ConsumentRecept
Pissaladière voor het zomergevoel

Het zomergevoel komt traag op gang dit jaar. De tuintafel staat al maanden buiten, maar hij is nog maar zelden gedekt voor een maaltijd. En zomerse gerechten –bijvoorbeeld maaltijdsalades– heb ik ook nog maar weinig gemaakt, zo realiseerde ik me op de langste dag van het jaar.

Geertje Bikker-Otten
beeld Geertje Bikker-Otten
beeld Geertje Bikker-Otten

Hoog tijd voor een kleine inhaalslag. Ik had opeens trek in pissaladière, een Provençaalse hartige taart met gekaramelliseerde uien en ansjovis. En zwarte olijven. Deze plaattaart kan eventueel koud of lauwwarm worden gegeten, maar op een kille dag smaakt hij heet het heerlijkst. Eet er bijvoorbeeld een gevulde salade bij. Of serveer deze pissaladière als voor- of lunchgerecht.

beeld Geertje Bikker-Otten

Ik maakte de bodem zelf, uit gemakzucht en omdat het lekker(der) is. Je kunt er kant-en-klaar pizzadeeg voor gebruiken, of bladerdeeg uit de vriezer, maar dat moet je dan maar net op voorraad hebben. Het was zo’n dag waarop het pijpenstelen regende en bleef regenen, wat een extra gang naar de supermarkt niet echt aanlokkelijk maakte. Bloem had ik nog wel. Voor de overige benodigdheden hoefde ik ook niet de deur uit. De keuze was dus snel gemaakt: ik kneedde zelf deeg en stelde het boodschappen doen uit tot een droog moment. Maar wie daar geen zin in heeft of geen gat in ziet kan gerust kant-en-klaar deeg gebruiken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
RDMagazine
Recept

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer