Onderwijs & opvoedingseksualiteit en gender

Brochure wil gesprek over gender en homoseksualiteit in gezin stimuleren

Ouders vinden het vaak lastig om met hun kind te praten over gender en homoseksualiteit, merkt Gerdien Lassche, beleidsmedewerker bij de Reformatorische Oudervereniging (ROV). Twee nieuwe informatiebrochures over deze thema’s moeten hun handvatten bieden.

21 October 2023 14:42Gewijzigd op 21 October 2023 14:47
beeld Sjaak Verboom
beeld Sjaak Verboom

Als ouders op een open en positieve manier met hun kinderen in gesprek gaan over seksualiteit en gender is het voor jongeren later ook veilig hun vragen en worstelingen over die thema’s thuis te delen, benadrukt Lassche. Om ouders te helpen het gesprek over deze onderwerpen met hun kinderen te voeren, ontwikkelde de ROV twee handreiking voor ouders, een over homoseksualiteit en een over gender. De brochures kwamen tot stand in samenwerking met Bijbels Beraad M/V, de medezeggenschapsraad (MR) van de twee reformatorische basisscholen in Genemuiden, besturenorganisatie VGS en het deputaatschap diaconale en maatschappelijke zorg van de Gereformeerde Gemeenten.

Waarom vinden ouders het moeilijk met hun kinderen over deze thema’s te praten?

„Ouders willen daarover wel met hun kinderen in gesprek, maar weten niet goed hoe ze dat kunnen doen. Voor deze brochures hebben we veel contact gehad met de MR van de Genemuidense basisscholen. Zij merkten dat het voor veel ouders –ondanks de vele publicaties over deze thema’s– een worsteling blijft om in het gezin hierover te spreken. De beschikbare lectuur is ook meestal in boekvorm en dat vormt voor een deel van de ouders een drempel. Maar als ouders een kennisachterstand hebben rondom deze onderwerpen gaan andere opvoeders, bijvoorbeeld influencers op sociale media, dit gat opvullen, met alle gevolgen van dien.”

Het doel van de brochures is vooral informerend?

„Inderdaad, waarbij de Bijbel het uitgangspunt vormt. Daarnaast bieden we gespreksvragen die ouders samen of in groepsverband kunnen bespreken. Het gaat dan om vragen als: Hoe spreek je met je kind over man/vrouw-zijn? Of: Wat zou je doen als uw kind genderverwarring ervaart? Ook geven we voorbeelden van vragen die ze met hun kinderen kunnen bespreken. Ouders kunnen jonge kinderen bijvoorbeeld vragen of ze verschillen kunnen opnoemen tussen jongens en meisjes. En een vraag die we voor oudere kinderen in de brochure hebben opgenomen is bijvoorbeeld: Veel mensen vinden dat het niet alleen uitmaakt welk lichamelijk geslacht je hebt, maar dat het ook gaat om wat je daarbij voelt. Herken je dit?”

In hoeverre willen de brochures ouders naast informatie bieden ook vormen?

„Het is niet aan ons om ouders voor te schrijven hoe ze moeten denken en spreken, maar we reiken ouders wel vormende informatie aan. Wij willen aanknopingspunten bieden voor gesprek, omdat we het belangrijk vinden dat deze thema’s niet alleen op school of in de kerk aan de orde komen, maar juist ook thuis. Daar is als het goed is veiligheid om hierover door te praten en wordt de basis gelegd om weerbaar te worden.”

Tegelijkertijd, als de Bijbel het uitgangspunt is van de handreikingen zal daarin toch positie gekozen worden over bijvoorbeeld de wenselijkheid van een medische transitie?

„Dat klopt. Iemand die de handreiking over gender leest, zal direct herkennen dat het Bijbelse uitgangspunt gehanteerd wordt, namelijk dat God man en vrouw geschapen heeft. Bijbels gezien zijn geslacht en gender geen menselijke constructies. Menselijk ingrijpen gaat daar tegenin. Dan spreek ik overigens niet over mensen bij wie biologisch gezien niet duidelijk is of ze man of vrouw zijn (intersekse personen, LdH).”

Eerder publiceerden Gezinsplatform.NL en Voorzij een brochure voor ouders over genderdysforie: ”Pap, mam, ik ben trans”. Wat voegt de handreiking rondom gender daaraan toe?

„”Pap, mam, ik ben trans” verscheen toen de mogelijke invoering van een nieuwe transgenderwet politiek actueel was. De brochure benadrukte dat ouders alle reden hebben niet zonder meer mee te gaan in de wens voor een transitie. De nieuwe handreiking is aanvullend op die flyer, omdat hierin de Bijbelse uitgangspunten rond liefde en seksualiteit aan de orde komen. In ”Pap, mam, ik ben trans” was dat niet het geval.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer