Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Optreden Madonna roept veel protest op

  De wereldberoemde popster Madonna treedt zondag en maandag op in Nederland. Ook hier is ze, zoals tot nu toe in veel landen, van plan haar beruchte kruisigingsact op te voeren. Christenen komen in het geweer - of zouden ze beter kunnen zwijgen? „We moeten ons laten horen, maar niet zonder bewogenheid.”

  Madonna

  Madonna


  Het was dringen, woensdag bij H&M. De Zweedse winkelketen deed goede zaken: het verkocht vanaf halftien ’s morgens in tachtig filialen trainingspakken, ontworpen door Madonna zelf. Tot een hysterische stormloop leidde het niet, maar het handjevol klmoranten dat woensdagochtend in de Rotterdamse koopgoot stond te wachten, rende wel precies om halftien door naar de rekken met witte, zwarte en paarse broeken en jasjes.

  De reclame in de winkels is dan ook nauwelijks te missen. Vanaf levensgrote posters kijken Madonna en haar crew de bezoeker aan. Geslaagde marketingstunt, zo’n actie een paar dagen voor het omstreden concert van Madonna in Nederland? „Wij zijn heel tevreden”, zegt een woordvoerster van H&M desgevraagd. „Eerder hebben we bij vergelijkbare acties wel drommen mensen voor de deur gehad. Daar was nu geen sprake van, maar het gaat ook slechts om één trainingspak.”

  De woordvoerster vindt het niet logisch dat christenen H&M zouden mijden vanwege de kruisigingsact die Madonna opvoert. „Ik denk dat je dat moet zien als twee aparte dingen. Wij zijn een grote fan van Madonna. Ze is een echt stijlicoon, er is een duidelijke link met mode. Maar haar tournee staat hier los van. We willen ons niet bemoeien met de creatieve input van Madonna op het podium.”

  Niet klaar voor de val
  Het protest van christenen tegen die „creatieve input” lijkt echter zonder meer op zijn plaats. Onder het zingen van het nummer ”Live to tell” (Leef om het te vertellen, overigens een ouder nummer van haar) beklimt Madonna een metalen kruis, waar ze aan gaat hangen. Haar hoofd is getooid met een doornenkroon. Het lied begint ermee dat Madonna -als Jezus- een sprookje te vertellen heeft. Ze heeft een geheim waarvan ze hoopt dat ze het kan vertellen als ze blijft leven. Het nummer bevat teksten zoals: „Ik was niet klaar voor de val; te blind om het geschrevene aan de muur te zien”, en blijft wat vaag.

  Tegelijkertijd duikt onder meer op reformatorische jongerensites steeds de vraag op of Madonna echt godslasterlijk bezig is. Kan het zo zijn dat de rooms-katholieke popzangeres er onorthodoxe evangelisatiemiddelen op nahoudt die in reformatorische kringen niet begrepen worden?

  Nee, zegt Gerard Grimbergen, oprichter van de stichting Naar House en van de stichting Saved, die zondag en maandag met de knalgele evangelisatiebus van de stichting aanwezig is bij de ArenA in Amsterdam, waar Madonna haar shows geeft. „Ik kan daar niets mee. Natuurlijk wordt geprobeerd haar optreden te rechtvaardigen, maar op deze manier ga je niet om met het offer van Jezus. Ik vind het godslasterlijk. Als wij vergelijkbare dingen over de islam zouden doen, was het land in rep en roer.”

  Het optreden van Madonna verbaast Grimbergen overigens niet. „Zulke dingen doet ze al jaren. Ze probeert altijd te shockeren en uitersten op te zoeken. Ik mag hopen dat de mensen dat doorhebben.”

  Vuur en sulfer
  Eerdere concerten maken het inderdaad zo goed als onmogelijk Madonna het voordeel van de twijfel te gunnen. „Ik geef er niets om”, zingt ze in een video-opname, „if I go to hell.” Een menigte jongeren op het concert, opgezweept, brult het refrein mee. Bij het woord „hell” wijst Madonna naar beneden. Een jongen met lang blond haar en een brede lach op het gezicht wiegt vol overgave mee. Op het eind schreeuwt de popster het uit: „If I go to hell!” „If I go to hell!”, echoot het veelkoppige publiek.

  Ook een ander optreden kan wel heel bezwaarlijk als getuigend worden aangemerkt. Op het podium brandt een vuur, vlak daarachter staat een schaars geklede Madonna, aan linker- en rechterzijde geflankeerd door twee mannen die zijn gehuld in een slip. Langzaam zakt het drietal weg in het vuur. Alleen de stem van Madonna is nog hoorbaar, als ze Openbaring 21:8 citeert: „Maar de vreesachtigen, en ongelovigen, en gruwelijken, en doodslagers, en hoereerders, en tovenaars, en afgodendienaars, en al de leugenaars, is hun deel in de poel, die daar brandt van vuur en sulfer.”

  Sirene
  De Amerikaanse predikant Joe Schimmel, die jarenlang als diskjockey in de popwereld leefde, noemt Madonna op zijn website een „sirene”, een mooie maar verderfelijke verleidster. In de Griekse mythologie probeerden de sirenen scheepslui te lokken door hun betoverend gezang, om hen vervolgens te doden. „Zo verstrikt Madonna mannen ook in haar netten.” Schimmel maakte een video waarop onder meer fragmenten van concerten van Madonna te zien zijn.

  Bert Dorenbos, directeur van de stichting Schreeuw om Leven, roept christenen in Nederland op tot vasten en gebed, opdat de optredens zondag en maandag niet door zullen gaan. Hij schroomt niet Madonna te verbinden met Aleister Crowley, de grondlegger van het moderne satanisme. Diens levensmotto was: „Doe wat je wilt, dat is de hele wet.” Inderdaad hebben diverse topartiesten te kennen gegeven schatplichtig te zijn aan Crowley. „Er is bij Madonna sprake van boze geesten”, zegt Dorenbos. „Daarmee geeft Madonna dus ook aan dat God bestaat. Het is vergelijkbaar met de boze geest die tegen Jezus roept: Ik weet wel wie U bent, U bent Jezus! Daarom kunnen we niet genoeg aandacht aan Madonna besteden. We moeten de dwaalleraars ontmaskeren.”

  Karelsbrug
  Dat voor de ”queen of pop” toch niet de hele wereld buigt, moet Madonna intussen ook duidelijk zijn. In Rusland, waar ze na Nederland onder meer heengaat, wordt de popster geweerd uit het centrum van Moskou. Volgens de Russische krant Kommersant gebeurt dat omdat de autoriteiten haar niet zo dicht bij de orthodoxe heiligdommen willen laten optreden. Ze mag haar show nu ergens aan de rand van de stad opvoeren. En in Tsjechië gaat een gepland concert midden op de beroemde Karelsbrug in het centrum van Praag niet door, zo werd deze week bekend. De autoriteiten van de Tsjechische hoofdstad geven geen toestemming om de populaire brug midden in het toeristenseizoen urenlang af te sluiten.

  In hun protest moeten christenen oppassen voor zelfgenoegzaamheid, vindt zowel Dorenbos als Grimbergen. „Het mooiste zou zijn als Madonna tot inkeer kwam”, zegt de laatste. „Dat zou een geweldig getuigenis geven.”

  „Voor God is niets te wonderlijk”, zegt ook actievoerder Teun van der Weijden, die de komende dagen eveneens bij de ArenA te vinden is. „We moeten daar niet met een wijzend vingertje gaan staan. We moeten ons laten horen, maar niet zonder bewogenheid. Ik hoop dat er komende dagen mensen zullen zijn met een bewogen hart. De Heere Jezus was ook bewogen met de schare.”


  Enkele uitspraken op reformatorische jongerensites naar aanleiding van het optreden van Madonna in Nederland. Overigens zijn de meeste reacties fel gekant tegen het optreden van de popster.

  „Fijn dat mensen in opstand komen! Ik sta er helemaal achter! Het optreden is gewoon discriminatie van christenen, dat is volgens de Nederlandse wet toch verboden?” – Annemarije

  „Madonna is een artieste met het hart op de goede plek. Ze ondersteunt verschillende projecten voor mensen die het minder hebben. Waarom mag zij geen gebruikmaken van christelijke symboliek? Kijk naar de show en oordeel niet zo snel!” – Herman

  „Ik heb zelf helemaal niets met Madonna, maar een foto in de krant waar zij aan het kruis hangt, doet mij spontaan in gebed gaan. Oordeel niet opdat gij niet geoordeeld zult worden, laat het aan God over, ons gebed vermag veel. Ook al zullen wij haar nooit persoonlijk bereiken, God gaat door alle deuren heen.” – Evert

  „Dit is niet zo’n goede actie van Madonna, maar veel refo’s vergeten dat ze verder redelijk onschuldig is.” – Een objectieve refo

  „Ook al helpt het niet direct, we moeten wel onze stem laten horen. Opkomen voor de eer van onze HEER’.” – Inkie

  „Dit is onschuldig. Madonna gelooft in God, nu wil ze meer mensen bij het christendom krijgen door te laten zien dat Jezus echt geleden heeft.” – Boy


  Zie ook: Superster Madonna blijft provoceren.

  Klik hier voor meer informatie over Madonna in het dossier Popmuziek.

  Reacties (8)

  f!m
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:107

  nou, als je dat stuk leeest vind ik echt wel dat ze spot met het geloof!! en boy, warom ga je daar naar toe? dat snap ik echt niet! ze spot gewoon met het geloof!!!
  me
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:1

  die asociale tante, ik hoop dat GOD hhar tot inkeer brengt... en de satan zijn zin morgen niet krijgt... Het is vreselijk als dit doorgaat
  anoniem
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:1

  IK vind het vreselijk hoe Madonna spot met God! Ik ben een paar maanden geleden op een avond geweest in Doorn dat ging over pop muziek waar zij ook in voor kwam. Het is echt vreselijk als je hoor en zie wat zij zegt en doet! Ik ben er van overtuigt dat God hier echt heel veel verdriet mee aan gedaan word! Zo praten over Hem die voor ons aan het kruis heeft gehangen! Daarom zoekt de Heere, en je zult vinden! Er is geen betere plaats dan bij Christus! Er is nog plaats bij Hem!
  ietjuhhhhh
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:26

  eeey mensuh dat is tog nie normaal dat dat in ons land gewoon maar kan!!! daar moeten ze egt iets tege doen
  mar
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:7

  heej allemaal ik vind ook dat madonna goede muziek maakt en wat is ze knap en helemaal niet meer zo jong@
  markiepower
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:8

  Ik vind het niet goed wat madonna doet. Als je alleen het zinnetje ''If i go to hell'' neemt dat kan toch nooit goed zijn ik snap niet hoe sommigen van jullie dit goed kunnen vinden!!
  Henrietje
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:13

  Mar ik snap niet wat jij hier op yord doet. Zal ff een klein stukje tekst van Madonna vertalen.

  Ik sla op mijn drum

  Ik ring de bel.

  wie gaat er met mij mee naar de hel.

   

  Denk  er ff overna zou ik

  Henrietje
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:13

  Boy ik snap jou niet. Als zij in God gelooft en ze wil laten zien hoeveel hij geleden heeft waarom zingt ze dan dat het haar niet kan schelen als ze naar de hel gaat. Dat klopt toch niet. En bovendien kleedt ze zich tijdens deze concerten wel als een echte christin. Niet dus. Ben opzich echt niet tegen het dragen van broeken enz. maar als jij in een pakje binnenkomt waar ze je string kunnen zien, lijkt mij dat geen echte christin