Recept: Groentechips
In de kookwinkel hadden ze er nog zo voor gewaarschuwd: het mes is vlijmscherp. Voor je het weet snijd je jezelf in je vingers. Gebruik vooral het hulpstuk (een soort nagelborstel met kunststof pinnetjes) om dat te voorkomen. Ik dacht dat dat voor het in flinterdunne plakjes snijden van een kloeke winterwortel niet nodig was. Maar helaas…
Recent is mijn collectie keukenattributen uitgebreid met een mandoline. Dat is een soort schaaf met een aantal hulpstukken waarmee je razendsnel rode kool in sliertjes, courgette in linten en wortel in reepjes verdeelt. Gewoon met de hand.
Met mijn verjaardag in aantocht ging ik op pad voor eerlijk advies. Ik dacht behoefte te hebben aan een blender. Maar voor apparaten in de keuken geldt dat je er snel te veel van hebt. Lees: dat ze ongebruikt in een kast belanden. Een staande mixer heb ik al, mét een opzetstuk om vlees, groenten of noten fijn te malen. En mijn veelgebruikte staafmixer heeft als extra een hakmolentje voor bijvoorbeeld pesto. De conclusie was dat een blender niet veel toe zou voegen. Misschien was een mandoline een beter idee. En zo geschiedde. Met zo’n hulpmiddel is zelf van wintergroenten chips maken een peulenschil. Ik bakte ze in een heteluchtoven. In een Airfryer lukt het vast ook – maar die heb ik (ook) niet.