live
Binnenland

Hoogwaterpiek verlaat Limburg maandagmorgen

Limburg kampt met overstromingen als gevolg van hevige regenval. In Duitsland en België vielen doden en gewonden door overstromingen. Volg alle ontwikkelingen via dit liveblog.

Webredactie16 July 2021 06:49

Advertentie

Einde liveblog

De redactie sluit het liveblog. Hieronder nogmaals de laatste ontwikkelingen:

  • Het dodental door het verwoestende noodweer in het westen van Europa is gestegen tot 168.
  • Enkele honderden mensen kunnen zaterdagavond nog niet terugkeren naar hun huizen. Onder andere in Roermond is dit het geval.
  • VieCuri in Venlo verwacht zondagmiddag een besluit te kunnen nemen over de heropening van het ziekenhuis.
  • Honderden brandweerlieden uit dertien veiligheidsregio’s bieden hulp in het door overstromingen getroffen Limburg.
  • De hoogwatergolf in de Maas verlaat Limburg maandagmorgen, verwacht Rijkswaterstaat.
  • De tussenstand op Giro 777 is in de loop van de zaterdag snel opgelopen van 1 naar 2 miljoen euro.
  • Verzekeraars Interpolis en Centraal Beheer hebben tot nu toe meer dan 1400 schademeldingen binnengekregen.
Deel Well geëvacueerd wegens stijging water
ANP-434034545.jpg
Bewoners van Broekhuizen kijken vanaf een terras naar het hoge water in de Maas. beeld ANP, Vincent Jannink

Een onbekend aantal inwoners van het dorp Well in Noord-Limburg wordt zaterdagavond geëvacueerd. De evacuatie is nodig omdat het Maaswater hoger stijgt dan voorzien, zei voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg-
Noord zaterdagavond. Ook de kwaliteit van de dijken in Well voldoet niet.

Het gevaar van overstromingen in het noorden van de provincie blijft zeker tot en met maandag bestaan. Pas als de hoogwatergolf de provincie uit is, wordt dat gevaar minder.

Vrijdag en eerder zaterdag vonden al evacuaties plaats op zeventien andere plaatsen in Midden- en Noord Limburg.
Hoeveel mensen in Well (gemeente Bergen) hun woningen uit moeten, kon een woordvoerder van de veiligheidsregio niet zeggen.

In Bergen is bovendien de gebruikelijke pendeldienst tussen Bergen en Nieuw Bergen stilgelegd. De legervoertuigen kunnen het hoge water niet meer trotseren. In plaats daarvan wordt nu een vaartuig ingezet om mensen te vervoeren, zei Scholten.

Van Vollenhoven: slacht koe die 100 kilometer overbrugde niet

Als het aan Pieter van Vollenhoven ligt, wordt de koe die zaterdag uit het water van de Maas werd gered niet geslacht.
Dat schrijft de man van prinses Margriet op Twitter.

„Brandweer redt koe die 100 kilometer op de Maas aflegde”, schrijft Van Vollenhoven. „Laten wij deze koe - na dit verschrikkelijke avontuur - nu eens redden van de slacht!”

Van Vollenhoven vindt het wel gerechtvaardigd dat de koe, die bij het Brabantse Escharen uit het water werd gevist, in leven mag blijven. „Als je zo’n reis van 100 km overleeft…!!!”, besluit hij zijn tweet.

De koe, die uit het Limburgse Echt komt, werd zaterdag landelijk nieuws. Het is onduidelijk hoe het beest de 100 kilometer naar Escharen heeft overbrugd.

Dodental door noodweer in westen Europa loopt op
ANP-434039437.jpg
De snelweg bij het Duitse Erfstadt. beeld AFP, Sebastien Bozon

Het dodental door het verwoestende noodweer in het westen van Europa is gestegen tot 168. Er stierven in Duitsland zeker 98 mensen in de deelstaat Rijnland-Palts en 43 in het aangrenzende Noordrijn-Westfalen, dat grenst aan Nederland. In België hebben de autoriteiten melding gemaakt van de dood van 27 slachtoffers.

In de buurlanden zijn door overstromingen en zware neerslag veel bewoonde gebieden onder water gelopen en huizen weggevaagd. Op sommige plaatsen viel de stroom uit, lag telefonie plat en waren wegen en spoorwegen onbegaanbaar.
Het reddingswerk is ook zaterdag nog in volle gang. De Duitse regionale omroep WDR bericht dat alleen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen al zo’n 19.000 reddingswerkers bezig zijn.

In zowel Duitsland als België wordt gezocht naar vermisten. De Belgische autoriteiten meldden dat van 103 personen niet bekend is waar ze zijn. Het is onduidelijk of zij in nood verkeren of dat ze alleen onbereikbaar zijn.

In Duitsland is vooral het district Ahrweiler in Rijnland-Palts zwaar getroffen. Daar zijn de meeste doden gevallen en worden nog honderden mensen vermist. Het einde van de watersnood is voorlopig niet in zicht. Bij de Duitse stad Wassenberg, zo’n vijftien kilometer ten zuidoosten van Roermond, moesten ongeveer 700 inwoners worden geëvacueerd na een damdoorbraak.

De conservatieve minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer zei alvast dat Duitsland zich in de toekomst beter moet voorbereiden op dergelijke calamiteiten. Hij concludeerde dat „dit extreme weer een gevolg is van klimaatverandering”.

Het Duitse blad Der Spiegel voorspelt dat de ramp een belangrijk thema kan worden bij de landelijke verkiezingen in september. „Misschien krijgen kandidaten aan het eind van de campagnes de vraag: waar waren jullie op donderdag 15 juli? Wat hebben jullie toen gedaan en toen nagelaten?”, schrijven redacteuren in een commentaar. „Misschien begon de echte campagne deze donderdag.”

In België is lokaal discussie ontstaan over het optreden van de autoriteiten. In Pepinster, waar een twintigtal huizen is ingestort, ligt de burgemeester volgens VTM Nieuws onder vuur omdat hij geen verplichte evacuaties liet uitvoeren. Hij zegt zelf dat de omvang van de ramp niet te voorzien was. „We weten dat er een risico was op overstromingen, maar zoiets als nu, is nooit eerder gebeurd.”

Vooral aanbieders van hulp bellen met hulplijn Rode Kruis
ANP-434029538.jpg
Mensen helpen met het plaatsen van zandzakken net buiten Arcen. beeld ANP, Remko de Waal

De hulplijn die het Rode Kruis vrijdagmiddag heeft opengesteld voor mensen in het overstromingsgebied in Limburg, is het eerste etmaal 91 keer gebeld. De meeste telefoontjes zijn op dit moment van mensen die hulp aanbieden, aldus een woordvoerster. Tot nu toe zijn er maar een paar concrete hulpvragen binnengekomen.

Volgens het Rode Kruis is het beperkte aantal hulpvragen zo kort na de ramp logisch. De eerste prioriteit is mensen in veiligheid brengen, zowel voor de hulpdiensten als voor de mensen zelf.

Mensen uit het overstromingsgebied die hun verhaal kwijt willen of hulp nodig hebben, bijvoorbeeld met het opruimen of vullen van zandzakken, kunnen de hulplijn bellen op 070-4455888. Wie hulp wil aanbieden, kan dat doen via Ready2Help, een aparte website van het Rode Kruis. Ze kunnen beter niet naar de hulplijn bellen om zo de lijn vrij te houden voor mensen in nood.

De hulporganisatie is nog steeds dag en nacht in de weer met de hulpverlening in Limburg. Vrijdag zijn zes ambulances van het Rode Kruis ingezet bij de evacuatie van het VieCuri-ziekenhuis in Venlo. Zij brachten patiënten naar Terneuzen, Nijmegen en Rotterdam. Zaterdagochtend hebben zestien vrijwilligers geholpen bij het plaatsen van zandzakken om een dijk in Roermond op te hogen.

Het Rode Kruis heeft ook nog steeds 1400 veldbedden paraat in Limburg om zo nodig verschillende opvanglocaties in te richten. Momenteel staan er daarvan vierhonderd op locatie.

Demissionair minister Van Nieuwenhuizen bezocht Limburg
ANP-434033980.jpg
Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen Infrastructuur en Waterstaat in gesprek met Patrick van der Broeck, dijkgraaf van Waterschap Limburg, tijdens een bezoek aan het door overstromingen getroffen Limburg. beeld ANP, Vincent Jannink

Demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen (VVD) heeft zaterdag een bezoek gebracht aan Limburg. Daar werd zij onder meer bijgepraat over een project in Ooijen-Wanssum. Bij dit Noord-Limburgse dorpje krijgt het water van de Maas meer ruimte. „Ik kwam kijken om te zien of het doet waarvoor het is bedacht. Wat ik tot nu toe gezien heb, lijkt het allemaal te werken. Dat geeft ons moed voor de toekomst”, zei ze tegen calamiteitenzender L1-radio.

Zulke projecten moeten meer worden opgezet, aldus Van Nieuwenhuizen voor de microfoon van regionale omroep. „Wat we hier gedaan hebben is keihard nodig. Op de plekken waar dit nu nog niet is, moeten we doorwerken, in het hele rivierengebied.”

Aantal schademeldingen wateroverlast Limburg loopt op
ANP-434032385.jpg
beeld ANP, Marcel van Hoorn

Verzekeraars Interpolis en Centraal Beheer krijgen steeds meer meldingen binnen van de schade door de grote wateroverlast in Limburg. Volgens de twee, beide onderdeel van Achmea, gaat het al om meer dan 1400 meldingen. Ze verwachten dat het aantal schademeldingen in de loop van volgende week nog verder zal oplopen, omdat het water nog moet zakken en niet iedereen nog de kans heeft gehad schade te melden.

Bij Interpolis stond de teller zaterdag in de loop van de middag op zo’n 870 meldingen, bij Centraal Beheer op 540. Dan gaat het specifiek om de schade van particulieren, bijvoorbeeld aan hun huizen of auto’s. Een woordvoerder van Interpolis geeft aan dat het niet alleen om schade hoeft te gaan die direct door hevige regenval is ontstaan. Ook schade door het buiten de oevers treden van kleine rivieren als de Geul is bij Interpolis meeverzekerd. De meeste schademeldingen komen net als de afgelopen dagen vooral uit de getroffen gemeenten in Zuid-Limburg, waaronder Heerlen, Valkenburg aan de Geul en Gulpen-Wittem.

Deskundigen van Interpolis en Centraal Beheer houden zondag nog een soort spreekuur in een hotel bij het getroffen gebied. Dan kunnen omwonenden makkelijk in gesprek gaan met de verzekeraars voor het beantwoorden van vragen over bijvoorbeeld opvang, voorschotten en het vaststellen van de schade. Mogelijk komen er dan ook weer nieuwe meldingen bij. Een woordvoerder van Interpolis herhaalt nogmaals dat het totaal aantal naar verwachting op een veelvoud zal uitkomen van het aantal meldingen dat nu al binnen is.

Het Verbond van Verzekeraars en de Stichting Salvage, die namens verzekeraars kortstondige eerste hulp biedt bij calamiteiten, gaven eerder al aan dat het waarschijnlijk nog een tijd zal duren voordat duidelijk is hoe groot de schade echt is. Bij het vergoeden van de schade zal de overheid ook een belangrijke rol spelen.
Het demissionaire kabinet heeft de wateroverlast in de zuidelijke provincie eerder deze week formeel tot ramp verklaard. Dat betekent dat een wet van toepassing is die bepaalt dat mensen met schade die de verzekering niet dekt, ook bij de rijksoverheid kunnen aankloppen.

Ontruimd VieCuri neemt zondagmiddag besluit over heropening
ANP-434034385.jpg
Uitzicht over het hoge water in de Maas op Arcen aan de overzijde. beeld ANP, Vincent Jannink

VieCurie in Venlo verwacht zondagmiddag een besluit te kunnen nemen over de heropening van het ziekenhuis. VieCuri werd vrijdag ontruimd, in tien uur tijd werden 237 patiënten geëvacueerd naar omliggende hospitalen. Zeker tot en met maandag blijft het ziekenhuis gesloten.

Het ziekenhuis ging dicht vanwege de snelle stijging van de naburige Maas. Tot nu toe is er nog geen sprake van wateroverlast bij VieCuri, aldus het ziekenhuis zaterdagmiddag. Het neemt voor zondag 18.00 uur een beslissing over het moment van heropening.

Vrijdagavond bracht demissionair premier Mark Rutte een bezoek aan VieCuri. Hij zei onder de indruk te zijn van de saamhorigheid en de professionaliteit waarmee VieCuri met deze crisis omgaat.

Belgische premier bezoekt rampgebieden watersnood
ANP-434027583.jpg
De Belgische premier Alexander de Croo bezoekt samen met president van de Europese Commissie Rochefort. beeld AFP, Anthony Dehez

De Belgische premier Alexander De Croo heeft een bezoek gebracht aan Pepinster, een van de zwaarst getroffen gemeenten door de overstromingen van de afgelopen dagen. Dat doet hij om de slachtoffers te steunen en een indruk te krijgen van de schade.

De Croo bezocht Pepinster met onder anderen Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen en binnenlandminister Annelies Verlinden. „Het is onze opdracht de mensen na een dergelijke situatie te helpen hun waardigheid terug te vinden”, zei de premier, die ook naar Eupen en Maaseik gaat.

„We moeten ook helpen om deze gemeente, waarvan het centrum volledig verwoest is, opnieuw op te bouwen”, zei de premier. De Croo wees ook op de aanwezigheid van Von der Leyen. „De Europese Commissie beschikt over middelen die nuttig kunnen zijn in de heropbouw. Het is belangrijk om die heropbouw zo snel mogelijk te starten.”

De Commissievoorzitter zei de moed te bewonderen van de getroffenen die ze in Pepinster had gesproken. „Ik wil ze zeggen dat wij, als Europeanen, aan hun zijde staan in deze moeilijke tijd.” Ook liet ze weten dat de Europese Unie „zij aan zij staat met België in de heropbouw”.

Advertentie

Grote schade aan Kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch

Kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch heeft grote schade opgelopen als gevolg van de overstroming van de Roer. Het hele terrein van het kasteel staat daardoor blank, maakte de gemeente Roerdalen zaterdag bekend.

Het kasteel wordt gebruikt als hotel-restaurant en brasserie. De eigenaar laat weten dat de situatie „echt dramatisch” is.

Op beelden is te zien hoe het wassende water van de Roer het Herkenboscher Broek overspoelt, waar het kasteel
gelegen is. De wijde omtrek staat onder water.

Door de overstromingen zijn veel etenswaren in het restaurant verloren gegaan. Medewerkers zijn met man en macht aan het werk om te redden wat er te redden valt. De uitbater doet een dringend verzoek om niet te komen kijken bij het kasteel.

In Roerdalen zijn vrijdag 270 woningen ontruimd omdat ze bedreigd werden door de buiten zijn oevers tredende Roer.

Uit Maas geredde koe legde 100 kilometer af

De koe die zaterdagmiddag in Escharen (Noord-Brabant) uit de Maas werd gered door de brandweer, komt uit Echt in Limburg. Het plaatsje ligt in Midden-Limburg, zo’n honderd kilometer verderop, meldt Omroep Brabant.

Het is niet bekend of het dier de hele tocht heeft gedreven, laat een woordvoerder van de brandweer aan de regiozender weten. „Het is voor ons heel verrassend dat de koe zo’n afstand heeft gehaald. Of het beest volledig door het water is gevoerd, of dat er ook stukken waren waarop de koe met de poten de grond heeft geraakt, weten we niet.”

Het dier is nagekeken door een veearts. Volgens de brandweer is de boer uit Echt onderweg om de koe op te halen.

Duitse politie wil af van particuliere drones boven rampgebied
ANP-434032326.jpg
beeld AFP, Christof Stache

De politie in het Duitse Euskirchen (Noordrijn-Westfalen) heeft mensen zaterdag gevraagd hun drones niet boven het rampgebied te laten vliegen. Ze hinderen daarmee de drones die worden gebruikt door de hulpdiensten. Het korps roept mensen via Twitter op helemaal weg te blijven uit het overstroomde gebied.

De politie in de aangrenzende deelstaat Rijnland-Palts kwam vrijdag ook al met een vergelijkbare oproep aan ramptoeristen om weg te blijven. Fotograferende toeschouwers geven gedupeerde inwoners van het rampgebied het gevoel dat ze in een „dierentuin” zitten, zei een politiewoordvoerder uit Koblenz tegen de Duitse pers. Ook speelt mee dat ramptoeristen de wegen kunnen blokkeren waarvan ook de hulpdiensten gebruik maken.

