Kop

Yord herfst logo
Home    Zoeken    

Linkerbalk


Midden

Y-File

School en Beroep 2009

Gaan studeren of werken? Een moeilijke keus soms. Maar hier kan je de informatie vinden die je nodig hebt.

Studies

Beroepen

 • Jacht op de geldzuchtige

  Hij jaagt op fraudeurs in het bedrijfsleven, van malafide directeuren tot werknemers die zich schuldig maken aan diefstal, digitale inbraken, lekken naar de concurrent of belangenverstrengeling. Digitaal rechercheur Arjan Sturkenboom (33) van Hoffmann Bedrijfsrecherche: „Mensen die de regels overtreden, moeten worden ontmaskerd.”

 • Vuurballen in de duinen

  De duinen tussen Wassenaar en Katwijk kent hij op zijn duimpje. Al jarenlang houdt duinwachter Peter Rooijakkers (49) het waterwingebied in de gaten. „Ik vind het heerlijk om in de vrije natuur bezig te zijn.”

 • Nachtelijke montage van een uitkijktoren

  Huppakee! Met een zwaai vliegt een afvalcontainer, gevuld met drie kuub zand, aan een ketting over een nieuwbouwhuis. Voor kraanmachinist Jan Boeve (28) uit Rijssen is het een routineklusje. „Zoiets gaat op de automatische piloot; dat doe je gewoon.”

 • Gedupeerden uit de brand helpen

  Een afgebrand huis, verwoeste persoonlijke spullen, veel gedoe met de verzekering. Vaak grijpt een brand diep in. Schade-expert Marc Neijenhuis: „De meeste mensen ervaren brand als een van de ergste dingen die hen kunnen overkomen.”

 • Keuken verkopen met een bonkend hart

  Luisteren, luisteren en luisteren. Dat staat centraal in het verkoopvak, volgens Gert Jan van Veldhuizen (25), keukenverkoper bij het Nunspeetse Arma Keukens. „Het is belangrijk het vertrouwen van de klant te winnen. Ik wil de mens achter de koper ontdekken. Het is de kunst hem vrij te laten, maar niet los te laten.”

 • Uitdagende plek voor rekentalent

  Een ferme slag op de gong luidt dagelijks een nieuwe handelsdag in op de Amsterdamse beurs. Waar handelaren vroeger schreeuwend en telefonerend hun zaken deden, heerst nu een haast serene rust. Schijn bedriegt, want achter de tientallen beeldschermen zijn ”traders” druk bezig met handelen.

 • De volmaakte Hulpverlener volgen

  Een vrouw die voor de derde keer een abortus ondergaat. Een gezin dat diep in de schulden zit en steeds verder uit elkaar groeit. Als gezinscoach komt Johan Eshuis (40) dagelijks in aanraking met problemen. „Mensen laten mij toe in de puinhoop van hun leven.”

 • Met een veldcomputer langs de perkjes

  Een scheef paaltje, een schuin liggende stoeptegel, rommelige beplanting. Het ergerde Johan van Stralen al toen hij nog heel jong was. Nu heeft hij zijn werk in het netjes houden van de openbare ruimte. Een ingenieur in het groen.

 • „Elke patiënt heeft bijzonder verhaal”

  Nieuwsgierig zijn naar mensen. Dat is volgens Aad Hagendijk de belangrijkste eigenschap die een psychiater nodig heeft. „Je moet er lol in hebben je te verdiepen in de beleving van mensen.”

 • Huisarts rijden is hollen of stilstaan

  Regelmatig werk is het bepaald niet, huisartsen rijden - eerder hectisch. Maar Arend van den Brink geniet er al zesenhalf jaar met volle teugen van. Een avondje in de doktersauto.

 • Bruine tanden met groene grassprieten

  Door het glooiende Brabantse landschap rijdt de bestelbus van Equidental, op weg naar een manege in Nederasselt. Achterin staat een verrijdbare kast vol grote vijlen, boren en tangen. Voorin zit Anke Oerlemans, paardentandarts.

 • meer...

Beroepskeuze

 • Deur na deur gaat dicht

  De beroepskeuzetest is „een aardig instrument” om leerlingen te helpen bij het kiezen van een studie of beroep. „Meer niet”, zegt decaan M. A. Aarnoudse. „Persoonlijke gesprekken blijven nodig.”

 • Gewoon doorgaan

  Ooit wilde ik de muziek in, maar ik belandde als meester voor de klas. Na vijf jaar stapte ik over naar de journalistiek. Daar zit ik nog steeds. Maar heb ik wel de goede baan? De beroepskeuzetest geeft antwoord.


Rechterbalk