Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  SGP-jongeren klagen Madonna aan

  GOUDA - De SGP-jongeren hebben maandag bij de officier van justitie te Amsterdam aangifte gedaan tegen popster Madonna.

  De SGP-jeugd wil vervolging van de popster vanwege smalende godslastering en vanwege belediging van een groep mensen vanwege hun godsdienst. De aanklacht is gebaseerd op de artikelen 147 en 137 van het Wetboek van Strafrecht. De advocaten mr. A. Klaassen en mr. A. J. C. van Bemmel staan de jongeren bij. Ruim vijftig organisaties uit de gereformeerde gezindte ondersteunen de aangifte.

  Vorige week zondag en maandag trad de popster Madonna op in de Amsterdamse ArenA. Ze liet zich daar aan een kruis ophangen en tooide zich met een doornenkroon.

  Een groep kunstenaars is een tegenbeweging gestart en vindt dat de politieke leiders van Nederland zich nadrukkelijk moeten uitspreken voor een onbeperkte vrijheid van meningsuiting. Alles en iedereen moet „bekritiseerd, gerelativeerd en bespot” kunnen worden, „zonder enig voorbehoud en zonder aanziens des persoons”, aldus een groep kunstenaars onder leiding van regisseur Eddy Terstall en de cabaretiers Diederik Ebbinge en Hans Teeuwen.

  De kunstenaars hebben zich gestoten aan de vragenbeantwoording van minister Donner van Justitie. In antwoord op vragen van SGP-Kamerlid Van der Staaij bestempelde de bewindsman de kruisigingsact als „een verwerpelijke methode om aandacht te trekken ten koste van de diepste gevoelens van mensen.”

  Donner voegde er overigens aan toe dat een aangifte weinig kans van slagen heeft. Volgens de bewindsman ligt een veroordeling niet voor de hand. In Nederland bestaat niet alleen vrijheid van godsdienst, maar ook vrijheid om het geloof te bestrijden, te bekritiseren of te persifleren.

  De kunstenaars krijgen in de politiek vooralsnog weinig steun voor hun manifest. Alleen PvdA-fractieleider Bos en zijn D66-collega Van der Laan ondersteunen het. CDA-fractievoorzitter Verhagen zal dat zeker niet doen, zo verklaarde zijn woordvoerder. VVD-voorman Rutte heeft nog geen standpunt ingenomen.

  Klik hier voor meer informatie over Madonna in het dossier Popmuziek.

  Reacties (4)

  KiKi
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:46

  Wat zijn jullie allemaal lekker optimistisch heej! Maar het is wel een beetje waar dat de SGP er wel een beetje laat mee komt.
   Zorgen moet je doen, niet maken
  Mauritaz
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:33

  In dit artikel staat dat Donner zegt dat de hij de kans niet groot acht dat Justitie de SGP-jongeren gelijk zal geven. Maar op het NOSjournaal werd Donner geïntverviewd en hij zei dat hij het ten diepste betreurd dat er tegenwoordig aandacht getrokken moet worden door iemand diep te kwetsen. Pas dan kan er een discussie gestard worden. Dit moet Yord (vind ik) ook vermelden omdat het zo lijkt dat Donner als het ware Madonna verdedigt.
  maarten
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:12

  @fr@: Sorry, maar dit is toch echt duidelijk sarcasme.. En wat in de kranten staat is niet altijd waar!! Je moet niet te goedgelovig zijn!! En of ik daar niet tegen kan...?? Ik kan wel tegen sarcasme, want ik gebruik het zelf ook vaak.. maar in zo'n artikel heb ik er idd een beetje moeite mee..
  Saartjeh
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:9

  ik vin t beetje een vage vr0uw..xx