Vrijwilligersplatform voor door overstromingen getroffen gebieden
ANP-434032250.jpg
Puin na de wateroverlast in Valkenburg aan de Geul. beeld ANP, Marcel van Hoorn

Een vrijwilligersplatform van de provincie Limburg en Burgerkracht Limburg is opengesteld voor mensen die hulp willen bieden in Limburg. Ook mensen die assistentie nodig hebben kunnen bij de website terecht.

Onder andere omstandigheden wordt dit platform vooral gebruikt voor zorgvragen. Nu staat het ook open voor hulp rond de wateroverlast.

Het platform #WijZijnVrijwilligers probeert hulpvraag en -aanbod samen te brengen. Zaterdagmiddag worden vrijwilligers gezocht in Maastricht, Valkenburg en Venlo.

Winkeliers Valkenburg klagen over stelende ramptoeristen
ANP-434032298.jpg
Puin na de wateroverlast in Valkenburg aan de Geul. beeld ANP, Marcel van Hoorn

Winkeliers uit het door wateroverlast geteisterde Valkenburg klagen zaterdag over stelende ramptoeristen. De gemeente Valkenburg heeft daarom volgens calamiteitenzender L1 acht boa’s ingezet die patrouilleren door de winkelstraten.

De anders zo gezellige en bruisende straten in het stadscentrum bieden zaterdag een troosteloze aanblik. De neringdoenden zijn hun eerder deze week overstroomde winkels leeg aan het halen om de schade te kunnen herstellen en om schoon te maken. Daarbij worden veel spullen tijdelijk buiten gezet. Volgens enkele winkeliers drukken wandelende ramptoeristen vervolgens spullen die buiten staan achterover, bleek uit een reportage van calamiteitenzender L1 zaterdagmiddag.

De winkeliers roepen mensen op niet naar Valkenburg te komen, tenzij ze willen komen helpen met opruimen en schoonmaken.

Onder de vele vrijwilligers die in Valkenburg de helpende hand toesteken doen ook geruchten de ronde over diefstallen en inbraken. Zo zouden er op grote schaal fietsen zijn gestolen van vrijwilligers die bezig zijn met het opruimen van de rommel. Ook zou er een schoenenwinkel zijn geplunderd. Een woordvoerster van de politie kon deze berichten zaterdagmiddag niet bevestigen.

Opbrengst Giro 777 voor Limburg stijgt snel naar 2 miljoen euro
ANP-434029495.jpg
Mensen helpen met het plaatsen van zandzakken net buiten Arcen. beeld ANP, Remko de Waal

De tussenstand op Giro 777 is in de loop van de zaterdag snel opgelopen van 1 naar 2 miljoen euro. Het geld is bestemd voor de door de overstromingen getroffen gebieden in Limburg. Zaterdagmorgen om 10.00 uur stond de teller nog op 1 miljoen euro. Een woordvoerder van organisator Nationaal Rampenfonds zegt aangenaam verrast te zijn door de snelle stijging van het ingezamelde bedrag.

Het inzamelingsnummer is vrijdag opengesteld. Particulieren, bedrijven en instellingen hebben massaal gedoneerd. Door de enorme belangstelling was afgelopen nacht de website van giro777.nl even uit de lucht. De actie gaat de komende dagen door.

President Duitsland bedankt reddingswerkers bij bezoek rampgebied
ANP-434030011.jpg
Frank-Walter Steinmeier en de premier van Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet. beeld EPA, Sascha Steinbach

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier heeft een bezoek gebracht aan het zwaar door overstromingen getroffen Erftstadt, een gemeente ten zuidwesten van Keulen. Hij bedankte de reddingswerkers „namens alle Duitsers” voor hun onvermoeibare inzet van de afgelopen dagen.
Steinmeijer en de premier van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet, werden zaterdag ter plaatse bijgepraat over de situatie in Erftstadt. Ze spraken met onder meer reddingswerkers over de watersnood die door Laschet wordt omschreven als een ramp die maar eens in de honderd jaar voorkomt.

In Erftstadt heeft behalve overstromingen ook een aardverschuiving plaatsgevonden. Door het natuurgeweld zijn er meerdere gebouwen weggevaagd. De schade door het natuurgeweld is enorm. Volgens Steinmeier hebben veel mensen niets meer, behalve hoop. „We mogen ze niet teleurstellen”, aldus de president.

Laschet beloofde directe hulp aan alle mensen die zijn getroffen door de watersnood. De deelstaatpremier zei dat de autoriteiten en de federale overheid hen structureel zullen helpen bij de wederopbouw.

In Roermond geëvacueerde bewoners kunnen zaterdag nog niet terug
ANP-434003453.jpg
Luchtfoto van het gebied rond de Maas ten zuiden van Roermond na zware overstromingen. beeld ANP, Remko de Waal

De bewoners van zeker 550 huizen bij de Hambeek in Roermond kunnen zaterdagavond waarschijnlijk nog niet terugkeren. Dijken en kades kunnen nog bezwijken als gevolg van het lang aanhoudende hoogwater, aldus de gemeente Roermond.

Politie en handhavers van de gemeente houden toezicht in het ontruimde gebied. Het hele gebied is bovendien afgezet. De waterstand wordt er nauwlettend in de gaten gehouden.

In de buurt zijn talrijke vrijwilligers en professionals van de hulpdiensten in de weer met het opwerpen van nooddijken met zandzakken. Een deel van het gebied en enkele wegen, zoals de verderop gelegen Maastrichterweg, zijn overstroomd en afgesloten. Ook sportvelden liggen er onder water.

Waterpeil Maas zakt in Zuid-Limburg
ANP-434029155.jpg

Het waterpeil van de Maas, de Geul en de Gulp in Zuid-Limburg zakt zaterdag. De waterafvoer van de Maas bij Sint Pieter in Maastricht is zaterdagmiddag minder dan 2000 kuub per seconde. Ter vergelijking: vrijdagochtend bereikte de Maas met 3300 kuub de hoogste stand. Naar verwachting bedraagt de waterafvoer om 16.00 uur 1750 kuub per seconde.

Sinds 06.00 uur zaterdagochtend konden de meeste mensen die geëvacueerd waren in de regio Zuid-Limburg, terug naar hun woningen. „Dat betekent echter niet dat er geen overlast meer is in de getroffen gebieden”, aldus de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. „Kelders, maar ook andere delen van woningen, straten en weilanden staan in veel gevallen nog onder water. Een aantal inwoners kan helaas nog niet terug naar zijn woning omdat er nog te veel water in staat of omdat straten nog niet toegankelijk zijn.”

Wie de woning tijdelijk heeft moeten verlaten, kan bij terugkeer het beste controleren of er mogelijk problemen zijn met gas en elektriciteit, aldus de veiligheidsregio.

Rijkswaterstaat helpt pleziervaart in nood op rivieren
ANP-433999142.jpg
Medewerkers van Rijkswaterstaat bij de locatie van een doorgebroken dijk langs het Julianakanaal bij Meerssen. Het water heeft een groot gat geslagen. beeld ANP, Sem van der Wal

Rijkswaterstaat heeft zaterdag pleziervaarders geholpen die in moeilijkheden kwamen door het hoge water. Het gaat onder meer om pleziervaartuigen die vast kwamen te zitten op ondergelopen kribben, meldt een woordvoerder. Sinds vrijdagmiddag is het de pleziervaart verboden om de rivieren in Oost-Nederland op te gaan, maar met het mooie weer houden niet alle schippers zich daaraan.

Door het hoge water drijven er veel obstakels in het water, betonning is niet meer te zien of is weggehaald en de stroming is extra sterk. Ondiep water is niet goed zichtbaar omdat strandjes, uiterwaarden en kribben zijn ondergelopen.

Handhavers leiden recreanten naar een veilige aanlegplaats en kunnen ook boetes uitdelen. Jachthavens is gevraagd plezierschippers op te roepen niet te gaan varen.

Hulpdiensten in Limburg melden dat mensen ondanks het hoge water toch de Maas op gaan, soms in rubberbootjes. De veiligheidsregio Limburg-Noord waarschuwt dat dit door de harde stroming „zeer gevaarlijk” is. Daar komt nog eens bij dat in en net onder het water van alles drijft dat de bootjes kan beschadigen. De veiligheidsregio maant mensen die toch de rivier op willen om weg te blijven uit het gebied.

Zondag verwacht Rijkswaterstaat dat de waterstand het hoogste punt bereikt, maar in de dagen daarna blijft het hoogwater en bestaan er risico’s voor pleziervaart en voor zwemmers. Het verbod op recreatievaart op de rivieren in Oost-Nederland blijft tot nader order van kracht.

Polen biedt Duitsland en België hulp aan na overstromingen

Polen biedt Duitsland en België hulp aan na de overstromingen van de afgelopen dagen. Beide landen zijn zwaar getroffen.
„Ik heb de Duitse bondskanselier Angela Merkel hulp aangeboden. Ze heeft mij heel erg bedankt”, aldus de Poolse premier Mateusz Morawiecki tegen Radio Olsztyn. Ook vertelde hij België een soortgelijk aanbod te hebben gedaan.

De Poolse president Andrzej Duda liet vrijdag aan zijn Duitse ambtsgenoot Frank-Walter Steinmeier weten mee te leven met de families van de slachtoffers en met de mensen met beschadigde woningen.

Minister Van Nieuwenhuizen brengt bezoek aan Limburg

Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) brengt zaterdag een bezoek aan het door overstromingen getroffen Limburg. Ze krijgt een rondleiding in een natuurgebied boven Venlo, waar water naartoe kan stromen om de stand in de Maas te laten zakken.

Naarmate het waterpeil in de Maas stijgt, stroomt er steeds meer water Maaspark Ooijen-Wanssum in. Op die manier kan het waterpeil in de rivier tot 35 centimeter dalen. Het natuurgebied ligt een half uur van Venlo, een van de steden die de afgelopen dagen zwaar werd getroffen door het extreme weer. Veel mensen werden uit de Noord-Limburgse stad geëvacueerd.

Vrijwilligers boenen, schrobben en poetsen in Valkenburgse kerk

Tientallen vrijwilligers zijn zaterdag aan het schrobben, poetsen en boenen in de parochiekerk in het centrum van Valkenburg. De kerk stond de afgelopen dagen onder water, en dat water heeft veel smurrie en modder achtergelaten.

ANP-434024711.jpg
beeld ANP

„Alles wat onder de 1,20 meter stond heeft waterschade opgelopen”, aldus een van de vrijwilligers op rampenzender L1. Volgens haar is een Sint Nicolaasbeeld verloren gegaan. De liturgische gewaden, kelken en dergelijke zijn droog gebleven.
De doorweekte kerkbanken zijn naar buiten gedragen, waar ze worden droog- en schoongemaakt. Ze moeten allemaal voor het invallen van de duisternis weer schoon terug de kerk in. „Iedereen helpt elkaar, er is een enorme saamhorigheid”, aldus een van de vrijwilligers.

Merkel gaat zondag naar rampgebied in Rijnland-Palts

De Duitse bondskanselier Angela Merkel brengt zondag een bezoek aan het rampgebied in Rijnland-Palts. Ze gaat volgens de krant Bild op de dag na haar 67e verjaardag naar de zwaar getroffen plaats Schuld. De bondskanselier wordt dan vergezeld door premier Malu Dreyer van de westelijke deelstaat.

Het hoge water verwoestte in Schuld meerdere woningen. Merkel laat zich zondag bijpraten over de omvang van de schade. Ze had eerder deze week tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten al geschokt gereageerd op het drama in haar thuisland, waar het dodental inmiddels de 130 voorbij is.

Hulpdiensten hebben last van fakenieuws door ‘waterwappies’

De hulpdiensten hebben last van fakenieuws dat verspreid wordt rondom de gevolgen van het hoogwater. Zo doen er op sociale media verhalen de ronde dat de woontoren Manhattan vlakbij het Outlet Centrum in Roermond ondermijnd zou zijn door het hoge water. „Er is niks mis met de constructie van die flat”, benadrukt voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord zaterdagmiddag.

Scholten spreekt van „waterwappies” die de hulpverleners in de wielen rijden met het verspreiden van onzin. Hij waarschuwt mensen zich verre te houden van dit soort desinformatie en alles te verifiëren bij de officiële instanties zoals waterschap, gemeenten en veiligheidsregio’s. Nepnieuws schaadt het in de hand houden van de crisis, aldus Scholten.

Beesel roept op tot evacuatie bewoners lager gelegen delen

De gemeente Beesel vraagt bewoners van laag gelegen gebieden aan de Maas om daar weg te gaan. Aan het begin van de middag bereikt de Maas in het Midden-Limburgse dorp het hoogste punt. De gemeente adviseert mensen dringend het gebied te verlaten.

„Ook al staat het water nog niet tot boven, er ontstaat nu al druk op de dijken”, aldus de gemeente. „De druk van zoveel water is groot, en daardoor is er altijd een kans dat een dijk kan bezwijken. En dan stroomt het water snel het gebied in.”

„Zorg daarom dat u, als u nog in het gebied bent, vertrekt. En zet auto’s die nu nog op straat staan verder weg. Het is geen verplichting, maar voor uw eigen en andermans veiligheid wel een verstandige keuze”, is de boodschap van de gemeente. „Pas tegen het eind van de avond kunnen we waarschijnlijk zien of het water gaat zakken en of de piek voorbij is.”

Op twee plaatsen langs de Maas werden vrijdag en zaterdagochtend vroeg zandzakken gelegd om het water tegen te houden. Achter de Kerkstraat wierpen talloze jongeren uit het dorp met hulp van de brandweer van het naburige Duitse Brüggen een nooddijk van zandzakken op. Bij de molen in Rijkel werd de bestaande dijk met behulp van een bulldozer met zand en plastic 20 tot 25 centimeter verhoogd.

Het gebied in het oude dorp in Beesel is een van de zwakke plekken in de verdediging tegen het stijgende Maaswater.

Hoogwaterpiek verlaat Limburg maandagmorgen

De hoogwatergolf in de Maas verlaat Limburg maandagmorgen, verwacht Rijkswaterstaat. De piek bereikt Belfeld en Venlo zaterdagmiddag en zondagochtend de gemeente Mook en Middelaar, op de grens van Limburg en Gelderland. De gemeente Mook en Middelaar heeft een noodverordening ingesteld en dreigt met boetes voor mensen die in gebieden komen waar ze niets te zoeken hebben.

De waterstand in de Maas bij Sint Pieter bij Maastricht is sinds donderdagavond dalend. Donderdagavond bereikte de rivier de hoogste stand met een afvoer van 3260 kubieke meter per seconde. Dat was de hoogste stand die de rivier ooit heeft bereikt sinds in 1911 met metingen is begonnen. Alleen in 1926 en 1993 kwam de afvoer ook net voorbij de 3000 kubieke meter per seconde. Zondag zal de afvoer bij Sint Pieter al gedaald zijn tot onder de 1500 kubieke meter per seconde volgens Rijkswaterstaat.

Het Watermanagementcentrum van Rijkswaterstaat denkt dat het de komende week droog blijft in Limburg. Volgend weekend kan het weer gaan regenen, maar pas vanaf 27 juli worden grotere hoeveelheden regen voorzien en valt er 30 tot 50 millimeter water. Dat levert naar verwachting geen nieuwe problemen op, want ook de afvoer van regenwater uit België en Frankrijk is aan het dalen.

Rijkswaterstaat heeft de stuw bij het Brabantse Lith zaterdag laten zakken om het Maaswater de ruimte te geven. De keersluis bij Heumen in Gelderland is gesloten en de sluis bij Weurt bij Nijmegen is gestremd. Deze sluis vormt de toegang van de Maas naar de Waal, waar het vanaf dit weekeinde ook hoogwater is.

Met man en macht worden zandzakken bij Hambeek in Roermond gelegd

Tientallen vrijwilligers helpen in Roermond mee bij het plaatsen van zandzakken rond de Hambeek in Roermond. Op sociale media verschijnen talloze oproepen om te komen helpen. De zandzakken worden met name opgeworpen bij de bruggen van Roer en Hambeek in de buurt van de ondergelopen Maastrichterweg en de Geuljanslaan.

De weg werd zaterdagochtend afgesloten nadat deze verbindingsroute tussen Linne en Roermond onder water was gelopen. De afrit Linne van de A73 werd vervolgens afgesloten om te voorkomen dat mensen vast komen te staan bij de ondergelopen Maastrichterweg.

Aan de werkzaamheden aan de wegen rond Roer en Hambeek doen ook militairen en brandweerlieden mee.
Zo’n 550 woningen rond de Hambeek werden vrijdag ontruimd, vlak voordat de Hambeek buiten de oevers trad. Wegen en sportvelden bij de beek staan blank.

Teller Giro 777 voor Limburg overschrijdt 1 miljoen euro

Op Giro 777 is zaterdagochtend rond 11.00 uur 1,3 miljoen euro binnengekomen voor de door de overstromingen getroffen gebieden in Limburg.

Het inzamelingsnummer is vrijdag opengesteld door het Nationaal Rampenfonds. Ruim 22.000 particulieren, bedrijven en instellingen hebben tot nu toe gedoneerd. Door de enorme belangstelling was afgelopen nacht de website van giro777.nl even uit de lucht. De actie gaat de komende dagen nog „in volle vaart” door.

Dodental door noodweer in westen Europa boven de 150

Het dodental door het verwoestende noodweer in het westen van Europa is de 150 voorbij. Er kwamen in Duitsland zeker 90 mensen om het leven in deelstaat Rijnland-Palts en 43 in het aangrenzende Noordrijn-Westfalen, dat grenst aan Nederland. In België hebben de autoriteiten melding gemaakt van de dood van 20 slachtoffers.

In de buurlanden zijn door overstromingen en zware neerslag veel bewoonde gebieden onder water gelopen en huizen weggevaagd. Op sommige plaatsen viel de stroom uit, lag telefonie plat en waren wegen en spoorwegen onbegaanbaar. Het reddingswerk is ook zaterdag nog in volle gang. De Duitse regionale omroep WDR bericht dat alleen in Noordrijn-Westfalen al zo’n 19.000 reddingswerkers bezig zijn.

Bondskanselier Angela Merkel keerde vrijdag terug uit de Verenigde Staten en is nog niet naar het rampgebied gegaan. Haar woordvoerder benadrukte vrijdag dat Merkel wel in nauw contact staat met regionale leiders. De regeringsleider zou op korte termijn alsnog naar het getroffen gebied willen gaan.

In Duitsland is vooral het district Ahrweiler in Rijnland-Palts zwaar getroffen. Daar vielen zeker 90 doden en honderden mensen worden nog vermist. Het einde van de watersnood is nog niet in zicht. Bij de Duitse stad Wassenberg, zo’n vijftien kilometer ten zuidoosten van Roermond, moesten ongeveer 700 inwoners worden geëvacueerd na een damdoorbraak.
De conservatieve minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer zei alvast dat Duitsland zich in de toekomst beter moet voorbereiden op dergelijke calamiteiten. Hij concludeerde dat „dit extreme weer een gevolg is van klimaatverandering”.
Het Duitse blad Der Spiegel voorspelt dat de ramp een belangrijk thema kan worden bij de landelijke verkiezingen in september. „Misschien krijgen kandidaten aan het eind van de campagnes de vraag: waar waren jullie op donderdag 15 juli? Wat hebben jullie toen gedaan en toen nagelaten?”, schrijven redacteuren in een commentaar. „Misschien begon de echte campagne deze donderdag.”

In België is lokaal discussie ontstaan over het optreden van de autoriteiten. In Pepinster, waar een twintigtal huizen is ingestort, ligt de burgemeester volgens VTM Nieuws onder vuur omdat hij geen verplichte evacuaties liet uitvoeren. Hij zegt zelf dat de omvang van de ramp niet te voorzien was. „We weten dat er een risico was op overstromingen, maar zoiets als nu, is nooit eerder gebeurd.”

Beelden vanuit het Duitse Wassenberg

Onze verslaggever Ben Provoost is in het Duitse Wassenberg, waar een dam is doorgebroken. Hij maakte wat foto’s en video’s.

WhatsApp Image 2021-07-17 at 10.51.07.jpeg
WhatsApp Image 2021-07-17 at 10.51.06.jpeg
WhatsApp Image 2021-07-17 at 10.51.08 1.jpeg
WhatsApp Image 2021-07-17 at 10.51.05 1.jpeg
WhatsApp Image 2021-07-17 at 10.51.07 2.jpeg

WhatsApp Image 2021-07-17 at 10.55.08.jpeg
WhatsApp Image 2021-07-17 at 11.25.48.jpeg
Roermond dreigt met boetes voor ramptoeristen

De gemeente Roermond dreigt met boetes als kijklustigen rampgebieden blijven opzoeken. Herhaalde oproepen van de gemeente en de veiligheidsregio aan mensen om weg te blijven uit gebieden waar ze niks te zoeken hebben, maken weinig indruk. Nu dreigt de gemeente met het uitschrijven van boetes.

Hoewel een noodverordening van kracht die is bedoeld om ramptoerisme tegen te gaan, was er op de Maasboulevard in de voorstad in Roermond vrijdag de hele dag een grote drukte. Tot ‘s avonds laat waren daar talloze flanerende mensen die met auto’s en elektrische fietsen naar de kademuur waren gekomen om met talloze mobieltjes de jachthaven en zichzelf op de gevoelige plaat te zetten. Buurtbewoners ergeren zich groen en geel aan deze „aapjeskijkers”, zoals ze worden genoemd.
Ondanks klachten bij de gemeente werd daar tot nog toe niet tegen opgetreden.

Maar zaterdagochtend waarschuwt de gemeente voor boetes. Ook de gemeente ziet dat veel ramptoeristen de kwetsbare gebieden bezoeken, aldus een melding op facebook van de gemeente Roermond. „We verzoeken iedereen nogmaals met klem dit niet te doen en alle hulpdiensten de ruimte te geven hun werk te doen”, aldus de gemeente. „Er gelden noodverordeningen in meerdere gebieden. Mochten mensen zich hier niet aan houden, kunnen er boetes uitgedeeld worden.”

Haastige evacuaties in Limburgse deel dorpen Haelen en Horn

Inwoners van delen van de Midden-Limburgse dorpen Haelen en Horn (gemeente Leudal) moeten per direct hun woningen verlaten. Het gaat om bewoners van de Broekweg in Haelen en de Kemp in Horn, meldt de gemeente Leudal zaterdagochtend.

Uiterlijk om 13.00 uur moet iedereen er weg zijn. De evacuaties hebben te maken met het hoge water in de Maas. De gemeente vreest voor overstromingen.

Alle hens aan dek in Midden- en Noord-Limburg

Het is alle hens aan dek in Midden- en Noord-Limburg bij het bestrijden van de wateroverlast. Dat zei een woordvoerder van de Veiligheidsregio Limburg-Noord zaterdagochtend. Hij zei blij te zijn met de vele burgerinitiatieven die her en der ontstaan om de helpende hand te bieden.

„Particuliere initiatieven moedigen we heel erg aan”, zei hij voor calamiteitenzender L1. „Alle waardering daarvoor. Help een ander waar het kan. Iedereen moet aan de bak. We zullen de klus met elkaar moeten klaren. Als hulpdiensten kunnen we het niet alleen.” Hij deed nogmaals een dringende oproep aan mensen, om niet te gaan kijken op rampplekken.

De woordvoerder zei dat de hoogwaterpiek in Roermond en Venlo is aangekomen. Die piek gaat volgens hem twee dagen aanhouden.

In Roermond en omgeving zijn veel wegen ondergelopen. De Maastrichterweg tussen Roermond en Linne liep onder. De afslag Linne van de A73 die aansluit op de Maastrichterweg is dicht.

Mensen in het Roermondse stadsdeel Herten klagen dat ze niet meer te voet of met de fiets naar het stadscentrum kunnen wegens ondergelopen wegen.

Evacuatie patiënten ziekenhuis VieCuri in Venlo afgerond

Alle patiënten van het ziekenhuis VieCuri in Venlo zijn veilig overgebracht naar andere ziekenhuizen. Het ziekenhuis is ontruimd omdat het vlak naast de Maas ligt, die daar de hoogste stand nog moet bereiken. Naar verwachting wordt de piek om 05.00 uur zaterdagochtend bereikt en duurt die tot zondag 19.00 uur.

„We zijn heel dankbaar voor de hulp van iedereen die ons vandaag heeft geholpen en voor het warme welkom dat al onze patiënten hebben gekregen”, meldde het ziekenhuis vrijdagavond even voor middernacht.

In totaal zijn 200 patiënten naar omliggende ziekenhuizen gebracht, onder wie veertig kwetsbare patiënten. De evacuatie gebeurde volgens voorzitter IJsbrand Schouten van de raad van bestuur van VieCuri uit voorzorg om elk risico voor te zijn. Defensie hielp in het ziekenhuis met het evacueren van patiënten en de bescherming tegen hoogwater. Het ziekenhuis blijft zeker tot en met maandag gesloten.

Ramptoeristen blijven naar overstroomde gebieden komen

Veiligheidsregio Limburg-Noord doet met klem een beroep op nieuwsgierige mensen om weg te blijven uit overstroomde gebieden. Een oproep die de veiligheidsregio vrijdag ook al deed.

ANP-434020311.jpg
beeld ANP

„We zien dat ramptoeristen echt de behoefte hebben om te komen kijken. Maar blijf echt thuis. Blijf uit de buurt van het rampgebied”, zegt een woordvoerster van de veiligheidsregio op calamiteitenzender L1. Ze benadrukt dat de hulpdiensten de ruimte nodig hebben om hun werk te kunnen doen en ook de kans bestaat dat ramptoeristen zichzelf in gevaar brengen.

Ook op Twitter heeft de veiligheidsregio een bericht geplaatst met dezelfde boodschap: „We zien veel mensen die bij de rampgebieden komen kijken. We verzoeken iedereen nogmaals met klem dit niet te doen en alle hulpdiensten de ruimte te geven hun werk te doen. Er gelden noodverordeningen in meerdere gebieden.”

Gouverneur Johan Remkes en de voorzitters Hans Verheijen en Antoin Scholten van respectievelijk Veiligheidsregio Zuid-Limburg en Limburg-Noord riepen vrijdag in een open brief ramptoeristen op weg te blijven uit de overstroomde gebieden in de provincie.

Evacués Meerssen kunnen terug naar huis

De bewoners die hun huis vrijdagmiddag moesten verlaten in het gebied bij Meerssen vanwege een gat in de dijk van het Julianakanaal, kunnen weer terug naar huis, laat de Veiligheidsregio Zuid-Limburg zaterdagochtend weten.
Onder meer mensen uit de plaatsen Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle (beneden) moesten de nacht van vrijdag op zaterdag elders doorbrengen vanwege het gat.

Een woordvoerder van de veiligheidsregio zei daar aan het begin van de nacht over dat de dijk is versterkt en gestut, maar dat het gevaar nog niet geweken was. Dat is volgens de veiligheidsregio nu wel het geval, blijkt uit inspecties.

Dodental in Duits rampgebied Ahrweiler fors gestegen

Het dodental door de watersnood in het westen van Duitsland is opnieuw fors gestegen. Duitse media berichten zaterdagochtend dat alleen al in het district Ahrweiler (Rijnland-Palts) 90 mensen om het leven zijn gekomen. De autoriteiten hadden daar vrijdagochtend nog gesproken over ruim 60 doden door het noodweer.

In Ahrweiler bevindt zich onder meer de zwaar getroffen plaats Schuld, waar huizen zijn verwoest door het hoge water. Er raakten volgens de autoriteiten ook zeker 618 mensen gewond. Ook in andere gebieden vielen slachtoffers. Het totale dodental in deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts ligt volgens regionale omroep WDR al boven de 130.

Al ruim 780.000 euro op Giro 777 binnen voor Limburg

Op de eerste actiedag van Giro 777 van het Nationaal Rampenfonds hebben particulieren, bedrijven en instellingen massaal gereageerd op de oproep tot steun aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg. Binnen één etmaal is ruim 780.000 euro gedoneerd aan het Nationaal Rampenfonds.

Meer dan 20.000 individuele donateurs kwamen al over de brug. De actie gaat de komende dagen nog „in volle vaart” door.

Rutte laat zich in Roermond bijpraten over de wateroverlast

Demissionair premier Mark Rutte heeft zich vrijdagavond in Roermond laten bijpraten over de overstromingen en evacuaties in en rond de stad. Hij deed dat tijdens een bezoek aan hulpverleners en inwoners bij de monding van de Roer in de Maas.

Een bewoonster sprak hem aan en zei bang te zijn voor de Maas. Ze wees op de gesloten sluisdeur, die moet voorkomen dat de hoger gelegen Maas de Roer binnen stroomt. Rutte vroeg of ze zich veilig voelt, maar ze antwoordde zich onzeker te voelen omdat mensen geen of weinig informatie krijgen.

434007217.jpg
Demissionair premier Mark Rutte staat media te woord in Venlo bij de ondergelopen Maaskade. beeld ANP VINCENT JANNINK

Een medewerkster van Waterschap Limburg legde Rutte vervolgens uit dat de Roer aan twee kanten is afgesloten om verdere stijging in de binnenstad te voorkomen. Het water van de Roer wordt omgeleid via de Hambeek, een zijtak van de Roer. Omdat de Hambeek het water niet kwijt kan in de zwellende Maas, overstroomt de beek een gebied met 550 woningen. De inwoners daarvan zijn vrijdagochtend vroeg geëvacueerd.

Rutte sprak ook met enkele handhavers en brandweerlieden. Eerder had hij een bezoek gebracht aan het stadhuis, waar hij onder anderen de Limburgse gouverneur Johan Remkes sprak en burgemeester Rianne Donders. Onderweg vanuit het stadhuis naar de Roerkade werd hij aangeklampt door Roermondenaren die met hem op de foto wilden. Hij nam daarvoor de tijd en stak hier en daar duimen op om mensen een hart onder de riem te steken. Sommigen applaudisseerden, een enkeling riep hem „ramptoerist” toe.

Na afloop van zijn bezoek aan de Roerkade ging Rutte naar de Jo Gerrishal in stadsdeel Maasniel, waar de geëvacueerde inwoners worden opgevangen.

Eerder vrijdag was Rutte in Venlo, waar hij onder anderen sprak met voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg Noord.

Belgisch koningspaar bedankt hulpdiensten na bezoek Pepinster

Koning Filip en koningin Mathilde hebben op Twitter de Belgische hulpdiensten bedankt voor hun inzet tijdens de overstromingen die het land de afgelopen dagen heeft getroffen. Het bedankje kwam na het bezoek van de royals aan het zwaar getroffen Pepinster.

Rond 15.30 uur waren Filip en Mathilde in de zwaar gehavende Belgische gemeente. Zo bezochten ze de Rue Neuve. Die straat heeft flink te lijden gehad van het wassende water. Twintig huizen zijn ingestort en de straat staat blank.

<InlineImage imgUrl=“https://images.rd.nl/fill/w:2500/h:2500/plain/https%3A%2F%2Ferdee-prod-bucket-s3-001.ams3.cdn.digitaloceanspaces.com%2F434006029_75fcfcfc43.jpg” caption=““Help ons”, staat er geschreven op een kartonnen bord van een inwoner van Pepinster, die in gesprek is met koning Philippe m.r. en koningin Mathilde m.l… beeld EPA, STEPHANIE LECOCQ” alt=“434006029.jpg” />

Het koningspaar sprak uitvoerig met de slachtoffers. Volgens de krant Het Laatste Nieuws toonden de royals veel medeleven en waren ze geïnteresseerd in de verhalen van de inwoners van Pepinster. „Van koninklijke afstand was geen sprake meer”, tekende de krant op.

„We willen de hulpdiensten en de vele vrijwilligers bedanken voor hun uitzonderlijke inzet tijdens deze #overstromingen”, schreven de royals na hun bezoek op Twitter. „We zijn ook dankbaar voor de spontane solidariteit bij de bevolking en voor de steun aan ons land vanuit het buitenland.”
Het bezoek aan Pepinster was het tweede bezoek dat Filip en Mathilde aan het getroffen gebied brachten. Donderdag was het koningspaar al in Chaudfontaine. Bij die gelegenheid zei Filip „aangeslagen” te zijn door de omvang van de ramp.

Geëvacueerde Roermondenaren kunnen voorlopig niet terug

De duizenden bewoners die donderdag en vrijdag in Roermond geëvacueerd zijn, kunnen vrijdagavond nog niet terug naar huis. De voornaamste reden is volgens de gemeente dat het lang aanhoudende hoogwater dijken en kades kan verzwakken of zelfs doen bezwijken.

De meeste bewoners werden vrijdag in de vroege ochtend uit hun bed gehaald om zo snel mogelijk hun huizen te verlaten. Aanvankelijk was de planning dat de bewoners van 550 huizen aan de snel zwellende Hambeek voor 11.00 uur eruit moesten. Maar de snelle stijging van Maas, Hambeek en Roer deed de gemeente besluiten hun nachtrust te verstoren. Rond 06.00 uur reden auto’s met megafoons door de straten dat iedereen voor 07.00 uur moest verkassen. Ook ging een NL Alert uit met de oproep de woning te verlaten. Wie daar ook nog doorheen sliep, werd wakker van de sirenes van patrouillewagens van de politie die door de wijk reden.

ANP-433996845.jpg
Een caravan drijft voorbij in het hoge water van de Maas bij Roermond. beeld ANP VINCENT JANNINK

Rond 15.00 uur bereikte de Maas in Roermond de hoogste stand, maar sindsdien schommelt dat peil. De Maas zakt niet, kan zelfs nog enigszins stijgen, aldus een woordvoerster van de veiligheidsregio. „De piek houdt lang aan, kan fluctueren”, zei ze. „Kan zelfs toenemen. Het zijn immers maar prognoses die we geven. Het gevaar is niet geweken.”

Intussen stijgt ook de Roer tot een ongekend niveau met een nooit eerder bereikte afvoer van 300 kuub per seconde, waar eerdere records rond de 120 kuub zweefden. Zo’n 270 mensen die in buurgemeente Roerdalen aan de Roer wonen, moesten daarom vrijdag ook al weg uit hun huizen. De piek van de Roer blijft naar verwachting 30 tot 48 uur aanhouden, aldus de gemeente. Wat dit betekent voor de omvang voor de overlast in het overloopgebied van de Roer is onduidelijk

Het Waterschap Limburg heeft vrijdag 17 kwetsbare plekken in de dijken ontdekt en geïnventariseerd waar mogelijk nog evacuaties nodig zijn. De veiligheidsregio geeft op basis van deze inventarisatie adviezen aan gemeenten, die zelfstandig een beslissing nemen.

De Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft vrijdagavond twee nieuwe noodverordeningen ingesteld. Die zijn vooral bedoeld om evacuaties mogelijk te maken en ramptoerisme aan te pakken.
Het woest stromende water sloeg vrijdagavond een woonboot los van de kade in Roermond. De boot raakte op drift.

Maastricht Aachen Airport opnieuw de hele nacht open

Maastricht Aachen Airport blijft op verzoek van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg en de crisisorganisatie van de politie opnieuw de hele nacht open. Zo kunnen helikopters van politie, defensie en andere hulpverleningsdiensten ook na 23.00 uur landen en vertrekken.

De heli’s bieden hulp in het hoogwatergebied in Limburg en monitoren situaties vanuit de lucht.

Rutte roemt veerkracht Limburg: visitekaartje voor Nederland

Demissionair premier Mark Rutte heeft tijdens een bezoek aan Venlo zijn bewondering uitgesproken voor „de veerkracht die Limburg nu laat zien”. Hij noemde die tegenover de regionale omroep L1 „een visitekaartje voor heel Nederland”.

De provincie wordt al dagen geteisterd door overstromingen. „Een bizar beeld”, aldus Rutte. „Want de zon schijnt en tegelijkertijd is hier een ramp zichtbaar”. De premier herhaalde dat het demissionaire kabinet er alles aan zal doen om de Limburgers zo goed mogelijk te helpen.

434006780.jpg
Demissionair premier Mark Rutte in Venlo bij de ondergelopen Maaskade. beeld ANP VINCENT JANNINK

„Er komt natuurlijk ook weer een crisis na deze crisis”, zei Rutte. „Dit water is een keer weg en dan moet je natuurlijk alles opruimen en de schade gaan opnemen. En dan moeten we elkaar ook helpen.”

Donderdagavond besloot het kabinet tijdens een crisisberaad de watersnood in Limburg formeel als een ramp aan te merken. Daardoor is een wet van toepassing waardoor mensen met schade die niet door de verzekering wordt gedekt, bij de overheid kunnen aankloppen voor een tegemoetkoming.

„Als de Steinbach-dam doorbreekt, krijgen we weer de volle laag”

Breekt de Steinbach-dam wel of niet door? Dat is voor de inwoners van het Duitse dorp Erfstadt-Blessem vrijdagmiddag de grote vraag. Een andere vraag die ze bezighoudt: heeft het instorten van een huizenrij dorpelingen het leven gekost?

Geen evacuaties in Gelderland en Brabant verwacht

Woordvoerders van waterschappen en veiligheidsregio’s ten noorden en westen van Limburg maken zich voorlopig geen zorgen over de aanstormende watergolf in de Maas. Uiterwaarden en preventief genomen maatregelen moeten het wassende water het hoofd bieden.

In paar uur al 200.000 euro gedoneerd op giro 777 voor Limburg

Binnen enkele uren nadat het Nationaal Rampenfonds het bankrekeningnummer 777 had opengesteld voor hulp aan Zuid-Limburg, was al ruim 200.000 euro gedoneerd.

Vooral betrokken burgers hebben tot dusver gedoneerd. „Er zijn al duizenden en duizenden particulieren die bedragen hebben gedoneerd van een tientje of 25 euro voor het door overstromingen getroffen gebied”, zegt een woordvoerder. Giften kunnen worden overgemaakt via www.giro777.nl of via elke bank in Nederland op het rekeningnummer 777 (dat wordt dan doorgeleid naar NL28 INGB 0000 000 777), aldus de organisatie.

Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die schrijnend zijn en niet uit andere bronnen gedekt worden, aldus Nationaal Rampenfondsen. Het gaat „hierbij om steun voor kleinschalige projecten die ertoe dienen dat de samenleving weer op gang komt”, zegt voorzitter Clémence Ross-van Dorp van het Nationaal Rampenfonds.

„Het gaat ons om burgerinitiatieven die - nadat de modder is weggeschept - lokale noden helpen lenigen. Het geld dat hopelijk ruimhartig gegeven zal worden, wordt verdeeld in samenwerking met mensen en organisaties ter plekke. Die weten waar de grootste nood is en kunnen maatwerk leveren.”

Limburgse jager dichten dijkdoorbraak Bunde

„Er is een gat in de dijk van het Julianakanaal. Verlaat het gebied en breng jezelf in veiligheid.” De NL Alert klinkt heftig, maar is dat het ook?

Duitse meteorologische dienst verwacht beter weer

De kans op nog meer noodweer in het westen van Duitsland neemt komend weekeinde langzaam maar zeker af. De Duitse meteorologische dienst (DWD) verwacht dat de stormdepressie Bernd, die de voorbije dagen huishield in vooral de westelijke deelstaten, vrijdagavond en ook zaterdag plaatselijk nog voor overlast kan zorgen met zware buien en onweer. Daarna krijgt een hogedrukgebied de overhand.

De DWD verwacht geleidelijke verbetering voor de regio’s waar de hoge waterstanden voor veel ellende zorgen. Alleen in het zuidwesten van Duitsland kan het overdag nog hard regenen met op sommige plaatsen 20 millimeter of meer.

Het peil van de Rijn stijgt nog even door. Bij Keulen is volgens Focus Online inmiddels 7,83 meter gemeten, met zaterdag een vermoedelijke piek van 8,10 meter. Woensdag was de waterhoogte bij de stad 5,47. De promenade langs de rivier is vrijdag gesloten. Omdat ter plaatse geen regen van betekenis meer wordt verwacht, zal het Rijn-peil bij Keulen in de loop van zaterdag weer langzaam zakken.

Ook minister Van Nieuwenhuizen komende dagen naar Limburg

Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) brengt een dezer dagen een bezoek aan Limburg, dat wordt geteisterd door wateroverlast. Het is nog niet bekend wanneer de minister naar de provincie gaat, of welke plaats zij aandoet.

De afgelopen dagen kon ze niet komen vanwege een werkbezoek aan de eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) bezocht donderdag Valkenburg, dat zwaar is getroffen door de overstromingen. Demissionair premier Mark Rutte gaat later vrijdag naar Limburg.

Rutte en Van Veldhoven kondigden donderdagavond aan dat overstroomd Limburg officieel als rampgebied geldt, waardoor gedupeerden een deel van de schade die niet gedekt is door de verzekering gecompenseerd krijgen door de overheid. Hoe de regeling er verder uit gaat zien, is nog niet bekend.

Waterschap: gat in dijk Julianakanaal voorlopig gedicht

Het gat in de dijk van het Julianakanaal bij Bunde en Meerssen is vrijdagmiddag voorlopig gedicht. Dat maakte het Waterschap Limburg bekend. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid Limburg relativeerde direct daarna, dat „gedicht” een groot woord is. De dijk is versterkt en gestut, zei hij, maar het gevaar is nog niet geweken.

Vrijdagmiddag ontdekten hulpdiensten een groot gat in de dijk, waarna inderhaast talrijke mensen uit de buurt werden geëvacueerd. Met behulp van leger en brandweer werden vervolgens zandzakken en Big Bags aangevoerd om het gat te dichten voor het verder kon uitspoelen. Maar volgens de woordvoerder van de veiligheidsregio komt er nog steeds water door het gat. „De dijk is niet stabiel genoeg om de zaak veilig te verklaren”, zei hij op calamiteitenomroep L1.

WhatsApp Image 2021-07-16 at 17.33.21.jpeg
De reddingsbrigade in Bunde rust even uit. beeld RD

Vrijdagmiddag werden alle dorpjes en buurtschappen in de omgeving inderhaast ontruimd. Mensen moesten snel naar hoger gelegen gebieden vertrekken. [Omwonenden kregen een NL Alert met de boodschap dat iedereen onmiddellijk het gebied moet verlaten. Mensen in Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle verlieten het gebied. In de buurt van de dijkdoorbraak gingen meerdere sirenes af om mensen te waarschuwen. „Dit gebied komt onder water te staan”, vreesde de woordvoerder eerder vrijdagmiddag.

Zover is het niet gekomen vooralsnog. Maar terug kunnen de mensen voorlopig nog niet. „De dijk moet eerst gerepareerd zijn voor de situatie veilig is”, zei de woordvoerder. „Dat kan nog wel een tijdje duren. Heel vervelend voor de mensen die geëvacueerd zijn.”

Volgens hem wordt nu eerst vanuit een helikopter met speciale apparatuur bekeken waar de dijk instabiel is en wat precies gerepareerd moet worden. Aan de hand van die analyse kan Rijkswaterstaat aan de slag met herstelwerkzaamheden.

Limburgse bedrijven helpen bij overlast door hoogwater

Verschillende Limburgse bedrijven bieden hulp aan mensen die zijn getroffen door de wateroverlast in de regio. Het Limburgse uitzendbureau Wiertz Company uit het Zuid-Limburgse Kerkrade stelt 100 medewerkers beschikbaar om te helpen en de Hertog Jan Brouwerij in het Noord-Limburgse Arcen deelt kratten uit aan mensen zodat zij hun spullen thuis hoger kunnen plaatsen.

De medewerkers die Wiertz Company beschikbaar stelt, zullen een week lang mensen ondersteunen bij onder meer het vervoeren en opruimen van spullen en het droog krijgen van huisraad. Het uitzendbureau heeft de website wiertz.com/wateroverlast gepubliceerd, waar zowel getroffenen als hulpkrachten zich kunnen melden en met elkaar in contact gebracht kunnen worden. Wiertz zorgt ervoor dat de hulpkrachten betaald worden.

De Hertog Jan Brouwerij ligt naast de Maas en laat weten dat „het morgen spannend wordt als het hoge water komt”. „In 1995 liep de regio volledig onder”, aldus een woordvoerder. Daarom deelt de brouwerij kratten uit aan inwoners uit de regio, om hun spullen droog te houden. „Het loopt storm”, laat de zegsman weten.

Dertien veiligheidsregio’s bieden hulp aan Limburg

Honderden brandweerlieden uit dertien veiligheidsregio’s bieden hulp in het door overstromingen getroffen Limburg. De brandweer heeft in Zeist een speciaal actiecentrum ingericht voor concrete hulpvragen uit Limburg. Die worden verdeeld over de veiligheidsregio’s, aldus brancheorganisatie Brandweer Nederland.

De brandweer heeft naast helpende handen ook al 130.000 zandzakken en duizend dompelpompen met aggregaat naar Limburg gestuurd. Daarnaast kunnen hulpdiensten in Limburg bij het actiecentrum aankloppen voor hulp van specialisten en voor advies.

434002923.jpg
Luchtfoto van het gebied rond Brommelen waar een dijk aan het Julianakanaal is doorgebroken. Hierdoor kwam het gebied deels onder water te staan. beeld ANP REMKO DE WAAL

Voorzitter Tijs van Lieshout van Brandweer Nederland is heel trots op de slagvaardigheid van de korpsen, zegt hij. „Het is geweldig, maar het moet ook, de problemen zijn groot. Ik wens alle collega’s in Limburg, België en Duitsland veel succes.”

Ook waterschappen in het noorden en westen van het land, die zelf niet met hoogwater te maken krijgen, sturen hulp naar Limburg. Waterschap Limburg heeft veel behoefte aan dijkinspecteurs en coördinatoren. Ook technisch personeel reist naar de getroffen gebieden af. De waterschappen sturen verder machines om zandzakken te vullen, noodpompen, boten en gereedschap.

Grote delen van Venlo vanaf 18.00 uur geëvacueerd

Venlo gaat samen met hulpdiensten grote delen van de gemeente ontruimen. Het gaat met name om de laaggelegen delen van dorpen langs de Maas, zoals Arcen, Lomm, Velden, een gebied in Venlo zelf, Tegelen, Steyl, Belfeld en Hout-Blerick, zo maakte de gemeente vrijdagmiddag bekend.

De evacuaties gaan om 18.00 uur beginnen. Dat is eerder dan gepland omdat het water sneller stijgt dan verwacht, en omdat de gemeente niet wil dat mensen ‘s nachts het huis uit moeten.
Mensen die niet terechtkunnen bij familie of kennissen worden opgevangen in buurtcentra en andere openbare gebouwen.

Ook oproep aan inwoners Maasdorpen Noord-Limburg om te vertrekken

Inwoners van dorpen langs de Maas in het noorden van Limburg krijgen het dringende advies om zo snel mogelijk het gebied te verlaten. De dorpen Aijen, Bergen, Heukelom, Well en Wellerlooi lopen kans op wateroverlast, net als delen van Nieuw Bergen.

Het water van de Maas staat zaterdagochtend waarschijnlijk op zijn hoogst bij de gemeente Bergen, waar de dorpen onder vallen. Bewoners kunnen worden opgevangen in recreatiecentrum Den Asseldonk in Nieuw Bergen. „Wanneer u besluit om in uw huis te blijven, doet u dat voor eigen risico, op eigen verantwoording. Realiseer u dat u dan onbereikbaar bent voor hulpdiensten”, aldus burgemeester Manon Pelzer van de gemeente Bergen.

270 woningen in gemeente Roerdalen bedreigd door de Roer

De bewoners van 270 huizen in de buurt van de Roer in de Midden-Limburgse gemeente Roerdalen moeten hun woningen verlaten. De huizen worden bedreigd door het hoge water van de Roer, maakte de gemeente Roerdalen vrijdagmiddag bekend.

De piek van de Roer blijft naar verwachting 30 tot 48 uur aanhouden, aldus de gemeente. Wat dit betekent voor de omvang voor de overlast in het overloopgebied van de Roer is onduidelijk.
Wie geen onderdak vindt bij vrienden of familie kan terecht in de sporthal van Vlodrop en Sint Odiliënberg en gemeenschapshuis De Harch in Herkenbosch.

„Wie had ooit gedacht dat we een jaar na onze grote natuurbrand, dit voor de kiezen zouden krijgen”, zei burgemeester Monique de Boer van Roerdalen. „Onze inwoners langs de Roer zijn wel wat gewend als het gaat om hoogwater. Maar dit is ongekend. Hier doen we op dit moment alles aan. Vrijwilligers helpen mee met het vullen van zandzakken. Buren en dorpsgenoten jong en oud helpen elkaar en bieden een slaapplek aan.”

België dinsdag in nationale rouw voor slachtoffers watersnood

België kondigt voor dinsdag een dag van nationale rouw af voor de slachtoffers van de overstromingen. De nationale feestdag, een dag later, wordt veel soberder dan anders.

De dag van nationale rouw „zal een moment zijn om stil te staan bij het grote menselijke verlies”, zegt premier Alexander De Croo. Er zijn door de watersnood minstens twintig doden gevallen, van wie er negen inmiddels zijn geïdentificeerd, zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. Nog eens twintig mensen worden nog vermist.

De gouverneur van Luik sprak eerder al van 23 doden.

Zwemmen in rivieren nu extreem gevaarlijk

Zwemmen in de rivieren of in zwemwater dat in open verbinding staat met de rivier is nu extreem gevaarlijk, waarschuwt waterschap Rivierenland. In het weekeinde wordt zonniger weer verwacht, maar de waterbeheerders en gemeenten ontraden iedereen om in of bij rivieren in het water te gaan.

Zwemmen in de rivieren wordt altijd al afgeraden omdat het niet veilig is. Door de hoge waterstanden ontstaat zeer sterke stroming in het water, ook vlak langs de oevers en in plassen in de uiterwaarden. De populaire strandjes langs de grote rivieren zijn grotendeels onder water verdwenen door het hoge water. Ook dat ondiepere water moeten zwemmers mijden, onder andere omdat de waterstand heel snel kan stijgen.

