Rabarbercompote met meringue
Het seizoen voor rabarber loopt binnenkort op zijn eind, de aardbeientijd begint net op stoom te komen. Een mooi moment om de contrasterende smaak van beide te combineren in een zomerse compote, ofwel moes.
Ik typte bijna: beide soorten fruit. Maar rabarber is eerder een groente dan een vrucht. Enorm zuur van zichzelf, dat ook. Zoals rijpe aardbeien intens zoet kunnen zijn.
Er zijn mensen die rabarber en aardbeien combineren tot jam of moes zonder er verder suiker aan toe te voegen. Dat is bij deze compote ook een optie: de suiker weglaten. Maar ik vind het eindresultaat met wat extra zoet geslaagder.
De laag stijfgeslagen eiwitschuim maakt zo’n schaaltje compote tot een feestelijk nagerecht. Mensen die niet van min of meer rauw ei houden of meringue te zoet vinden, kunnen er ook iets van zuivel bij eten. Griekse yoghurt, of hangop, of misschien mascarpone.
Wie veel rabarber heeft, maakt met weinig extra moeite een grote pan moes. Compote die niet gelijk wordt gebruikt kan, kokendheet, over brandschone jampotjes worden verdeeld. Dan blijft hij, zeker in de koelkast, wel even goed (maar niet zo lang als jam, omdat er maar weinig suiker in zit). Handig om op voorraad te hebben voor een volgend zomers toetje.