Voorpagina 19 mei 2000

Nog dertien vermisten in Enschede

Van onze binnenlandredactie
ENSCHEDE – Sinds de vuurwerkramp in Enschede worden nog dertien mensen vermist. Het aantal doden is vanmorgen officieel bijgesteld naar zeventien.

...ontzetting...
Eerder stond het aantal op achttien. De verklaring voor de daling is dat van de gevonden lichaamsdelen niet altijd duidelijk was bij hoeveel personen die hoorden. Van de 946 gewonden liggen er nog 29 in het ziekenhuis, van wie zes op de intensive care.

Justitie verwerpt de kritiek dat ze de twee eigenaren van het vuurwerkbedrijf SE Fireworks heeft laten glippen. „We konden ze niet meteen na de ontploffing aanhouden. Daarvoor ontbraken op dat moment de redenen”, stelt de officier van justitie mr. P. van Kesteren in Almelo. Justitie heeft nog geen spoor van de leidinggevenden.

...bewijsmateriaal...
Volgens de officier kwamen de directeuren W. Pater en R. Bakker pas in de loop van de week na analyses en onderzoek zelf nadrukkelijk als verdachten in beeld. Pas toen kon een arrestatiebevel worden uitgevaardigd, zegt Van Kesteren. De magistraat laat in het midden of justitie het arrestatiebevel meteen uitvaardigde nadat de twee directeuren als verdachten werden beschouwd. „Ik ga niet verder op deze zaak in, maar soms is het aanhouden van een verdachte uitermate onverstandig voor het onderzoek.” Hij wil niet ingaan op de vraag of justitie de afgelopen dagen de telefoons van de directeuren heeft laten afluisteren. De lijst van vermisten is veel korter uitgevallen dan lange tijd werd gedacht. Hij kwam gisteravond vrij nadat eerder was gezegd dat dat eerder zou gebeuren. Bij een stille tocht vanavond worden 15.000 mensen verwacht. In het Volkspark spreken premier Kok en burgemeester Mans. Kok, kroonprins Willem-Alexander en een kabinetsdelegatie lopen bovendien mee.

Zie ook:
„Alleen het tuinhekje staat er nog”

Speurtocht naar bazen Fireworks

„Gemeente kon vergunning voor opslag wel weigeren”

Rampenfonds stelt 7,5 miljoen beschikbaar

Brandweermannen begraven en gecremeerd

„Laat slachtoffers een aandenken uit hun huis halen”

Vuurwerkfabrieken aan banden

Kort nieuws