live
Binnenland

Grapperhaus staat open voor latere avondklok

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 30 maart in een harde lockdown. Ook geldt er een avondklok, waarvoor het kabinet een spoedwet maakte. Volg in dit liveblog het coronanieuws.

Webredactie22 March 2021 06:48

Advertentie

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. Lees het blog van dinsdag hier.

Einde liveblog

De redactie sluit dit liveblog.

Hulp voor ouderen in coronatijd

Burgemeester Sjors Fröhlich heeft de eerste Vijfheerenlanden Jeugdpenning onlangs uitgereikt aan jongerenactiegroep Heel Schoonrewoerd Helpt.

Drie ondernemers aan het woord

Hoewel openstelling van winkels een kwestie van tijd lijkt, staat veel eigenaren het water aan de lippen. Faillissementen lijken onvermijdelijk, vooral in de steden. Komt er ook een kaalslag in dorpen en streekcentra? Daar kent de ondernemer zijn klant. „Die wil dat we blijven bestaan. Je proeft de gunning.”

Grapperhaus: Coronamaatregelen domper in het licht van paasfeest

Minister Grapperhaus gaat deze week nog in overleg met meerdere moslimorganisaties om te praten over de gevolgen van de avondklok voor onder meer het avondgebed. Hij wil met ze bespreken over „wat er op ons afkomt”. „De piek van de derde golf komt echt in de tweede helft van april. Dan is het alle hens aan dek om te voorkomen dat de situatie doorslaat”, zegt hij. De ramadan begint halverwege de volgende maand.

429466965.jpg
Minister Grapperhaus. beeld ANP, Jeroen Jumelet

Het aantal coronabesmettingen stijgt sterk. Dit staat volgens minister Grapperhaus versoepelingen in de weg. „Er zijn een miljoen moslims in Nederland en ook miljoenen katholieken en protestanten. De coronamaatregelen zijn net zo goed een domper in het licht van het komende paasfeest.” Dinsdag maakt het kabinet bekend wat er voor de komende tijd wel mogelijk is.

Oostenrijk draait geplande versoepeling terug: geen terrasjes

Terrasjes in Oostenrijk gaan toch niet vanaf zaterdag open, omdat het aantal nieuwe coronabesmettingen toeneemt. De regering heeft besloten de heropening van de terrasjes van cafés, restaurants en bars uit te stellen.

AFP_964626.jpg
De Oostenrijkse bondskanselier Kurz. beeld AFP, Georg Hochmuth

De experts hebben geadviseerd om „helaas geen versoepelingen door te voeren”, zei bondskanselier Kurz over de periode rond Pasen. Een uitzondering geldt voor de kleine deelstaat Vorarlberg, waar de horeca sinds eerder maand weer gasten mag bedienen.

De regering wil het verder mogelijk maken dat regio’s zelf coronabeperkingen kunnen afkondigen, zoals Wenen en de deelstaten die grenzen aan Oost-Europese landen met hoge infectiecijfers. In de hoofdstad is er een opvallende stijging van het aantal kinderen en jongvolwassenen dat naar het ziekenhuis moet.

Het aantal besmettingen neemt gestaag toe sinds Oostenrijk zijn derde lockdown op 8 februari versoepelde. Alle winkels mochten weer open. En een avondklok kwam in de plaats van allerlei maatregelen die voorheen de hele dag de bewegingsvrijheid inperkten.

Het aantal nieuwe besmettingen steeg onlangs weer tot boven 3500 per dag, het hoogste aantal sinds begin december.

Grapperhaus staat open voor latere avondklok

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) ziet wel wat in het voorstel van de burgemeesters om de avondklok een uur naar achteren te verschuiven. Dat zei hij maandag na overleg met de burgemeesters in het Veiligheidsberaad.

429467315.jpg
Bruls. beeld ANP, Jeroen Jumelet

De burgemeesters dringen aan op wijziging van de avondklok. Het weer wordt beter en het blijft langer licht. Bovendien gaat komend weekeinde de zomertijd in. Mensen willen naar buiten en dat geeft een grotere druk op de handhaving, verklaart beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen.

„De combinatie langer licht en mooi weer, maakt dat mensen naar buiten gaan. Hoe goed is zo’n maatregel dan te handhaven en in hoeverre draagt het bij aan het bestrijden van het virus”, zegt Bruls verder over hun afweging. Ook de ramadan speelt in dit voorstel mee.

Grapperhaus noemde het verzoek van de 25 voorzitters van de veiligheidsregio’s een „begrijpelijke, beargumenteerde suggestie”. In Den Haag wordt het voorstel een „serieuze optie” genoemd. Dinsdag hakt het kabinet de knoop door.

De burgemeesters hopen dat de situatie snel verandert. Zij willen het land stapje voor stapje weer openen. „Wij schrikken van de oplopende cijfers en de druk op het zorgstelsel, maar wij schrikken minstens net zoveel van de druk op de samenleving en de economie”, aldus Bruls. „Je kunt nu niet zeggen om de strenge maatregelen met nog twee maanden te verlengen. Vooral niet nu de vaccinaties op stoom komen. Je kunt niet wachten op de laatste Nederlander die gevaccineerd wil worden. De sociale en economische crises vragen om andere maatregelen dan Nederland op slot te houden om het het virus te bestrijden.”

Ernst Kuipers: Versoepelen is vragen om problemen

Ziekenhuizen hebben het heel druk en krijgen het de komende maand alleen nog maar drukker. Versoepelen is daarom riskant, aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. „De ruimte om te versoepelen is heel beperkt. Het aantal besmettingen en het aantal patiënten zijn hoog. Hoger dan op de momenten afgelopen jaar waarop we besloten de maatregelen aan te scherpen. En we stijgen. Als je dat bij elkaar zet, is het vragen om problemen om te versoepelen”, zegt Kuipers.

Ziekenhuizen behandelen momenteel 2193 coronapatiënten, het hoogste aantal sinds begin februari. Rond de jaarwisseling lagen bijna 2900 mensen in een ziekenhuis vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Eind april zou dat niveau weer bereikt kunnen worden. Kuipers: „Dat is voor ziekenhuizen te doen, maar ze worden dan wel in toenemende mate gedwongen de reguliere zorg en de urgente zorg voor zich uit te schuiven.”

Kuipers wil dat Nederland „zo snel mogelijk zo veel mogelijk” mensen vaccineert. Het is volgens hem belangrijk dat zij in elk geval een eerste prik hebben gekregen, zodat ze een vorm van bescherming hebben. Wat hem betreft kan het dan nodig zijn dat mensen langer moeten wachten op de tweede prik, zodat die doses kunnen worden gebruikt om anderen een eerste inenting te geven. „Je moet doorvaccineren. Vaccinatie is de weg om hiervan af te komen en de aantallen naar beneden te zien gaan. We hebben een voorraad van ongeveer twee weken. Het moet mogelijk zijn die te verkleinen. Dat gaat echt helpen.”

Nederland heeft sinds begin januari ongeveer 1,5 miljoen mensen gevaccineerd. Kuipers wil dat Nederland zo snel mogelijk de grens van 5 miljoen gevaccineerden bereikt. Dan is ongeveer 30 procent van de Nederlanders ingeënt. „Dat zou overeenkomen met alle 60-plussers en een deel van de 50- tot 55-jarigen. Dat is de groep die de grootste kans heeft dat ze bij ziekte een ziekenhuisopname nodig hebben.”

Vanaf mei, wanneer de lente langzaamaan overgaat in de zomer, daalt het aantal coronabesmettingen waarschijnlijk, verwacht Kuipers. „Maar is Covid weg? Nee, het zal in het najaar als een stuiterbal terugkomen.”

„Begrip voor negatief reisadvies, maar zomervakantie moet kunnen”

De reisbranche wil dat het kabinet de consument vertrouwen geeft om een zomervakantie te boeken. „Alleen het negatieve nieuws is niet goed genoeg”, zegt directeur Frank Oostdam van reisbranchevereniging ANVR, vooruitlopend op de coronapersconferentie van het kabinet van dinsdag. De sector heeft er evenwel begrip voor dat het advies van het kabinet om niet naar het buitenland op vakantie te gaan zeker tot half mei van kracht blijft, zoals Haagse bronnen melden.

„Ik begrijp dat men dat doet gezien de oplopende coronacijfers in veel Europese landen”, zegt Oostdam. Hij is optimistisch over de zomervakantie omdat het kabinet eerder heeft aangegeven dat iedereen in juli in ieder geval 1 keer zou zijn geprikt met een coronavaccin. „Volgens de experts is de kans op een semi-normale zomervakantie groot en kunnen midden mei de eerste versoepelingen worden aangekondigd”, zegt de ANVR-directeur.

Als de overheid besluit om de huidige reisbeperkingen tegen de verspreiding van het coronavirus te verlengen, dan moet er volgens Oostdam ook meer hulp komen voor de sector. „Dit is de zoveelste dreun voor de reissector.” Veel bedrijven dreigen in „deze laatste fase” om te vallen, zegt de ANVR-directeur. Hij denkt aan een loonsubsidie van 100 procent via de coronaregelingen, om werkgelegenheid te behouden.

Advertentie

Routekaart kerken

Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) heeft maandag een routekaart voor kerken gepubliceerd. De kaart geeft aan welke coronamaatregelen in kerken worden geadviseerd, afhankelijk van het risiconiveau dat op dat moment van kracht is.

Werk en corona

Het is stil op Schiphol. Jordy (24) uit Apeldoorn patrouilleert ongeveer dagelijks op een vrijwel uitgestorven luchthaven. „We zijn op alles voorbereid.” Blik op een bevlogen beveiliger.