Hoogleraar: hoogwater blijft nog even spannend voor andere dijken

Het blijft nog even spannend of de hoofddijken langs de Maas zullen standhouden tegen het hoge water, zegt hoogleraar Waterbouwkunde Bas Jonkman van de TU Delft. „Dit is een soort stresstest voor ons systeem”, zegt hij. Jonkman verwacht niet dat het water massaal over de Maasdijken heen zal komen. „Maar er kunnen zwakkere en nog niet versterkte plekken in het systeem zitten”, zegt hij.

Daarnaast bestaat het risico dat water onder een dijk door komt. „Een dijk kan verzadigd raken. Zoiets gebeurde bijvoorbeeld bij de overstromingen in New Orleans”, legt de hoogleraar uit. Voor Limburg is het risico het komende etmaal het grootst. In Brabant is de rivier breder. Daardoor is het overstromingsrisico’s er kleiner, maar toch vallen problemen volgens Jonkman ook daar niet uit te sluiten.

De eerste dijk die inmiddels is doorgebroken, bij het Julianakanaal in Meerssen, behoort niet tot de zogeheten primaire waterkeringen die het land tegen het water moeten beschermen. „Het is een regionale kering”, aldus Jonkman. Die moeten doorgaans aan minder hoge veiligheidseisen voldoen. „Evengoed is dit een dijkdoorbraak met de nodige risico’s. Er ligt natuurlijk wel een dorp achter.”

433990665.jpg
De hoge waterstand in de Roer op een peilschaal in het centrum van Roermond. beeld ANP VINCENT JANNINK

Een bijkomend punt van zorg is dat meerdere stukken rivierdijk in Brabant en Gelderland nog niet voldoen aan de hoogste veiligheidseisen, die in 2017 werden verhoogd. „Dat betekent zeker niet dat ze acuut onveilig zijn, maar ze staan op de planning om te worden versterkt. Als ze dan een zeer hoge belasting krijgen, kan het spannend worden.”

De hoogleraar wijst er wel op dat verder stroomafwaarts de veiligheidsnormen voor waterwerken steeds strenger worden. Zeker in het dichtbevolkte Zuid-Holland: daar moeten veel dijken zijn berekend op een waterpeil dat maar 1 keer in de 10.000 jaar voorkomt. Op dunbevolkte plaatsen in Limburg gelden minder strenge normen. Jonkman schat het huidige hoogwater in als een „1 op de 100 jaar-gebeurtenis”.

Maatregelen die Nederland uit voorzorg heeft genomen, zoals programma’s om de rivieren zoveel mogelijk de ruimte te geven en het inrichten van waterbergingen, „helpen zeker” om erger te voorkomen, zegt Jonkman. Dat de situatie in Nederland minder ernstig is dan in Duitsland en België, waar veel slachtoffers zijn gevallen, heeft er ook mee te maken dat ons landschap platter is. „In Duitsland zijn veel dalen met steile hellingen, daar stond op sommige plaatsen binnen een paar minuten een paar meter water. Hier zie je het een paar uur van tevoren aankomen.” Ook was de regenval in de buurlanden nog heviger dan hier.

Een van de dingen waar volgens Jonkman goed naar moet worden gekeken, is of de kleinere rivieren als de Geul en de Roer wel genoeg ruimte hebben om uit te stromen in de Maas. Hij kan zich ook voorstellen dat de inschattingen over hoe vaak dit soort hoogwater voorkomt, mogelijk bijgesteld moeten worden. „Dat moeten we tegen het licht houden.” Daarbovenop komen nog de mogelijke gevolgen van klimaatverandering, zoals een toename van extreem weer, beaamt de hoogleraar.

Rode Kruis opent hulplijn voor mensen in nood rampgebied Limburg

Het Rode Kruis heeft vanaf 16.00 uur een hulplijn opengesteld voor mensen in het rampgebied in Limburg. Iedereen die hand- en spandiensten nodig heeft, kan contact opnemen met het nummer 070-445 888. Vrijwilligers staan klaar om mensen in het overstromingsgebied te helpen, aldus de organisatie.

Zo wordt er onder meer hulp aangeboden bij opruimwerkzaamheden, het vullen van zandzakken en het bieden van een luisterend oor. Ook andere hulpvragen kunnen worden gedeeld, zoals psychosociale hulp of praktische hulp zoals het inroepen van kennis van elektra als er bijvoorbeeld problemen zijn met de stroomvoorzieningen.

Voorlopig zal de hulplijn geopend zijn van 09.00 uur tot 21.00 uur. Ook in het weekend.

Waterschap start dijkbewaking langs Maas in Gelderland

Waterschap Rivierenland start zaterdag met dijkbewaking in het Land van Maas en Waal en de Bommelerwaard. Vanaf zondag is er ook dijkbewaking in het Land van Altena. Het gaat om de dijken langs de Maas en de Afgedamde Maas. Het waterschap verwacht geen problemen met de dijken langs de grote rivieren Rijn, Waal en Lek.

Volgens het schap bereikt de Maas in het rivierengebied dit weekeinde de hoogste stand die ooit is gemeten. Bij de Maas loopt het weilandengebied onder water. Het water zal tegen de Maasdijken staan, aldus het schap. Dat betekent dat het dorp Alem en de buurtschap Bern bij Zaltbommel op een eiland komen te liggen. Het schap sluit de hoogwaterwerende deuren in de Maasdijk bij Heerewaarden.

Ook het land tussen de Afgedamde Maas en de dijken komt onder water te staan. De Kromme Nolkering bij Wijk en Aalburg gaat dicht. Deze keersluis in het Heusdensch Kanaal is gebouwd na het hoogwater van 1995 en in 2001 opgeleverd. Het is volgens het waterschap de eerste keer dat de kering wordt gesloten.

Evacuaties in alle Noord- en Midden-Limburgse Maasgemeenten

In alle gemeenten aan de Maas in Noord- en Midden-Limburg vinden evacuaties plaats. Meestal gaat het hierbij om straten of wijken, zei een woordvoerster van de Veiligheidsregio Limburg Noord op rampenzender L1. De veiligheidsregio roept inwoners van de Maasgemeenten op om de website van de eigen gemeente in de gaten te houden. Daarop wordt bekend gemaakt welke maatregelen er genomen worden en wie er tijdelijk weg moeten.

Ze zei verder dat alle coronatestlocaties van de GGD in het getroffen gebied open blijven. Wel kan het zijn dat toegangswegen onder water staan en er omleidingen zijn.

De piek van het hoogwater van de Maas heeft vrijdag om 15.00 uur Roermond bereikt. De Maas heeft daar een hoogte bereikt van 20,7 meter boven NAP. Naar verwachting bereikt de piek van de hoogwatergolf om 03.00 uur zaterdagochtend bij Venlo een hoogte van 18 meter boven NAP.

In Zuid-Limburg daalt het waterpeil van de Maas. Dijkgraaf Patrick van der Broeck van Waterschap Limburg zei vrijdag dat het project Grensmaas heeft gewerkt. Dat is de beveiliging van de Maas in Zuid-Limburg tegen overstromingen. Het Grensmaasproject volgde op de watersnood van 1993 en 1995, waarbij grote gebieden in Limburg overstroomden. Sindsdien zijn niet alleen dijken versterkt, maar kreeg de Maas met name door ontgrindingen meer ruimte om te overstromen zonder daarbij schade aan de richten.

Geen treinen tussen Maastricht en Sittard vanwege dijkdoorbraak

Als gevolg van een dijkdoorbraak bij Meerssen, is er geen treinverkeer mogelijk tussen Maastricht en Sittard en andersom. Door de huidige omstandigheden in Limburg is het nog niet duidelijk hoe lang de verstoring op het traject gaat duren, meldt spoorbeheerder ProRail.

Vrijdagmiddag brak een dijk langs het Julianakanaal bij Meerssen, net ten noorden van Maastricht. Het water heeft volgens de veiligheidsregio een groot gat geslagen. Omwonenden kregen een NL Alert met de boodschap dat iedereen onmiddellijk het gebied moet verlaten. Het gaat om mensen in Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle.

LCPS: andere ziekenhuizen staan klaar voor patiënten VieCuri Venlo

Ziekenhuizen in andere delen van het land staan klaar om patiënten uit het Venlose ziekenhuis VieCuri over te nemen. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS), dat helpt bij de operatie. Het centrum regelde eerder de verplaatsing van coronapatiënten uit overvolle ziekenhuizen naar andere delen van het land.

Het VieCuri wordt in de loop van vrijdag ontruimd vanwege de dreiging dat de nabijgelegen Maas overstroomt. Ongeveer tweehonderd patiënten moeten worden verplaatst. Daaronder zijn ook baby’tjes die in een couveuse liggen. Het vervoer gaat onder meer met ambulances en ambulancebussen. Dat kan binnen 24 uur worden afgerond, schat het LCPS. Er gaan geen patiënten naar Duitsland of België.

Het Venlose ziekenhuis blijft zeker tot en met maandag gesloten.

Macron: Frankrijk is solidair met Benelux en Duitsland

Frankrijk is solidair met Nederland, België, Duitsland en Luxemburg in de „beproeving” die ze doormaken. De Franse president Emmanuel Macron liet dat weten via Twitter. „Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers van het noodweer dat Duitsland, België, Luxemburg en Nederland hard heeft getroffen.”

Frankrijk had al aangekondigd veertig militairen te sturen om te helpen in Luik, naast een helikopter en een onderzoeksteam. De Belgische regering had een beroep gedaan op het Europees systeem voor civiele bescherming. Inmiddels zijn meer dan 150 reddingswerkers uit Frankrijk, Italië en Oostenrijk in België.

De Britse premier Boris Johnson had donderdag al uitgesproken geschokt te zijn door de verwoestende overstromingen in Duitsland en de Benelux-landen. Het Verenigd Koninkrijk staat klaar om hulp te bieden bij reddings- en herstelwerkzaamheden, twitterde hij.

Beschadigd provinciehuis Limburg ook de komende dagen dicht

Het gouvernement in Maastricht heeft waterschade opgelopen door het hoogwater in Limburg en blijft daarom ook de komende dagen dicht. De provincie laat weten dat de dienstverlening voorlopig volledig digitaal verloopt.

Het gouvernementsgebouw, zoals het provinciehuis in Limburg wordt genoemd, staat op een eilandje in de Maas in de provinciehoofdstad. De provincie besloot donderdag om het gebouw per direct te sluiten vanwege het risico op wateroverlast.

Ook oproep aan inwoners dorpen Aijen en Bergen om te vertrekken

Inwoners van de dorpen Aijen en Bergen in het noorden van Limburg krijgen het dringende advies om zo snel mogelijk het gebied te verlaten, „uiterlijk voor zonsondergang”. De beide dorpen zijn straks misschien niet meer bereikbaar voor hulpdiensten als het peil van de Maas stijgt. „Wanneer u besluit om in uw huis te blijven doet u dat voor eigen risico, op eigen verantwoording. Realiseer u dat u dan onbereikbaar voor hulpdiensten”, aldus burgemeester Manon Pelzer van de gemeente Bergen, waar de dorpen onder vallen.

Bewoners kunnen worden opgevangen in recreatiecentrum Den Asseldonk in Nieuw Bergen. De gemeente liet eerder een pendeldienst rijden tussen Bergen en Nieuw Bergen, maar die kan in de loop van de dag waarschijnlijk niet rijden.

Parkeergarage in Roermond moet snel worden ontruimd

Een parkeergarage in Roermond moet zo snel mogelijk ontruimd worden. De gemeente roept mensen die hun auto in de parkeergarage aan het Kazerneplein bij het Outlet Centrum hebben gezet op hun voertuig daar zo snel mogelijk weg te halen.

De parkeergarage ligt in de buurt van de monding van de Roer in de Maas. De gemeente vreest dat de parkeergarage onder water kan lopen.

Interpolis telt ruim 700 meldingen schade door noodweer Limburg

Het aantal schademeldingen vanwege wateroverlast door het noodweer in Limburg loopt op bij verzekeraar Interpolis. Vrijdagochtend stond de teller op ruim 700 meldingen. Interpolis geeft verder aan „nog een veelvoud” van dit aantal te verwachten, omdat nog niet iedereen de kans heeft gehad schade te melden.

De meeste schademeldingen komen net als de afgelopen dagen uit Zuid-Limburg, te weten de gemeenten Heerlen, Valkenburg aan de Geul en Gulpen-Wittem. Daar is sinds dinsdagavond veel regen gevallen waardoor straten en huizen onder water zijn komen te staan. Ongeveer 90 procent van de meldingen betreft schade aan woningen, de rest gaat om schade aan auto’s.
„Schade-experts en herstelbedrijven zijn met maximale inzet aanwezig in Zuid-Limburg. We proberen klanten daar te bereiken zo goed als het mogelijk is. En we gaan klanten direct benaderen via sms, omdat we niet overal even makkelijk kunnen komen. Vooralsnog zijn we druk met de eerste opvang en ondersteuning van klanten met schade”, aldus een woordvoerder.

Verzekeraars denken dat de schadeafhandelingen van het noodweer in Limburg nog enige tijd zullen duren. Daarvoor moet het water eerst zakken en moeten de panden drogen, zei Johan van den Berg al. Hij is directeur van Stichting Salvage, die namens verzekeraars kortstondige eerste hulp biedt bij calamiteiten. Goed drogen is volgens hem een voorwaarde voor blijvend goed herstelwerk.

Veel verzekeraars dekken de schade aan woningen en bedrijfspanden door de extreme regenval in Limburg, meldden Salvage en het Verbond van Verzekeraars donderdag in een gezamenlijke verklaring. Dit geldt ook voor auto’s die casco of allrisk verzekerd zijn. Ook schade door bijvoorbeeld het uitvallen van voorzieningen zoals de elektriciteit valt over het algemeen onder de polisvoorwaarden.

Het demissionaire kabinet beschouwt de overstromingen in de provincie Limburg ook „in formele zin” als een ramp, zei premier Mark Rutte donderdagavond. Dat betekent dat een wet van toepassing is die bepaalt dat mensen met schade die de verzekering niet dekt, bij de Rijksoverheid kunnen aankloppen. De toepassing van de Wet tegemoetkoming schade door rampen moet nog worden uitgewerkt.

Dijkdoorbraak Julianakanaal, oproep om snel weg te gaan

Een dijk langs het Julianakanaal bij Meerssen is vrijdagmiddag doorgebroken. Het water heeft volgens de veiligheidsregio een groot gat geslagen.

Mensen in Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle moeten het gebied zo snel mogelijk verlaten, aldus de veiligheidsregio. In de buurt van de dijkdoorbraak gaan meerdere sirenes af om mensen te waarschuwen. „Dit gebied komt onder water te staan”, aldus de woordvoerder.

Ziekenhuis VieCuri Venlo wordt geëvacueerd

Het ziekenhuis in Venlo wordt volledig geëvacueerd. Op die manier probeert het vlakbij de Maas gelegen ziekenhuis een eventuele overstroming voor te zijn, meldt de Veiligheidsregio Limburg-Noord vrijdagmiddag.

Vrijdagmiddag worden 140 patiënten overgeplaatst naar andere ziekenhuizen. Spoedpatiënten worden vanaf 18.00 uur naar andere ziekenhuizen omgeleid.

Limburg roept ramptoeristen nogmaals op weg te blijven

Gouverneur Johan Remkes en de voorzitters Hans Verheijen en Antoin Scholten van respectievelijk de veiligheidsregio Zuid-Limburg en Limburg-Noord hebben vrijdag in een open brief ramptoeristen opgeroepen weg te blijven uit de overstroomde gebieden in de provincie.

RoerRD.jpg
Belangstellenden bij de Roer. beeld RD

Het is volgens de briefschrijvers nodig om eerst en vooral de wateroverlast aan te pakken. „En daarbij kunnen we geen ramptoeristen gebruiken”, schrijven ze. „Daarom onze dringende oproep: blijf weg als je er niks te zoeken hebt.”

Steeds meer gemeenten hebben noodverordeningen afgekondigd om ramptoerisme aan te pakken. In Valkenburg staat de Mobiele Eenheid aan de stadsgrenzen om iedereen te vragen wat hij of zij komt doen. Ramptoeristen worden weggestuurd. Ook in Meerssen bewaakte de ME de gemeentegrenzen.

Scheepvaart Maas Limburg naar verwachting tot na weekend gestremd

De binnenvaart op de Maas in Limburg blijft naar verwachting tot na het weekend gestremd vanwege de zeer hoge waterstanden, sterke stroomsnelheden en drijvend afval in de rivier. Dat meldt de regiocoördinator voor Zuidoost-Nederland van de branchevereniging voor de binnenvaart Koninklijke BLN-Schuttevaer.

Sinds donderdag 18.00 uur is de Maas van het uiterste zuiden van Limburg tot Noord-Limburg gestremd voor alle scheepvaart. Volgens de regiocoördinator wisten alle binnenvaartschippers een veilig heenkomen te zoeken en zijn er geen incidenten geweest, al hadden sommige schippers wel haast om tijdig van het water te komen en aanlegplaatsen te vinden.

Drijvend afval en drijfhout vormen een gevaar voor de besturing van binnenvaartschepen. Het gaat bijvoorbeeld om bomen, struiken en takken, maar er zouden ook caravans in de Maas zijn terechtgekomen. De regiocoördinator denkt dat het nog wel enige tijd kan gaan duren voordat de rommel is opgeruimd, ook omdat afval naar de bodem gaat zinken. Daarnaast wordt afval stroomafwaarts meegenomen door de Maas.

Delen van de Rijn zijn eveneens gestremd vanwege de hoge waterstand. Het gaat om stremmingen bij Spiers en Maxau in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts en bij het Zwitserse Bazel. Mogelijk kan zaterdag de Rijn ook bij Koblenz afgesloten worden voor de scheepvaart.

Schip achtergelaten

Binnenvaartschipper Daan Weijma (21) heeft zijn schip ”Marchemos” met een lading zand achtergelaten in Maasbracht en is met de auto naar zijn woonplaats Werkendam gereden. Vanwege het hoge water was het te gevaarlijk om verder te varen en is alle verkeer op de Maas verboden.

In Werkendam wacht Weijma verdere ontwikkelingen af. „Ik weet niet of ik zaterdag al vroeg mag varen. Anders wordt het maandagmorgen vroeg, want zaterdagavond ga ik niet meer vertrekken. Dan ben ik de zondag in Werkendam. Wel zo fijn.”

Militaire noodbrug over de Geul in Valkenburg is gereed

Militairen van de 105 Geniecompagnie Waterbouw hebben in de nacht van donderdag op vrijdag een noodbrug gebouwd over de Geul in het Limburgse Valkenburg. Die plaats is zwaar getroffen door de wateroverlast.

De noodbrug is aangelegd aan de Wilhelminalaan. De oude brug is daar gedeeltelijk weggespoeld en zou het kunnen begeven volgens Defensie. Daardoor werd een deel van Valkenburg een eiland. Nu kunnen hulpverleners de andere kant van de rivier weer bereiken.

De genisten hebben een elf meter lange zogenoemde Medium Girder Bridge gebouwd, vergelijkbaar met de bekendere baileybrug. Zo’n noodbrug wordt opgebouwd uit losse onderdelen, die op het water als puzzelstukken in elkaar worden gepast. Een Medium Girder Bridge kan zwevend tussen twee vaste plaatsen op de wal worden gebouwd.

Defensie oefent het opbouwen en plaatsen van een Medium Girder Bridge drie of vier keer per jaar. Een baileybrug wordt elk jaar opgebouwd zodat Vierdaagselopers bij Cuijk de Maas kunnen oversteken.

Nationale Reddingsvloot is ‘eerste antwoord’ bij overstromingen

De Nationale Reddingsvloot (NRV), die vrijdag in Zuid-Limburg bijstand verleent in het door wateroverlast getroffen gebied, bestaat uit 88 vaartuigen. De 22 veiligheidsregio’s die de NRV mogelijk maken, leveren er elk vier. De organisatie wordt mogelijk gemaakt door de gezamenlijke inzet van het ministerie van Justitie en Veiligheid, het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), de veiligheidsregio’s, Brandweer Nederland en de Reddingsbrigade Nederland.

De NRV wordt als ‘first response’ (eerste antwoord) ingezet bij grote watercalamiteiten en overstromingen in Nederland, omschrijft de organisatie zich op de eigen website. De taken zijn: verkenning, evacuatie en redding en logistieke ondersteuning. De NRV vloeit voort uit de oprichting van een Nationale Rampenvloot naar aanleiding van de watersnoodramp in 1953.

Meer dan 100 doden door noodweer Duitsland

Door het noodweer in het westen van Duitsland zijn zeker 103 mensen om het leven gekomen, aldus de autoriteiten. Dat zijn er tientallen meer dan aan het begin van de dag bekend was. Een onbekend aantal mensen wordt vermist.

433988865.jpg
Erftstadt. beeld EPA, Sascha Steinbach

De deelstaten Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts en Saarland worstelen met ernstige wateroverlast en overstromingen. Hierdoor zijn gebouwen ingestort en beschadigd. Een aantal gemeenten is onbereikbaar geworden. Reddingswerkers hebben ook ’s nachts mensen in veiligheid gebracht.

In Bad Neuenahr-Ahrweiler worden ongeveer 1300 mensen vermist. Het is niet duidelijk of zij in nood verkeren. Het mobiele netwerk is er uitgevallen, waardoor veel mensen onbereikbaar zijn. Zo’n 114.000 huishoudens in het westen van Duitsland zitten zonder stroom. Ook zijn er plekken waar mensen geen toegang hebben tot drinkwater.

In Euskirchen

Het kolkende water heeft stoeptegels losgerukt. Winkelpuien zijn aan diggelen geslagen. Een goudsmid veegt water uit haar winkel; voor het pand ligt hout dat ooit een kastje moet zijn geweest. Een wasbak ligt op de kop.

Maas bij Sint Pieter bereikt hoogste stand sinds 1911

De waterstand in de Maas bij Sint Pieter heeft vrijdagmorgen vroeg de hoogste stand sinds 1911 bereikt. In 1911 zijn de metingen van waterstanden begonnen, aldus Rijkswaterstaat. De rivier voerde vrijdagmorgen 3260 kubieke meter water per seconde af en dat is aanzienlijk meer dan tijdens het hoogwater in 1993 en 1995.

De Maas in Zuid-Limburg is nu over het hoogste punt heen. Nu zakt de afvoer bij het dorp Sint Pieter (gemeente Maastricht) snel naar een niveau van 1825 kubieke meter per seconde op zondag, verwacht Rijkswaterstaat.

Er wordt niet veel regen meer verwacht in het stroomgebied van de Maas. Sinds dinsdag viel tussen de 100 en 140 millimeter neerslag. De Maas moet wel nog een grote hoeveelheid regenwater uit België en Frankrijk afvoeren. De hoogwatergolf verplaatst zich nu naar het noorden van de provincie.

Zaterdag bereikt het hoge water Roermond. Zondagmorgen passeert het hoge water in de Maas Venlo en maandagochtend gaat het water langs de grens tussen Limburg en Gelderland bij Mook. Onderweg vloeit rivierwater weg in waterbergingsgebieden, maar die staan door de hevige regen ook grotendeels vol. De Maas treedt op veel plekken buiten de oevers, maar door de regen staat het grondwater hoog en kan het rivierwater niet wegzakken.

Sinds het hoge water in 1993 en 1995 zijn veel maatregelen genomen om overstromingen van de Maas te beteugelen. De huidige hoogwatergolf geldt volgens Rijkswaterstaat en de waterbeheerders als een „lakmoesproef” voor de nieuwe dijken en kades. Die worden voortdurend geïnspecteerd en zo nodig direct verstevigd. De stuwen zijn geopend, behalve die bij Sambeek. Die blijkt technische problemen te hebben. Bij de stuw bij Grave wordt gewerkt en die kan daarom niet helemaal geopend worden. Openen ofwel strijken van de stuwen gebeurt bij hoge waterstanden om de rivier ruimte te geven.

Reddingswerkers aan de slag in Meerssen

Reddingswerkers van de Nationale Reddingsvloot (NRV) zijn vrijdagochtend actief in de gemeente Meerssen, in het Limburgse Heuvelland. Zo’n elf eenheden helpen daar met het verkennen van de omgeving en het evacueren van mensen.

De NRV is een samenwerking tussen het ministerie van Justitie en Veiligheid, het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), de veiligheidsregio’s, Brandweer Nederland en Reddingsbrigade Nederland. De vloot wordt ingezet bij grote overstromingen in Nederland. „In Meerssen gebeurt van alles en daar gaan ze nu aan de slag. Het water komt daar tot hun middel”, aldus een woordvoerder van de Reddingsbrigade. Ook zijn er nog zestien eenheden in Luik in België aan het helpen. „Hulp is daar sinds donderdagavond aan de gang.”

Donderdag waren de reddingswerkers vooral bezig in Valkenburg, in samenwerking met het leger. Mensen werden met trekkers, aanhangers en legerwagens uit hun huizen gehaald en naar het droge gebracht.

Inwoners van Westbroek en Oostbroek in Geulle (gemeente Meerssen) wordt vrijdagochtend dringend verzocht hun woning te verlaten. Momenteel stijgt de waterstand van de Geul en dreigt het gebied onder water te lopen. De gemeente Meerssen besloot in de nacht van donderdag op vrijdag ook al een deel van haar inwoners te evacueren. Toen ging het om het gebied ten noorden van de Geul en ten oosten van het Julianakanaal. Doordat het water in de Maas bleef stijgen, kon de Geul niet daarin afwateren.

Hulp bij watersnood is topprioriteit voor Duitse leger

Voor het Duitse leger is reddingswerk in de door overstromingen getroffen gebieden nu topprioriteit, zei minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer vrijdag. Ze heeft alle militaire activiteiten die niet direct met buitenlandse missies te maken hebben tijdelijk stopgezet.

Militairen ondersteunen het reddingswerk met rond de vijfhonderd man in Noordrijn-Westfalen en zeker tweehonderd in Rijnland-Palts. Ze redden mensen, ontruimen gebouwen en distribueren brandstof en zandzakken, terwijl de politie zich toelegt op het bieden van bescherming en het voorkomen van plunderingen.

In Wijlre

Voorgangers in Limburg worden geconfronteerd met de schade die het water aanricht. De een zit ’s nachts aan het veldbed van evacués. De ander moet gaan kijken bij zijn voorraad Bijbels die in het water ronddrijven.

Bewoners buitendijkse woningen gemeente Venray worden geëvacueerd

De bewoners van 22 buitendijks gelegen huizen aan de Maas in de gemeente Venray worden geëvacueerd. De gemeente heeft hun gevraagd hun bezittingen veilig te stellen en hun woningen tijdelijk te verlaten. De mensen worden hiervan persoonlijk op de hoogte gesteld, liet de gemeente Venray vrijdag weten.

Venray lijkt de dans grotendeels te ontspringen. In de nacht van zaterdag op zondag bereikt de piek de gemeente, maar volgens de huidige berekeningen blijven de dorpen Blitterswijck, Wanssum en Geijsteren veilig. De veiligheidsregio verwacht dat de dijken hoog genoeg zijn om het water tegen te houden in Venray.

In de gemeente zijn de campings aan de Maas ontruimd. De rioleringen die op de Maas uitmonden zijn dichtgezet om instroom van Maaswater te voorkomen. Wegen worden afgezet, er worden zandzakken geplaatst bij een sportpark in Wanssum. Voor het gebied ten oosten van de A73, dat grenst aan de Maas, geldt een noodverordening.

Dodental watersnood België loopt op

Het dodental door de overstromingen in België is opgelopen tot veertien, melden Belgische media. Zeker vier mensen worden nog vermist.

De Waalse minister-president Di Rupo zei vrijdag te vrezen dat het dodental nog zal oplopen. Honderden mensen zitten nog vast in hun huizen.

AFP_9F32NY 2.jpg
Rochefort. beeld AFP, Anthony Dehez

Alle Maasgemeenten in Limburg kondigden de evacuatie aan van de bewoners van gebieden die worden bedreigd door hoogwater. Door de hevige regenval van de afgelopen dagen staat de Maas historisch hoog.

In Luik riepen de lokale autoriteiten donderdagmiddag duizenden inwoners die bij de Maas wonen op om hun huizen te verlaten. Het peil van de rivier in het centrum van de stad steeg ’s nachts niet. De politie meldde zelfs dat het heel langzaam begon te dalen in de zwaarst getroffen wijk.

Limburgs gouverneur Jos Lantmeeters waarschuwde dat het gevaar nog niet is geweken. Bij Maaseik wordt het hoogste punt rond de middag verwacht.

In Wallonië zitten meer dan 21.000 mensen zonder elektriciteit als gevolg van de overstromingen. Door het noodweer is het leidingwater in meerdere Waalse gemeenten niet langer drinkbaar.

Dodental door noodweer Duitsland stijgt tot boven de 90

Het dodental door het noodweer in het westen van Duitsland is verder toegenomen. De autoriteiten melden vrijdagochtend dat het slechte weer zeker 93 mensen het leven heeft gekost. Een onbekend aantal mensen wordt vermist.

AFP_9F669P.jpg
Bad Neuenahr-Ahrweiler. beeld AFP, Christof Stache

De deelstaten Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts en Saarland worstelen met ernstige wateroverlast en overstromingen. Hierdoor zijn gebouwen ingestort en beschadigd. Een aantal gemeenten is onbereikbaar geworden. Reddingswerkers hebben ook ’s nachts mensen in veiligheid gebracht.

Het dodental stijgt nu in Noordrijn-Westfalen nieuwe sterfgevallen bekend zijn geworden. Het aantal meldingen is vrijdagochtend van 30 toegenomen tot 43. In het aangrenzende Rijnland-Palts zijn 50 mensen om het leven gekomen.

In Bad Neuenahr-Ahrweiler worden ongeveer 1300 mensen vermist. Het is niet duidelijk of zij in nood verkeren. Het mobiele netwerk is er uitgevallen, waardoor veel mensen onbereikbaar zijn. Op verschillende plekken in het getroffen gebied zitten mensen zonder stroom. Ook zijn er plekken waar mensen geen toegang hebben tot drinkwater.

Bondskanselier Angela Merkel reageerde vanuit de Verenigde Staten, waar ze de Amerikaanse president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris ontmoette, „geschokt” op de ramp. Ze zei mee te leven met de nabestaanden van de slachtoffers en bedankte de „onvermoeibare” hulpdiensten voor hun inzet. Vicekanselier Olaf Scholz onderbrak zijn vakantie vanwege de overstroming.

Regen trekt weg uit Limburg, het weekend wordt zonnig

Vrijdag kan er in Limburg nog wat regen vallen, maar deze buien zijn voorlopig de laatste, verwacht Weer.nl. Het zuiden van de provincie had dagenlang te maken met zware regenbuien die zorgden voor overstromingen. Het lagedrukgebied dat verantwoordelijk is voor de regen van de laatste dagen, trekt inmiddels naar het zuiden. Op de meeste plaatsen in Nederland blijft het vrijdagmiddag droog en is er een mix van zon en wolkenvelden.

In Limburg heeft de hevige regenval van de afgelopen dagen gezorgd voor enorme overlast. Niet eerder viel er Nederland zoveel neerslag halverwege de maand juli als in de afgelopen dagen. In het dorp Ubachsberg, gemeente Voerendaal, viel zelfs een extreme hoeveelheid van 198 millimeter regen.

Bijna alle geëvacueerde Zuid-Limburgers weer naar huis

Alle mensen die in Zuid-Limburg werden geëvacueerd in verband met de wateroverlast mogen weer terug naar huis, behalve de inwoners van het centrum van Valkenburg. Dat maakte de Veiligheidsregio Zuid-Limburg vrijdag bekend.

Desondanks worden bewoners van twee straten in Geul (gemeente Meerssen) vrijdagochtend alsnog geëvacueerd, omdat het water van de Geul terugstroomt en overstroomt op de Westbroek en Oostbroek, aldus een woordvoerder van de regio. De Geul stroomt terug omdat het riviertje zijn water niet kwijt kan in de Maas vanwege de hoge waterstand van die rivier.

Volgens de woordvoerder van de veiligheidsregio is ook het centrum van Valkenburg nog onveilig. Constructeurs van de gemeente en de brandweer moeten eerst alle gebouwen en wegen controleren. Ze kijken of de constructies van de bouwwerken veilig zijn. Pas als dat gebeurd is, kunnen de mensen weer terug naar huis, zei hij.

In totaal moesten duizenden mensen uit voorzorg hun huis uit. Onder hen waren ook bewoners van zorgcentra in Valkenburg. De meeste mensen vonden zelf onderdak, bijvoorbeeld bij familie of vrienden. Anderen brachten de nacht door in hotels of in opvangcentra. Zo sliepen sommige bewoners van zorgcentrum Oosterbeemd in een cultureel centrum in Voerendaal, vertelt een woordvoerster van het Rode Kruis. „Het gaat vooral om bewoners van aanleunwoningen. Zij zijn aardig zelfredzaam.”

Bisschop Smeets van Roermond leeft mee met getroffenen watersnood

Vanaf zijn ziekbed heeft bisschop Harrie Smeets van Roermond vrijdag laten weten mee te leven met iedereen die getroffen is door de watersnood. Hij betreurt het dat hij door zijn ziekte - de bisschop heeft een hersentumor - niet zelf bezoeken kan brengen aan de getroffen regio’s om mensen een hart onder de riem te steken.

Zijn gebeden gaan met name uit naar de ouderen, zieken en iedereen die noodgedwongen zijn huis moest verlaten. Zijn aandacht gaat ook uit naar de parochianen in Valkenburg, die hun parochiekerk onder water zagen lopen. Smeets vraagt iedereen om te helpen waar nodig en te bidden voor de slachtoffers.

De bisschop ligt momenteel in een verpleeghuis in Roermond, waar hij behandeld wordt.

Waalkade Nijmegen en Rijnkade Arnhem afgesloten

De Waalkade in Nijmegen gaat vrijdag dicht voor alle verkeer wegens de verwachte hoge waterstand in de Waal. Arnhem doet hetzelfde met de Rijnkade, omdat ook daar overstromingen worden verwacht. Gemeenten aan de rivieren hebben laaggelegen parkeerplaatsen aan het water eveneens afgesloten.

De Rijn bij Lobith bereikt volgens sommige waterbeheerders zondagmorgen de hoogste stand van ongeveer 14,75 meter boven NAP. Dit kan nog hoger uitvallen, omdat vrijdag de hoogwaterpiek uit de Duitse Moezel in de Rijn bij Koblenz stroomt. Tussen Koblenz en Lobith krijgt de Rijn nog meer water uit overgelopen beken zoals de Ahr.

Rijkswaterstaat denkt vrijdag dat de stand bij Lobith zondag op 14,45 meter boven NAP blijft steken. Volgens de dienst kan het ook iets lager zijn. De kans dat de waterstand de 15 meter boven NAP overschrijdt, acht Rijkswaterstaat klein. Tijdens het hoogwater van 1993 en 1995 kwam de waterstand ruim boven de 15 meter boven NAP uit.

De waterstand in de grote rivieren eindigt volgens de waterbeheerders wel flink boven het hoge water van afgelopen februari. Na maandag gaat het water in de grote rivieren weer zakken.

A79 om 12.00 uur weer open voor verkeer

De A79 in Zuid-Limburg gaat om 12.00 uur vrijdag weer open voor het verkeer. meldt Rijkswaterstaat.

De snelweg tussen Maastricht en Heerlen werd dinsdag deels afgesloten omdat de weg onder water stond als gevolg van de zware neerslag.

Het verkeer blijft overigens in de hele provincie last houden van het water, omdat wegen ondergelopen zijn of afgesloten. Dat geldt zowel voor grotere wegen als voor landweggetjes. Dat leidt op veel plaatsen tot files en opstoppingen. Met name in het stroomgebied van de Roer staan veel wegen blank of kunnen elk moment onder water lopen.

De Roer bereikt in de loop van vrijdag een piek van 300 kuub per seconde. Dat niveau is nooit eerder bereikt. Tot nog toe was de maximale afvoersnelheid 120 kuub. Als gevolg van de hoge waterafvoer staan grote delen van het stroomgebied onder water.

Doden en vermisten na aardverschuiving in Noordrijn-Westfalen

Door een aardverschuiving in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn doden gevallen. De lokale autoriteiten melden dat er in Erfstadt-Blessem, nabij Keulen, naast de dodelijke slachtoffers ook meerdere vermisten zijn.

Het is niet bekend hoeveel doden er zijn gevallen. Ook is niet duidelijk hoeveel mensen worden vermist. Door het noodweer staan in Erfstadt-Blessem woningen onder water en is een aantal ingestort.

Volgens de lokale autoriteiten worden vanuit huizen noodoproepen gedaan, maar is redding vaak niet mogelijk. De rampendienst is wel ter plaatse. Volgens Duitse media zijn er niet genoeg reddingswerkers en wordt hun werk bemoeilijkt door een gaslek dat niet kan worden gerepareerd.

Waterschappen nemen noodmaatregelen bij zwakke stukken dijk

Waterschappen in het gebied van Maas, Rijn, Waal en IJssel nemen noodmaatregelen om zwakke stukken dijk te versterken voordat de hoogwatergolf in de rivieren deze gebieden bereikt. Dat gebeurt onder meer bij Gennep, Thorn, Gorinchem en Haaften.

Waterschap Rivierenland is bezig met dijkversterking langs de Waal tussen Gorinchem en Waardenburg. Dat werk is stilgelegd vanwege het verwachte hoge water, maar op delen van de dijk ontbreekt nu de buitenbekleding. Het schap bedekt die delen vrijdag en zaterdag met een dikke laag klei. Ook de zomerdijk in de Crobsche Waard bij Haaften wordt met klei hersteld tot de oorspronkelijke hoogte, aldus het schap vrijdag.

Defensie verstevigt vrijdag de dijkring tussen Thorn en Wessem in Midden-Limburg met zandzakken. Het gaat om ruim een kilometer dijk langs de Maas. De versteviging is nodig om wateroverlast in het achterliggende gebied te voorkomen, zegt Waterschap Limburg.

Mensen in het gebied krijgen de dringende oproep de website van de gemeente Maasgouw in de gaten te houden en naar rampenzender radio L1 te luisteren.

Donderdagavond is een deel van de Maasdijk bij Gennep in Noord-Limburg versterkt met zand. Het waterschap constateerde dat daar water onder de dijk door lekte. Over ongeveer 200 meter is zeil aangebracht tegen de dijk en daar is zand tegenaan gestort.

Waterbeheerders houden de toestand van dijken en kades voortdurend in de gaten vanwege het unieke zomerhoogwater.

Basisscholen in Roermond dicht om hoogwater

Een aantal basisscholen in Roermond is vrijdag gesloten. Dat heeft alles te maken met het hoge water van Roer en Maas, zei een woordvoerder van de gemeente Roermond. De kinderen zijn vrijdagochtend naar huis gestuurd.

Roermond-RD.jpg
De haven van Roermond, vrijdagochtend. beeld RD

Basisschool De Stapsteen in Herten heeft de begane grond leeggeruimd uit vrees voor opborrelend kwelwater. Dat gebeurde in 1993 bij het hoogwater van de Maas ook.

Basisschool Aan de Roer vlak bij de Hambeek is gesloten. Deze school ligt midden in het gebied dat vrijdagochtend is geëvacueerd. Ook de Stenen Brug is dicht, deels ook omdat de school door ondergelopen wegen moeilijk bereikbaar is.

Uitleg

De overstromingen in Limburg hebben alles te maken met de bodemvochtigheid, legt hydroloog Niko Wanders uit. „De aarde is net een natte spons.”

Bewoners Maastrichtse wijken Heugem en Randwyck mogen naar huis

Bewoners van de Maastrichtse wijken Randwyck en Heugem mogen weer naar huis. De wijken werden in de nacht van donderdag op vrijdag geëvacueerd, maar zijn niet overstroomd, aldus de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Burgemeester Annemarie Penn zei vrijdagochtend tegen L1 dat Maastricht „langs het gaatje is gegaan”.

Volgens haar was het „erg spannend”, toen de piek van het hoogwater rond 03.00 uur Maastricht bereikte. Penn meldt dat 350 mensen werden opgevangen in sporthallen. De evacuaties van de wijken Heugem en Randwyck verliepen goed, aldus de burgemeester. „Mensen hebben zelf hun biezen gepakt.”

De piek van het hoogwater verplaatst zich op het moment richting het noorden. Volgens de veiligheidsregio belandt Limburg-Zuid nu langzaam in de herstelfase.

Stroomstoring in Valkenburg voorlopig nog niet verholpen

De evacuatiemaatregelen in Valkenburg blijven voorlopig van kracht, meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Dit terwijl het water in de rivier de Geul zakt. Netbeheerder Enexis kan de stroomstoring, die woensdag meer dan duizend huishoudens trof, nog niet verhelpen. Daarvoor moet het water verder zakken, aldus een woordvoerder.

Eerder zei een woordvoerder van de veiligheidsregio dat de aansluitingen pas hersteld kunnen worden als het water helemaal verdwenen is. „En dat kan dagen duren.”

In de nacht van donderdag op vrijdag werden zowel in Zuid- als in Noord-Limburg nog meerdere gebieden geëvacueerd vanwege de extreem hoge waterstand, melden de veiligheidsregio’s. Het ging onder meer om delen van Maastricht, Roermond, Roerdalen, Eijsden-Margraten en Sittard-Geleen.

Rijkswaterstaat raadt pleziervaart op alle rivieren af

Rijkswaterstaat raadt pleziervaart op alle grote rivieren en de nevengeulen af vanwege de hoge waterstand. Eerder deze week gold die waarschuwing al voor de Maas, die inmiddels helemaal gestremd is voor de scheepvaart.

De stroming in de rivieren is door het hoge water erg sterk. Daarnaast is de begrenzing van de vaargeul vaak niet meer te zien. Rijkswaterstaat heeft voor de veiligheid zelfs boeien langs recreatievaarguelen weggehaald. Bovendien drijft er veel hout en rommel in het water dat in een scheepsschroef kan terechtkomen. Pleziervaart is nu gevaarlijk, aldus de dienst.

Recreatieschippers die in havens langs de rivieren hebben afgemeerd moeten de waterstand ook goed in de gaten houden. Op sommige plekken kan het water snel stijgen. Een schip kan daardoor losslaan of klem komen te zitten onder een steiger.

Delen van Buggenum geëvacueerd

Delen van het dorpje Buggenum worden vrijdag geëvacueerd. Dat heeft de gemeente Leudal vrijdagochtend bekendgemaakt.

De bewoners van zo’n vijftig woningen in de Dorpsstraat moeten zo snel mogelijk hun woningen uit. Politie en medewerkers van de gemeente bellen huis aan huis aan om mensen op de hoogte te stellen van de evacuatie.

„Nederland is een waterland, we kunnen dit wel aan”

Wouter van de Kerkhof parkeert zijn minikraantje op een veilige parkeerplaats in de buurt van de Roer. Hij was donderdag samen met zijn collega’s gasleidingen aan het aanleggen langs de Hambeek, een straat die parallel aan het riviertje loopt. „Om vier uur gistermiddag kregen we de meldingen dat we moesten stoppen met graven en alleen nog maar de sleuven dicht moesten gooien. We moesten voorkomen dat de gasleidingen niet weg zouden spoelen. Daar zijn we tot tien uur gisteravond mee bezig geweest. Toen was het welletjes, ik was om half acht begonnen.”

Deze vrijdagmorgen zijn Van de Kerkhof en zijn collega’s hun werkkeet en minikraantjes wezen ophalen. „We moesten wel even stevig praten voordat we de wijk in mochten. Maar we kunnen ons gereedschap niet missen. Als het onder water komt te staan of wegdrijft, zijn we verder van huis.”

Van de Kerkhof vindt het hoge water indrukwekkend. „Dit maak je niet vaak mee. Maar Nederland is een waterland, dus we kunnen dit wel aan.”

550 inwoners Roermond vroegtijdig gewekt om huizen te verlaten

Zo’n 550 huishoudens in Roermond zijn vrijdagochtend om 06.00 uur met megafoons en sirenes vroegtijdig gewekt om per direct hun woningen te verlaten. Ook kregen ze een NL Alert met de mededeling: verlaat uw woning direct.

„In verband met wateroverlast dient u onmiddellijk uw huis te verlaten”, schalden de luidsprekers van de megafoons. Om 07.00 uur moest iedereen het huis uit zijn. Politieagenten belden huis aan huis aan.

Wie ondanks het aanbellen en de NL Alert niet ontwaakte, werd wel wakker van de sirenes die de politie liet loeien. Inwoners kwamen slaapdronken naar buiten. Eerder hadden ze namelijk gehoord dat ze rond 11.00 uur moesten gaan.

Waterpeil in Zuid-Limburg over hoogste punt heen

De waterstand in de Maas in Zuid-Limburg is over het hoogste punt heen. Vrijdagmorgen vroeg bereikte de regenrivier een stand van ruim 3300 kubieke meter per seconde, een recordhoogte waarvoor Rijkswaterstaat donderdag al waarschuwde. Nu zakt de afvoer bij het dorp Sint Pieter (gemeente Maastricht) snel naar een niveau onder de 2000 kubieke meter per seconde op zondag, verwacht Rijkswaterstaat.

Er wordt niet veel regen meer verwacht in het stroomgebied van de Maas. Wel moet de rivier nog een grote hoeveelheid regenwater uit België en Frankrijk afvoeren. De hoogwatergolf verplaatst zich nu naar het noorden van de provincie.

Zaterdagavond bereikt het hoge water de omgeving van Venlo, zondagmorgen passeert het hoge water in de Maas de grens tussen Limburg en Gelderland en later zondag stroomt de hoogwaterpiek langs Den Bosch. Onderweg vloeit rivierwater weg in waterbergingsgebieden, maar die staan door de hevige regen ook grotendeels vol. De Maas treedt op veel plekken buiten de oevers, maar door de regen staat het grondwater hoog en kan het rivierwater niet wegzakken.

Sinds het hoge water in 1993 en 1995 zijn veel maatregelen genomen over overstromingen van de Maas te beteugelen. De huidige hoogwatergolf geldt volgens Rijkswaterstaat en de waterbeheerders als een „lakmoesproef” voor de nieuwe dijken en kades. Die worden voortdurend geïnspecteerd en zonodig direct verstevigd.

„Ik heb dit nog niet eerder meegemaakt”

Op de brug over de Roer loopt J. Dohmen (85) met een plastic tasje in zijn hand. Hij is donderdagavond al geëvacueerd. „Ik zat aan het einde van de middag televisie te kijken. Toen belde er een vriendin. Ze vertelde dat ik moest evacueren. Daar schrok ik wel een beetje van, want daar wist ik niets van.”

Dohmen.jpg
Dohmen. beeld RD

Dohmen woont al 15 jaar op de eerste etage van een appartementencomplex op een steenworp afstand van het riviertje. „Ik heb dit nog niet eerder meegemaakt. Maar ik ben gaan bellen, en ik kon bij mijn kleinzoon terecht. Die woont in Swalmen, hier niet ver vandaan. Toen ben ik mijn logeerspullen gaan inpakken. Ondertussen belde de politie aan bij iedere bewoner van het complex. Dat het verstandig was om weg te gaan. Toen ben ik gisteravond al naar mijn kleinzoon vertrokken.”

Deze vrijdagmorgen kwam de 85-jarige man er achter dat hij zijn scheerapparaat was vergeten. „Ik kan niet zonder, dus ik heb mijn auto bij de Shell geparkeerd en ben door het Roerpark naar mijn huis gelopen. Want via de officiele weg kon ik niet meer bij mijn huis komen. Ik heb begrepen dat we tot 11.00 uur vanmorgen vrijwillig ons huis kunnen verlaten, daarna onvrijwillig. Daar ga ik niet op wachten, ik zit liever hoog en droog bij mijn kleinzoon.”

Op weg naar Limburg

RD-verslaggever Gerco Verdouw is vrijdagmorgen vroeg op pad naar Limburg. Onderweg is al te zien dat de Nederrijn bij Heteren en de Waal bij Ewijk goed gevuld zijn. Het water staat tot aan het randje van de zomerdijk. Op de A50 waarschuwt een bord al dat de A73 vanaf knooppunt Rijkevoort dicht zit van 16 tot 19 juli. Eenmaal bij dit knooppunt blijkt de snelweg nog gewoon open te zijn en is het ondanks het vroege tijdstip zelfs redelijk druk op de weg.

433966021.jpg
Bewoners van Roermond pakken hun spullen. beeld ANP, Vincent Jannink

Nog iets zuidelijker, bij Grubbenvorst, vallen de eerste spetters regen. De regen houdt aan. In de buurt van Roermond begint de telefoon irritant te piepen, er komen langgerekte storende tonen uit. Een sms-alert. „Woont u in het overloopgebied van de Roer? Verlaat uw woning!”

Eerst maar eens een kijkje nemen bij deze zijrivier van de Maas. In Roermond is de politie met heel veel busjes aanwezig. Aan de zuidelijke oever van de Roer is de Roerderweg afgesloten. Een bestelbus probeert de weg op te draaien maar wordt tegengehouden door een handhaver van de gemeente. Met veel omhaal van woorden probeert de chauffeur duidelijk te maken dat hij toch echt deze weg moet hebben. Onverbiddelijk wordt hij teruggestuurd.

Roer_RD.jpg
De Roer, vrijdagochtend. beeld RD

Het Shell tankstation op een soort eiland in de Roer is afgesloten. Rood-witte linten verhinderen automobilisten het tankstation op te rijden.

Op de noordelijke oever van de Roer staat het politiebureau. Het is er druk zo vroeg op de morgen. Politiebusjes staan half op de stoep geparkeerd. Het is een komen en gaan van politievoertuigen. Bewoners van huizen in de buurt worden met megafoons verzocht hun huizen te verlaten.

