Kerk & religie

Vergadering Zuidhorn mondt uit in advies GKV te verlaten

De vergadering woensdag van verontruste leden van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) in Zuidhorn, is uitgemond in een advies om die kerken te verlaten.

Redactie kerk
18 November 2017 16:14Gewijzigd op 17 November 2020 02:50
Eerdere bezinningsavond van verontruste vrijgemaakt gereformeerden in Bedum. beeld RD
Eerdere bezinningsavond van verontruste vrijgemaakt gereformeerden in Bedum. beeld RD

Dat blijkt uit een verslag van de –besloten– bijeenkomst, dat zaterdag met instemming van de organisatoren is geplaatst op de website eeninwaarheid.info.

De bezinningsavond ”En nu?” werd georganiseerd door de emeritus predikanten ds. H. G. Gunnink en ds. H. W. van Egmond. De laatste was wegens ziekte niet aanwezig. De avond vormde een vervolg op een eerdere samenkomst op 12 juli in Bedum. Destijds waren er ongeveer 600 belangstellenden, woensdag in Zuidhorn bleef de teller steken op ongeveer 300.

Volgens ds. Gunnink, die het woord voerde tijdens de bijeenkomst, richten de bezwaren van hem en van ds. Van Egmond zich niet alleen op de besluiten van de GKV-synode dit jaar om vrouwen toe te laten tot de ambten van predikant en van ouderling en diaken, en op de toenadering tot de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK). Ook eerdere kerkvergaderingen hebben zich volgens hem te weinig gelegen gelaten aan bezwaren tegen een ruimere visie op Genesis 1-11 dan de klassiek-gereformeerde visie, de verruiming van de toegang tot het Heilig Avondmaal, het niet handhaven van de kerkelijke tucht, maar vooral ook aan „de ruimere opvattingen over het gezag en de uitleg van de Schrift.”

De predikanten achten het niet zinvol om bij de volgende synode, in 2020, om revisie te vragen van de besluiten om vrouwen toe te laten tot de ambten en om te streven naar hereniging met de NGK. „De door ons genoemde synodebesluiten worden op meerdere plaatsen al geëffectueerd, en zullen niet worden teruggedraaid.”

Het is volgens de emeriti lastig om onderdeel te blijven van het verband van de GKV, ook als een plaatselijke kerkenraad een standpunt inneemt dat afwijkt van landelijke besluiten. Zelfs al zou een kerkenraad om revisie vragen, dan betekent dat volgens beide predikanten dat ze gedurende een bepaalde tijd een dwaling accepteren.

Hoewel beiden benadrukken dat GKV-leden tot een persoonlijke afweging moeten komen, ziet het duo aansluiting bij twee afsplitsingen van de GKV als enige reële mogelijkheid. Daarbij doelen ze op De Gereformeerde Kerken (hersteld) (DGK) en de Gereformeerde Kerken Nederland (GKN). Deze twee groepen hebben samen op dit moment zo’n 2000 leden en zijn in gesprek over gezamenlijk optrekken. „Wij hopen en bidden, dat dat op de basis van Schrift, belijdenis en kerkorde spoedig werkelijkheid zal mogen worden.”

Waar er geen gemeente van DGK of GKN is, kunnen diegenen die besluiten de GKV te verlaten eerst plaatselijk of classicaal bijeenkomen om „te kijken of het per plaats of huidige classis mogelijk is om een gemeente te vormen. Met 80 à 100 mensen is dat al te realiseren”, aldus ds. Gunnink en ds. Van Egmond.

Een overgang naar de Hersteld Hervormde Kerk achten de twee problematisch vanwege de „grote onderlinge verschillen” tussen plaatselijke gemeenten en vanwege de hervormde kerkorde van 1951, „die hiërarchisch van aard is.” Ook aansluiting bij de Christelijke Gereformeerde Kerken achten ze moeilijk voorstelbaar. Hier wordt naar hun mening op synodaal niveau een behoudende koers wordt gevaren, maar „denken en doen” plaatselijke gemeenten „soms toch anders.” Bovendien zijn er plaatselijk cgk’s die nauw samenwerken met een Ngk, en dat „zien wij als een groot probleem.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer