Mbuma-Zending maakt recordbedrag bekend tijdens 60e zendingsdag
De Nederlandse Stichting Mbuma-Zending haalde vorig jaar een recordbedrag van 2,3 miljoen euro op. Het geld was bestemd voor het zendingsveld in Zimbabwe, waar het „zeer welkom” was.

Dat maakte ds. A. van Voorden, voorzitter van de stichting, zaterdag bekend tijdens de zestigste Mbuma-Zendingsdag. Desgevraagd deelde hij mee dat het geld binnenkomt via collectes op bijeenkomsten en in kerken, via zendingskransen en -kramen en door giften bij de verspreiding van het maandblad van de stichting.
De bijeenkomst in de Evenementenhal te Gorinchem werd door ongeveer 3000 mensen bezocht, onder wie veel jonge gezinnen en kinderen. De Mbuma-Zending gaat uit van de achterban van de (Vrije) (Oud) Gereformeerde Gemeenten in Nederland en de Hersteld Hervormde Kerk. Zij ondersteunt het zendingswerk van de Free Presbyterian (FP) Church of Scotland in Zimbabwe. Dat betreft onder meer de John Tallach High School, het Mbuma-Zendingsziekenhuis en de bijbehorende klinieken, het weeshuis Thembiso, leerkrachten en zendingswerkers.
Toewijding
Ouderling Robert Dickie uit Schotland bedankte, in het Nederlands, namens de FP Church voor de steun vanuit Nederland. „Onze kerk waardeert wat u doet om de zending te steunen. Er is een langdurige verbondenheid en vriendschap tussen Nederland en Schotland die al bestaat sinds de Reformatie. De Heere heeft willen voorzien in de noden van het werk. Door de Nederlandse toewijding is het werk financieel en duurzaam haalbaar. We zijn afhankelijk van Gods zegen. Gebed is nodig.”
Hij was niet de enige buitenlander die het woord voerde. De Zimbabwaan ds. T. Mwedzi was vanuit Zimbabwe ingevlogen om een toespraak te houden. Het was voor hem de eerste keer dat hij in Nederland was. In 2022 werd hij bevestigd in het ambt, in de gemeente New Canaan. Donderdag gaat hij voor in een zendingsdienst in de gereformeerde gemeente in Nederland (ggiN) te Gouda-Gerbrandyweg.
Als uitgangspunt voor zijn toespraak had hij 2 Korinthe 13:13 genomen. Hij sprak over de genade die geschonken wordt aan behoeftige zondaars. „Niemand kon voor die genade betalen dan Christus. De zaligheid is verdiend door Zijn dood. Hij was gehoorzaam en droeg Gods toorn. Het Evangelie van vrije genade moet gepreekt worden. De uitnodiging van de blijde boodschap gaat uit naar alle naties. Als ze het hart van een zondaar bereikt, is dat Gods genade. Wanneer het Evangelie wordt gepreekt, schenkt God het geloof. Hij werkt dat door zijn Geest.”
Ds. Mwedzi noemde ook de bekende tekst Johannes 3:16. „Daar gaat het over de liefde van God de Vader. Toen wij nog zondaars waren, heeft Hij Christus gegeven in deze wereld. Door Zijn liefde brengt Hij hen naar binnen, niet als dienstknechten, maar als kinderen.”
De aanbidding van God noemde hij de plicht van Zijn kinderen. „De heiligmaking is dat de wereld steeds meer sterft voor hen en dat ze steeds meer zien van Gods heerlijkheid en dat ze de wil van God willen doen.”
Geestelijke strijd
Ds. Van Voorden hield het openingswoord vanuit Psalm 68:19. Hij noemde het een zegen dat de mensen op de zendingsdag samen mochten komen ondanks de kerkelijke verdeeldheid. „Maar”, zei hij, „het komt er voor ieder persoonlijk op aan”.
De voorzitter refereerde aan de eerste zendingsdag, in 1964. Een aanwezige Schotse predikant zei toen dat duidelijk was dat de zending geen mensenwerk geweest was en wees daarbij op een aanwezige vanuit het zendingsveld. Ds. Van Voorden deed nu hetzelfde door te wijzen op ds. Mwedzi en te zeggen: „Daar zit er een.”
De predikant van de ggiN te Leerdam zei dat in Zimbabwe een geestelijke strijd gaande is door de aanwezigheid van heidens bijgeloof, maar dat de Heere machtiger is. „De zending is het werk van God. Zondaren kunnen hersteld worden in Gods gunst en gemeenschap. De Heere redt wederhorigen in de weg van ontdekkende, ontgrondende en ontblotende genade. Vijanden worden met God verzoend.”
De voorzitter bood ds. Mwedzi het boekje ”John Boyana Radasi” aan, dat opnieuw vertaald is uit het Engels. Radasi begon met het zendingswerk in het toenmalige Rhodesië. In 1905 werd daar de eerste zendingspost geopend. Toen ds. Van Voorden recent in Zimbabwe was, bezocht hij het graf van Radasi, die in 1924 door een treinongeluk om het leven kwam.
Apostel van Groenland
Ds. Th.L. Zwartbol, predikant van de oud gereformeerde gemeente in Nederland te Urk, sprak vanuit Exodus 33:14 en 15. „De mensen hebben God de rug toegekeerd. Het wonder is dat de Heere Zijn boodschappers in ons land en op het zendingsveld zendt met de boodschap: „Laat u met God verzoenen.” Er is genade voor een doodschuldige zondaar.”
Ds. D.E. van de Kieft, predikant van de ggiN te Urk, sprak over Psalm 72:17. „Er zullen er worden toegebracht tot in de laatste generatie. Satan kan Gods werk niet verhinderen. Dat geeft moed voor Nederland, Schotland en Zimbabwe.”
N. Verdouw uit Barneveld vertelde een jeugdverhaal, over Hans Egede (1686-1758) die het zendingswerk in Groenland begon en de apostel van Groenland wordt genoemd. Ondanks veel moeiten en teleurstellingen werd het werk gezegend. Zijn zoon Paul heeft het zendingswerk in Groenland voortgezet. Intussen leidde Egede in Denemarken nieuwe zendelingen op voor Groenland.
Ds. A.C. Rijken, hersteld hervormd emeritus predikant te Haaften, sprak het slotwoord naar aanleiding van de geschiedenis van de Emmaüsgangers in Lukas 24.