Burgemeesters missen vaccinaties in discussie versoepelingen

Niet alleen het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames, maar ook de hoeveelheid vaccinaties moet meetellen in het wel of niet verlengen van coronamaatregelen. Dat vinden burgemeesters in het Veiligheidsberaad, het overleg van de 25 voorzitters van de veiligheidsregio’s. „Niet alleen de besmettingen, maar ook de vaccinatiegraad neemt toe. Dat laatste cijfer is juist heel positief”, zegt voorzitter Hubert Bruls van het beraad en tevens burgemeester van Nijmegen voorafgaand aan de vergadering.

428767580.jpg
Burgemeester Scholten van Venlo. beeld ANP, Jeroen Jumelet

Antoin Scholten van Venlo vindt dat Den Haag moet overwegen te gaan versoepelen als een groot deel van de Nederlanders, zeker de kwetsbaren, is gevaccineerd. De burgemeesters willen dat het kabinet de vaccinaties opneemt in de zogeheten routekaart.

De burgemeesters noemen het een domper dat de besmettingen weer oplopen. „Het kortetermijnperspectief is verdwenen. Twee weken geleden hadden wij nog een mooi plan om gefaseerd open te gaan”, aldus Pieter Broertjes van Hilversum.

Een jaar corona: school en studie

Op 15 maart 2020 kondigde premier Rutte aan dat de scholen en de kinderopvang dichtgingen. Voor ouders begon de grote puzzel: wie blijft er bij de kinderen? Kan er iemand lesgeven? Naar school gaan, samen studeren: de vanzelfsprekendheid is er voorlopig af.

Minder positieve testuitslagen afgelopen etmaal

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal gedaald. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) telde tussen zondagochtend en maandagochtend 6340 positieve tests, 662 minder dan zondag.

Ook vergeleken met het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen is het aantal nieuwe besmettingen lager. In de afgelopen week registreerde het RIVM gemiddeld 6481 besmettingen per etmaal.

Op maandagen en dinsdagen ligt het aantal nieuwe gevallen vaak onder het weekgemiddelde, doordat minder mensen zich in de weekeindes laten testen. In de loop van de week komt het aantal nieuwe gevallen boven dat gemiddelde uit.

In de afgelopen drie dagen kwamen de besmettingscijfers iedere keer dik boven de 7000 uit. Dergelijke hoge aantallen kwamen sinds begin januari niet meer voor.

Europese deskundigen naar Rusland voor Spoetnik-V coronavaccin

Deskundigen van het Europees Geneesmiddelenbureau EMA in Amsterdam gaan volgende maand naar Rusland voor hun onderzoek naar het Russische coronavaccin Spoetnik-V.

Ze gaan in Rusland de klinische proeven bespreken die daar zijn uitgevoerd met Spoetnik-V, aldus de Russische minister van Volksgezondheid. De komst van het EMA-team staat gepland op 10 april. Het EMA bekijkt of Spoetnik-V op de Europese markt kan worden toegelaten.

Het EMA beoordeelt het Russische vaccin sinds begin maart in een versnelde procedure. Dit betekent dat experts de onderzoeksgegevens al bestuderen voordat het dossier compleet is. Op deze manier kunnen ze sneller oordelen of het middel geschikt is voor de Europese Unie.

Ministers somber over coronacijfers

Leden van het kabinet zijn somber gestemd over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. De besmettingscijfers en ziekenhuisopnames lopen al weer een tijdje op, en hoewel ze niet op de persconferentie van dinsdag vooruit willen lopen, zien ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Ferd Grapperhaus (Justitie) weinig reden tot optimisme.

429459633.jpg
Minister De Jonge. beeld ANP, Bart Maat

Zondag spraken de betrokken bewindslieden op het Catshuis over de coronamaatregelen. Volgens bronnen worden er dinsdag geen versoepelingen aangekondigd. Bij de vorige persconferentie zeiden premier Mark Rutte en De Jonge dat als de cijfers zich gunstig zouden ontwikkelen, er rond Pasen wellicht nieuwe versoepelingen mogelijk zouden zijn.

Maar de stemming is inmiddels omgeslagen. Op 8 maart, de dag van de laatste persconferentie, lag het aantal besmettingen nog rond de 4500. Inmiddels is het opgelopen tot meer dan 7000 per dag en lopen ook de opnames in het ziekenhuizen en op de intensive cares weer op.

Een stijging van de besmettingscijfers wordt doorgaans gevolgd door een toename van het aantal ziekenhuisopnames, omdat het een tijdje duurt voordat besmette mensen ziek worden. Het is aannemelijk dat dit de komende weken gebeurt, maar niet zeker, aldus de Jonge. Er worden namelijk meer jongeren (positief) getest, en zij belanden veel minder vaak in het ziekenhuis. Voor de langere termijn is er „best een hoopvol perspectief” omdat er steeds meer mensen worden gevaccineerd, aldus De Jonge. Maar voor de korte termijn ziet het er „zorgelijk” uit.

