Ramp Enschede15 mei 2000

Reacties via internetsite van Tubantia

„Ik weet nu dat mijn
kinderen nog leven”

Van onze binnenlandredactie
ENSCHEDE – Vanuit alle hoeken van de wereld komen er reacties op de ramp in Enschede. Op de internetsite van het regionale dagblad Tubantia kwamen tientallen e-mails binnen.

Tubantia kwam gisteren met een speciale papieren editie uit vanwege de ramp in Enschede. In totaal werden 180.000 exemplaren verspreid. De extra editie telde acht redactionele pagina's en werd alleen in Enschede huis aan huis verspreid.

Via e-mail reageren mensen uit de hele wereld bij Tubantia. Uit een ver vakantieoord laat een moeder weten via internet de ramp te volgen. Dankbaar schrijft ze: „Ik weet nu dat mijn kinderen nog leven.” Een bezorger van de krant is op vakantie in Florida. „Mijn krantenwijkje is weg”, constateert hij.

De foto's die Mike Green uit de Amerikaanse staat Pennsylvania op de site van Tubantia zag „maken hem treurig.” Hij mailt: „Nooit in mijn leven heb ik kunnen bedenken dat een deel van de stad waar ik geboren en getogen ben, kan worden verwoest in de omvang als deze. Het is alsof er een bom was gedropt.”

Tiemen E. Staal uit de States „is geen Twent, maar een Groninger.” Het nieuws uit Enschede is overal in Amerika op televisie, mailt hij. „Toch raakt me dit bijzonder als voormalig Hollander.” Riette en Jill vertrokken vorige week vanuit de Enschedese Meeuwenstraat naar Australië. Het stel wenst hun ex-buren in Enschede „het allerbeste” toe.

Overeenkomsten
De ramp in Enschede roept bij Henk van de Belt (geen vermelding van woonplaats) „heftige emoties” op. „Er zijn veel overeenkomsten met de vliegramp in 1992 in de Amsterdamse Bijlmermeer, die ik als bewoner en hulpverlener zeer intensief meemaakte. Ik leef erg mee met de getroffenen. Velen die net als in de Bijlmermeer plotseling alles kwijt zijn: geliefden, huis, onvervangbare foto's, persoonlijke spullen, toekomstzekerheid, vetrouwen in de overheid.”

Van de Belt maakt zich boos. „Hoe kon het gebeuren dat een bom van honderd ton en een woonwijk naaste buren worden? Wie ontdoken of blunderden hier?” Hij zegt via de reactiesite van het regionale dagblad Tubantia te hopen dat de lokale overheid voldoende ruimte biedt voor individuele problemen. „Niet alleen dogmatisch top-down zoals in de Bijlmermeer.”