Vandaag

Politiek

Formatie kan door, maar vonken doet het nog even niet

Een ruime Kamermeerderheid berustte er woensdag in dat de echte formatieonderhandelingen pas half augustus beginnen, op basis van een concept-regeerakkoord van VVD en D66. Of de huidige patstelling dan doorbroken is, blijft de vraag.

Kerk & religie

CIO: Meer bezoekers in kerk en koffiedrinken na de dienst mogelijk

Kerken mogen vanaf komende zondag tijdens de erediensten 100 procent van de capaciteit aan vaste zitplaatsen gebruiken, voor zover hierbij de 1,5 meter afstand tussen de kerkgangers mogelijk is. Bij samenzang dient rekening te worden gehouden met „de concrete omstandigheden in het (kerk)gebouw.”

Buitenland

Veertig jaar onschuldig achter de tralies in Amerika

Ook al is hij veroordeeld vanwege een drievoudige moord, toch is Kevin Strickland onschuldig. Daarvan is de rechter inmiddels wel overtuigd. Desondanks zit hij al bijna 42 jaar opgesloten in een gevangenis in de Amerikaanse staat Missouri. Zijn vrijlating laat voorlopig nog op zich wachten, want gouverneur Mike Par­son ziet geen reden om zijn zaak met voorrang te behandelen.

Binnenland

VK meldt hoogste aantal besmettingen sinds begin februari

De wereld is in de greep van de coronacrisis. In Nederland is het virus op zijn retour en worden de meeste coronabeperkingen versoepeld. Een nieuwe lockdown in het najaar sluit het kabinet echter niet uit.

Groen & duurzaamheid

Recordhoge CO2-prijs wekt bedrijf uit zijn slaap

Metaalbedrijven, oliegiganten en elektriciteits­producenten. Stuk voor stuk grote vervuilers. Als je hen nu geld laat betalen voor het uitstoten van broeikasgassen, is het klimaatprobleem dan snel de wereld uit?

Buitenland

Abortus een grondrecht? Brussel buigt zich over die vraag

Abortus, daar gaat de Europese Unie niet over. Of toch wel? Het Europees Parlement debatteert en stemt deze week over een rapport waarin abortus een mensenrecht wordt genoemd. Zeer problematisch, stellen partijen aan de rechterflank van het Parlement en prolifeorganisaties.

Economie

Strokenteelt kan boer én biodiversiteit helpen

Verschillende akkerbouwgewassen in stroken naast elkaar verbouwen. Dat experiment in het Drentse Valthermond moet duidelijk maken welke invloed dit heeft op de productie.

Politiek

Eindverslag Hamer schetst speerpunten Rutte IV

Na wekenlange gesprekken is informateur Hamer eruit. Kansenongelijkheid, duurzame groei en digitalisering moeten de speerpunten worden van het op te stellen regeerakkoord.

Kerk & religie

Kerk & religie

Deel van hugenoten- en waldenzenpad door Zwitserland geopend

Met de opening van een 89 kilometer lang wandelpad in het Zwitserse kanton Aargau werd eerder deze maand een belangrijke schakel toegevoegd aan het Europese hugenoten- en waldenzenpad.

Kerk & religie

CIO: Meer bezoekers in kerk en koffiedrinken na de dienst mogelijk

Kerken mogen vanaf komende zondag tijdens de erediensten 100 procent van de capaciteit aan vaste zitplaatsen gebruiken, voor zover hierbij de 1,5 meter afstand tussen de kerkgangers mogelijk is. Bij samenzang dient rekening te worden gehouden met „de concrete omstandigheden in het (kerk)gebouw.”

Kerk & religie

Annemarieke Graveland twittert en schrijft over haar bezoeken aan kerkdiensten

Of God bestaat, weet ze niet en toch bekijkt of beluistert Annemarieke Graveland elke zondagmorgen een kerkdienst. Op Twitter en in een column doet ze verslag van haar bevindingen.

Kerk & religie

Samen dienen in het dorp

„Voelt uw vrouw zich al een beetje thuis in ons dorp?” Deze vraag krijg ik geregeld tijdens bezoeken.

Kerk & religie

„Zoek als kerk hoe je van jongeren kunt leren”

Wat bindt jongeren aan de kerk, of waarom haken zij juist af? En welke rol speelt de coronacrisis hierin?

Kerk & religie

„Vrede tussen Israël en Palestijnen alleen mogelijk door geloof in Vredevorst”

Beiden hebben „hoop” dat de nieuwe Israëlische regering de verschillende groepen in het zwaar verdeelde land weer wat bij elkaar kan brengen.

Kerk & religie

Christenen voor Israël stuurt brief over toenemend antisemitisme

In een open brief aan christenen in Nederland vraagt Christenen voor Israël (CvI) deze week aandacht voor het toenemende antisemitisme.

Kerk & religie

Bart Sikkema, verhalenverteller over zendingsveld Wycliffe

Verhalenverteller en fotograaf Bart Sikkema reist voor Wycliffe Bijbelvertalers naar zendingsgebieden over de hele wereld.

Advertorials

“Ik ben nu zoveel zekerder in mijn Engelse communicatie”

Francisca van Es werkt als secretaresse bij een internationaal opererend softwarebedrijf. In het cursusjaar 2019-2020 volgde ze met groot enthousiasme de Cambridge FCE-cursus. Lees hier hoe ze deze cursus heeft ervaren.

Advertorial

‘Onze kinderen leren veel van Watessony uit Haïti’

In het gezin Aarnoudse is het vaak gezellig druk. Het gezin bestaat uit vader Jos (49), moeder Nelian (46) en hun kinderen Joanne (26), Arinda (22), Walter (20), Laurene (15), Cathelijne (14), Jochem (11), Jenthe (9) en pleegdochter Jantine (19). Toch was er plek voor nóg iemand: sinds 2020 steunt het gezin de 11-jarige Watessony Jean-Pierre uit Haïti. ‘Hij volgt nu christelijk onderwijs, zodat hij later voor zichzelf en voor zijn gezin kan zorgen.’

Advertorial

Zó worden salarisadministrateurs bij Fiscount Loonservice specialisten

Salarisadministratie is een vak apart. Wie dat vak écht wil ontdekken in al zijn facetten, kan zijn hart ophalen bij Fiscount Loonservice. Het Veenendaalse bedrijf is erin gespecialiseerd. Vijftien specialisten geven honderd accountants en hun klanten bovendien advies op het gebied van HR. ‘We zijn op zoek naar nummer zestien en zeventien”, zegt René Pater. En het klinkt als een uitnodiging…

Advertorial

Livestream van de bruiloft: zo kan toch iedereen meekijken

Een beperkt aantal gasten op je bruiloft kunnen ontvangen is voor veel stellen een hele strop. Dat opa en oma er niet bij kunnen zijn, of dat die ene persoon die precies op de trouwdatum in quarantaine moet niet bij de bruiloft kan zijn. Swype, het overkoepelende bedrijf achter Livewedding, bedacht hier de ultieme oplossing voor: het livestreamen van trouwdagen. Eigenaar Elbert Overduin: “We streamden voor de coronapandemie vooral uitvaarten, maar door de maatregelen vanuit de overheid zagen we dat we onze expertise ook juist bij bruiloften goed in konden zetten. We hebben dus onze apparatuur aangepast en zijn ook livestreams van bruiloften aan gaan bieden. Het werk is voor ons bijna hetzelfde – we zijn al gewend om hoge kwaliteit livestreams aan te bieden – dus voor ons is het een kleine moeite, met een heel groot resultaat en veel dankbare mensen.”

Advertorial

Elise van Hoek (NPV): ‘Wij staan met liefde op voor het leven’

God heeft ieder mens gewild en kent hem of haar vanaf het prille begin. Ook in broze dagen. Daarom zetten Elise van Hoek (43) en Yvonne Geuze (24) zich voor de NPV in als ambassadeur van het leven. ‘De Week van het Leven is de laatste jaren als een steen in een vijver, die allerlei discussies op gang brengt’, vertelt Elise. Yvonne: ‘Door ons onderzoek naar euthanasie werden onlangs Kamervragen gesteld aan Hugo de Jonge. Daar waren we blij mee!’

Binnenland

Binnenland

„Menselijke maat in asielbeleid steeds meer uit zicht”

De menselijke maat verdwijnt steeds verder uit zicht in het asielbeleid, stelt VluchtelingenWerk Nederland.

Binnenland

„Prik gezonde jongere om vierde golf komend najaar te voorkomen”

Als gezonde jongeren tussen 12 en 18 jaar niet worden gevaccineerd, kan dat komend najaar voor een vierde coronagolf zorgen.

Binnenland

Promotie-onderzoek: Scholekster negeert straaljagers

Een rondcirkelend militair transportvliegtuig boven Vlieland is een angstige ervaring voor wadvogels, maar op een laag overvliegend jachtvliegtuig reageren ze nauwelijks, zo concludeert onderzoeker Henk-Jan van der Kolk uit Bennekom. Woensdag 23 juni promoveerde hij op een onderzoek naar scholeksters.

Binnenland

Nachtwacht voor even in oorspronkelijke grootte te zien

In het Rijksmuseum is de komende drie maanden de volledige Nachtwacht te zien zoals Rembrandt het stuk in 1642 voltooide. Vier delen die er in het verleden af zijn gesneden, zijn met behulp van kunstmatige intelligentie gereconstrueerd. Deze delen worden tijdelijk rondom De Nachtwacht gemonteerd en aan het publiek getoond.

Binnenland

Steeds meer studenten kiezen voor hbo-opleiding verpleegkunde

Studenten kiezen steeds vaker voor een hbo-opleiding verpleegkunde.

Binnenland

Jongen (17) uit Kootwijkerbroek overleden na bedrijfsongeval

Een jongen (17) uit Kootwijkerbroek is om het leven gekomen bij een ongeval op een pluimveebedrijf in Barneveld.

Binnenland

Duizend man wil astronaut worden

Bijna duizend Nederlanders doen een poging om astronaut te worden. In totaal 998 mensen uit ons land hebben zich aangemeld bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, die nieuwe mensen zoekt voor reizen naar de ruimte.

Binnenland

Inwoner Veenendaal hoort cel eisen voor ontucht

Tegen de 42-jarige E. van V. uit Veenendaal is dinsdag in Utrecht twee jaar cel geëist wegens ontucht en huiselijk geweld.