Dossier Verzoening

Verzoening

Val en verzoening staan onder koepel van het genadeverbond
20 maart 1999„Is verzoening het herstel van de verbroken relatie in het paradijs? Dan wordt genade een hulpwoord,” zei dr. Reeling Brouwer gisteravond. Prof. Graafland ging met hem de discussie aan.

Om het hart van het Evangelie
31 december 1998Aanvallen op de klassieke verzoeningsleer hebben een bezinning op gang gebracht, waaruit publicaties voortkwamen die het bestuderen waard zijn. Zo bijvoorbeeld het boek “Om het hart van het evangelie; Een boek voor de gemeente over verzoening.”

„Verzoeningsleer is taal van liefde”
9 november 1998„Verzoening naar de Schriften is verrijkend en ver reikend! Verzoeningsleer is taal van de liefde!”, aldus ds. Koeman tijdens de jaarlijks toogdag van de Bond van Nederlands Hervormde Mannenverenigingen over het thema “Verzoening”.

Prof. Hofman: 'Den Heyer' is al 200 jaar oud
13 oktober 1998Het is maar de vraag of Den Heyers opvatting van verzoening eerlijk én wetenschappelijk is. Zijn visie straalt een verlichtingsdenken uit, dat al 200 jaar oud is, aldus prof. Hofman uit Apeldoorn.

„Verzoening is hét middelpunt”
1 oktober 1998„De verzoening door Jezus' lijden en sterven is hét middelpunt van de wereld”, zei prof. Van Bruggen tijdens de Schooldag van de Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) in Kampen.

Meer dan ooit gefascineerd door Paulus
29 september 1998 Hij begon zijn boek met een stuk verlegenheid. „Wat heb ik toe te voegen aan de stroom studies over Paulus”. Toch ligt vanaf vandaag een boek van dik driehonderd bladzijden in de winkel. Prof. dr. C. J. den Heyer probeert daarmee sympathie te wekken voor „een fascinerende man, die steeds op zoek was”. In het boek staan sommige christelijke dogma's ter discussie. „Maar toch blijft het perspectief van Paulus de moeite van het overwegen waard”.

„Orthodoxen verdedigen amper Anselmus' verzoeningsleer”
11 mei 1998 In allerlei replieken die vanuit orthodoxe hoek tegen prof. Den Heyer zijn geleverd, wordt de klassieke verzoeningsleer niet verdedigd. Dat is dr. Van den Brink opgevallen. Het juridische aspect van de verzoening, de zondagen 4 tot en met 6 van de Heidelbergse Catechismus, en ook de leer van Anselmus blijven onderbelicht.

Den Heyer: Bijbeltekst heeft niet het laatste woord
21 april 1998 – In het theologisch debat hebben „niet de bijbelteksten maar de vooronderstellingen waarmee de Bijbel wordt gelezen het laatste woord”, schrijft prof. Den Heyer in de zevende druk van zijn boek “Verzoening; Bijbelse notities bij een omstreden thema”.

Het offer is zowel eis als gave
10 april 1998 – Twee dingen zijn in de Schrift heel opvallend: in de eerste plaats dat de verzoening blijkbaar niet van de méns, maar van Gód uitgaat en in de tweede plaats dat het bloed onmisbaar is bij de verzoening. Een andere weg dan het storten van het bloed is er volgens de Schrift niet om de ontzettende werkelijkheid van de zonden te verzoenen. We mogen het zo zeggen dat het bloedige offer eis van God is en tegelijkertijd gave van God, schrijft ds. A. Moerkerken.

Verzoening de eeuwen door
7 t/m 11 april 1998 – De leer van de verzoening is altijd bestreden. Maar ook hartelijk beleden. Aan het eind van de twintigste eeuw staat het hart van het christelijk geloof opnieuw ter discussie. In een vijftal artikelen wordt stilgestaan bij de vraag hoe in het verleden over de verzoening is nagedacht en welke betekenis dit heeft voor de actualiteit.
Een plaatsbekledende borgtocht
19 februari 1998 – „Wie de borgtocht van de Middelaar uit het oog verliest, zal Zijn lijden, sterven en begrafenis niet recht verstaan. Christus' lijden was geen lot, maar maakte deel uit van de weg, die Hij wist en die Hij wilde gaan. Hij wilde plaatsbekledend buigen onder Gods vervloeking van de zonde”. Ds. L. H. Oosten, hervormd predikant te Sint Anthoniepolder, vat Christus' lijden en sterven zo samen: „God gaf alles wat Hij kon geven om de zonden te kunnen vergeven”.

De Schrift bewijst, maar hoeft niet bewezen
14 februari 1998 – Wie uit is op het behoud van professor C. J. den Heyer, zal hem niet overtuigen door hem conservatieve schriftkritische methoden voor te houden, of door hem op lacunes en inconsequenties binnen zijn theorievorming te wijzen. Bezinning op de verzoening heeft geen zin zolang men niet doordringt tot het eigenlijke probleem. De ontkenning van Christus' verzoenend offer is slechts een symptoom van een verkeerde omgang met Gods spreken, schrijft dr. Zuiddam in een opiniërend artikel.

De gedachten achter de Open Brief
31 januari 1998 – De Hervormde Kerk zou verzoening weer tot een zaak van bezinning moeten maken. Om dit te stimuleren stelde het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond een Open Brief op. Het document stelt indringende vragen aan de kerk, maar de bond wil ook naar zichzelf wijzen. Leven we nog echt uit de verzoening? vraagt dr.ir. J. van der Graaf zich af. „Of zijn ook wij zo zachtjes aan afgegleden?”
„Evangelie zonder boodschap van verzoening is geen evangelie”
22 januari 1998 – „Het evangelie zonder de boodschap van de verzoening is geen evangelie. Wat overblijft zou het niet waard zijn verkondigd te worden”. De uitspraak staat in het boek ”Het evangelie van de verzoening” van prof. Baarlink. De auteur reageert hiermee op prof. Den Heyer.
De vernedering van het Evangelie
19 december 1997 – De godheid van de Zaligmaker krijgt bij christenen vaak meer nadruk dan Zijn mensheid. Zijn goddelijke natuur heeft Hem ondersteund in het lijden en Hem uitgetild boven de dood. Gevaar is wel dat aan de ware menselijke natuur tekort wordt gedaan, meent drs. W. van Vlastuin. In dit artikel gaat hij na wat Christus' menselijke natuur te zeggen heeft.

De betekenis van het kruis van Christus
19 september 1997 – „Het lijden van Christus openbaart niet alleen de diepte van onze verdorvenheid, maar ook de grootheid van Gods liefde”, schrijft de anglicaan John Stott. In ”Het Kruis van Christus” zet hij op heldere wijze de betekenis van het kruis uiteen.

”Verzoening” van Den Heyer zaait twijfel
24 april 1997 – Prof. Den Heyer gebruikt het wetenschappelijk-kritische schriftonderzoek om de traditionele kerkleer aangaande de verzoening door Christus te bestrijden, schrijft prof. Graafland in zijn recensie van het boek “Verzoening, bijbelse notities bij een omstreden thema” van prof. C. J. den Heyer.