Kerk & religieStudiedag opwekking

Prof. Van den Belt: Voor opwekking is wonder nodig

Opwekking is noodzakelijk vanwege de glorie van God. Met deze woorden typeerde prof. dr. H. van den Belt vrijdag in centrum Hebron in Amerongen een studiedag over opwekking.

Van onze correspondent
26 March 2022 08:00
Prof. dr. H. van den Belt. beeld RD
Prof. dr. H. van den Belt. beeld RD

De studiedag ”Opwekking – een Bijbels of utopisch verlangen?” was georganiseerd door Hart voor de Gemeente, een platform van stichting Hebron Missie, in samenwerking met Geloofstoerusting. Doel van de dag, die ongeveer 85 bezoekers trok, was om samen na te denken over de vraag hoe God en de kerk in deze tijd „vernieuwend” zouden kunnen werken.

De openingslezing werd gehouden door prof. Van den Belt, hoogleraar dogmatiek aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij vroeg zich af waarom opwekking nodig is, waarom het onmogelijk is en hoe die twee spanningsvelden zich tot elkaar verhouden. Vanuit een aantal „cirkels” probeerde prof. Van den Belt deze vragen te beantwoorden.

Als buitenste cirkel nam de hoogleraar de samenleving. In de samenleving constateerde hij een onverschilligheid over Gods hand in de geschiedenis. Meer dan ooit is er een opwekking nodig, stelde hij. „Een hernieuwing van het besef van wie God is.”

De kerken –de tweede cirkel– zijn in zichzelf gekeerd en bezig met overleven, zo gaf prof. Van den Belt aan. „Hier en daar is er bloei en groei, maar dit komt ook door ”recycling of the saints”.” Hij doelde op de beweging van christenen van het ene kerkverband naar het andere.

Verslagenheid en een verlangen naar opwekking zijn nodig, zo stelde prof. Van den Belt. Bij opwekking gaat het om een buitengewone werking van Gods Heilige Geest. Een belangrijke term voor dit werk van God is dat mensen onder het „beslag” van Zijn Woord komen.

18106593.JPG
Prof. dr. H. van den Belt. beeld RD

Ook wees prof. Van den Belt op opwekkingen als de Reformatie en de Great Awakening, waarin nieuwe uitvindingen –zoals de boekdrukkunst en de opkomst van kranten– een rol speelden. „Op een verrassende manier kan er een opwekking ontstaan.”

Opwekking is „onmogelijk”, gelet op de samenleving, de kerken en ons eigen leven (de derde cirkel), zo gaf prof. Van den Belt aan. „We hebben een wonder nodig.”

Prof. dr. W. van Vlastuin, hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam, hield een lezing met de titel ”Gods werk in het verleden als bemoediging voor het heden.” Hij stond stil bij opwekkingspredikers als Jonathan Edwards en George Whitefield, bij opwekkingsbewegingen als de Great Awakening en bij de opwekking in China.

De opwekking die onder de prediking van de Amerikaanse theoloog Jonathan Edwards plaatsvond, raakte alle lagen in de gemeente, zo gaf prof. Van Vlastuin aan. „Er ontstond een besef van onbekeerd zijn, een zoeken naar verlossing en redding, en het volle zicht krijgen op Christus.”

Prof. Van Vlastuin was in 1996 voor het eerst in China. Daar zag hij onder meer dat gemeenten sterk groeiden, soms met wel 10 procent per jaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer