Kop

Yord herfst logo
Home    Zoeken    

Linkerbalk


Midden

Y-File

Boekenwurm 2009

In juni deed de Achterkrant een oproep: Vind jij lezen leuk? Doe dan mee met de zomeractie van De Achterkrant. Je krijgt een boek thuisgestuurd waaromver jij je mening kunt geven. In dit dossier vind je alle afleveringen van de serie 'Boekenwurm'.

Boekenwurm

 • „Ik weet niks negatiefs over "Het eiland" te bedenken"

  Eén per week, dat lukt ’m wel. En dan vooral romans. Want Hans Verkaik (15) uit Hardinxveld-Giessendam houdt niet alleen van lezen, ook zijn hobby modelbouw roept zijn aandacht. En zijn bijbaantje. En zijn schoolwerk.

 • „Ik houd niet van zielige, problematische boeken”

  Elk boek dat in haar buurt komt, verslindt ze. Nadine Wilbrink (14) uit Scherpenzeel kan met recht een boekenwurm genoemd worden. Met name romans leest ze makkelijk weg. Voor ”Pareloester” moest ze meer geduld opbrengen. „Ik houd niet van zielige boeken.”

 • Mooie zinnen met schitterende vergelijkingen

  Hij leest geen boeken, hij verslindt ze. Hoe steviger de kost, hoe beter. Al is een thriller op zijn tijd ook niet gek. ”De belofte” van Chaim Potok viel dan ook in de smaak bij Herman Meijer (17) uit Elspeet. „Ik werd het verhaal ingesleurd.”

 • Vanaf een andere planeet naar de aarde kijken

  De meeste mooie boeken uit de bieb kent Ries Boers (16) uit Scherpenzeel van kaft tot kaft. Voorkeur? „Fictie. Je leert anders denken en kunt je eigen wereld creëren.” De boeken van C. S. Lewis zijn daarom zeker aan hem besteed.

 • „In een boek mag iets ook wel eens verkeerd aflopen"

  Ga in Staphorst naar de bibliotheek en de kans is groot dat je Hiljan Visscher (15) tegenkomt.

 • „Schrijver heeft aan een paar woorden genoeg”

  Aan de ontlezing doet Nadine Klaassen (17) uit Hoek niet mee. Het liefst zou ze altijd vijf, zes boeken per week lezen. „Maar als ik druk ben met school blijft het bij een boek in het weekend.”

 • „Het verhaal boeit en is totaal onvoorspelbaar”

  Het liefst worstelt hij dikke pillen door. Met name thrillers zijn favoriet bij Henco van Ommeren (16) uit Scherpenzeel. Enige voorwaarde die hij aan een boek stelt: als het maar spannend is. Het boek Dri3 is daar een perfect voorbeeld van.

 • „Ik duik ’s nachts lekker weg in een boek”

  Ze leest heel de nacht. Hoewel, om twee uur vindt Margreet Post (15) uit Urk het toch wel verstandig om te gaan slapen. Maar tot die tijd: „Muziek aan en lekker wegduiken in een boek. Het is ’s nachts altijd zo heerlijk rustig.”

 • Opeens een ander beeld van de hoofdpersoon

  Boeken, tijdschriften en de krant. Sarita Joosse (17) uit Meliskerke leest alles, „als het maar geen misdaadboek is.” Wat dat betreft heeft ze het getroffen. ”Vreemd land” is af en toe zelfs een beetje saai. Toch is het niet het eerste het beste boek: de schrijfster kreeg een belangrijke literatuurprijs voor de bundel met korte verhalen.

 • „Zoon komt om in gaskamer vader”

  „De schrijver legt weinig uit, maar je begrijpt het toch”, zegt Ard-Jan Biemond (13) uit Veenendaal over het boek dat hij gelezen heeft. De titel is daar een voorbeeld van; een gestreepte pyjama is in dit oorlogsboek meer dan een kledingstuk om in te slapen.

 • meer...

Rechterbalk