Buitenland

pkk

Turkije voert vergeldingsaanvallen uit op PKK-doelen in Irak

Turkije heeft tientallen luchtaanvallen uitgevoerd in Noord-Irak, meldt het Turkse ministerie van Defensie. Bij die aanvallen werden twintig doelen van de Koerdische Arbeiderspartij PKK vernietigd, waaronder bunkers en opslagplaatsen.

Buitenland

Populistische Smer-SD wint verkiezingen Slowakije

De populistische Smer-SD heeft de parlementsverkiezingen in Slowakije gewonnen. Na het tellen van de stemmen in ruim 99 procent van de kiesdistricten staat de partij van voormalig premier Robert Fico op 23,3 procent. De liberale partij Progressief Slowakije (PS), die zaterdag in meerdere exitpolls nog werd aangewezen als winnaar, staat op 17 procent en HLAS is goed voor ongeveer 15 procent.

Buitenland

Kai-Olaf Lang: Overtuig burger van belang steun aan Oekraïne

Hoe langer de oorlog tussen Rusland en Oekraïne duurt, des te kritischer de bondgenoten van Kyiv zich opstellen. „Het enthousiasme is voorbij.” Een vraaggesprek met Kai-Olaf Lang, Oost-Europaspecialist van de Duitse stichting Wissenschaft und Politik.

Nagorno-Karabach

Slechts een derde Armeniërs woont in eigen land

Armenië is door de eeuwen heen een speelbal in geopolitieke krachtmetingen geweest. Met als meest recente dieptepunt het conflict in Nagorno-Karabach. Anno 2023 woont nog amper een derde van de Armeniërs in eigen land.

Buitenland

Pro-Russische retoriek scoort in Slowakije

Bij de verkiezingen zaterdag in Slowakije zijn de ogen gericht op de sociaaldemocraat Robert Fico. Met pro-Russische retoriek maakt hij punten in de peilingen. Het Kremlin kan zich in de handen wrijven.

Politiek

Binnenland

BIJ1 doet met onbekende Edson Olf mee aan verkiezingen

Zonder boegbeeld Sylvana Simons doet BIJ1 op 22 november toch een gooi naar een of meer zetels in de Tweede Kamer. Op een partijcongres in Den Haag, dat zich vrijwel geheel achter gesloten deuren afspeelde, besloten de leden met ruime meerderheid om mee te doen. Slechts dertien leden stemde tegen.

Politiek

ChristenUnie soms links, soms conservatief

De ChristenUnie stelt deze zaterdag het verkiezingsprogramma vast. Hoe gaat het intern met de partij? Een analyse aan de hand van drie trefwoorden: koers, kakofonie en kandidaatstelling.

Partijcongres CU

CU-congres stemt tegen aanpassing kieslijst, Van der Graaf houdt negende plek

Op het partijcongres van de ChristenUnie is zaterdag de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen ongewijzigd vastgesteld. Honderden leden wilden zittend Kamerlid Stieneke van der Graaf hoger op de lijst krijgen, maar een voorstel daartoe werd verworpen.

Politiek

Bikker: Stop met morrelen aan vrijheid van onderwijs

Stop met morrelen aan de vrijheid van onderwijs. Die oproep deed partijleider Mirjam Bikker zaterdag op het verkiezingscongres van de ChristenUnie aan zowel “de liberale vrienden” als “de vrienden aan de linkerzijde”.

Partijpolitiek

Partijleden hebben veel inspraak, maar gebruiken die vaak niet

In de meeste politieke partijen hebben leden de afgelopen twintig jaar meer inspraak gekregen. Maar ze maken hier lang niet altijd effectief gebruik van, ziet de in partijpolitiek gespecialiseerde hoogleraar Gerrit Voerman van de Rijksuniversiteit Groningen.

Partnercontent

“Bij Van Ree kwam ik in een warm bad”

Wie accountancy wil studeren en tegelijk actief praktijkervaring wil opdoen, is bij Van Ree Accountants aan het juiste adres. “Van Ree heeft al heel wat duale studenten in de teams opgenomen. Ik begrijp dat: de sfeer onder collega’s is geweldig en de combi van werken en leren is inspirerend,” zegt Mirthe van Dieren.