Kidneybonen en merguezworst in pittige tomatensaus
Het bonenseizoen is begonnen. Mijn eigen bonenseizoen. En dan bedoel ik niet eens de tijd van verse tuinbonen en sperzieboontjes. Dat ook. Maar sinds het boek ”Briljante bonen” van Bloeme Burema hier ligt, heb ik zin om met álle bonen aan de slag te gaan.
Klassiekers als chili con carne en bruinebonensoep vind je niet in het boek ”Briljante bonen” (uitg. Carrera, 190 blz.; € 30). Bloeme Burema –ze is kok– wil in haar eerste kookboek moderne gerechten neerzetten met bonen in de hoofdrol. Dat is gelukt. Het boek heeft sowieso een frisse uitstraling door de strakke lay-out met schreefloze letter en de recepttekstjes in overzichtelijke smalle kolommen. Maar dat moderne zit ’m ook in de receptuur. Burema kookt boterbonen met ’nduja, een pittige smeerbare Italiaanse worst die een paar jaar geleden ineens opdook in culinair Nederland. Eroverheen gaat een hot honeysaus, van honing en chilipeper. Ze maakt risotto met saffraan en kikkererwten en bakt bitterballen van borlottibonen. Maar ook staan er gebrande snijbonen met zure room en harissa op het menu of –toch iets traditioneler– haricots verts met mosterd en walnoten.
Er valt genoeg te kiezen. Gedroogde boon of verse boon, maar ook: zonder vlees of met vlees. Want al kunnen peulvruchten vaak prima zónder, de smaak van –bijvoorbeeld– gekruide worstjes past ook heel goed bij de boon.