CBS nuanceert bericht over visserij en zeeleven

Het CBS nuanceert donderdag zijn kritiek op de visserij. Foto: archiefopname van een Nederlandse Noordzeekotter op weg naar de haven van IJmuiden. beeld ANP, Koen Suyk

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt met een herziene versie van zijn publicatie van maandag, waarin de visserij met de boomkor als een van de hoofdoorzaken werd aangewezen van de achteruitgang van de biodiversiteit in de Noordzee. „We zijn te stellig geweest in het leggen van oorzakelijke verbanden. Dat gaan we in ons nieuwe bericht nuanceren”, zegt woordvoerder Cor Pierik.

De herziene publicatie volgt op openlijke kritiek van Wageningen Marine Research, het Nederlandse instituut voor onderzoek van de zee. Volgens onderzoeker Ingrid Tulp heeft het CBS samen met het Wereld Natuur Fonds (WNF) in het Living Planet Report op een „simplistische” manier conclusies getrokken uit gegevens die door WMR zijn verzameld. Aan de trends in de monitoring van diersoorten zouden CBS en WNF „klakkeloos” oorzaken hebben opgehangen.

DSC07426_webWetenschappers ruziën over biodiversiteit Noordzee

De onenigheid tussen de wetenschappers was voor de visserijwoordvoerders van CDA, ChristenUnie en SGP reden om Kamervragen te stellen aan de ministers van Economische Zaken en Landbouw. Zij hebben dat woensdag via Twitter laten weten. Hun vragen waren donderdagmiddag echter nog niet bij de openbare stukken van de Tweede Kamer in te zien.

Eerder hebben de Kamerleden Futselaar (SP) en De Groot (D66) ook vragen gesteld aan minister Schouten van Landbouw. Zij willen onder meer weten wat de minister gaat doen om de achteruitgang van het aantal dieren in de Noordzee een halt toe te roepen. Futselaar vraagt Schouten ook om, als zij het oordeel van het CBS onderschrijft, de boomkorvisserij verder terug te dringen dan wel te verbieden.

CBS-woordvoerder Pierik kon donderdag rond het middaguur nog niet verder ingaan op de inhoud van de nieuwe CBS-publicatie. Wel zegt hij dat er meer verwijzingen naar de achterliggende cijfers in zullen staan. Het CBS stemt de herziene versie af met WMR. Of er ook met het WNF wordt overleg, was Pierik niet bekend. Het WNF liet donderdagmorgen op zijn website nog weten „voor de volle 100 procent” achter de conclusies van het CBS te staan maar „het wetenschappelijke debat toe te juichen.”

Veel minder leven in Noordzee door sleepnetten