Net als De Jonge vindt Grapperhaus niet dat mensen twee weken geleden iets moois is voorgehouden, door het over mogelijke versoepelingen te hebben. „Ik heb twee weken geleden gezegd dat we heel behoedzaam en voorzichtig moeten blijven.” Volgens de bewindsman was er toen een beetje licht zichtbaar aan het einde van de tunnel. „Ik moet echt zeggen dat het mij de afgelopen tien dagen hard is gevallen, hoe het zich heeft ontwikkeld”.

Grapperhaus roept mensen op zich beter aan de basisregels te houden, zoals het veelvuldig handen wassen en 1,5 meter afstand houden. „We moeten hier doorheen bijten. Dat is en blijft zo.”

Ook in meivakantie blijft het advies om in eigen land te blijven

Het advies om niet naar het buitenland op vakantie te gaan blijft nog zeker tot half mei van kracht. Dat melden Haagse bronnen naar aanleiding van een bericht van De Telegraaf. Het kabinet had eerder aangekondigd om deze week duidelijkheid te willen bieden over de reismogelijkheden in de meivakantie.

429430506.jpg
beeld EPA, Cati Cladera

Voor alle landen in de wereld geldt een oranje reisadvies. Dat betekent dat alle reizen die niet strikt noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld voor vakantie of familiebezoek, dringend worden afgeraden. Dat advies zou in ieder geval gelden tot en met 15 april, maar wordt nu dus met een maand verlengd.

Ingewijden meldden eerder al dat de huidige situatie met het coronavirus weinig ruimte biedt voor versoepelingen. Vergeleken met twee weken geleden, toen demissionair minister-president Mark Rutte zich nog voorzichtig optimistisch toonde over de meivakantie, ziet het er een stuk somberder uit. Het aantal dagelijkse besmettingen is flink opgelopen en ook de druk op de ziekenhuizen is toegenomen.

In veel populaire vakantielanden gaat het evenmin de goede kant op. De versoepelingen die België volgende maand had willen doorvoeren, zijn tot nader order uitgesteld. Ook Duitsland koerst af op een verlenging van de huidige lockdown. En Frankrijk nam vorige week in meerdere regio’s, waaronder de hoofdstad Parijs, zelfs extra maatregelen om het virus een halt toe te roepen.

De meivakantie loopt voor alle scholen van 1 tot en met 9 mei. Daarnaast hebben onderwijsinstellingen de mogelijkheid om hun leerlingen ook de week daarvoor of de week daarna vrij te geven.

EMA raadt het gebruik van ivermectine af tegen corona

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) raadt het gebruik van het middel ivermectine af voor de preventie of behandeling van Covid-19. Er is onvoldoende bewijs voor de werking van het geneesmiddel tegen het coronavirus, concludeert het EMA na de beoordeling van verschillende laboratoriumonderzoeken, observationele onderzoeken en klinische studies.

Ivermectine is een geneesmiddel dat gebruikt wordt tegen darmwormen, parasitaire mijten en luizen. Het wordt ook in de diergeneeskunde gebruikt. Sommigen beweren echter dat dit middel ook een prima geneesmiddel is voor coronapatiënten.

Volgens het EMA kan ivermectine het coronavirus wel tegengaan, maar pas bij veel hogere concentraties dan die zijn toegestaan. Vergiftiging bij gebruik ervan in hogere dan de goedgekeurde doses kan daarom niet worden uitgesloten.

„Elke extra maand zonder inkomsten betekent oplopende schulden”

Horecaondernemers reageren teleurgesteld op het nieuws dat versoepeling van de maatregelen voor de horeca er waarschijnlijk niet in zit. Ze zien de toekomst zwaar in. „Elke extra maand zonder inkomsten betekent ook oplopende schulden”, aldus de Rotterdamse horecaondernemer Herman Hell.

Horecaondernemers moeten er wéér aan geloven: er is geen perspectief op een datum wanneer de terrassen of zelfs de deuren weer open mogen. En dat is pijnlijk, ervaart ook horecaondernemer Hell die twaalf horecazaken heeft in Rotterdam en omgeving. „Dat de overheidssteun omhoog is gegaan helpt, daar ben ik blij mee. Maar de enige structurele oplossing is opengaan.” Hij verwacht dat hij minstens vijf jaar bezig zal zijn om alle schulden af te lossen.

„Britten willen vaccins uit Nederlandse fabriek delen met EU”

Het Verenigd Koninkrijk is bereid tot een compromis om te voorkomen dat de Europese Unie de export van vaccins naar het land blokkeert. De Britten staan open voor het delen van AstraZeneca-vaccins die worden geproduceerd in een fabriek in Leiden, bericht de krant The Times op basis van anonieme bronnen.

De Britse regering zou met zo’n gebaar willen voorkomen dat de EU besluit de vaccinexport naar het Verenigd Koninkrijk aan banden te leggen. Het ergert Brussel dat AstraZeneca tot dusver minder vaccins kon leveren dan eerder was afgesproken. Er is volgens ingewijden onder meer discussie ontstaan over de Nederlandse Halix-fabriek, die nog niet op de lijst staat van goedgekeurde leveranciers voor de Europese markt.

Door het uitblijven van die toestemming kunnen de AstraZeneca-vaccins uit die fabriek nog niet worden gebruikt in de EU. Farmaceut AstraZeneca verwacht volgens een intern document dat is ingezien door persbureau Reuters dat de EU op 25 maart groen licht geeft voor het gebruik van in Leiden geproduceerde middelen.

Forse stijging van het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen loopt hard op. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2193 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het hoogste aantal sinds 3 februari.

In het afgelopen etmaal steeg het totale aantal opgenomen coronapatiënten met 120, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is de grootste toename in een dag sinds 4 januari. Sinds afgelopen woensdag is het aantal opgenomen coronapatiënten met 201 gestegen.

Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1555 coronapatiënten, 93 meer dan op zondag en 110 meer dan op zaterdag. Op de intensive cares liggen 638 mensen met Covid-19. Dat aantal lag lange tijd tussen de 500 en 550, schommelde daarna even tussen de 550 en 600, en komt nu voor de derde dag op rij boven de 600 uit.

In het afgelopen etmaal zijn 217 coronapatiënten nieuw op een verpleegafdeling of intensive care beland. In de afgelopen week hebben de ziekenhuizen 1774 nieuwe coronapatiënten opgenomen, gemiddeld zo’n 253 per dag. Dat gemiddelde stijgt de laatste weken snel.

Kapot afsprakensysteem belemmert vaccinaties in Lombardije

De uitrol van het coronavaccinatieprogramma in Lombardije is ernstig belemmerd door problemen met het afsprakensysteem, schrijven Italiaanse media. Deze noordelijke regio is in Italië het zwaarst getroffen door de coronapandemie. Het aantal besmettingen blijft groot.

Zeker één vaccinatielocatie was afgelopen weekend vrijwel leeg, omdat mensen niet waren geïnformeerd over hun afspraak. Om verspilling van de klaargemaakte coronavaccins tegen te gaan, werden ouderen op het laatste moment telefonisch uitgenodigd. Een burgemeester bracht ouderen persoonlijk naar de priklocatie, meldt de krant La Repubblica.

De burgemeester van Crema, Stefania Bonaldi, spreekt van een „ramp”. Tegen de krant verklaart ze dat de vaccinatiecampagne al vanaf het begin niet goed loopt en dat de fout in het afsprakensysteem snel moet worden verholpen. De regionale gezondheidsminister Letizia Moratti beloofde „snelle en drastische beslissingen” te nemen.

DNB: herstel economie treedt later op door aanhoudende lockdown

Door de aanhoudende coronalockdown en de „hobbelige” vaccinatiecampagne treedt het economisch herstel van Nederland later op. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft zijn groeiraming voor dit jaar daarom verlaagd. Centralebankhoofd Klaas Knot vertrouwt er wel op dat er later alsnog krachtig herstel zal plaatsvinden en benadrukt daarnaast dat de economische impact van de coronacrisis tot nu toe eigenlijk is meegevallen.

Spanje hoopt dit jaar op enig herstel toerisme van pandemie
ANP-429430506.jpg
Duitse toeristen arriveren op Mallorca. beeld EPA, Cati Cladera

Spanje hoopt dat het toerisme naar het land dit jaar kan herstellen naar ongeveer de helft van het niveau van voor de coronapandemie. Dat zei de Spaanse minister voor Toerisme Reyes Maroto. Het Zuid-Europese land heeft daarbij de hoop gevestigd op coronapaspoorten die voor het zomerseizoen klaar moeten zijn.

In 2019 kwamen nog meer dan 80 miljoen buitenlandse toeristen naar Spanje. Maar als gevolg van de coronacrisis en de reisbeperkingen kelderde het aantal bezoekers in 2020 met ruim 80 procent tot 19 miljoen, het laagste niveau sinds 1969.

In 2019 was toerisme goed voor ongeveer 12 procent van de Spaanse economie en één op de acht arbeidsplaatsen in het land. Madrid vindt dat haast moeten worden gemaakt met een coronapaspoort. Reizigers kunnen die krijgen als ze zijn gevaccineerd tegen corona, recent negatief zijn getest of voldoende antistoffen tegen het virus hebben aangemaakt.

Amsterdam zet bouwprojecten in wacht vanwege coronacrisis
ANP-347416249.jpg
Bouwwerkzaamheden aan het IJ in Amsterdam in 2016. beeld ANP, Remko de Waal

Amsterdam zet voor komend jaar nog nieuw uit te voeren bouwprojecten in de wacht. Dit om kosten te besparen als gevolg van de coronacrisis. Het gaat om in totaal acht projecten in de groeigebieden Amstel III en ArenApoort in Zuidoost. Volgens een woordvoerster van wethouder Marieke van Doorninck gaat 90 procent van de bouwprojecten gewoon door, reageert ze na berichtgeving hierover bij BNR.

