Kerk & religie

Vaticaan: doop ook voor transgender en kind homopaar

Een transgender persoon en een door een draagmoeder gebaard kind van een homoseksueel paar hebben recht op het sacrament van de doop. Ook mogen homo’s en transgenders getuigen zijn bij een huwelijk en bij een doop optreden als peetvader of -moeder.

10 November 2023 08:02Gewijzigd op 10 November 2023 08:06
De Sint-Pieterskerk in Rome. beeld ANP, Lex van Lieshout
De Sint-Pieterskerk in Rome. beeld ANP, Lex van Lieshout

Dat is de essentie van een op de website van het Vaticaanse Dicasterie voor de Geloofsleer gepubliceerde uitspraak, die door paus Franciscus wordt onderschreven. Het is voor het eerst dat het Vaticaan zich zo onomwonden uitspreekt over een kwestie waarover tot nu toe weinig duidelijkheid bestond.

Officieel beleid

Het Vaticaanse oordeel werd, zoals wel vaker gebeurt, niet gebracht in de vorm van een plechtige verklaring, maar door het openbaar maken van de correspondentie tussen bisschop José Negri van de Braziliaanse stad Santo Amaro en het Dicasterie. De prelaat wist kennelijk niet goed wat hij aan moest met de positie van homo’s en transpersonen en wendde zich daarom in juli tot Rome met de vraag wat te doen. Hij kreeg daarop een duidelijk antwoord van kardinaal Victor Manuel Fernandez, de prefect van het Dicasterie: een transgender persoon „kan onder dezelfde omstandigheden worden gedoopt als andere gelovigen, ook als deze zich heeft onderworpen aan hormoonbehandeling en chirurgische ingrepen om van geslacht te veranderen”, schreef de kardinaal. Hij deed dit met pauselijke goedkeuring, waarmee het door het Dicasterie geformuleerde oordeel officieel beleid van de Rooms-Katholieke Kerk werd.

Het antwoord op de vraag van de bisschop of twee homoseksuele personen mogen optreden als ouders van een kind dat uit een draagmoeder is geboren, laat ook geen ruimte voor twijfel: „Om een kind te mogen dopen, moet er een gegronde hoop zijn dat het wordt opgevoed in de katholieke religie.” Verder niets. Fernandez wees er voorts op dat niets in de kerkelijke wetgeving een transpersoon verbiedt om getuige te zijn bij een huwelijk. Hetzelfde geldt voor homoseksuelen, ook als die ”more uxorio” (als echtgenoten) samenleven. Wel wees hij erop dat eenieder zich netjes dient te gedragen en geen aanleiding tot schandaal moet geven.

Ongehuwde moeders

„De poorten van de sacramenten moeten om geen enkele reden gesloten blijven. De kerk is geen douane, maar het Huis van de Vader”, citeerde Fernandez paus Franciscus.

De Vaticaanse verklaring is dan ook geheel in lijn met het beleid van Franciscus, die tijdens zijn pontificaat regelmatig heeft gepleit voor inclusiviteit van homo’s en tegen de volgens hem door sommige orthodoxe geestelijken opgeworpen „pastorale barrières”. Als kardinaal-aartsbisschop van Buenos Aires zette hij zich al af tegen paters die weigerden om kinderen van ongehuwde moeders te dopen. In augustus, tijdens de Wereldjongerendagen in Lissabon, hield hij zijn gehoor het nog eens duidelijk voor: „In de kerk is plaats voor iedereen. Niemand is nutteloos, niemand is overbodig.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer