Yord herfst logo
Home      Zoeken      

Superster Madonna blijft provoceren

Madonna geldt als een artiest van topformaat. Ze is bepaald geen eendagsvlieg, zoals veel popsterretjes die even scoren en weer in de vergetelheid raken, maar weet al sinds de jaren tachtig een miljoenenpubliek te bereiken. Dat geldt als een bijna ongeëvenaarde prestatie.

Vorige maand vierde ze haar 48e verjaardag, maar dat valt niet van haar gezicht af te lezen. Toch werd ze in 1958 geboren, en wel als Madonna Louise Veronica Ciccone. Haar wieg stond in Detroit, in de Amerikaanse staat Michigan. Als ze twintig is, vertrekt ze in haar eentje naar New York. Volgens haar Nederlandse fanclub heeft ze dan maar één doel voor ogen: „Ik wil de grootste ster in de muziekindustrie worden, ik wil de wereld regeren.”

Like a virgin
Haar eerste album -een verzameling songs- voor een groot publiek verschijnt in 1983, als ze 24 is. Het album heet ”Madonna” en er worden wereldwijd maar liefst 8 miljoen exemplaren van verkocht. Ze breekt in dat jaar echt door met haar single -een song die afzonderlijk wordt uitgegeven, dus niet op een elpee- ”Holiday”. Een jaar later volgt haar eerste nummer-1-notering in de hitlijsten, met het nummer ”Like a virgin” (Zoals een maagd). Daarvan, en van het gelijknamige album, worden maar liefst 20 miljoen exemplaren verkocht. Het nummer is Madonna’s grootste hit in de jaren tachtig. Een paar jaar later, in 1987, wint ze een prijs voor haar videoclip ”Papa don’t preach” (Papa, preek niet).

Zwarte Jezus
Dat Madonna op religieus gebied graag provoceert, is niet van recente datum. In 1989 verschijnt ”Like a prayer” (Zoals een gebed), dat een van haar bestverkochte albums wordt. Dan al danst de zangeres voor brandende kruisen en kust ze een zwarte Jezus. Als Pepsi dit lied in een reclameboodschap gebruikt, ontstaat er grote commotie. De frisdrankgigant stopt de commercial, maar Madonna klaagt niet. De belangstelling voor haar shows neemt alleen maar toe, en het geld dat ze krijgt voor de reclamespot -een miljoen dollar- mag ze sowieso houden.

Op erotisch gebied doet Madonna eveneens van zich spreken. In 1992 brengt ze het album en de gelijknamige single ”Erotica” uit. In hetzelfde jaar verschijnt ”Sex”, een boek van haar hand met erotische foto’s en dito fantasieën van de superster zelf. Het boek loopt erg goed: wereldwijd worden er 1,4 miljoen van verkocht.

Britney Spears
Intussen blijft Madonna lid van de Rooms-Katholieke Kerk. Dat blijkt ook wel uit de naamgeving van haar eerste kind. Het dochtertje, dat in 1996 geboren wordt, krijgt de naam Lourdes Maria mee. In augustus 2000 krijgt ze een zoontje, Rocco John Ritchie. In december dat jaar trouwt ze met diens vader, de filmregisseur Guy Ritchie. Het is overigens niet haar eerste huwelijk. De laatste berichten zijn dat de twee ruzie maken over de opvoeding: Madonna neemt haar kinderen mee over de hele wereld tijdens haar huidige tournee. Haar vader vindt dat het mooi is geweest en wil de kinderen thuis houden.

Grote ophef veroorzaakt de popster opnieuw als ze in 2003 met de Amerikaanse topartiesten Britney Spears en Christina Aguilera een optreden doet. De twee zijn verkleed als bruid, en Madonna zelf als bruidegom. Met beide vrouwen kust de zangeres gepassioneerd. De onverholen seksuele aanrakingen daarbij en het promoten van homoseksualiteit schokken veel mensen.

Datzelfde geldt voor haar huidige ”Confessions Tour” (Belijdenistournee), waar ze onder het zingen van het nummer ”Live to tell” (Leef om het te vertellen) aan een kruis hangt met een doornenkroon op haar hoofd. De tournee begon op 21 mei dit jaar in Los Angeles. Nu is Europa aan de beurt. Japan volgt nog. Over het doel van de tournee is ze duidelijk: „Ik ga de wereld veranderen in één grote dansvloer.”

Reacties (1)

geertruida
bezorger
Quote bericht
aantal posts:6

het zal haar nooit lukken om heel de wereld voor haar te krijgen. het is verschrikkelijk wat ze doet.