Lopen op een vuilstort in de Volgermeerpolder
De Volgermeerpolder: een oer-Hollands gebied van water en riet, waar vogels het hoogste lied zingen. Maar onder het oppervlak, onder een dikke laag folie, ligt een berg huishoudelijk én chemisch afval.
De wandeling ”Rondje Broek en Volgermeer” begint bij parkeerplaats Moerland, in een doorsneewoonwijk in het Noord-Hollandse Broek in Waterland. Maar binnen 100 meter biedt de wandeling al veel moois. Via het Dokterspad staat de wandelaar binnen de kortste keren op het Havenrak, dat een prachtig uitzicht geeft over het water. Rechts de torenspits van de hervormde kerk, achter je monumentale houten huizen.
De pijltjes die de route aangeven, springen niet altijd direct in het oog. Om de wandeling te lopen zonder verkeerde afslagen te nemen, is het aan te raden de kaart bij de hand te houden.
De wandeling gaat linksaf, door een mooi deel van het dorpje met krap 3000 inwoners. Toeristen weten Broek in Waterland te vinden, blijkt uit de vele Aziaten en Amerikanen die op huurfietsen door het centrum rijden.
Onder de N247 door, die het dorp in tweeën splitst, gaat het over een wit ophaalbruggetje naar Broek in Waterland-Zuid. Het ijscafé op het hoekje is een gezellige pleisterplaats. Aan het einde van de bebouwing buigt de route naar links, over een fietspad om het dorp heen. De berm kleurt geel van het raapzaad, de wolken steken af tegen de helderblauwe lucht, uit het groene gras steken de koppen van grijze duiven.
Hier begint het gedeelte door de Volgermeerpolder, op slechts een paar kilometer ten noorden van Amsterdam. Tot 1980 werd hier het afval van de hoofdstedelingen gestort. Ook bleek bestrijdingsmiddelenproducent Philips Duphar er jarenlang chemisch afval te hebben gedumpt. Het gebied was het grootste vervuilde terrein van Nederland.
Omdat de giftige stoffen vastlagen in de veenbodem en zich niet verspreidden, was het niet nodig ze te verwijderen, beslisten de autoriteiten. In plaats daarvan legden ze een dikke laag folie over het vervuilde veen. Daarbovenop werd een nieuw, nat natuurgebied ontwikkeld. In 2011 waren de werkzaamheden gereed en ging de Volgermeerpolder open voor publiek.
Vandaag de dag bruist het gebied van leven. Ganzen vliegen luid gakkend over, rietzangers zingen het hoogste lied vanuit de wuivende stengels. De bruine kiekendief schijnt jaarrond aanwezig te zijn, al laat die zich tijdens deze wandeling niet zien.
Officieel voert de route over hetzelfde fietspad terug naar het beginpunt. Wie wat afwisseling zoekt, kan bij wandelknooppunt 66 rechtsaf slaan, via een brede balk het slootje over. Deze optie leidt de wandelaar door de weilanden en via het waterrijke Broek-Zuid terug naar Broek-Noord.