Dossier Verzoening 1 oktober 1998

Prof. Van Bruggen spreekt tijdens Schooldag vrijgemaakten

„Verzoening is hét middelpunt”

Van een medewerker
KAMPEN – „De verzoening door Jezus' lijden en sterven is hét middelpunt van de wereld”. Dit zei gisteren prof. dr. J. van Bruggen op de Schooldag van de Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) in Kampen. In verschillende kerkgebouwen spraken docenten over het thema “De Verzoendag voorbij?”. Dit jaar viel de Schooldag op de joodse Grote Verzoendag.

Prof. Van Bruggen, hoogleraar Nieuwe Testament, legde in een volle Broederkerk uit dat eeuwenlang het „raamwerk” van de Heidelberger Catechismus als leidraad voor theologie en prediking diende. Dat betekende dat er eerst een afdoende antwoord over de verzoening met God moest komen, voordat geloof, wet en gebed ter sprake konden komen.

Wie niet de verzoening maar het Koninkrijk Gods als „hét spannende thema” van het Evangelie ziet, valt volgens hem in de ouderwetse, voor-barthiaanse negentiende-eeuwse vrijzinnigheid terug. In zijn toespraak, getiteld “Verzoendag en hemelrijk”, wees de nieuwtestamenticus op het valse dilemma: „Er mag nooit een wig gedreven worden tussen het hemelrijk en de grote verzoendag op Golgotha”.

Weliswaar ligt in het eerste optreden van Christus op aarde meer nadruk op het Koninkrijk Gods, maar gaandeweg komen de uitdrukkelijke aankondigingen van het lijden, sterven en de „geplande opstanding” meer centraal te staan. De verzoening door het kruis blijkt echt het enige middel om het hemelrijk op een aarde vol zondaren te vestigen. Wel bestaat volgens dr. Van Bruggen het gevaar van „versmalling” als wij van de weeromstuit alleen over individuele verzoening spreken. De gereformeerde belijdenissen zijn „breder”, want daar is overal de echo van het weidse perspectief van een kosmische verlossing te horen, aldus de hoogleraar.

Zondebok
Docent ethiek drs. A. L. Th. Bruijne sprak over het thema “Verzoenen of afzoenen”. Hij benadrukte dat alleen Gods stijl van verzoenen in de gebroken intermenselijke verhoudingen verzoening kan bewerkstelligen. God Zelf heeft Golgotha gegeven. Wie beseft wat deze kus van God betekent, heeft het goedkope “afzoenen” wel afgeleerd, waarbij het kwaad voortdurend blijft circuleren.

In een van de kerken was voor de vrijgemaakte jongeren een speciaal jeugdprogramma, onder andere met cabaret. Onder leiding van een combo werden uit de eigen bundel “Evangelisatie en Recreatie” vele liederen gezongen. In zijn toespraak, getiteld “Vrijuit – jij ook?!”, legde docent missiologie en evangelistiek drs. C. J. Haak een verbinding tussen verzoening en zending. Aan de hand van het verhaal over Winnie Mandela voor de Zuid-Afrikaanse Waarheidscommissie illustreerde drs. Haak dat “iets weer goed maken” letterlijk een „bovenmenselijke inspanning” vergt. Hiertegenover stelde drs. Haak de „ongekende” weg van het Evangelie.

Nieuw logo
Op deze dag werd het nieuwe logo van de Thologische Universiteit onthuld. „De koers blijft gelijk, maar toch hadden we behoefte aan een aanpassing van de huisstijl voor deze tijd”. Het nieuwe beeldmerk laat een geopende Bijbel zien, samen met de Alpha en Omega.

In de Bovenkerk werd aan rector prof. dr. C. J. de Ruijter de gedenkbundel aangeboden ter gedachtenis aan de bekende vrijgemaakte hoogleraar S. Greijdanus, die vijftig jaar geleden overleed.