Ramp Enschede15 mei 2000

Dierenambulances
hebben handen vol

ENSCHEDE – Sinds het begin van de ramp hebben de dierenambulances nog geen moment stilgestaan in Enschede. Het personeel heeft de handen vol aan de opvang van dieren die, net als hun baasjes, hun huis kwijt zijn of zo geschrokken zijn van de explosies dat ze zijn gaan zwerven.

„Het is heel druk. We hebben nog geen moment rust gehad”, zegt Theo Bakker van de Dierenbescherming Enschede. Tot nu toe zijn al ongeveer 150 dieren ondergebracht in opvangcentra.

De twee dierenambulances in Enschede hebben zaterdag assistentie gekregen van zestien wagens uit het hele land. Dat aantal werd gisteren teruggebracht tot zeven.

Dieren die worden aangetroffen in huizen die niet beschadigd zijn, blijven daar. Personeel van de dierenambulances geeft ze te eten en te drinken. „Het is beter om deze dieren in hun vertrouwde omgeving te laten.” Dieren in beschadigde woningen worden opgevangen in drie opvangcentra voor honden en katten, vogels en knaagdieren en voor reptielen.

De dieren zijn in het algemeen niet gestrest. Tot verbazing van Bakker: „Je zou verwachten dat ze op zijn van de zenuwen. Maar dat valt erg mee. Ze zijn juist heel rustig.”

Opvallend vindt hij het dat vooral veel loslopende honden en katten op straat roedels vormen. „Ze zoeken elkaar op. Misschien vinden ze steun bij elkaar.”

Over het aantal dieren dat is omgekomen, durft Bakker geen uitspraak te doen. „Daar hebben we totaal geen zicht op. Maar de komende dagen zal er nog wel het een en ander boven water komen.”