Ramp Enschede15 mei 2000

„Optreden Mans betrokken en zakelijk”

Lof voor burgemeester

RIJSWIJK – De 60-jarige Jan Mans (PvdA) is sinds 1994 burgemeester van Enschede. Hij staat bekend als een krachtdadig bestuurder, een burgemeester van deze tijd. Allerwegen is er lof voor het optreden van Mans na de ramp in zijn stad: „betrokken en zakelijk.”

Mans geldt als iemand die vooruit blikt en zich niet laat weerhouden door ”het algemene volksgevoel”. Iemand die verder kijkt dan de grenzen van zijn gemeente. „Een heel toegankelijk en een zeer ervaren bestuurder”, zei M. Kummel, woordvoerder van het college van bestuur van de Universiteit Twente (UT) gisteren. Mans is sinds 1995 lid van het Universiteitsfonds.

„Hij doet het ook nu uitstekend, zijn organisatie zit goed in elkaar, hij is betrokken bij de bevolking. Zijn betrokkenheid viel altijd al op, en komt er nu goed uit. Ook voor de universiteit staat hij altijd klaar en hij springt zo nodig op de barricades. Hij doet wat hij zegt”, aldus Kummel.

Prof. B. Gersons, gespecialiseerd in de psychologische effecten van rampen, vindt dat de autoriteiten en hulpverleners, Mans voorop, de zaken goed aanpakken en betrokken en met een enorme inzet hun werk doen. „Ze benaderen een en ander gevoelig en verstandig. Zij zijn zich bewust van wat er gebeurt. Ze gaan goed met de informatie om, geven duidelijkheid, en hoeven geen uitspraken te herroepen. Gersons vraagt compassie voor hen later in de week. „Autoriteiten en hulpverleners zijn dan ook moe, ze slapen nauwelijks.”

De burgervader zette zich jaren in voor Twentestad, de samenvoeging van Enschede, Hengelo en Borne, die sinds enkele weken definitief van de baan is. De in Heerlen geboren Mans is gevraagd als voorzitter van Regio Twente. In die positie wil hij de kar trekken om dit samenwerkingsverband tussen de gemeenten een nieuwe impuls te geven.

Mans ziet het vak van burgemeester in deze tijd als een van „veel naar buiten. De burgemeester is meer een soort vliegende kraai, die het werk niet vanuit zijn kamer doet, maar vanuit zijn auto met telefoon.” Hij zette zich onder meer in voor de Hennies, die wegens drugssmokkel in een cel in Turkije belandden. Via stille diplomatie probeerde hij de situatie voor het stel te verbeteren.

In zijn tijd als burgemeester in Kerkrade (1988-1994) pleitte hij voor meer openheid, bijvoorbeeld naar de pers, en voor gratis drugs. Het Duits-Nederlandse samenwerkingsverband Euregio nam in oktober 1995 het initiatief voor hulpverlening aan drugsverslaafden in het grensgebied. In juli van dat jaar had Mans al de maatregel genomen dat per 1 oktober koffieshops in Enschede geen verdovende middelen mochten verkopen aan „niet in Nederland wonende personen.”

Gasexplosie
Ook in Kerkrade had Mans te maken met overlast door drugstoeristen. En ook daar was hij betrokken bij een samenwerkingsverband met een Duitse buurgemeente. In Limburg deed zich in die tijd een gasexplosie voor. Niemand raakte gewond. Door deze explosie in 1990 raakten dertig panden en tien garages flink beschadigd. De bewoners werden korte tijd geëvacueerd.

Mans gaf zijn naam aan de commissie die in november voorstelde dat clubs in het betaald voetbal moeten opdraaien voor 50 procent van de politiekosten die wedstrijden vergen. De Tweede Kamer reageerde verdeeld.