Kop

Yord herfst logo
Home    Zoeken    

Linkerbalk


Midden

Y-File

Journalist aan de bak

Wat ben jij in je vakantie? Strandwacht, bejaardenverzorgster, postbode, tuinman, afwasser, krantenbezorger, receptioniste, schoonmaker, autopoetser, vuilnisman, telefoniste, fruitplukker, ober, vakkenvuller, kaasverkoper, caissière, kippenvanger, babysitter, dierenverzorger, gids, portier of gewoon manusje-van-alles? De jongerenredacteuren gooien graag de pen erbij neer om een dag(deel) met jouw vakantiebaantje mee te draaien. In deze y-file vind je alle afleveringen van de serie 'Journalist aan de bak'.

Aan de bak

 • Kippenkracht tussen de koeien

  Koeien zijn dom. Ze zijn saai en ze stinken. Nee, ik begrijp niets van die zogenaamde koeknuffelaars. Of van hartstochtelijke koeienliefhebbers, zoals Gert van den Brink (15) uit Rhenen en Gerard de Jong (14) uit Achterberg.

 • Niet luieren maar lappen

  Vakantiehuisje tussen de bomen, grasveldje ervoor en een uitnodigende ligstoel in slaapstand erop. Hier past maar één ding: relaxen. Behalve voor Lianne Weelink (15) uit Ommen. En behalve voor mij.

 • De touwtjes in handen

  Een ogenschijnlijk normaal huis. Verscholen tussen de maisvelden in Beekbergen. De groene vlag in de voortuin wappert zich kranig door een fikse regenbui heen. ”Zorgboerderij De Poedelick” valt tussen de windvlagen door te lezen. Voor Liesbeth Fieret (17) uit Krabbendijke is de boerderij tijdelijk haar vakantieadres. Om te werken, welteverstaan.

 • Strandwacht gestrand

  „Drukke weken voor de Ouddorpse reddingsbrigade", meldt de website van de strandwacht in Ouddorp. Daar kunnen ze wel een extra mannetje gebruiken, dacht ik. Met strandwacht Martijn van Hoorn (20) draai ik een middagje mee op het Ouddorpse strand.

 • Handen vol schapendarmen

  Een ongeschoren gezicht en de baard in de keel zijn voor Robert Bostelaar (17) uit Elspeet geen bewijzen van mannelijkheid. „Kom maar schapen slachten, dan kun je laten zien dat je een echte vent ben.”

 • Drie rijen dik voor de viskar

  „Wat? Bijna 2 euro voor een Hollandse nieuwe? Bent u wel goed snik?” Niet alle klanten van viskraam Rosendaal uit Veenendaal komen in vrede. Dat blijkt als ik Frank Schalk (18) help met zijn bijbaantje: vis verkopen op de markt.

 • Peentjes zweten tussen tomaten

  Glazen kassen, cherrytomaten en vakantiewerker Jacco van Voorst (16) uit Tholen; alle ingrediënten die nodig zijn om kennis te maken met de wereld van het rode weg-etertje.

 • meer...

Rechterbalk