Dodental door noodweer Duitsland stijgt tot boven de 80

Het dodental door het noodweer in het westen van Duitsland is verder toegenomen. De autoriteiten melden vrijdagochtend dat het slechte weer zeker 81 mensen het leven heeft gekost.
De deelstaten Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts en Saarland worstelen met ernstige wateroverlast en overstromingen. Hierdoor zijn gebouwen ingestort en beschadigd. Een aantal gemeenten is onbereikbaar geworden. Reddingswerkers hebben ook ’s nachts mensen in veiligheid gebracht.

AFP_9F34XY.jpg
Bad Neuenahr-Ahrweiler. beeld AFP, Ferdinand Merzbach

In Bad Neuenahr-Ahrweiler worden ongeveer 1300 mensen vermist. Het is niet duidelijk of zij in nood verkeren. Het mobiele netwerk is er uitgevallen, waardoor veel mensen onbereikbaar zijn. Op verschillende plekken in het getroffen gebied zitten mensen zonder stroom. Ook zijn er plekken waar mensen geen toegang hebben tot drinkwater.

Bondskanselier Angela Merkel reageerde vanuit de Verenigde Staten, waar ze de Amerikaanse president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris ontmoette, „geschokt” op de ramp. Ze zei mee te leven met de nabestaanden van de slachtoffers en bedankte de „onvermoeibare” hulpdiensten voor hun inzet. Vicekanselier Olaf Scholz onderbrak zijn vakantie vanwege de overstroming.

Op veel plekken in Limburg geldt noodverordening

Op tal van plekken in Limburg gelden noodverordeningen. Dit om te voorkomen dat ramptoeristen naar de gevolgen van de watersnood komen kijken. Dat hebben de veiligheidsregio’s in de provincie bekendgemaakt.

De noodverordeningen zijn onder meer afgekondigd voor de gemeenten Echt-Susteren, Maasgouw en Roermond. „Kom niet naar de rampgebieden en houd wegen vrij voor hulpdiensten”, is het devies. Een noodverordening zorgt ervoor dat de burgemeester en gezagsdragers snel kunnen optreden als er wanordelijkheden dreigen. Zo zijn bijvoorbeeld kijkers snel uit rampgebieden te zetten.

Ook de Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft het publieksnummer 0800-1351 geopend voor vragen. De veiligheidsregio in het zuiden van de provincie had dat nummer al.

Meerssen besluit tot evacuaties

De gemeente Meerssen, in het Limburgse Heuvelland, adviseert een deel van haar inwoners dringend te evacueren. Het gaat om het gebied ten noorden van de Geul en ten oosten van het Julianakanaal.

De gemeente vraagt mensen in het betrokken gebied onderdak te zoeken bij vrienden of familie. Voor wie dat niet kan, wordt opvang geregeld in een gemeenschapshuis. Volgens de gemeente is er geen reden tot paniek en is er voldoende tijd om te vertrekken.

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio laat op L1, die als calamiteitenzender fungeert, weten dat ongeveer 2300 mensen in het te evacueren gebied wonen.

Limburgse gemeente Bergen waarschuwt voor mogelijke evacuatie

De Noord-Limburgse gemeente Bergen vreest vanwege de stijgende waterstand van de Maas vrijdag een deel van de gemeente te moeten evacueren. Uit gegevens van het waterschap blijkt volgens Bergen dat „de omgeving van Well, Wellerlooi en Nieuw Bergen (het gedeelte bij de Lindenlaan aan de westzijde van de N271 en Heukelom) op dit moment nog niet voldoende beschermd zijn om de hoogwatergolf tegen te houden”.

Er werd afgelopen nacht onderzocht hoe „dit risico geheel of gedeeltelijk ondervangen kan worden”. De gemeente verwacht hierover vrijdag in de loop van de ochtend meer duidelijkheid te hebben.

Bergen sluit niet uit dat inwoners in het gebied dat onvoldoende is beschermd in de loop van vrijdag „dringend wordt gevraagd” te vertrekken. „Gemeente en Waterschap berekenen en bespreken de komende uren de risico’s en de maatregelen die moeten worden genomen”, aldus de gemeente.

Zo’n 1300 vermisten in stad in Rijnland-Palts na overstromingen

Ongeveer 1300 mensen worden vermist in de Duitse stad Bad Neuenahr-Ahrweiler als gevolg van stortregens en overstromingen, meldde het stadsbestuur donderdag. Een woordvoerster van de stad in de deelstaat Rijnland-Palts zei dat het mobiele telefoonnetwerk was uitgevallen en dat veel mensen daarom onbereikbaar waren.

433957366.jpg
Ahrweiler. beeld EPA, Sascha Steinbach

Ook bevestigde de woordvoerster dat dodelijke slachtoffers zijn gevallen, exacte cijfers kon ze echter nog niet geven. Meer dan 1000 hulpverleners, waaronder de brandweer, de politie en het leger, waren nog steeds in actie, zei ze. De lokale scholen zijn vrijdag gesloten, ongeveer 3500 mensen zitten in noodopvang.

Ook evacuaties in Limburgse gemeenten Eijsden-Margraten en Stein

De Limburgse gemeenten Stein en Eijsden-Margraten hebben besloten tot gedeeltelijke evacuatie vanwege het stijgende water in de Maas. In Stein gaat het om de buurtschappen Maasband, Meers, Veldschuur en Berg aan de Maas (straten Veerweg, Schoorvoetpad en Berger Maasstraat). In Eijsden-Margraten is inwoners van Diepstraat, Bat, Trichterweg, Beethovenstraat, Bachstraat en Laag Caestert dringend verzocht te vertrekken.

Ook in Grevenbicht (gemeente Sittard-Geleen) zijn de bewoners van enkele woningen buiten de waterkering opgeroepen te evacueren. Volgens de veiligheidsregio houdt de politie de geëvacueerde gebieden in de gaten om te voorkomen dat mogelijke plunderaars hun slag slaan.

Alle Maasgemeenten in Belgisch Limburg gaan preventief evacueren

Alle Maasgemeenten in Limburg gaan over tot preventieve evacuaties in gebieden die gevoelig zijn voor overstroming, kondigde Limburgs gouverneur Jos Lantmeeters donderdagavond aan. Zo gaan de gemeenten langs de Maas en het Albertkanaal uit van het ‘slechtste scenario’, waarbij de Maas over de dijken gaat. Het gaat om de gemeenten Maasmechelen, Lanaken, Maaseik, Dilsen-Stokkem en Kinrooi. Riemst komt daar mogelijk nog bij.

Door de hevige regenval van de afgelopen dagen staat de Maas historisch hoog. De voorspellingen wijzen erop dat de situatie alleen maar zal verergeren. Er worden stroomsnelheden tot 3750 kubieke meter per seconde voorspeld, wat al honderd jaar niet meer gebeurd is.

De mensen in de betreffende gebieden wordt aangeraden om te evacueren naar familie of vrienden. De politie zorgt voor extra toezicht, tevens is er extra dijkbewaking. De waterstanden worden de hele nacht gemeten.

In Maasmechelen werd op donderdag al de evacuatie van inwoners van Meeswijk, Leut en Vucht-dorp aangekondigd, niet veel later gevolgd door Kotem en Boorsem.

Designer Outlet Center in Roermond moet tot maandagochtend dicht

Het Designer Outlet Center in Roermond moet tot maandag 09.00 uur de deuren gesloten houden. De veiligheidsregio heeft daar in de nacht van donderdag op vrijdag via een noodverordening toe besloten om zo de wegen rond de stad vrij te houden in verband met de wateroverlast door het stijgende water in de Maas. In Roermond geldt al een bevel om ramptoeristen te weren.

In de nu gepubliceerde noodverordening staat dat „een reguliere toestroom van bezoekers aan het Designer Outlet Roermond ten tijde van het hoog water niet wenselijk is”. Mensen kunnen preventief gefouilleerd worden, en iedereen die bij het Outletcenter niks te zoeken heeft moet direct vertrekken als de politie hen daartoe bevel geeft.

Nederlandse camping in de Eifel volledig verwoest

De overstromingen van de laatste dagen hebben in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts, in het hart van de Eifel, een Nederlandse camping volledig verwoest. Woensdag trad de rivier de Kyll buiten haar oevers en overspoelde Camp Kyllburg van de Nederlandse eigenaren Mèlani en Roy Betten volledig. De gasten waren op tijd geëvacueerd.

Volgens vrienden van het stel loopt de schade in de honderdduizenden euro’s. De glampingtenten zijn weggespoeld, de brug die de camping verbindt is verdwenen, het terras is weg en de horeca, receptie, sanitairgebouwen en de nieuw aangelegde speeltuin staan onder water.

Mèlani en Roy Betten begonnen de camping in 2018. Camp Kyllburg werd de afgelopen twee jaar door de ANWB uitgeroepen tot ‘de meest gewaardeerde huuraccommodatie’. De vrienden Manon Saris en Bart Ruitenbeek zijn op gofundme.com een inzamelingsactie begonnen, in de hoop de camping zo snel mogelijk weer op te kunnen bouwen. Daar is inmiddels bijna 8000 euro gedoneerd. Het streefbedrag is 200.000 euro.

NL-Alert: Verlaat woningen in overloopgebied Roer

In de omgeving van Roermond ontvingen mensen vrijdagochtend even na 06.00 uur een NL-Alert. De noodmelding luidt: „Woont u in overloopgebied Roer? Verlaat uw woning. www.roerdalen.nl." Het gaat om adressen in de plaatsen Vlodrop, Herkenbosch, Sint Odiliënberg, Melick en Lerop. De specifieke adressen worden vermeld op de website van de gemeente Roerdalen.

Aantal doden en vermisten loopt op in Duitsland na noodweer

Zeker 59 mensen zijn om het leven gekomen door het noodweer in het westen van Duitsland. In de deelstaat Rijnland-Palts worden nog honderden mensen vermist. Volgens energieleverancier Eon zaten donderdag zo’n 165.000 mensen in het westen van Duitsland zonder stroom.

433943678.jpg
Schuld Rijnland-Palts. beeld EPA, Sascha Steinbach

Door regenval en overstromingen zijn huizen ingestort en gemeenten afgesneden van de buitenwereld. Velen zochten bescherming tegen de overstromingen op bomen en daken van huizen. Reddingswerkers brachten mensen in veiligheid met boten en helikopters. „We hebben nog nooit zo’n ramp meegemaakt. Het is echt slopend” zei premier Malu Dreyer (SPD).

In Bad Neuenahr-Ahrweiler worden ongeveer 1300 mensen vermist, meldde het stadsbestuur donderdag. Een woordvoerster van de stad in de deelstaat Rijnland-Palts zei dat het mobiele telefoonnetwerk was uitgevallen en dat veel mensen daarom onbereikbaar waren.

De politie van Keulen meldde dat in de regio twintig mensen zijn omgekomen door het noodweer, van wie vijftien in de stad Euskirchen. Ook zijn mensen om het leven gekomen in ondergelopen kelders en verongelukten zeker twee brandweerlieden tijdens reddingsoperaties. Ook het gebied Ahrweiler in Rijnland-Palts is zwaar getroffen. Daar zijn woningen verwoest in de plaats Schuld en overleden zeker achttien mensen.

In het aangrenzende Noordrijn-Westfalen bezocht deelstaatpremier Armin Laschet de plaatsen Hagen en Altena, waar een 46-jarige brandweerman om het leven kwam tijdens een reddingsoperatie.

De zware regenval zorgde ook voor overstromingen in steden als Keulen, Hagen en Trier. In Leverkusen moest een ziekenhuis worden geëvacueerd en in Wuppertal liepen kelders onder water.

De hulpdiensten worden ondersteund door 850 militairen. De strijdkrachten hebben gepantserde voertuigen ingezet om wegen vrij te maken die zijn geblokkeerd door aardverschuivingen en omgevallen bomen. De autoriteiten laten ook helikopters uitvliegen om mensen te redden die een veilig heenkomen hebben gezocht op daken.

Bondskanselier Angela Merkel reageerde vanuit de Verenigde Staten, waar ze donderdag president Biden en vicepresident Harris ontmoet, „geschokt” op de ramp. Ze zei mee te leven met de nabestaanden van de slachtoffers en bedankte de „onvermoeibare” hulpdiensten voor hun inzet. Vicekanselier Olaf Scholz onderbrak zijn vakantie vanwege de overstroming.

Ook in Nederland en België veroorzaakt het hoge water veel overlast. De Belgische autoriteiten hebben tot dusver melding gemaakt van negen doden door het extreme weer.

Ook in Waals-Brabant evacuaties vanwege overstromingen

In Waals-Brabant hebben in de nacht van donderdag op vrijdag evacuaties plaatsgevonden in Ottignies, Graven, Geldenaken, Mont-Saint-Guibert, Court-Saint-Etienne en Tubeke. Alle door het noodweer uit hun huizen gejaagde inwoners zijn opgevangen.

Ook Waver en deelgemeente Limal kampen met overstromingen. Er zijn zandzakken uitgedeeld en de lokale autoriteiten waarschuwen voor stroomonderbrekingen, maar men is er vooralsnog niet overgegaan tot evacuaties.

Ook in Rebecq, waar het waterpeil van de Zenne stijgt, worden zandzakken uitgedeeld. In Tubeke is de vallei en een deel van het stadscentrum overstroomd. In Heylissem is het leidingwater ondrinkbaar verklaard.

Op een aantal plaatsen is het peil van de waterlopen inmiddels weer wat gedaald. Dat is onder meer het geval in Bevekom, Hamme-Mille, Genepiën, Villers-la-Ville en Walhain.

Hoogste stand Maas bereikt

De Maas heeft zijn hoogste stand bereikt en het waterpeil is niet hoger gekomen dan werd verwacht. De autoriteiten gingen ervan uit dat tussen 03.00 en 04.00 uur de hoogste stand zou worden bereikt en dat dan mogelijk 3700 kuub water per seconde door de Maas zou stromen. „Dat heeft het net niet gehaald. Dus dat is goed nieuws”, zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio tegen calamiteitenzender L1. Volgens hem zitten ze „net niet tegen het doemscenario aan”.

De piek bevindt zich rond 04.00 uur bij Maastricht en verplaatst zich langzaam naar het noorden. „Het is niet ernstiger dan we gedacht hadden. Dat betekent wel dat de maatregelen die we genomen hebben van kracht blijven”, aldus de zegsman. De gebieden die geëvacueerd zijn, blijven dan ook ontruimd.

De woordvoerder weet niet of het water nu ook weer gelijk gaat zakken. „Daar kan ik op dit moment niks over zeggen”, zegt hij bij L1. „Het zal niet verder stijgen dan dat het nu is.”

„Het lijkt er goed uit te zien maar we blijven alert”, laat de gemeente Maastricht op Twitter weten. „Alle maatregelen blijven voorlopig van kracht.” In de Limburgse stad zijn de twee stadsdelen Heugem en Randwyck ontruimd. Ook de Maasboulevardtunnel en de wegen Franciscus Romanusweg en Hoge Weerd zijn vanwege het hoge water afgesloten.
De Wilhelminabrug is uit voorzorg dicht vanwege trillingen. De Lage Kanaaldijk, die evenwijdig aan de Maas loopt, is met hekken afgesloten.

Militairen bouwen noodbrug in Valkenburg

Militairen zijn in de nacht van donderdag op vrijdag begonnen met de bouw van een noodbrug in het Limburgse Valkenburg. Die plaats is zwaar getroffen door de wateroverlast. De Geul is daar overstroomd.

433963672.jpg
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima, donderdag in Valkenburg. beeld ANP, Sem van der Wal

De noodbrug wordt aangelegd aan de Wilhelminalaan. De oude brug is daar voor een deel weggespoeld, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten aan calamiteitenzender L1. Daardoor is een een deel van Valkenburg een eiland geworden, wat de hulpverlening bemoeilijkt. De brug is naar verwachting vrijdagmorgen gereed.

Ruim 21.000 mensen in Wallonië zonder stroom door wateroverlast

In Wallonië zitten meer dan 21.000 mensen zonder elektriciteit als gevolg van de overstromingen, meldt het Waalse elektriciteitsbedrijf Ores vrijdag. Er zijn stroomstoringen in onder andere Durbuy, Eupen, Rochefort, Spa, Theux en Verviers.

433971395.jpg
Theux. beeld EPA, Stephanie Lecocq

Volgens Ores zijn bijna 300 transformatorhuisjes met water ondergelopen. „Het is onmogelijk voor onze ploegen om er toegang tot te krijgen”, verklaart het bedrijf.

Vorig liveblog

Het vorige liveblog is hier terug te lezen.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer