Ramp Enschede15 mei 2000

„Gemeente kon vergunning niet weigeren”

Justitie overweegt
gerechtelijk onderzoek

ENSCHEDE – Het openbaar ministerie onderzoekt de mogelijkheid om naar aanleiding van de explosie in Enschede een gerechtelijk vooronderzoek in te stellen. Dat heeft de persofficier van justitie van het parket in Almelo bevestigd.

Volgens hem wordt op korte termijn een beslissing genomen. „We bekijken momenteel of er sprake is van een misdrijf dat het opstarten van een dergelijk onderzoek rechtvaardigt”, aldus de officier.

Volgens de officier gaat het om een oriënterende fase. Dat betekent volgens hem niet dat de politie heeft stilgezeten. Die wilde gisteren graag met de directeur van het vuurwerkbedrijf spreken. Tot gisteravond slaagden de rechercheurs er echter niet in de eigenaren van het bedrijf op te sporen.

Gisteravond maakte loco-burgemeester E. Helder bekend dat de eigenaars zich via een faxbericht van hun advocaat hadden gemeld. In de fax stellen de eigenaars dat ze beschikbaar zijn voor het onderzoek. Helder wilde niet bekendmaken wie de raadsman van de eigenaars is.

Vergunning
De gemeente Enschede kon juridisch gezien de vergunning voor de vuurwerkopslagplaats van S.E. Fireworks niet weigeren. Dat heeft de loco-burgemeester gezegd. Het bedrijf voldeed aan alle voorschriften. Ook bij controles eind vorig jaar en afgelopen woensdag zijn geen onregelmatigheden gevonden, aldus de plaatsvervangend burgemeester.

Volgens Helder werd in 1977 voor het eerst een vergunning gegeven aan S.E. Fireworks voor de opslag van vuurwerk. Toen ging het alleen nog om een vergunning voor klein vuurwerk. In 1979 is de vergunning verlengd en drie jaar geleden heeft het bedrijf een nieuwe vergunning gekregen, toen voor professioneel vuurwerk.

Bij deze laatste aanpassing was een advies van de Koninklijke Landmacht verplicht. Dat advies is ook gekomen, aldus Helder. De landmacht heeft gekeken naar de veiligheid, ook met betrekking tot de bewoonde omgeving. „Ik wil benadrukken dat de Koninklijke Landmacht in 1997 en in 1999 een positief advies heeft uitgebracht.” Helder noemde het buitengewoon spijtig dat deze ramp nu is gebeurd, omdat de gemeente bezig was de bedrijven op het desbetreffende bedrijventerrein te verplaatsen.