Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Over de Backstreet Boys, Spice Girls en Britney Spears

  DOORN - Het Revius Lyceum in Doorn was donderdagavond tot de nok toe gevuld. Vijfentwintighonderd mensen, merendeels jongeren, waren afgekomen op een film over popmuziek. De avond was belegd door de Stichting Jongerenavonden Nederland.

  Het Revius Lyceum was donderdagavond tot de nok toe gevuld.

  Het Revius Lyceum was donderdagavond tot de nok toe gevuld.

  Ex-diskjockey Koos de Jong uit Doorn zei ontroerd te zijn door de grote opkomst - bezoekers zaten in de aula, in lokalen, overal. „Ik neem jullie mee naar mijn vorige leven”, zei hij.

  De Jong vertelde dat hij verslaafd was geweest aan popmuziek, aan porno en aan drank voordat hij tot bekering kwam. Toen hij bezig was met de bewerking van de film had hij het bij tijden moeilijk, omdat zijn vorige leven terugkwam. „Voortdurend heb ik gevraagd: „Houd me vast, Heere.””

  Ds. R. van Kooten, hersteld hervormd predikant te Soest, sprak een kort openingswoord. „De vorst der duisternis is op een ongelooflijke wijze bezig onze jongeren in te pakken”, stelde hij. De predikant zei te hopen dat de film de aanwezigen voor de rest van hun leven zou bijblijven. Hij waarschuwde dat ze schokkende beelden te zien zouden krijgen. „Het gaat erom dat de vorst der duisternis ontmaskerd wordt.”

  Clips
  Aan het begin van de popmuziek staat, zo gaf de film aan, de satanist Alistair Crowly met de slogan: „Doe wat gij wilt.” Daarna volgden clips van vroegere en hedendaagse popmuzikanten.

  „Het begin lijkt zo onschuldig”, zei Koos de Jong, „maar is het niet. George Harrison van de Beatles zingt in ”My sweet Lord” over de aanbidding van Hare Krisjna. Luister maar, ze zeggen zelf wat ze bedoelen. De muziek beïnvloedt je tot het doen van dingen die gezegd worden over seks en drugs en andere dingen. Luister naar Eminem, de meeste refojongeren kennen hem wel. Hij zegt dat hij hier is om de kinderen te vernietigen.

  De beïnvloeding door wat je hoort via de muziekzender MTV is groot. De Backstreet Boys, die zo onschuldig lijken, zingen: „Ik heb je vannacht nodig” en dan gaat het over seks. De Spice Girls zingen over het maken van eigen regels en zingen: „Doe hem om”, waarmee ze een condoom bedoelen.

  Kijk hoe Britney Spears, die eerst zo preuts leek te zijn, zangeres Madonna innig omhelst. Kijk en luister naar Madonna, die de plaats van Jezus wil innemen, een Bijbeltekst voorleest en tegelijkertijd zingt: „Ik geef er niets om als ik naar de hel ga.” Luister naar de Rolling Stones, die zich tegen Jezus keren met de tekst: „Je zult nooit een heilige van me maken.””

  Hard Rock Hallelujah
  Na de film was er een clip te zien van de winnaar van het Eurovisie Songfestival 2006, de Finse band Lordi. Deze won het festival met het nummer ”Hard Rock Hallelujah” - een vers dat in het teken stond van de aanbidding van satan. „Alles wat we nodig hebben is bliksem met geweld en macht om de valse profeten neer te slaan. Hardrock engelen brengen jullie in Gods schepping hemelhoog.”

  Ds. Van Kooten: „Dat is het Europa waar wij in leven. Is het niet verbijsterend? We leven in de tijd van de mens zonder wet. We hebben het nodig de Heere Jezus te kennen. Als je Hem kent, ben je veilig. De Heere Jezus wil je redden. Kun je iemand aanwijzen die tot Hem kwam en weggestuurd is?”

  Erbij bidden
  Op een vraag of het echt allemaal zo erg is (er zijn toch ook anderen?), antwoordde De Jong: „Ik ben zelf indertijd uren bezig geweest om mijn platen weg te gooien. Ik had een paar platen, onder andere van Julio Iglesias, niet weggedaan. Toen ik ds. Van Kooten om advies vroeg, zei hij: „Zet de plaat aan en ga erbij bidden. Dan merk je vanzelf of hij goed is.” Doen jullie hetzelfde met muziek van Marco Borsato en André Hazes? Als je nog twijfelt moet je eens naar de nieuwe clip van Marco Borsato kijken.”

  De ex-dj adviseerde jongeren die de Heere Jezus niet kennen hun muziek niet meteen op te ruimen. „Als je de Heere Jezus niet kent, houd je het niet vol. Het enige alternatief is je te bekeren.”

  Zaterdag wordt de film opnieuw vertoond, eveneens in het Revius Lyceum in Doorn.

  Reacties (24)

  xikke
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:13

  heej. dit zijn maar een paar songteksten!!en natuurlijk neemt iedereen die iets tegen popmuziek tegen heeft de slechte eruit! neem dan ook een keer de goeie want die zijn er zeker weten ook!!!!!neem het in zn geheel en niet een klein stukje!kvind dit echt een beetje raar!al dat gezeur over van alles en nog wat!je hebt hopelijk toch wel betere dingen te doen dan alleen maar kritiek geven over van alles en nog wat.....
  Ann*
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:75

  Aan mense die gospel luisteren: WELKE GOSPEL LUISTEREN jullie dan?? Kvin gospel namelijk heel mooi.....hebbn jullie dan nog wat tips ofzow?? dankje!*
  Joyce
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:9

  en zo is het...
  --------
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:31

  wrm geen popmisuc is niks mis mee horr!
  roozz
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:18

  Ik snap iets niet! Als je kijkt naar moslimjongeren hebben zij enorme respect voor Allah, zij dragen altijd een hoofddoekje enzovoorts, en als je ons als chirstenen ziet, heel veel jongeren gaan elke week naar een cafe waar ze dronken er van daan komen, om dan zondags met hun stomme schijnheilige harses in de kerk zitten. Is DIT niet erg triest? Zo is het dus ook met popmuziek. Je moet er altijd maar bij denken; Kan ik in de situatie waar ik nu in verkeer, Jezus ontmoeten? Wat zou je zeggen als Jezus plotseling voor je stond en je luistert popmuziek, en Jezus vraagt je wat je luistert. Dan voel je toch meteen een schuldgevoel? Dan ga je toch niet meteen zeggen van: o, ik luister popmuziek. Je geweten spreekt! Popmuziek is vergif, kijk allemaal alsjeblieft uit wat je doet en waar je naar luistert.
  wil
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:0

  Debutler heb je de spreuken en prediker dan ooit wel goed en in zijn verband gelezen vraag ik me af!! Want samenvattend gezegd zegt de Prediker dat alles wat een leven buiten God is ijdelheid der ijdelheden is!! En daar komt hij telkens weer op uit. Er zijn nog steeds maar twee wegen: Of je bent een slaaf van de zonde en de duivel, of je bent een kind van God!!! Denk daar goed over na, het gaat om je eeuwig behoud of je eeuwig verderf! Met de popmuziek, die de duivel gebruikt tenonder of met Gods Woord en Godverheerlijkende muziek behouden worden. Ik kies dan liever het laatste! KIES U HEDEN WIE GIJ DIENEN ZULT, en... je kunt niet God dienen en de mammon, de duivel, de afgoden van deze tijd!!! Ik hoop dat je door Gods Geest in gaat zien en iedereen dat het leven ook met popmuziek zo leeg is dat het je nooit echte vreugde geven kan, want dat kan God alleen!!!
  Hanniballie
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:82

  @Wil Ik ben het helemaal met je eens dat alleen God mij vreugde kan geven in mijn leven. Dat doet Hij ook. Ik ben helemaal van Hem afhankelijk en kan niets zonder Hem. En ik dien ook niet de popmuziek ofzo, maar ik luister er gewoon naar en geniet ervan. Net als dat ik kan genieten van een mooie boswandeling of gezellig samenzijn met vrienden. Het moet wel goede popmuziek zijn die niet in strijd is met de Bijbel. Maar die is er gewoon! Er zijn enorm veel christelijke artiesten die hele goede pop/rockmuziek maken die tot eer is van God, met mooie teksten. Die kan je niet afkeuren, alleen omdat er ook mensen zijn die popmuziek maken die niet tot eer van God is.
  Hanniballie
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:82

  stukje (vertaald) uit 'Jesus freak' van DC talk (christelijke band): Mensen zeggen dat ik gek ben, ben ik een vreemdeling Omda mijn beste vriend is geboren in een stal Mensen zeggen dat ik gek ben, ben ik een vreemdeling Omdat mijn beste vriend is geboren in een stal Wat zullen de mensen denken Als ze horen dat ik gek ben op Jezus Wat zullen de mensen doen als ze ontdekken dat het waar is? Ik geef er niets om als ze denken dat ik gek ben op Jezus Je kan de waarheid niet verbergen Of wat dacht je van 'In the light': Vertel me, Wat is er aan de hand binnen in mij? Ik sta versteld van mijn eigen gedrag. Dit bevestigt al mijn gedachten die ik had, Dat ik nog steeds die persoon be die een verlosser nodig heeft. Ik wil in het licht zijn, Net als U in het licht zijn. Ik wil schijnen als een ster aan de hemel. Ooh God maak mij licht en wordt mijn Verlosser, Omdat alles wat ik wil is, bij U in het licht staan. Wat ik wil is bij U in het licht zijn.
  valentine
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:9

  @hanniballie ff een vraagje, jij zelf luisterd dus ook dit ofniet? ik zelf namelijk wel, en ik kan het eigenlijk niet afkeuren... ik bedoel soms vind ik ze wel te ver gaan, maar ze hebben ook echt hele mooie muziek. Dus keur je dit nou goed of keur je dit af?? Het is me nl niet helemaal duidelijk.. xx Valentine
  MaaikeV
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:81

  Deze lezing word op Hemelvaartsdag weer gehouden in het Revius Lyceum in Doorn, en op 2e Pinksterdag in Sprengeloo in Apeldoorn!!! Willen jullie bidden voor een grote zegen voor deze avonden, en ook voor de andere avonden van Stichting Jijdaar, ook voor de problemen die er zijn!!!
  Hanniballie
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:82

  @Valentine beetje late reactie helaas, maar dan hier toch mijn reactie. Welke muziek bedoel je dat ik luister? Ik luister zelf naar muziek van christelijke artiesten als DC Talk, Michael W Smith en Newsboys etc. Ik luister niet naar Britney Spears enzo, omdat ik denk dat het muziek is met een verkeerde boodschap. Dat is niet het geval bij muziek van christelijke artiesten. Daar is de boodschap gefundeerd op hun leven met God en op de Bijbel. Die muziek beluister ik graag en geniet ik van.
  valentine
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:9

  @hanniballie sorry mijn reactie was ook vrij laat. maar goed.. ik bedoelde of jij dus naar DC TALK luisterd. en daar heb ik nu antwoord op gekregen. ik luister het zelf ook en vind het erg mooie muziek ik denk alleen wel dat je ergens een grens moet trekken want sommige bands geven zich voor christelijk uit, maar als ik de radio aanzet hoor ik eigenlijk geen verschil.... het kan aan mijn liggen maar dat is mijn mening... hoe denk jij daar over??? *xxx* Valentine
  MaaikeV
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:81

  Ik daag jullie allemaal uit om op Hemelvaartsdag in Doorn, of op 2e Pinksterdag in Apeldoorn deze lezing mee te maken!!!! Ik hoop en bidt dat er vele mogen zijn die komen, en aangeraakt worden!! (En neem je hele straat mee!!!!!!) Voor meer info: www.jijdaar.nl
  _Ruben_
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:5

  Ja!!! Ik vind gospel GEWELDIG!!!

  Ik  vind vooral Don Moen ook heel mooi!

  Ik luisterde vroeger ook popmuziek, maar ik ben er helemaal mee gestopt

  Gospel raakt je echt aan! Prachtige teksten! Word je helemaal rustig van!   Ik raad je echt aan te stoppen met pop. De duivel werkt daar écht door!          

  Wat luisteren jullie voor muziek? Gospel?

  Give worship to God!!!!!

  _Ruben_
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:5

  Ja gospel!!!

  Ik luister heel graag naar Don MoenHeel intieme muziek.

  God werkt door gospel!Ik luisterde altijd pop. Maar nu luister ik gelukkig gospel. De duivel werkt door pop!!Gospel raakt je aan. Je merkt dat God door die muziek werkt. Echt mooie teksten.

  God wil dat jij hem de eer geeft! En met pop dien je de satan.God is liefdevol! Hij wil niets liever dan dat jij hem dient! Hij heeft ons lief! Stop alsjeblieft met het luisteren naar pop!!!Gospel is zo veel mooier qua inhoud en het raakt je aan!

  Ik wilde vroeger niets liever dan pop!Maar dat verandert écht door gospel!

  Bid tot God of Hij je wilt aanraken door gospel!

  Hij heeft het beste met ons voor!

   

  1  2  »