk hoeveel vuurwerk er op de diverse locaties ligt opgeslagen. Volgens H. Kapel van de Stichting Vuurwerk Nederland zijn de meeste groter dan die in Enschede.

De opslagplaatsen liggen in Leeuwarden (twee), Appingedam, Lichtenvoorde, Tilburg, Haulerwijk, Den Haag, Leiden, Lijnden (gemeente Haarlemmermeer), Dronten, Lelystad, Landgraaf, Wilp (Gld), Best, Groningen en nog een in Enschede.

In het buitengebied van Lichtenvoorde staat een vuurwerkopslagloods waar tienmaal zo veel vuurwerk opgeslagen ligt als in Enschede aanwezig was. De bunker staat in de weilanden aan de rand van het industrieterrein. In de omgeving zijn geen woonhuizen. Volgens brandweercommandant Berendsen wordt de opslagloods jaarlijks gecontroleerd en voldoet zij aan alle veiligheidseisen. In Lichtenvoorde ligt duizend ton licht consumentenvuurwerk opgeslagen. In Enschede ging het om zwaar siervuurwerk voor evenementen. Gevaarlijk is het echter allebei, aldus Berendsen.

1800 ton
In Dronten staat op een industrieterrein een vuurwerkfabriek. Het gaat om de firma Broekhoff, die tevens een vergunning heeft voor de opslag van 1800 ton vuurwerk. In Lelystad staat het opslagbedrijf Meester Printing op het industrieterrein Noordersluis. Deze firma mag maximaal 80 ton in de loods hebben. De brandweer is naar aanleiding van de explosie in Enschede van plan de komende week de bedrijven en de vergunningen opnieuw onder de loep te nemen, aldus een woordvoerder.

De regio Den Haag kent geen grote opslagplaatsen voor vuurwerk, zegt bedrijfsleider W. Heijboer van Verbeek Classen, tevens bestuurslid van de Federatie Vuurwerk Nederland. „Mijn groothandel staat op een industrieterrein, waar geen huizen in de nabije omgeving staan. Er ligt nu weinig, alleen wat klein sier- en knalvuurwerk.” In Leiden is nog altijd de vermaarde fabriek van Kat gevestigd, ooit met Schuurmans in Leeuwarden de grootste vuurwerkfabriek van Nederland. Nu ligt er bij Kat vrijwel geen vuurwerk meer opgeslagen.

Burgemeester J. Jonkers zegt dat in Appingedam een grote ondergrondse bunker is waar een forse hoeveelheid vuurwerk ligt. De bunker ligt volgens hem „in the middle of nowhere.” Landgraaf heeft ook een grote vuurwerkopslag, buiten de bebouwing. Er ligt 200.000 kilo aan alle soorten vuurwerk.

Snel zaken doornemen
Het bedrijf Pyrobest Fireworks in Best lag volgens burgemeester P. Mangelmans tot enkele jaren terug binnen de bebouwde kom, maar nu aan de buitenkant van een industrieterrein. De burgemeester heeft goede ervaringen met het bedrijf, maar wil met Pyrobest de zaken snel nog eens doornemen.

Ook burgemeester J. van Houwelingen van Haarlemmermeer wil nog eens kritisch kijken naar de situatie bij Mercurius in Lijnden. Volgens hem is er echter geen gevaar voor de omgeving. Het bedrijf voldoet aan de voorschriften, aldus de burgemeester.

Volgens A. van Westen van een opslagplaats in het buitengebied van Twello is het vooral belangrijk onderscheid te maken tussen consumenten- en evenementenvuurwerk. Dat laatste is veel te gevaarlijker, zegt hij. Zelf heeft hij 50 ton consumentenvuurwerk op voorraad en die voldoet aan alle eisen.