Kop

Yord herfst logo
Home    Zoeken    

Linkerbalk


Midden

Y-File

Popmuziek

Koos de Jong, ex-diskjockey: „Ik was de macho, niemand maakte me wat. Op mijn veertiende trad ik voor het eerst als diskjockey op. Popmuziek: een trekker.

Lees meer over popmuziek in dit dossier.

Jongeren en popmuziek

 • „Maak het beest in je los”

  „Zou je drie nummers kunnen noemen waarin seks voor het huwelijk níét wordt bezongen?” vraagt de interviewer aan zomaar een paar Amerikaanse tieners. Eén voor één verschijnen ze op het scherm. „Drie nummers? Nee, ik kan er geen bedenken.” „Nee, ik denk niet dat zo’n nummer bestaat.” „Nee, zo’n nummer bestaat niet.”

 • „Als diskjockey was ik populairder dan ooit”

  Aarzelend stemt Koos de Jong in met een gesprek over zijn leven in de popmuziek en over de radicale omkeer. De ex-diskjockey begint het gesprek met gebed. Hij smeekt om de leiding van de Heilige Geest en vraagt of de Heere Zichzelf wil verheerlijken door middel van het artikel.

 • Over de Backstreet Boys, Spice Girls en Britney Spears

  Het Revius Lyceum in Doorn was donderdagavond tot de nok toe gevuld. Vijfentwintighonderd mensen, merendeels jongeren, waren afgekomen op een film over popmuziek. De avond was belegd door de Stichting Jongerenavonden Nederland.

 • Satan moordt

  Het werd ademloos stil, bijna aan het einde van de eerste preek die ik na de intrededienst in Genemuiden hield, op zondagmorgen 10 mei 1981 in het Hervormd Centrum.

Een kijk op popmuziek

 • „Dan valt popmuziek gewoon af”

  Is een melodie neutraal? Kun je alle muziekstijlen gebruiken om de Bijbelse boodschap te vertolken, om jezelf of anderen te stichten, of zelfs te naderen tot God? ”Muziek moet passen bij de waardigheid en majesteit van God en Zijn Woord”, zegt muziekwetenschapper drs. A. G. Blonk. ”Dan valt popmuziek in de breedste zin van het woord af.”

Madonna


Rechterbalk