Door de coronacrisis moet Amsterdam „gemeentebreed” bezuinigen. „We moeten soms scherpe keuzes maken tussen wat er nu al kan worden ontwikkeld en wat even moet wachten”, aldus de woordvoerster. Volgens haar wordt er momenteel heel veel gebouwd en betekent het dus niet dat Amsterdam stopt met het uitvoeren van projecten.

Vorige week 5906 avondklokboetes en 49 illegale feesten beëindigd
ANP-428075182.jpg
beeld ANP, Bart Maat

De politie heeft vorige week 5906 boetes voor het overtreden van de avondklok uitgeschreven. De landelijke eenheid meldt dat het aantal ongeveer hetzelfde is als de week ervoor, toen deelde de politie 5837 boetes aan overtreders van de avondklok uit. Ook werden 49 illegale feesten beëindigd, vier minder dan de week ervoor.

Het aantal boetes voor het overtreden van het verbod op groepsvorming is gestegen. Twee weken geleden waren dat er 95, vorige week 159.

Het aantal waarschuwingen dat de politie uitdeelde aan mensen die de coronamaatregelen negeerden is ook vergelijkbaar met eerdere cijfers. Vorige week kregen 217 mensen een waarschuwing, de week ervoor 228.

Johnson wil exportverbod vaccins voorkomen en belt EU-leiders
ANP-429373444.jpg
Boris Johnson kreeg vorige week een AstraZeneca-vaccinatie. beeld AFP, Frank Augstein

De Britse premier Boris Johnson probeert te voorkomen dat de EU de export van coronavaccins naar zijn land aan banden legt. Hij belt ook de komende dagen met EU-leiders en zal naar verwachting proberen zijn collega’s over te halen zo’n voorstel met een veto te blokkeren, bericht de BBC.

De EU houdt later deze week een top waarop mogelijk een exportverbod van het vaccin van AstraZeneca aan de orde komt. Het ergert Brussel dat die farmaceut minder vaccins kan leveren dan eerder was afgesproken. Er is volgens ingewijden onder meer discussie ontstaan over de Halix-fabriek in Leiden, die nog niet op de lijst staat van goedgekeurde leveranciers voor de Europese markt.

Door het uitblijven van die toestemming kunnen de vaccins uit de Leidse fabriek nog niet worden gebruikt in de EU. AstraZeneca verwacht volgens een intern document dat is ingezien door persbureau Reuters dat de EU op 25 maart groen licht geeft voor het gebruik van in Leiden geproduceerde middelen. Het is onduidelijk hoeveel vaccins op dit moment liggen opgeslagen in de fabriek.

Johnson heeft volgens bronnen van de krant Financial Times al gebeld met een aantal regeringsleiders om een exportverbod te voorkomen. Het zou onder meer gaan om premier Mark Rutte en zijn Belgische collega Alexander De Croo. Ook de leiders van Frankrijk en Duitsland kunnen volgens bronnen waarschijnlijk een telefoontje verwachten in de aanloop naar de EU-top, die donderdag begint.

Staatssecretaris Keijzer positief getest op corona
ANP-428286060.jpg
Staatssecretaris Mona Keijzer ondergaat een coronatest bij een proefevenement van Fieldlab, in februari. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken is positief getest op corona. „Geen zorgen, ik voel me goed”, laat ze maandag op Twitter weten.

„Uiteraard zit ik in thuisisolatie en doe ik dus de komende tijd mijn werk via de digitale weg”, aldus Keijzer.

Kwart rokers is meer gaan roken door coronacrisis
andres-siimon-ryBnRg4c3L0-unsplash.jpg
beeld Unsplash

Bijna een kwart van de rokers is door de coronacrisis meer gaan roken. Tijdens de eerste golf deden ze dat vooral uit verveling, maar nu speelt stress een belangrijke rol, blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut.

„Voor de coronacrisis rookte ik alleen op feestjes, maar nu rook ik dagelijks. Ik ervaar meer spanning nu ik thuis de kinderen les moet geven, de jongste niet meer naar de opvang kan en ook mijn man thuis werkt”, zegt een van de ondervraagden. „Ik ervaar meer spanning omdat ik weinig tot geen mensen meer ontmoet. Ik mis hierdoor positieve impulsen die gesprekjes vaak brengen. Ik ontsnap dan aan het hier en nu door een sigaret te roken”, zegt een ander.

Volgens de onderzoekers heeft ruim de helft van de rokers last van stress. Toch lukt het een kleine groep (16 procent) om minder te gaan roken.

Uit eerder onderzoek blijkt dat het percentage rokers in Nederland is gedaald. Zo gaf vorig jaar 20 procent van de volwassenen aan weleens te roken, tegen 22 procent in 2019. „Dat is goed nieuws. Er is een groep waarbij het stoppen lukt, ook tijdens corona”, aldus het Trimbos.

Coronavaccin AstraZeneca voor 79 procent effectief in studie VS
ANP-428832355.jpg
beeld EPA, Sean Gallup

Het coronavaccin van AstraZeneca is volgens een studie in de Verenigde Staten voor 79 procent effectief. De farmaceut publiceerde maandag de eerste resultaten van het onderzoek waar zo’n 30.000 vrijwilligers aan meededen. Het middel was volgens die gegevens 100 procent effectief bij het voorkomen van ziekenhuisopnames en sterfgevallen.

Slowaakse premier biedt ontslag aan vanwege regeringscrisis
ANP-428359759.jpg
beeld AFP, Bartosz Siedlik

De Slowaakse premier Igor Matovic heeft ermee ingestemd onder bepaalde voorwaarden af te treden. Met zijn ontslag hoopt hij een einde te maken aan een conflict in de regeringscoalitie over vaccins. Ruim een week geleden stapte minister Marek Krajci van Volksgezondheid al om dezelfde reden op.

Matovic is bereid zijn premierschap op te geven en in de toekomst alleen als minister aan te blijven, meldde persbureau TASR. Wel stelt hij als voorwaarde dat minister van Economie Richard Sulik en minister van Justitie Maria Kolikova, die namens twee van vier coalitiepartijen in de regering zitten, ook vertrekken. „We achten het absoluut noodzakelijk dat Richard Sulik de regering verlaat om vrede in het kabinet te brengen”, zei Matovic namens zijn partij Olano.

De coalitie kwam onder druk te staan toen de regering van Matovic zonder overleg een partij van het Russische coronavaccin Spoetnik-V bestelde. Dat middel is in de EU nog niet goedgekeurd en de coalitiepartners van Matovic hadden die goedkeuring liever willen afwachten.

De ziekenhuizen in Slowakije staan zwaar onder druk, terwijl relatief veel inwoners overlijden aan Covid-19. Ook het zwaar getroffen buurland Tsjechië heeft een bestelling geplaatst in Moskou. In bijvoorbeeld Hongarije en Servië is Spoetnik-V al in gebruik.

Nieuw-Zeeland onthult op 6 april datum reisbubbel met Australië
ANP-428889884.jpg
beeld AFP, Marty Melville

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern maakt 6 april de datum bekend waarop het quarantainevrij reizen met Australië begint. „We hebben nog geen datum voor u”, zei Ardern maandag op een persconferentie.

Nieuw-Zeeland heeft de grenzen sinds 19 maart 2020 gesloten voor iedereen, behalve voor burgers en inwoners. Sindsdien moeten reizigers bij aankomst in
Nieuw-Zeeland nog twee weken in quarantaine. De meeste reizigers in Nieuw-Zeeland komen uit Australië.

Volgens de premier is meer tijd nodig om het definitieve kader van de reisbubbel op te zetten en afspraken te maken over zaken zoals het traceren van contacten en hoe moet worden omgesprongen de quarantainefaciliteiten.

Oefensite voor kinderen die in coronatijd verkeersexamen doen
ANP-374651573.jpg
Leerlingen van basisschool de Westerschool tijdens het praktisch verkeersexamen. Het examen bestaat uit een theorie- en een praktijkdeel en is een initiatief van Veilig Verkeer Nederland. beeld ANP, Koen van Weel

Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft speciaal voor alle kinderen van groep 7 en hun ouders een oefensite samengesteld om het verkeersexamen thuis voor te bereiden. Dit kan met oefenexamens en een examenquiz. Het VVN Theoretisch Verkeersexamen is op 29, 30 en 31 maart.

VVN roept kinderen van groep 7 en hun ouders op om het theoretisch verkeersexamen te oefenen om in de verkeersexamen-week goed voor de dag te komen.
In 2020 was er door de coronacrisis een grote omslag naar thuisonderwijs en werden de oefenexamens 424.186 keer gemaakt.

Er zijn drie oefenexamens beschikbaar. Ook kunnen de kinderen met hun ouders samen een verkeersexamen-quiz doen. Tijdens het oefenen komen op een speelse manier allerlei handige tips aan de orde, aldus VVN. Abstracte begrippen voor kinderen zoals voorrang worden met behulp van tekeningen en filmpjes verduidelijkt zodat kinderen weten wat ze moeten doen wanneer ze de borden tegenkomen.

Ook praktische en herkenbare onderwerpen zoals oversteken, grote voertuigen in het verkeer en het meenemen van bagage op de fiets komen aan de orde.

Merkel wil lockdown voortzetten in april
ANP-429372296.jpg
beeld EPA, Filip Singer

Het is nog te vroeg om de maatregelen tegen het coronavirus in Duitsland te versoepelen, vindt bondskanselier Angela Merkel. Bij vorig overleg met de leiders van de deelstaten werd de lockdown verlengd tot 28 maart, met versoepelingen in het vooruitzicht als het aantal besmettingen zou dalen. Maandagmiddag volgt nieuw beraad, waarbij Merkels inzet is de maatregelen te verlengen tot een nader te bepalen datum in april, melden Duitse media.

Minister Jens Spahn van Volksgezondheid zei vrijdag dat de vaccinatiecampagne de derde besmettingsgolf niet kan voorkomen. In een document ter voorbereiding op het overleg van maandag staat dat de hoge infectiegraad wordt versneld door virusvarianten.

Volgens cijfers van het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, zijn gemiddeld meer dan honderd mensen per 100.000 besmet.
Afgesproken is dat boven die drempel een noodrem op versoepelingen in werking treedt, om te voorkomen dat de ziekenhuizen in de problemen komen. Dat zou betekenen dat sommige winkels hun deuren moeten sluiten.

Vanwege de zorgwekkende cijfers wordt overwogen iedereen die het land binnenkomt te verplichten in quarantaine te gaan en een coronatest te laten afnemen.
Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die terugkeren uit vakantieoorden als Mallorca, dat in Duitsland niet langer te boek staat als risicogebied. Er was eerder al kritiek op het besluit dergelijke vakantiereizen weer toe te laten, terwijl de kans bestaat dat daardoor risicovolle virusmutaties het land binnenkomen.

Verder liggen strengere voorschriften voor bedrijven op tafel. Ondernemingen die werknemers niet de mogelijkheid geven thuis te werken, zouden hun personeel wekelijks twee coronasneltesten moeten leveren.

Veel Duitsers staan te springen om herstel van hun vrijheden en de deelstaten liggen doorgaans meer op die koers dan de centrale overheid in Berlijn. Het vorige overleg tussen Merkel en de deelstaatpremiers duurde veel langer dan gepland vanwege onenigheid over de voorwaarden voor versoepeling.

Rechter Israël: gemeente mag vaccinatie of test eisen van leraar
ANP-428906275.jpg
Een bezoeker van een evenement laat haar groene kaart zien; een bewijs van vaccinatie, waarmee ze toegang heeft tot evenementen. beeld AFP, Jack Guez

Israëlische gemeenten mogen van leerkrachten eisen dat ze zich laten vaccineren tegen het coronavirus óf een negatieve coronatest laten zien voordat ze op school verschijnen. De rechtbank in Tel Aviv heeft bezwaren daartegen van een klassenassistent afgewezen. Ze was het er niet mee eens dat ze iedere week een coronatest moest doen, of zich moest laten inenten, om voor de klas te mogen staan.

De rechter vindt dat het recht op leven en gezondheid van de leerlingen, ouders en medewerkers van de school in dit geval zwaarder weegt dan de belangen van de vrouw. Tegelijkertijd roept de rechtbank de politiek wel op wetgeving op te stellen die „duidelijkheid en eenduidigheid” verschaft.

In Israël gaat het hard met de vaccinaties. In drie maanden tijd hebben al ruim 5 miljoen van de 9,3 miljoen inwoners een vaccinatie gekregen. De grote meerderheid van deze mensen is al twee keer geprikt met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech en daarmee maximaal beschermd tegen het virus. Israël heeft een speciaal contract met Pfizer, waarin onder meer is afgesproken dat de fabrikant de beschikking krijgt over een grote hoeveelheid onderzoeksgegevens. In ruil daarvoor zijn in relatief korte tijd miljoenen doses vaccin geleverd aan het land.

Sommige mensen maken zich zorgen over een tweedeling in de samenleving. Wie zich heeft laten vaccineren, krijgt een zogeheten groene pas, die toegang geeft tot bijvoorbeeld horeca of sportfaciliteiten. Een negatieve test geeft die toegang ook, maar niet langer dan 72 uur.

Veel zelfstandigen maakten minder uren in crisisjaar 2020

Een steeds grotere groep zelfstandige ondernemers zit verlegen om werk. Het aantal fulltime werkende zelfstandigen neemt af en tegelijk zegt een groeiende groep meer uren te willen maken. Deze ontwikkeling is aan de gang sinds de eerste lockdown in het voorjaar van 2020, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In het afgelopen jaar kwamen er meer zelfstandigen bij, maar zij draaien wel minder uren. In het laatste kwartaal van het vorige jaar werkten 895.000 zelfstandigen voltijds, 44.000 minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.

De groep die minder dan twintig uur per week aan het werk was, nam juist met 49.000 toe. Veel van deze zelfstandige deeltijders zouden graag meer willen werken. In het tweede tot en met het vierde kwartaal van 2020 - die werden getekend door de coronacrisis - wilde ongeveer een derde van deze deeltijdwerkende zelfstandigen meer uren maken. In dezelfde periode een jaar eerder was dat nog een kwart. Bij zelfstandigen die 20 tot 35 uur werkten in de week was een vergelijkbare ontwikkeling te zien.

Het zijn opvallend vaak zelfstandigen met een creatief of taalkundig beroep die meer willen werken. Onder hun lotgenoten zijn ook veel mensen met een bedrijfseconomisch en administratief, technisch, dienstverlenend of commercieel beroep.

Nieuw liveblog

De redactie heeft een nieuw liveblog gestart. Lees het blog van zaterdag hier terug.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer